Papirutgaven september 2011

Budstikka i september 2011

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

_______________________________________

Medlemsmøte torsdag 29. september

19:00 på Fredheim, Klepp

Forfattaren Sverre Mørkhagen kjem til møte på Fredheim, torsdagskvelden. Han har starta det store og viktige arbeidet med å skriva utvandringshistoria til USA. Ca 900.000 nordmen reiste over ”dammen”, og fekk eit nytt heimland. Mørkhagen har gitt ut si første bok. ”Farvel Norge”. Det er historia om det som skjedde i Norge. Nå arbeidar han med bok nr. 2 som handlar om kva som skjedde når dei kom over til det nye landet og skulle finna leveveg å byggja hus og heim. Mørkhagen er svært kunnskapsrik, og er ein lun og god forteljar. Denne kvelden er ei god annledning til å høyra meir om utvandringa, ikkje minst på Jæren der dei fleste har slekt ”over there”. Som vanleg blir det kaffi, julebrød, musikk, song og god drøs. Inngangspengar kr.50,-

Fra presidenten

Inge Nødland

Kjære Sons of Norway venner. Jeg savnet mange av dere på forrige møte som ble holdt på Våland. Agnes Våland tok i mot oss med stor gjestfrihet og Bjørn Vidar Lerøen holdt et fantastisk kåseri om situasjonen i USA og Norge etter all terroren.

Programmet for høsten ser dere ute til venstre på siden og vi i styret er glade for at så mange dyktige og spennende foredragsholdere stiller opp for oss. Vi nytter tiden til å finne musikk og annet som gjør møtene til en god opplevelse.

På medlemsmøtet skal vi oppnevne valgkomité. De siste åren har det sittende styret fungert som sådan og det har fungert bra fordi folk har kommet og sagt de vil være med i styrearbeidet. Valget gjøres først på medlemsmøtet i november, så har du lyst til å bli med i et givende arbeid så si i fra.

Stønad fra Folkeakademiet i Klepp gjør det mulig å dekke noen kostnader til reise og overnatting for våre foredragsholdere. Et driftstilskudd fra Klepp kommune på kr. 999 var en hyggelig hilsen fra vertskommunen. Arbeidet med kongressen i juni 2012 hvor vi er vertskap er i god gang og vi vil kontakte dere etter hvert for å få hjelp til konkrete oppgaver.

Tarald skriver i møteomtalen over at Sverre Mørkhagen er en svært kunnskapsrik, en lun og god forteller. Mange av oss har blitt kjent med ham etter flere møter og en tur til USA. Vi gleder oss til å møte ham igjen og jeg håper du tar med deg venner og kommer til Fredheim på Torsdag.

Hilsen Inge

Referat fra medlemsmøte 25. august 2011

Høstsesongen i lodgen vår ble innledet med medlemsmøte på Våland private museum i Hå. Stedet ligger i naturskjønne omgivelser med vidsyn over Lågjæren. Været var på vår side, og alt lå til rette for en hyggelig kveld. Dessverre var det kun 15 av oss som hadde funnet veien hit. Agnes Våland ønsket velkommen til gårds og fortalte litt om Museet. President Inge Nødland ønsket alle velkommen. Svein Inge Årrestad sørget for musikk til nasjonalsangene litt utpå kvelden. Deretter orienterte Inge om kveldens program,og også litt om møtene framover før kveldens kåsør fikk ordet.

Bjørn Vidar Lerøen er journalist og politisk rådgiver med god kunnskap om politiske forhold i USA. Han ga oss en meget interessant og tankevekkende orientering om hvordan holdninger og lovgivning hadde endret seg etter Bin Ladens fryktelige terroranslag i september 2001.

Etter kåseriet fikk vi servert vafler med syltetøy og rømme før Agnes Våland viste oss rundt i museet og fortalte om jærsk kultur i henfarne tider. De av oss som vokste opp på landsbygda for en del år tilbake dro kjensel på flere av gjenstandene, men den tiden virket allikevel så uendelig fjern. Etter denne flotte kulturopplevelsen ønsket presidenten alle vel hjem.

Gunleif Seldal

Med «Norden» over Atlanteren anno 1836 Med “Norden” over Atlanteren/© Gunleif Seldal/sept. 2011.

Året 1825 markerer starten på den organiserte utvandringen til USA. Da kjøpte seks familier fra Rogaland en slupp ved navn «Restauration» og satte over havet til New York. Gruppen talte 52 personer med smått og stort, og de fleste slo seg ned som farmere nord i staten New York, et sted som het Murray (senere Kendall) ved bredden av Ontariosjøen. Noen, blant dem Lars Larsen Geilane, satte bo i den vesle byen Rochester ikke langt derfra. Det skulle gå 11 år før den neste store utvandrergruppen la ut på en slik reise. Riktignok utvandret en og annen i årene som fulgte, men de reiste stort sett over Gøteborg og fikk leilighet med handelsskip over havet til Amerika. En av disse var Knud Andersen Slogvig fra Tysvær. Han dro i 1829 og kom til det norske settlementet i Murray. Den yngre broren Jacob hadde kommet dit med den første gruppen i 1825.

Møter med mer

HØSTEN 2011

29.september

Sverre Mørkhagen

30.september

til 2. oktober

Lodgetreff ved Mjøsa

27. oktober

Ta Van Thong, Vietnams ambassadør til Norge vil snakke om den store samhandelen det er mellom dagens Vietnam og USA samt mellom Vietnam og Norge.

29. oktober

Slektsgranskerdagen i Klepp Rådhus.

I resten av landet kaller organisasjonen DIS-Norge dagen slektsforskerdagen. Rogalendingene har i alle år latt universitetene beholde begrepet forskning og funnet en mer folkelig tilnærming til slektshistorien.I år skal Engwall Pahr Iversen (bildet er lånt av NRK) holde foredraget i kommune-styresalen på Klepp. Temaet for årets slektsgranskerdag er "Kilder i slektsgranskingen". Omlag 20 utstillere presenterer sin organisajon og sitt arbeid denne dagen. Sons of Norway deltar med egen stand som vanlig med stor profilering. Vi kan være trygge på at at alle slektsgranskere har funnet familie i USA og Canada og de kan trenge støtte fra vår organisasjon!

15.november

Barry B. Whiteer USA's ambassadør til Norge. Lodgen kontaktet ambassaden for å få ham på besøk. Vi fikk da vite at han skal være i Stavanger 14. og 15. november på en oljekonferanse og White ville gjerne holde foredrag i Lodgen. Det klaffet ikke helt med våre møter så vi kontaktet Cleng Peerson Lodge som har medlemsmøte 15. november på Madla bydelshus. Sist White var på disse kanter var i august på fiskeridagene på Åkra hvor 40 medlemmer av Haugaland Lodge var tilstede.

Vi gleder oss derfor til et felles medlemsmøte sammen med Cleng Peerson Lodge 15. november. Mer detaljer senere.

24.november

Karin Sveen forteller om Peder Sæther fra Nord-Odal som var med på å etablere University of California i Berkeley Les mer her

8. desember Julemøte.

Olav Veka forteller om hvordan navner endret seg ved emigrasjon og hvorfor.

Bilde: ASCHEHOUG

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf. (+47) 38 35 02 04

www.usaexperten.no

epost:firmapost@usaexperten.no

____________________________________

Om språkleirer for ungdom i USA

Av Johanne Hansen, campansvarlig.

Har du barn eller barnebarn som ønsker opphold på språkleir i Minnesota kommende sommer?

Dato for leirene på Skogfjorden i 2012 er fra 25 juni - 7 juli for to uker og fra 25 juni - 21 juli for leiren som varer i fire uker.

Medlemmer i Sons of Norway, Distrikt 8, har igjen mulighet til å få stipend for barn eller barnebarn som ønsker et to- eller fireukers opphold ved Concordia Language Villages (Skogfjorden) i Bemidji i Minnesota.

Følgende priser gjaldt for 2011.:

2 uker $ 1740.-

4 uker $ 3425.-

Bildet viser Lars og Martha’s hjem i Rochester, New York.

Det var en vanskelig tid for de norske farmerne der i «det svarte nord», tett skog gjorde rydningsarbeidet slitsomt og tidkrevende, og de slet med gjeld. Det kan ikke ha vært så mye positivt å skrive hjem om. Men i 1834 endret situasjonen seg. Myndighetene begyndte å stykke ut jord for salg langt der vest, i staten Illinois. Cleng Peerson hadde året før lagt ut på vandring for å undersøke forholdene, og han vendte tilbake full av lovord om et område ved Fox River vest av Chicago. Flere av de norske i Murray dro dit i 1834, blant dem Knud Slogvig. I 1835 returnerte han til Norge. Han hadde med brev til slektninger, og han omtalte selv forholdene i «over there» i positive vendinger. Slik ble Knud den som virkelig satte fart i utvandringen.

Resultatet ble at i 1836 avseilte to skip Stavanger fullastet med emigranter med kurs for New York. Det var briggene «Norden» med 110 passasjerer og «Den norske Klippe» med 56 passasjerer. Begge skip tilhørte handelshuset J. A. Kӧhler & Co. i Stavanger. Kvekerhøvdingen Elias Tastad spilte nok en sentral rolle i dette foretakendet; en kan få inntrykk av at han drev Stavangers første «reisebyrå» i samråd med sin gode venn Lars Larsen Geilane i Rochester. «Norden» som ble ført av skipper Tønnes Willemsen avgikk Stavanger den 25. mai og ankom New York trolig den 16. juli. Takket være et brev som Willemsen skrev til Elias Tastad i etterkant får vi et interessant innblikk i hvordan overfarten artet seg. Brevet som er datert Bremerhavn den 18. november 1836 oppbevares i Kvekerarkivet på Statsarkivet i Stavanger. Teksten er modernisert og tegnsatt for å lette lesingen.

"Vel Agtendes Elias Tasta i Stavanger"

"Nå som tiden tillater meg vil jeg skrive noen få linjer til deg i anledning av mine passasjerer fra Stavanger til New York. Overfarten gikk fortreffelig godt selv om vi ble utsatt for storm fra tid til annen, dog ingen orkan. Luften var meget fuktig, mye skodde og regn. Flere ble syke, men det var på grunn av deres egen skjødesløshet. De ville ikke lytte til mine råd, så de fikk ha sin vilje. De mente at slik var de vandt til å gå hjemme så skulle de vel ikke bli syke her? Joda, de fikk føle det siden, du kan tenke deg det daglige fuktige vær, og dermed gikk de daglig våte på beina, og det i en fryktelig kulde som holdt seg helt til dagen før vi ankom New York.

Men i det hele var det meget skikkelige folk; de var meget godt fornøyd med meg, og jeg med dem. Egentlig var vår reise meget behagelig hvis ingen hadde blitt syke, men all deres sykdom besto av sterk forkjøling. Du kan tenke deg at når mødrene blir forkjølet så blir barna som dier også syke. Ingen av mannskapet ble syke for de kledde seg etter forholdene. Skulle noen ha lyst til å reise må du be dem om å ta med og bruke tresko. Det er av største nødvendighet å holde bena tørre, for det er årsaken til sykdommen.

Anders Askelands kone fødte et pikebarn i sjøen tre uker før jeg ankom New York. Fødselen gikk meget godt, men etter landing måtte de oppsøke hospitalet da de ikke så seg i stand til å fortsette på landreisen. Deres datter døde på hospitalet.

Ved Staten Island måtte jeg som alle andre ilandsette mine passasjerer. Dette var omtrent tre mil fra New York. Anders Askeland med kone og også Knud samt noen få andre som ville reise i lag ble igjen på hospitalet, men Mette ble med resten av følget innover landet. Kan du tenke deg, da Anders Askeland og Knud ble tilbake var der ikke en av dem som kunne uttale et eneste engelsk ord. Nå sto de der som en forvillet saueflokk uten hyrde. Men jeg sørget for dem alle og fulgte dem fra den ene transport til den andre. Jeg tok med deres billetter og betalte for dem til Rochester slik at deres reise via New York var gratis. Jeg fulgte dem også til New York og hjalp dem med pengeveksling, så jeg brakte alle ting i beste ordning for deres videre reise til Rochester.

Du vil aldri tro alle de mennesker som kom for å beskue mine passasjerer. Amerikaneren her likte dem overmåte godt og ønsket [at] mange av dem [ville arbeide for dem.] De fortalte meg at på denne transporten hadde ingen kommet til New York som de likte så godt som mine. For det første var de stille og sedelige mennesker, og de hadde sine beste klær på. De så også godt ut av kulør, så de norske ble av alle foretrukket fremfor andre der på stedet. Der ankom en mengde tyskere og irlendere, men med disse mennesker er der slik et bråk og kjefting at det er fryktelig. Amerikaneren kan ikke fordra disse mennesker.

De som reiste til Gøteborg kom med et svensk fartøy til New York omtrent fire uker etter min ankomst, og deres reise kostet dem mer enn fra Stavanger når alt regnes ut. En svensk brigg som kom fra Stockholm hadde brukt 120 dager på overfarten, men han gikk på østpassaten.

Min reise herfra blir til St. Ubes [nå Setúbal, i Portugal] for å laste salt, og derfra direkte hjem. Når Gud gir meg en føyelig vind kan reisen begynne om allting går vel. Nå må du sørge for at jeg får en ny frakt, men du må også se til å få bedre betalt enn den forrige. Der er større omkostninger på skipet i Amerika enn min reder forestillte meg, og returfrakten er intet å regne på. Hvis man får en er den så dårlig at alt går bort i omkostninger, og her er fullt av skip. Her er nå ankommet flere Bremerskip i ballast fra New York så du kan tenke deg hva der er å gjøre. På en slik reise har man en fryktelig slitasje på rigg og seil når man treffer fuktig vær. Jeg måtte slå fra, reparere og erstatte tre mersseil bare på overreisen.

Jeg har så mange hilsener til deg fra passasjerene at jeg kan ikke skrive dem på papir. Tiden tillater det ikke. Men hvis jeg får leve og komme hjem så skal jeg fortelle deg alt.

Med største Høyagtelse og Ærbødigste Tønnes Willemsen"

PS: Skibet er målt i New York til 280 ½ Tons, altså kan jeg innta 112 mann

Et manifest datert 20. juli 1836 med navn på alle 110 passasjerene er bevart, og det viser at flere av dem kom fra Ryfylke. Skipperen sier seg meget godt fornøyd med denne overfarten, men manifestet viser at fem barn og en voksen døde underveis. De tre personene han nevner i brevet var alle kvekere: Knud Andersen Slogvig som betraktes som lederen av utvandrerfølget. Anders Andersen Askeland med kone nevnes også. Anders var gift med søstera til Knud, nemlig Malene Andersdatter Slogvig. Den tredje personen er Mette Trulsdatter. Hun var med i kvekermenigheten i Stavanger fra starten.

Vi ser at følget skulle videre til Rochester før den videre ferd vestover. Ferden gikk med hjuldamper nordover på Hudson River til Albany, deretter vestover på kanalbåt langs Erie-kanalen.

I Rochester ble hjemmet til Lars Larsen Geilane og kona Martha Jørgensdatter et naturlig stoppested for disse tidlige utvandrerne. Her fikk de mat og husly, her fikk de gode råd med på veien, ja av og til måtte Lars finne arbeid til de som var pengelens. Dette ble etter hvert et problem for dem. Allerede året etter kom ytterligere to emigrantskip; «Enigheden» fra Egersund og «Ægir» fra Bergen, med til sammen 173 mennesker. Dessuten henimot 20 personer som kom via Hamburg. Det er usikkert om alle disse var innom hjemmet til Lars og Martha, men de følte problemet så alvorlig at de begge skrev brev hjem der de på det mest instendigste advarte folk mot å komme hvis de ikke hadde penger nok til å nå bestemmelsesstedet.

Gunleif Seldal

For ungdommer som ønsker å delta, kan det søkes om stipend både fra Concordia Language Villages (CLV) og den lokale lodge i SoN. Stipendene fra Concordia Language Villages vil bli fordelt til deltakerne av Distrikt 8. Distriktet gir også reisestøtte. Tilsammen kan det oppnås opptil kr. 7 – 8000.- i stipend og reisestøtte.

De som ønsker det, får også opphold som gjester i en amerikansk familie i Minneapolis en uke før leirene starter. Da blir avreise fra Norge ca. 17 juni.

Søknadsfrist for stipendene er 1. desember.

For ungdommer som blir innvilget stipend, vil det måtte betales et depositum som dekker avbestillingsgebyret for oppholdet ved CLV.

For informasjon angående priser, fellesreise og andre spørsmål i forbindelse med søknad til leirene,

ta kontakt med campansvarlig:

Johanne Hansen

Sørnestunet 12

4015 Stavanger

Kurs i slektsgransking

Etter sommerferien vil Karleif Lend etter oppfordring legge opp til et par kurs som har med slektsgransking å gjøre. Det ene er et kurs for nybegynnere for slektsprogrammet Embla.

Det andre vil ta for seg kilder, d.v.s. hvilke kilder og hvordan finne frem i dem. Det kan være folketellinger, kirkebøker (både de som er digitalisert og de som er scannet), emigrantlister og databaser i USA. Mange har uttalt at de sliter med å finne frem, her kan en kanskje ”knekke kodene” som det heter.

Ta kontakt på karleif.lende@lyse.net eller 51 66 41 00.

Sons of Norway weekend i Hamar 30/9—2/10

Fra fredag til søndag blir det kombinert D8-styremøte og presidentmøte. Lørdag 1/10 markerer Hamar Lodge sitt 20 års

jubileum. Mer info kommer etter hvert men hold allerede av denne helgen hvis du ønsker å tilbringe en helg sammen med gode venner i Hamar.

Interessert i USA-turer

Bernt Balchen Lodge planlegger en tur i 2012 for bl.a. å feire 17. mai (20. mai) i New York. Etter noen dager der går turen videre til Washington. Avreise Norge 18. mai til New York og hjemreise fra Washingtong 27. mai. Pris for reise tur/retur ca. 6.500 og så må en regne med ca. 200 dollar pr. natt i dobbeltrom. Mer info kan du få ved å sende en mail til gujoha@tele2.no

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Datakurs for våre medlemmer.

Trenger du hjelp til å bruke datamaskinen til å lese Budstikka på nett, bruke Nettbank, lese og sende e-post, og levere Selvangivelsen på nett?

Lodgen sponser deg 100 kroner av kursavgiften. Kontakt Karleif Lend 51 66 77 00 for mer opplysninger.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge 2011

ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 , inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187.

Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr.