Budstikka i mars 2015

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte i tirsdag 24. mars på Sivdamsenteret kl. 19:00. Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og god drøs! Inngangspenger kr. 100,-

Erling Dugan - oppveksten i det forsvunne Brooklyn

Erling Dugan er født på Rafoss i 1953. Flytta til Brooklyn som 5-åring der han vokste opp. Mamma fra Risnes og pappa fra Gjemlestad. Bodde mange år i Ventura sør i California utenfor Los Angeles. Har nå bodd halv annet år i Kvinesdal. Jobber som oversetter og tolk. Grunnlegger av den populære Facebook gruppa Brooklyn Norwegians som i dag teller over 2500 medlemmer.

Erling Dugan

Han flyttet fra et loft på Rafoss i Kvinesdal i 1959 og bodde hele barndommen i Brooklyn. Med unntak av noen få år i Telemark har han bodd mesteparten av sitt voksne liv i California. Nå 60 år etter har utvandret kvindøl Erling Dugan flyttet tilbake til sin kjæreste hjembygd Kvinesdal.

Erling har vært fast spaltist på Kvinesdal.no gjennom 4 år. Hans spalte leses fast av mange, både fra USA og andre steder enn Kvinesdal. Og man undres over hans utømmelige minne. Erling sine historier ser nærmest ut til å ingen ende ta. Per i dag har han skrevet nesten 100 artikler om en utvandret kvindøl sine betraktninger fra sitt liv i USA. De tre siste årene har han også engasjert andre kvindøler i USA til å fortelle sine julehistorier fra livet i Brooklyn på 50 og 60-tallet. Både på engelsk og norsk.

Hans engasjement som spaltist på Kvinesdal.no var en direkte årsak til hans engasjement i Facebook gruppa Brooklyn Norwegians. Innlegg fra medlemmene i gruppa er uendelig lang og har uten tvil gjort Kvinesdal sitt bånd til USA sterkere enn på mange år. Mange har funnet tilbake til gode venner fra barndommen i Brooklyn og besøkene mellom USA og Kvinesdal har vært mange etter det. Også til andre steder av landet. Flere fra Kvinesdal har blant annet reist til USA og feiret 17. mai med venner fra Brooklyn Norwegians.

Barndomsvenner de aldri hadde funnet uten Erling og Brooklyn Norwegians! Innleggene representerer en utrolig mengde kulturhistorie om Kvindøler og andre utvandrere sitt liv i USA gjennom over 100 år.

Under 2. verdenskrig var det en journalist i Chicago som sa at norskamerikanerne i midvesten ikke ville ha noe med røverhulen Brooklyn å gjøre. Det var ikke bare han som hadde slike meninger om Brooklyn og Brooklyn har for det meste blitt ignorert i iimmigrasjonssammenheng, med lite skrevet om denne delen av historien. Dette er til tross for at Brooklyn ble regnet som Norges 3. største by etter 2. verdenskrig.

Selv skriver Erling Dugan.:

Dette er den Brooklyn jeg vokste opp i. Hva er det som gjorde at andre norskamerikanere hadde denne holdningen? Hva var det som skilte Brooklyn ut? Hvordan var livet i den norske kolonien? Hvorfor ble den borte? Men vi Brooklyn Norwegians er ikke blitt borte!

Jeg var 2 år da pappa reiste til Amerika i 1955. I 1959 dro resten av familien. For meg har det blitt et liv i Norge og Amerika og har de siste 1 1⁄2 værte ”heime” igjen i Kvinesdal etter 16 år i California. Med to morsmål jobber jeg på data som translatør og oversetter mellom engelsk og norsk. Interessen for utvandring begynte allerede i ungdommen. Jeg begynte min første skoleoppgave om emne med et sitat jeg hadde lært av min far. "Norskaran æ øve alt juss som hestelårt." Jeg fikk bra karakter, men med oversettelse, ”Norwegian are all over like horse shit”, skrev læreren at jeg kunne kanskje funnet et bedre sitat.

Fra Presidenten.

Tone Tjensvold Barstad

Kjære SONs venner!Snøklokker og krokus titter frem, ja også påskeliljene. Vipa er kommet, det er det sikreste tegnet at våren er kommet til Jæren. Det er en fin årstid vi går i møte og lyse fine kvelder.

Mange har meldt seg på turen Leiv Eiriksson Lodge skal arrangere til USA i september. Turen er kalt “Drømmen om Amerika - i Cleng Peersons fotspor”. Vi har satt en grense på maks. 35 deltakere. Påmeldingsfristen er 30. april, men her gjelder “første mann til mølla” og når turen er fulltegnet vil vi ha venteliste for de som ønsker å stå på den. Mer informasjon om turen finnes et annet sted i Budstikka.

Februarmøtet fikk folk ut av godstolen. 56 personer hørte professor Gunnar Nerheim sitt foredrag om “norske sauegjetere og saueeiere i Montana”.

Til marsmøtet vårt har vi fått Erling Dugan fra Kvinesdal som foredragsholder. Han vil fortelle om oppveksten i det forsvunne Brooklyn. Dette temaet bør være av interessant for mange. Erling er født i Kvinesdal og dro etter noen år til Brooklyn sammen med foreldrene. Der vokste han opp og bodde i USA fram til for noen få år siden.

VELKOMMEN på møte 24. mars

Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

Hilsen Tone.

Referat fra medlemsmøtet 24 februar.

Tirsdag 25 februar hadde Son´s of Norway medlemsmøte på Sivdamsenteret.

Møtet ble som vanlig åpnet av president Tone Tjensvold Barstad, som ønsket velkommen og de tre nasjonalsangene ble sunget, den norske, amerikanske og

den canadiske, ved hjelp av vår pianist Kari Nævra Ree.

Hun presenterte deretter kveldens foredragsholder, professor ved UIS, Gunnar Nerheim, som skulle fortelle om norske sauegjetere og saueeiere i Montana, 1880-1920.

Deretter presenterte presidenten høstens tur, som er kalt Drømmen om Amerika, en reise i Cleng Peersons fotspor.

Den starter i New York og ender opp i Minneapolis. Det er forfatteren Sverre Mørkhagen som blir med som guide. Det er 26 påmeldt, og her gjelder prinsippet førstemann til mølla. Det er fremdeles ledige plasser.

Deretter ble sangen When you smiling sunget, før ordet ble gitt til kveldens foredragsholder, Gunnar Nerheim.

Erling Dugan.jpg

2015

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

Mandag 20. april

Felles møte for styrene i lodgene i Rogaland

kl. 18.00 på Sivdam-senteret, Bryne.

Tirsdag 28. april 2015

kl. 18.30 konsert med Bjøro Håland i

Storståva, Bryne.

Kr. 200,-

Kl. 20.00 møte på Sivdamsenteret.

Kr.100,-

Når vi ankommer Sivdamsenteret etter

konserten, venter mat og kaffe.

Journalist og forfatter Ane-Charlotte Five Aarset.

Utvandreren - brakte sangen om Norge over havet.

Kari Nævra Ree på piano.

Tirsdag 26. mai 2015

Liv Tjemsland “Livet på sjømannskirken”.

Terje Voll er kveldens underholder på piano og trekkspill.

Leiv Eiriksson Lodge ble etablert 31 mai 1997.

Sommermånedene 2015

Det blir ikke ordinært medlemsmøte i juni, juli og august. Kanskje vi kan få til noe i løpet av sommeren i konkurranse med hagelagene?

4. september 2015

TUR til USA i Cleng Peerson sine fotspor

Tirsdag 29. september 2015.

Siv Ringdal - Fra synd til Sears.

Tirsdag 27. oktober 2015

Program ikke avklart.

Lørdag 31. oktober 2015

Slektsgranskerdagen.

Tirsdag 24. november 2015.


Tirsdag 8. desember 2015

Julemøte med grøt eller middag.

Lisabet Risa -

Ree slekten fra Time. Innsetting av nytt styre.

__________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er februar-utgaven 2015 av Lodgens newsletter "Mellom Venner". Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Nerheim åpnet med å fortelle at dette var et studium som nettopp var startet. Han hadde vært en tur rundt i Montana i oktober og lett etter stoff fra arkiver. Han fant mye stoff men var også interessert om de tilstedeværende på møte hadde stoff å bidra med. Det var mange kommuner i Norge, som hadde gjetere i Montana. Trondheim var en av dem, og fra Rogaland var det Sauda; Heskestad, Helleland, Lund, Time og Gjesdal.

Områdene i Montana, Colorado og Utah var tynt befolket. Det var indianernes territorier, før saueeiere og gjetere drev dem ut.

Det var folkeboom i Montana i 1870 årene. Norsk befolkning ca 80. Metallfunn førte til at Montana ble egen stat. Gullfunnet i 1863 i Bamack gjorde byen til rene Clon Dyke. Byen ligg i dag som en spøkelsesby. Da gullet tok slutt startet innføringen av kveg fra vest, og Castle Mountain ble hovedsenter.

Fra Billlings i øst kom innvandringen i gang i 1890 årene. Det var også stor kvegdrift fra Texas til området. Vinteren 1886-1887, frøs ca 50 prosent av dyra i hjel.

I 1906, som var toppåret for sauer var det 6,2 millioner dyr i området. Trønderen Martin Grinde (1844-1930) og Saudabuen Martin Hereheim (1866-1924) var to av de store sauefarmerne. De bygget seg opp som gjetere på en slags delingsavtale.

Gjeterne hadde et ensomt liv. De hadde hest, godt utrustet vogn (datidens bobil), hund og rifle. Det var saueeigerne som provianterte gjeterne. Det var først ulla som var den store inntektskilden for eierne .I seinere tid kom også kjøttet til nytte.Det sies at kjøttet ble gravd ned i tidligere tider, da det ikke var muligheter til å transportere det til de store byene.

De som kom over som sauegjetere var ungdom, 17-22 år gamle fra bygdene fra tidligere nevnte kommuner. Det var ikke arbeid til de hjemme, bare eldstegutten som skulle overta gården ble igjen. De reiste over om våren da lammingen var i gang, og derfor var det stort behov for gjetere. Det var et sesongsbetont arbeide.

Grunnet språkproblemer reiste mange av ungdommene hjem etter endt sesong. De kom senere tilbake med norsk kone. På den måten ble et norsk samfunn opprettet. Melville norske skole ble bygget i 1882, menigheten stiftet 1885 og kirken ble bygget i 1914.

Etter foredraget ble det gitt anledning til å stille spørsmål. Mange nyttet anledningen, spesielt de som hadde et nært forhold til saueeierne og gjeterne. Mange av tilhørerne hadde nær slekt som var med på det som foredragsholderen hadde berettet om.

Deretter ble det kaffepause, lapper, og god drøs.

Etter pausen var det lotteri og opplysninger om kommende møter.

Som avslutning ble Fotlandsfossen sunget, og presidenten takket for oppmøtet og ønsket alle 56 fremmøtte vel hjem.

Gunnar Risa

Referent

Velkommen til nye medlemmer

På forrige medlemsmøte fikk vi to ny medlemmer. Maren Meling og Audun Salte fra Sola.

_____________________________________________________________

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Finn ut mer om Sons of Norway

Besøk oss på:

The Sons of Norway Website

The Sons of Norway Blog

Sons of Norway Twitter Feed

Sons of Norway LinkedIn page

Sons of Norway Facebook Group

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for.

Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping.

Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i

postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt.

HUSK boksringene fra drikkebokser, der er vi fra nå av med i en konkurranse med de andre distriktene, som starter med oppsamling av "box top labels" som gir penger til skolene i USA. Vi deltar med våre ringer, og mengder måles i forhold til medlemstallet. VI VIL VISE OSS SOM FLINKE INNSAMLERE!

Calle (Carl Johan Holm) sa at i 2013 samlet vi her i Norge inn hele 1092,5 kilo.

Av dette står SON ved 7 lodger for i alt 427 kilo. Hele 39%. Et fantastisk resultat!

Med standard 3200 ringer pr. kilo, blir det 1.366.400 ringer!

Vi kan virkelig være stolte av den organisasjonen vi er en del av !!!

Visste du?

Medlemmer kan nå lese Viking Magazine Online.

Klikk på bildet over og linken åpnes. Du kan da logge på med din bruker

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2013: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)