Budstikka i desember 2011

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

_______________________________________

Medlemsmøte torsdag 8. desember 19:00 på Fredheim, Klepp.

Olav Veka forteller om hvordan navner endret seg ved emigrasjon og hvorfor. Kulturskolen kommer med juleinnslag. Det blir musikk, kaffe, julegrøt, lefse og god drøs. Møtet arrangeres i samarbeid med Folkeakademiet i Klepp. Inngangspenger kr. 50,-.

Medlemsmøtet i Januar blir torsdag 26. januar 2012. Knut Djupedal vil fortelle om tur til Canada i 2012.

VIKING E-POST

Welcome to the November edition of the Viking E-Post: your informative and entertaining monthly newsletter from Sons of Norway.

BLOGGER

SONS OF NORWAY BLOG

http://www.sonsofnorwayblog.blogspot.com/

Norsk informasjon

http://blog.norway.com/

www.norway.com/

Jærbloggen

Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

_________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf (+47) 38 35 02 04

Fra presidentenInge Nødland

Kjære Sons of Norway venner.

Nå er det bare innspurten igjen. Høstsesongen i laget vårt har hatt mange fine møter med foredragsholdere og kulturelle innslag. Julemøtet 8. desember vil ha det samme. Ungdommer fra kulturskolen i Klepp vil skape litt julestemning før foredraget. Kveldens foredragsholder: Olav Veka (født i 1942) er en norsk navnegransker og tidligere lektor. Veka kommer opphavlig fra Sand i Ryfylke. For oss er det spesielt arbeidet han har gjort i forbindelse med navne- tilpasninger til den nye verden blant utvandrere til Amerika som er spennende. Omtale av Veka lengre nede på siden. På møtet blir det også tid til innsetting av nytt styre. I pausen blir det julegrøt kokt på fet "tankmelk" kaffe og lefse.

Møtet blir det siste jeg leder som president. Det har vært en lærerik erfaring, men det er ikke riktig å ha så mange "hatter" i en organisasjon, så jeg ser fram til avløsning.

Takk for samarbeid i disse årene. Til dere alle vil jeg si god jul og et godt nytt år.

Nå ser jeg fram til torsdag og neste møte på Fredheim. Ta med gode venner og kom.

Vel møtt.

Inge

Referat fra medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 24. november 2011

Novembermøtet i lodgen vår fant som vanlig sted på Fredheim. Denne mørke novemberkvelden kvelden hadde 12 gjester og 12 medlemmer funnet veien hit,. Vår president Inge Nødland åpnet møtet, og han ønsket alle hjertelig velkommen. Blant gjestene var tre representanter fra styret i D8, presidenten Odd Harald, sekretær Solveig og kasserer Per. Kveldens kåsør, forfatteren Karin Sveen, ble ønsket spesiellt velkommen.

Lodgens styre var fulltallig, og Inge orienterte om det kommende julemøtet som er nærmere beskrevet annetsteds i Budstikka. Lodgens økonomi er god. Vi har fått kort fra Terje Vigen Lodge og Christiania Lodge med ønske om God Jul og Godt nytt År. Deretter presenterte Tarald som representant for valgkomitéen følgende forslag til nytt styre: Tarald Oma som president, og Gunleif Seldal som visepresident. Øvrige styremedlemmer: Inge Nødland, Leif Lund, Tore Nærland, Marit Lilleås, Oddvar Lilleås, Olav Ravndal. Torkel Bryne og Svein Hana ble foreslått som varamenn. Det fremkom ingen kommentar og styret ble dermed valgt. Det nye styret vil konstituere seg selv, og en vil forsøke innsetting på julemøtet den 8. desember.

Forretningsdelen var dermed avsluttet. Tarald presenterte kveldens kåsør, forfatteren Karin Sveen. Hun har studert ved Berkely University i California, et universitet som blir betraktet som verdens beste. Overraskelsen var stor da hun oppdaget at det var grunnlagt av en norsk emigrant. Tidligere på dagen hadde hun holdt en forelesning på UiS, noe som ble satt stor pris på.

Nå slapp Karin til orde og fortalte først litt om seg selv. Hun vokste opp på Hedemarken i enkle kår, og hadde i sine unge år på 70-tallet arbeidet på kaien som ekspiditør for SDS i Stavanger, så hun var ikke ukjendt med vårt distrikt. Hennes interesse ble etter hvert rettet mot filosofi og litteratur og hun har publisert flere bøker. Men hun hadde aldri trodd at hun skulle skrive om norske emigranter. Mens hun studerte på Berkely la hun merke til navnet Peder Sather. Det stod på den praktfulle porten til universitetet, og der var gedigent klokketårn kalt Sather Tower med ikke mindre enn 63 klokker som spilte de vakreste melodier.

Tårnet er i dag et nasjonalt minnesmerke. Karin så at navnet måtte ha norsk opprinnelse, men ingen hadde noen kunnskap om denne mannen annet enn at han hadde vært en av geunnleggerne til universitetet. Nysjerrigheten tok overhånd, og hun bestemte seg for å finne bakgrunnen til denne mannen.

Karin fortalte med begeistring og entusiasme om sin granskning som hadde pågått over flere år, og hun kunne fortelle at denne karen, Peder Sæther, var fra Hedemark. Født 1810 og døde i 1886. Han hadde emigrert alene så tidlig som 1832. Han hadde en viss bakgrunn fra Norges Bank i Trondheim, men kom Til New York med to tomme hender. Her begyndte han med pengeveksling og slo seg opp som bankmann. Ble gift med en amerikansk pike ved navn Sarah Thompson i 1835. Han ble også kjendt med maleren og kunstneren Martin Drexel som etter hvert bygget opp det største finanshuset i USA. Peder fikk tuberkulose og dro til California på grunn av bedre klima. Her startet han en bank med kapital fra Drexel.

Peder levde et relativt tilbaketrukket liv, men han var en ekte filantrop, han var opptatt av at folk måtte få utdannelse, og han var en sterk motstander av slaveriet. Han hadde en neger ansatt i banken, og han samlet også inn penger til negrene. Men hans store livsverk var nok Berkely University. Karins granskning av originalkilder om livet til Peder Sather har resultert i boken «Mannen i Montgomery Street». Etter dette interessante kåseriet ble ble det servert en liten matbit og kaffe kombinert med loddsalg mens drøset gikk livlig mellom bordene. På grunn av manglende musikant ble det ingen sang. Etter en underholdende loddtrekning med utdeling av gevinster kunne Inge kunne ønske alle vel hjem.Gunleif Seldal

www.usaexperten.no

epost:firmapost@usaexperten.no

____________________

Slægtsforskning begynder ved en tilfældighed.

Så bliver man interesseret.

Slægtsforskning fortsætter som en lidenskab,

udvikler sig til en besættelse

- og ender som en uhelbredelig sygdom.

Så dermed er du advart!

I Wikipedia står det følgende om kveldens foredragsholder:Olav Veka (fødd 6. juni 1942) er ein norsk namnegranskar og tidlegare lektor. Veka kjem opphavleg frå Sand i Ryfylke. Olav Veka har gjeve ut bøker om personnamn, både fornamn (Namneboka 1991) og etternamn (Norsk etternamnleksikon 2000). Han har vore medforfattar i ei rad norskfaglege lærebøker og ordlister sidan 1984, mellom anna norskverket Bruer for studieretning for allmenne fag, Nynorskboka for nynorsk som sidemål og Nynorskordliste for vidaregåande skole. Han har vore lektor i den vidaregåande skolen sidan 1973.

Veka var medlem av fagnemnda for nynorsk i Norsk språkråd 2001 - 2005. Sidan 2006 har han òg vore leiar i Norsk namnelag.

Turer til USA og Canada 2012

En tur blir arrangert av Distrikt 8 og besøker Minnesota, Fargo i ND, Iowa, og Sør Dakota. Detaljer kommer snart. Den andre er en "Historisk Tur" gjennom Canada med Knut Djupedal som guide. For begge turene er "Brekke Tour" teknisk arrangør.

Møte med Kjell Magne Bondevik, 10. januar 2012.

Kjell Magne Bondevik som representerer Oslosenteret for fred og menneskerettigheter www.oslocenter.no vil komme til Bryne 10. jan 2012. Møtet er i Bryne kirke og er et samarbeid med Bryne sokneråd, Historielagene i Time og klepp, Burma foreningen i

Rogaland, Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge og Bike for Peace

Møte begynner kl. 19.00 og varer til omlag 21:00.

Møteleder er Jan Rosland, Bryne

Brubyen Lodge

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Medlemsavisen deres "Mellom Venner" finner du nederst på siden som vedlegg.

Julehilsen.

BLI MEDLEM

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Vi kan nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eiriksson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer. Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon,så ordner vi resten. Du kan også få skjema for innmelding hos Leif Lund i døren på møtene våre.

Tubfrim

Sons of Norway er både nasjonalt og internasjonalt en av de organisasjonene som samler inn mest frimerker og annet til Tubfrim. I 2010 samlet Sons of Norway in nesten 2 tonn frimerker til Tubfrim. Du kan lese mer om dette på denne bloggen.

Finanssekretær Leif Lund har ansvar i vår Lodge for å ta i mot frimerker eller kvittering for insamlede frimerker sendt til Tubfrim i organisasjonens navn og informere D8 sin kontakt mot Tubfrim. Han tar i mot ringene også.

ANDRE MEDLEMSAVISER

Du finner mange av Lodgene i Norge sine medlemsblader på nettstedet for Distrikt 8 www.sonsofnorway8.com.

Se under "Lokallag"

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge 2011

ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 , inge.nodland@gmail.com. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Brukte frimerker og ringer fra brus/ølbokser

Du husker vel å klippe av frimerkene fra all post du får før du kaster konvolutten. De brukte frimerkene betyr penger i kassa for Tubfrim. Og du tar selvfølgelig vare på aluminiumsringene fra brus– og ølbokser. Dette blir som kjent brukt til å lage proteser. Ta med frimerkene og ringene på et medlemsmøte så skal vi sørge for at kommer dit de skal.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)