Budstikka i februar 2011

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

_______________________________________

Fra presidentenInge Nødland

Kjøre Sons of Norway venner.

Dagene blir merkbart lengre allerede og vi lar oss lett lure til å tro våren er kommet. Vi hadde noen dager med plussgrader som sikkert fikk folk til å kikke etter snøklokkene i hagen. I sørveggen har de dukket opp med hvite topper. I mens får vi ta med godt lag på møter i lodgene. Tirsdag 15.februar hadde vår nabolodge i Stavanger Cleng Peerson Lodge 30 års jubileum. Dagen ble feiret med utlevering av 25 års pins for medlemskap i lodgen siden oppstart, kaffe, smørbrød og kaker. Vår lodge ble startet av tidligere medlemmer i Cleng Peerson lodge 31. mai 1997.

Brubyen Lodge i Saskatoon, Saskatchewan i Canada er vår vennskapslodge. Inger-Johanne Anderson er medlem av Brubyen Lodge er nå er jeg blitt utnevnt til å raportere om Leiv Eiriksson’s gjøren og laden. Les mer i hyggelig brev fra henne lengre nede på siden. Brubyen Lodge har sin medlemsavis som heter "Mellom Venner". Du finner siste utgaven som vedlegg nederst på siden.

Tarald Oma har lenge snakket om å holde foredrag om personen som har gitt lodgen vår sitt navn. I de siste måneden har han "lest seg opp" ,som han sier, på emnet og blitt mer og mer entusiastisk for å snakke om Leiv Eiriksson på medlemsmøtet nå i februar. Jeg ser fram til å høre Tarald øse fra sin store historiekunnskap. Musikk er viktig i laget vårt. Wenche B. Haugland holder konsert etter kaffedrøsen med countrylåter og annet.

Kom og ta med deg gode venner på Fredheim kl 19:00 førstkommende torsdag.

Som vanlig er det kr. 50 i inngangspenger og kaffe med julebrød til drøsen! Velkommen!

Hilsen Inge.

Fortel dine venner om oss!

Referat fra medlemsmøtet 27 januar 2011

Medlemsmøte ble avholdt på Fredheim i Klepp hvor totalt 43 personer hadde funnet veien – 19 medlemmer og 24 gjester. Møtet ble ledet av Inge Nødland, som ønsket velkommen. Nasjonalsangene ble sunget akkompagnert på piano av Gunnar Barstad, hvorefter forretningsdelen ble gjennomgått. Først orienterte Inge om post og referat fra kongressen i USA forleden september, samt et par e-poster med rosende omtale av vår aktivitet. Tarald redegjorde for det forgangne år og Karleif orienterte om lodgens økonomi. Årsmelding og regnskap ble enstemmig godkjent.

Det ble videre fortalt litt om arbeidet for å hente hjem Bjerkreimfana og om Skogfjorden og leiren i USA. Deretter gikk styret av, og vår forrige president, Sverre Lima, sto for innsettelsen av det nye styret. Tone som avgående styremedlem og Sverre som styreinnsetter ble overrakt hver sin blomsterbukett som takk for innsatsen.

Interessen for utvandringshistorie i Rogaland er stor, og det har avstedkommet et livskraftig miljø som neppe har sin like i andre deler av landet. Et av resultatene er en fullskala replika av Norges første emigrantskute, den sagnomsuste “Restauration”. På medlemsmøtet i mars kommer Arne Nordbø for å fortelle om prosjektet.

Møter våren 2011

27.januar

"100% Norwegian"

Sosialantropolog Karoline Niklasson

om norskamerikanere i USA, og hvordan de kan klassifiseres som en høytids-etnisitet

24.februar.

Tarald Oma forteller om Leiv Eiriksson også kalt for Leiv den hepne (ca 973 – ca. 1020). Etter kaffen synger Wenche B. Haugland Countrylåter.

24. mars.

Arne Nordbø - Restauration er på sjøen. Nå skal den drives og bidra til forståelsen av den norske utvandrer-historien. Arne forteller om prosjektet i framtiden

28. april.

David C Mauck

Tema ikke avklart

26. mai.

Sigrid Lien I boken "Lengselens bilder", som ble utgitt i 2009, beskriver Sigrid Lien hvordan norske utvandrere i Amerika brukte fotografiet for å formidle sine opplevelser til dem som var igjen.

4.-5. juni

Lodgetreff i Haugesund

Haugaland Lodge inviterer til trivelig helg i nordfylket.

23. juli

Kyststevne i Egersund.

”Utvandrerne” går om bord i ”Restauration”. Dalbuen lodge stiller med passasjerer.

HØSTEN 2011

25. august

29.september

Sverre Mørkhagen

30.september

til 2. oktober

Lodgetreff ved Mjøsa

27. oktober

29. oktober

Slektsgranskerdagen i Klepp Rådhus.

Bilder fra 2010

24.november

8. desember

Julemøte

BLOGGER

SONS OF NORWAY BLOG

http://www.sonsofnorwayblog.blogspot.com/

Inge presenterte dagens foredragsholder; sosialantropolog Karoline Niklasson. Oppvokst i Oslo Øst fattet hun allerede som barn interesse for fremmedartede kulturer, og bestemte seg for å ta mastergrad i emnet norsk-amerikanere i USA. Hun tilbrakte et halvt år ved Sanct Olav College i Northfield, Minnesota, for å studere norsk-amerikanerne i deres eget miljø. Karoline fortalte levende om sine observasjoner og møter med dem – og fant dem veldig trivelige og sjarmerende. Lusekoften ble benyttet mer som et høytidsantrekk, og i mangel av bunad brukte kvinnene søljen som brosje. På søndager og høytidsdager sto ofte tradisjonelle norske matretter på bordet; poteter med kjøttboller, - eller lutefisk! Blant den store hvite gruppen av amerikanere ansees det viktig for små nasjonale folkegrupper som den norskættede å markere sin etniske identitet på denne måten. Det er ikke uvanlig at selv personer uten denne tilknytningen kan velge den bakgrunn de føler seg hjemme i; såkalt postetnisitet. Som i Stoughton, Wisconsin, der ungdom i 16-17årsalderen strømmer til “audition” i skandinavisk folkedans, og 19-20 åringer vil lære seg det norske språk.

Etter kaffislabberaset foresto Tore amerikansk auksjon med hyppige innslag av gode historier, ja endatil mongolsk sang. I det hele tatt en trivelig og underholdende aften som ble avsluttet med å synge “Småspurven” til tonefølge av Barstad på pianoet.Gunleif Seldal.

Møtet fikk en hyggelig omtale i Stavanger Aftenblad sin Blog. Foto av Tore Nærland i aksjon: Arvid Mæland/Aftenbladet

Cleng Peerson Lodge i Stavanger har fått "Newsletter" i elektronisk format.

Styret i Cleeng Peerson Lodge i Styavanger har vært på kurs forå lære å lage medlemsavisen i elektronisk format. Februarutgaven av "Newsletter finner dere på D8 sitt nettsted.

Medlemsmøte 24. februar 2011 på Fredheim kl. 19:00

Tarald Oma forteller om Leiv Eiriksson også kalt for Leiv den hepne (ca 973 – ca. 1020). Selv skriver Tarald dette om om temaet han vil snakke om:"Leiv Eriksson var son til jærbuen Erik Raude ,som var fødd og budde på Jæren. Ingen veit kor han budde. Han kom i krangel med en del folk her, og flutte så til Island. Der vart den eldste sonen Leiv fødd. Erik kom og i krangel med islendingane og flytte vidare til Grønland. Garden hans var Brattali. Ut frå det ein anna islending, Bjarne, hadde fortald om et ukjend land i vest han hadde vitja, utrysta Leiv Eriksson et skip for å finna og utforska det ukjende landet. Landet fann han, å kalla det Vinland. Dei fann blant anna vindruer i det nye landet. Dei norske sjøfararane på den tida stod langt framme når det gjaldt å navigera i ukjend farvatn. Dei bruka ”solsteinen”. Meir om den oppdagingsreisa på Fredheim 24 februar".

Etter kaffe og julebrød synger Wenche B. Haugland for oss. Hun har med seg egen pianist. Wenche har sunget siden tenårene. Hun startet med kor, etterhvert også i Sandnes operakor. Hun hadde rollen som askepott i Disney utgaven, var solist i band og kor. Wenche var med i visegruppe, duoer, revyer og musical. Odd & Wenche`s duo samt gjestevokalist med Team Klemetsen. Wenche er fra Stavanger, har 2 døtre og tre barnebarn. Repetoir: Ballader, viser, musicals, pop, country og hun synger sanger fra sekstitallet og fram til i dag. Favorittsangere: LeeAnn Rimes, Patsy Cline, Barbara Streisand, Eva Cassidy og Rita Eriksen. Hun har spilt inn plate som du kan få kjøpt på møtet. En av av sangene er "En dag i april kommer våren"Ta med venner og kom til en trivelig kveld med mye god drøs. Ingangspenger kr. 50.

Klar for amerikanske studenter på besøk i en langhelg?

Av Karleif Lende.

På det siste felles møtet for styremedlemmer i Lodgene i Rogaland, ble det fortalt at de forskjellige lodgene hadde problemer med å få vertsfamilie til amerikanske studenter. Studentene er i Oslo noen måneder og skal ha et såkalt "homestay" i en lang weekend. Når det ble nevnt, så folk ned i gulvet.

Møteleder Tarald oppfordret meg til å skrive noe i budstikka om mine erfaringer siden vi hadde hatt studenter to ganger.

Det er ingen ting å være redd og grue seg for. Studentene er meget hyggelige og har da bodd på hybel i Oslo. De synes det er fantastisk å komme inn i en familie, og ikke minst erfare den norske maten. De er meget vitebegjærlige, og de skal etter at de er tilbake i Oslo i felles forum fortelle om sine opplevelser. De er ikke interessert å gå ut på diskotek eller lignende, blir gjerne hjemme i familien om kveldene. På dagtid har vi tatt studenten med i Sandnes sentrum, har besøkt den eneste gjenlevende pottemaker som driver kommersielt. De får med seg historien om leiren og Sandnes samt et eksemplar av Sandnesgauken. Dette er veldig populært.

Videre et besøk ute på en av våre flotte sandstrendene er veldig kjekt. Det er ikke alle som er kjent med hav og strand slik vi er. Vi har også vært på Dalsnuten som gir et utmerket utsyn. Å gå ute i naturen er de veldig glade for.Populært er også Norsk Oljemuseum som foruten å vise det rent tekniske også fremstår med en utmerket forklaring av den økonomiske fordelen av gass og olje. Sverd i fjell i Hafrsfjord er også populært.

Som jeg forstår, er det ikke noen negative sider, men tvert i mot får man gleden av å glede andre.

Det er dog en forutsetning, at man har tid til å ta seg studentene, så det passer godt for pensjonister. Det er ikke negativt at det ikke er andre ungdommer i huset.

Karleif.

Brev fra Brubyen Lodge i Canada

Hei Inge,

Mitt navn er Inger(-Johanne Tveten) Anderson, og jeg er medlem av Brubyen Lodge i Saskatoon. Vi har i lengre tid utvekslet medlemsblad, og jeg håper du har et visst inntrykk av hva vi driver med her. Dessverre er norskkunnskapene heller dårlige blandt medlemmene, så vi har ikke hatt den samme muligheten til å vite hva dere gjør. Men nå er jeg blitt utnevnt til å raportere om Leiv Eiriksson’s gjøren og laden.

Jeg er født og oppvokst i Olso men har bodd i USA og Canada siden 1962. Sist sommer tilbrakte jeg mesteparten av juni hos min søster i Larvik og fikk “oppdatert” språket litt. Og det hjalp godt da vi i oktober hadde besøk av Sverre Mørkhagen. Jeg har ingen problemer med å lese/skrive norsk, men jeg foretrekker nå å skrive på engelsk p.g.a. de norske vokalene some trenger en macro å fremstille.

So if you don’t mind, I will write to you in English, but you are welcome to respond in Norwegian....... Les hele brevet her.

Lodger som feirer jubileum

3-109 Faerder Brooklyn, NY 1/6/1911 100 Years

1-601 Vestland Minnetonka, MN 1/13/1986 25 Years

8-011 Cleng Peerson Stavanger, Norway 2/15/1986 25 Years

Nytt medlem i Lodgen

Svein Hana som bor på Kvernaland meldte seg inn på sist medlemsmøte. Svein har drevet eget datafirma i mange år. Han er interessert i lokalhistorie og er medeier i veteranbåten DS «Oscar II» (1885). Velkommen skal han være.

Bokomtaler

Flott fotobok frå amerikaturen i 2010.

Karleif Lende som er aktiv medlem i Leiv Eriksson brukte fotoapperatet både flittig og forstandig då me var på turen i Emigrantane sine fotspor. Ei reise på 14 dagar som starta i Minneapolis og enda i Seattle. Resultatet er blitt ei minireise som me nå har fått inn i stova. Me opplever delstatssenatet i Minnesota, stor og verdig. Knute Nelson på sokkel utforbi. Sonen til den einslege mora frå Evanger som enda som den største norskfødde politikaren i Amerika. Me er også innom huset der han budde som politikar. Elles får me korte glimt av stemninga i bussen. Humøret var alltid på topp, men det hende av og til av og til at nokre tok en liten ”lur”. Me var også innom den mykje omtala runesteinen i Alexandria,og andre interessante museer og sjølvsagt indianermuseum. Boka får på ein god måte fram det storslagene og mangfoldige Amerika, der finns endå norske flag i hopetal når ein kjem til rette stadane. Kort sagt, det var ei gild minireis å få inn i stova. Hipp,hurra for Karleif.

Helsing Tarald.

Jærbloggen

Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

______________

SKAL DU TIL USA? Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf.(+47) 38 35 02 04

Piken fra prærien - Minner fra AmerikaForfatter: Ragnhild Tangen

Forlagets omtale:

Piken fra prærien - Minner fra Amerika - er et barns bidrag til historien om utvandringen fra Norge til Amerika på 1800 og 1900-tallet. I boken møter du Laila Drønen Njåstad. Hun er født i Canada i 1920 av norske emigranter fra Austevoll i Hordaland og Mo i Telemark. Laila tar oss med til prærien i Canada og forteller om livet der på 1920-tallet.Sju år gammel opplever hun at familien blir hardt rammet av sykdom og død. Laila skildrer rike barneår med familien i Canada etterfulgt av ensomme dager som fosterbarn i Norge. Til tross for stadig nye utfordringer, klarer hun å gripe det gode og lyse ved livet. Troen, håpet og drømmen bærer henne. De gamle bildene i boken gir innsyn i utvandrernes liv i Amerika og glimt fra hverdager i Austevoll fra 1930 og fram til i dag. Levert av © DnBB A

www.usaexperten.no

epost: firmapost@usaexperten.no

_______________

Datakurs for våre medlemmer.

Trenger du hjelp til å bruke datamaskinen til å lese Budstikka på nett, bruke Nettbank, lese og sende e-post, og levere Selvangivelsen på nett? Lodgen sponser deg 100 kroner av kursavgiften. Kontakt Karleif Lende 51 66 77 00 for mer opplysninger.

Ryfylke Lodge har plass på tur Til Midt-Vesten i septemberl

Det er nå mulighet for 4 plasser på turen til Midt-Vesten med avreise 9. sept 2011 (14 dager) Ta kontakt med enten reiseguide Odd Harald Olsen tlf 90751907 eller på e-post o-haral@online.no eller Solheim Tours v/Terje Solheim, telefon 37038795 Mobiltelefon 90138683 E-post: tesolh2@online.no.

Amerikabilder - den norske vesterheimen 1860-1960Forfattere: Knut Djupedal og Steinar Hybertsen (medvirkende)

En praktbok om utvandringen til Amerika fra 1860 til 1960 og en unik dokumentasjon av utvandrernes skjebne. Boken er fylt med fotografier, men også notater, sitater fra brev, avisutklipp og faksimiler som beretter om det norske Amerika. Det enestående bildematerialet viser den praktfulle, men voldsomme naturen som møtte utvandrerne, hva slags samfunn de kom til og var med på å utforme, hvordan de levde, strevde og moret seg. Fotografiene forteller ikke bare om utferdstrang, håp og drømmer, men også om farer, slit og motgang. Normalpris Kr 599;- Mammutpris Kr 199;-

Gode historier.

Minnesota Ghost........................

This happened a few a months ago just outside of Willmar, a little town in the back country of Minnesota, and while it sounds like an Alfred Hitchcock tale, it's real.

This out-of-state traveler was on the side of the road, hitchhiking on a real dark night in the middle of a thunderstorm. Time passed slowly and no cars went by. It was raining so hard he could hardly see his hand in front of his face.

Suddenly he saw a car moving slowly, approaching and appearing ghost like in the rain. It slowly and silently crept toward him and stopped. Wanting a ride real bad the guy jumped in the car and closed the door; only then did he realize that there was nobody behind the wheel, and no sound of an engine to be heard over the rain.

Again the car crept slowly forward and the guy was terrified, too scared to think of jumping out and running. The guy saw that the car was approaching a sharp curve and, still too scared to jump out, he started to pray and began begging for his life; he was sure the ghost car would go off the road and into a nearby lake and he would drown!

But just before the curve, a shadowy figure appeared at the driver's window and a hand reached in and turned the steering wheel, guiding the car safely around the bend. Then, just as silently, the hand disappeared through the window and the hitchhiker was alone again! Paralyzed with fear, the guy watched the hand reappear every time they reached a curve.

Finally the guy, scared to near death, had all he could take and jumped out of the car and ran and ran, into town, into Willmar. Wet and in shock, he went into a bar and voice quavering, ordered two shots of whiskey, then told everybody about his supernatural experience.

A silence enveloped and everybody got goose bumps when they realized the guy was telling the truth (and was not just some drunk).

About half an hour later two guys walked into the bar and one says to the other, 'Look Ole, ders dat idiot that rode in our car when we wuz pushin it in da rain.

Ole wasn't looking where he was going and his grocery cart collided with another as he turned a corner in a Wal-Mart.

Ole says to the other guy, "Vhoops! I'm sorry, but I vas yust looking for my vife."

"What a coincidence," says the stranger, "so am I, and I'm getting a little frustrated"

Ole: "Vell, maybe I can help you. Vhat does yer vife look like?"

Stranger: "She's tall, slender, with long, blond hair, blue eyes, long legs, firm boobs, and a nice butt. What does your wife look like?"

Ole: "Neffer mind, let's yust look fer yurs!"

Lena was on vacation in the depths of Louisiana.

She wanted to take home a pair of genuine alligator shoes in the worst way, but was very reluctant to pay the high prices the local vendors were asking for the highly prized shoes. After becoming very frustrated with the "no haggle on prices" attitude of one of the shopkeepers, Lena shouted, "Vell den, maybe I'll yust go out and catch my own alligator, so I can get a pair of shoes at a decent price!" The shopkeeper said with a sly, knowing smile, "Little lady, you just go and give it a try, why don't ya!"

Lena turned on her heel and headed out toward the swamps, determined to catch herself an alligator. Later in the day, as the shopkeeper was driving home, he pulled over to the side where he spots Lena standing waist deep in the murky water, shotgun in hand. Just then, he spots a huge 9-foot gator swimming rapidly toward her with lightening speed, Lena takes aim, kills the creature and, with a great deal of effort, hauls it onto the slimy swamp bank.

Lying nearby were several more of the dead creatures. The shopkeeper stands on the bank and watches this scenario in amazed silence. Lena rolled her eyes and screamed in great frustration, "Uff da, dis one is barefoot, too!"

Tubfrim

Sons of Norway er både nasjonalt og internasjonalt en av de organisasjonene som samler inn mest frimerker og annet til Tubfrim. I 2010 samlet Sons of Norway in nesten 2 tonn frimerker til Tubfrim. Du kan lese mer om dette på denne bloggen.

Finanssekretær Leif Lund har ansvar i vår Lodge for å ta i mot frimerker eller kvittering for insamlede frimerker sendt til Tubfrim i organisasjonens navn og informere D8 sin kontakt mot Tubfrim.

BLI MEDLEM

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer. Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon,så ordner vi resten. Du kan også få skjema for innmelding hos Leif Lund eller Karleif Lende i døren på møtene våre.

ANDRE MEDLEMSAVISER

Du finner mange av Lodgene i Norge sine medlemsblader på nettstedet for Distrikt 8 www.sonsofnorway8.com.

Se under "Lokallag"

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

STYRET i Leiv Eiriksson Lodge 2011

ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884, inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)