Budstikka i januar 2010

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

BUDSTIKKA

Torsdag 28. januar 2010 - kl. 19:00.

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim. (kart)

Se omtale lengre nede på siden.

Det vert presidentskifte i lodgen vår. Sverre Lima som har vore president dei siste 6 år, har lagd ned eit stort arbeid. Ein av dei viktige milepelane var amerikaturen i 2005, i Restauration sine fotspor. Det var ei stor og modig satsing, Ikkje heilt problemfritt på heimabane, men det var ei viktig løfting for arbeidet og profilen i lodgen. (på bildet er Sverre og Tarald ved graven til Lars Larson Geilane i Rochester, NY)

I 2008 var det også amerikatur,i emigrantane sine fotspor. Ein legg også opp til tur i 2010, då har me reist tvers over heile Amerika.

Vår lodge er truleg den einaste lodgen i Norge som har gjennomførd eit så stort og målrette prosjekt.

Sverre er blant dei som var med å starta lodgen, og har lagd ned eit stort arbeid på mange område. Han er stødig og roleg. ansvarsmedviten, og grei å samarbeida med. Takk for innsatsen Sverre, me har bruk for di arbeidskraft og innsikt i åra framover og.

Inge Nødland overtar nå som president. Velkomen skal du vera. Me er sikre på du vert ein god president. Sjølv om du kom til litt seinare, har du fram til nå lagd ned eit stort arbeid. Spesiellt utviklinga av Budstikka er svært bra. Du har markert deg som tenkjer aktiv og framover og likar å ta nye elektroniske hjelpemiddel i bruk. Du har også tenkt mykje på å utvikla organisasjonen vidare, tilpassa ei ny tid. Det er avgjerande for organisasjonen si framtid at ein lukkast med denne moderniseringsprosessen. Eg trur lodgen går ei lys framtid i møte under di leiing. Lukke til, me andre vil vera med, så me kan dra lasset ilag.

Helsing Tarald.

Frå visepresidenten Tarald OmaKjære SONS-venner!

Referat fra medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 10. desember 2009

Møte ble avholdt på Fredheim, Klepp hvor totalt 36 personer hadde funnet veien.President Sverre Lima ønsket velkommen og deretter ble nasjonalsangene sunget akkompangert av Gunnar Barstad på piano.Sverre Lima orienterte om ”Viking for Kids”. En kan melde inn barn og ungdom og de vil få tilsendt eget medlemsblad.Det ble også minnet om neste medlemsmøte som er 28. januar hvor det vil bli innsettelse av nytt styre og Knut Djupedal vil fortelle om turen til USA i 2010.Ordet ble så gitt til kveldens foredragsholder, Lisabeth Risa.

Tema for kvelden var ”De første Amerika-fotografene fra Jæren. Hvem var de, og hva fotograferte de i USA og i hjemlandet sitt?"

Lisabet Risa dro også fram amerikabrevene, hvor brev og bilder hører sammen. I dag finnes mange amerikabrev men uten bilder og mye info er tapt pga dette.

Hun delte amerikabrevene inn i tre kategorier:

Propagandabrevene – oppmodning om å kommer over

Lengselsbrevene – hvordan de har det ”over there”

Kontaktbrevene – gjerne til søskenbarn eller tremenninger.

Det var vanlig å ta bilder før avreise til Amerika slik at de kunne dokumentere seg. Det finnes mange bilder hvor hele familiene er samlet utenfor huset/gården de bodde og gjerne med gjenstander de eide. Det var også vanlig å ha reiseklærne på.

Når de kom fram til Amerika, ble de gjerne avbildet igjen, men da i fine kjoler.

Det er klart å spore opp 3 kjente fotografer fra Rogaland som var ”over there”. Den ene var Martin Morrison fra Bryne som dro til Iowa. Den andre var Rasmus Pedersen Thu fra Klepp og Den tredje var Torbjørn Torbjørnson Nessa fra Nedstrand som var tilbake i Norge i 1911.

Etter foredraget var det tid for risgrøt og julekaker. Drøsen gikk livlig. Så var det tid for utlodning og mange var heldige å få fine gevinster med seg hjem.

Vi var så heldige å ha Gunnar Barstad med oss og det ble sunget julesanger ledet av Sverre. En stor honnør til Gunnar og hans spill som fikk forsamlingen til å synge av ”full hals”.

Møter og andre aktiviteter i tiden framover

Torsdag 28. januar 2010, Medlemsmøte Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim.

Jostein Larsen, President i Cleng Peerson Lodge i Stavanger setter inn styret for 2010.

Knut Djupedal (se bildet) som er direktør på Norsk Utvandrermuseum forteller om turen videre i "Emigrantenes fotspor" som fortsetter i september 2010. Turen starter i Minneapolis, MN og ender opp i Seattle, WA. Vi skal på turen følge emigrantruten langs jernbanen The Northern Pacific. Linjen går mer eller mindre rett vestover fra Bismarck i Nord Dakota gjennom Glendive, Billings, Big Timber, og Helena I Montana. Deretter svinger det litt nordover inn i Idaho og videre mot Spokane og Seattle i Washington. Dette vil gi oss mulighet til å følge en av de to jernbanene som nordmenn brukte på veien vest. Samtidig kan vi møte flere Sons of Norway lodger og reise gjennom områder med mange Rogalendinger. Knut vil også fortelle om hendelser på noen av de plassene vi skal besøke. Vi skal ha musikalske innslag av andre men Knut Djupedal gjentar suksessen fra sist han var hos oss og får låne gitaren til Karleif.

Torsdag 25. februar 2010 Medlemsmøte Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim.

Førsteamanuensis Arne Neset ved UiS som i en årrekke har undervist i amerikansk kulturhistorie ved Universitetet i Stavanger, kåserer om "Den Amerikanske kongressen, oppbygging, arbeidsmåte og dagligliv."

Etter kaffen vil Lene Topdal, 21 år og datter til Otto Topdal fortelle om sitt opphold på Norway Ranch i Kansas hos Arvid Mæland.

Temaet til Lena gjør det vel riktig at vi børster støvet av hattene våre den kvelden. Mangler du hatt, finner du sikkert en her

Onsdag 10. mars 2010. Ryfylke Lodge - Medlemsmøte

Tirsdag 16. mars 2010- Cleng Peerson Lodge medlemsmøte på Madla Bydelshus.

Torsdag 25. mars 2010 Medlemsmøte Leiv Eiriksson Lodge.

Tidligere 25 år som departementsråd i Landbruksdepartementet Per Harald Grue kåserer om "Særtrekk i amerikansk landbruk i dag".

  • Grue er 66 år og bor på Ås.
  • Bakgrunn: Doktorgrad i landbruksøkonomi. Har ledet jordbruksforhandlingene siden 1980.
  • Han reforhandlet Jordbruksavtalen i 2008 som var siste forhandling før han gikk av som pensjonist 1. februar 2009. Han har studert amerikansk landbruk ved studiebesøk over lengre tid.

Stoughton Norwegian Dancer Tour 2010 Visit to Norway

Vi får besøk av disse 22. og 23. juni 2010. De kommer fra den byen i Amerika som må være mer norsk enn de fleste byene her hjemme. De feirer syttende mai 3 dager til ende hvert år og hele byen er pyntet med norske flagg hele året. Les mer om dem her.

Glimt fra Fox River - Av Gunleif Seldal (Bildet)

Høsten 2008 var en gruppe bestående av medlemmer fra Leiv Eriksson Lodge, Sandnes og Jæren, og andre interesserte på besøk i USA. Vi skulle gå i emigrantenes fotspor, og i siste halvdel av september var turen kommet til Fox River Settlement i LaSalle County, Illinois. Dette var det andre norske settlement i USA, og den norske bosetningen der begynte i 1834. Området der de første norske slo seg til var ikke oppmålt på den tiden, ei heller inndelt i ”townships” i sin nåværende form, så Fox River settlementet gikk offisielt under navnet Mission. Kan hende hadde det vært en misjonsstasjon her. Jesuittene satte tidlig spor etter seg i den nye verden. Eller kanskje navnet speiler en ”military mission”? BlackHawk-krigen ble avsluttet året i forveien. En nordmann som falt i disse kampene ble begravet ikke langt derfra. I dag omfattes settlementet av følgende townships: Mission, Miller, og deler av Rutland. Mission og Rutland grenser til østre bredd av Fox River. LES MER HER

Link til en annen medlemsavis. Synnøve Nordkapp Lodge i St. Paul, MN

Ryfylke Lodge sin medlemsavis finner du under medlemsblader i Strandhistorielag.

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem nettsiden på Sons of Norway internasjonalt siden som heter "Join Us > Sign Up ". Velg "Norway" og trykk "find a lodge" og du kommer på nettsiden med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer.

Jærbloggen Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

Bjørn Vidar Lerøen som fortalte oss om Kennedy-klanen har sin egen blogg på nett som heter "Bjørnespor".

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da?

Tre medlemmer i lodgen har allerede meldt seg PC-kurs.

Vi ønsker at flest mulig kan les budstikka på Internett. Noen vegrer seg fordi de ikke kan så mye om datamaskiner og Internett. Lodgen vår sponser med 100 kr av kursavgiften!Vår egen Arne Hove organiserer kursene. Det er Nybegynnner- og videregående kurser for pensjonister. Det er hovedvekt på Internett og E-post. Kurs vil bli satt i gang ved nok påmeldte og går mandag – fredag kl. 0900 – 12.00. Kaffe og rundstykke i pausen. Ta gjerne med egen bærbar PC. Pris kr. 350,-. Sted: Trones Eldresenter, Sandnes. Ta kontakt med senteret for påmelding eller nærmere opplysninger. Tlf. 51 68 15 00. Karleif Lende kan også kontaktes på våre medlemsmøter eller på telefon 51 66 41 00.

STYRET i Leiv Eiriksson Lodge 2009 ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 - inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

ARNE PRIMSTAD

4360 Varhaug

Tlf: 51 43 05 14 – Mobil: 928 52 562

Belegningsstein –

Alt innan hagearbeid

Natursteinmuring – Håndgraving

Plantebeskjæring – Minigraver

Jærstein til gardløing

Rennesøystein til forblending

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker!

Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf.: (+47) 38 35 02 04

Leiv Eiriksson Lodge 8-021

Postadresse: Boks 465, 4304 Sandnes

Organisasjonsnummer er 992 478 187

Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00

Kontingent 2010: 400kr (2009) for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)

Miljøvern

Les Budstikka på nett.

Spar trykking og porto.

Har du anledning til å motta Budstikka på E-post,

gi oss beskjed om E-postadresse snarest.

Du kan også finne den på hjemmesiden vår

www.sonsofnorway8021leiv.com

We only print the emails we really need to!

Attachments (0)

Comments (0)

Terms Report Abuse Print page Remove Access | Powered by Go