Budstikka i januar 2016

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte tirsdag 26. januar 2016 på Sivdamsenteret kl. 19:00.

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 100.

Torleiv Bilstad - "Bærekraftig miljø-korrupsjon"

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

___________________

2016

Tirsdag 2. februar 2016

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 23. februar 2016

Johannes Risnes

Forteljinga om grandonkelen Gabriel og tømmer-hoggarane i Michigan og Minnesota.

Hans A. Storhaug -

Det norske Utvandrersenteret.

Presentasjon av AEMI (Association of European migration Institutions).

Tirsdag 1. mars 2016

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 29. mars 2016

Engwall Pahr-Iversen

Olai Aslagsson fra Tananger sitt forfatterskap og hans vennskapsbånd med Willam "Buffalo Bill" Cody.

Tirsdag 26. april 2016

Ann Elisabeth Laksfoss Hansen - UiS.

Nordmenn i Spania og paraleller i det ameri-kanske samfunn.

Tirsdag 24. mai 2016

Ambassadør Else Berit Eikeland.

Eikeland er Norsk ambassadør til de arktiske områdene. Hun kommer fra Varhaug og var mange år Norsk ambassadør i Canada. Hun vil fortelle om det Canadiske samfunn.

Tirsdag 23. August

Tirsdag 27. september 2016

Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 25. oktober 2016

Anne Elisebeth Skogen kommer tilbake med forteller-forestillingen «VEGEN VIDARE VEST» om korleis det gjekk vidare med slooparane, i allefall nokon av dei, etter at Anne Elisaeth forlet dei i Kendall i 1825 like før jul.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Julemøte, innsetting av nytt styre.

___________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

Nyttårshilsen fra stiftelsen Lisvreise- Norwegian Heritage Center i Stoughten WI

Les mer:

www.livsreise.org/

__________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er januar- utgaven 2016 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Torleiv Bilstad er professor ved Universitetet i Stavanger og har tidligere hatt et veldig inspirerende foredrag hos oss om oljeutvinning i Nord Dakota. Friskt skriver han om foredraget sitt på medlemsmøtet i januar.:"Bærekraftig miljø-korrupsjon" er "folkeopplysning" slik Tarald Oma på julemøtet definerte en av årsakene til at Jæren & Sandnes Lodge selv var bærekraftig, våget å ta opp alternative temaer på sine møter. Resultatet av slik bærekraft er nye medlemmer og ikke forgubbing som i de fleste Sons of Norway foreninger både i Amerika og i gamlelandet?

Foredraget viser hvordan det norske Amerika, den norske misjonsøya Madagaskar og gamlelandet Norge praktiserer kortsiktig økonomisk gevinst og med grådighet ødsler av naturens gaver. Fedrearven overlates ikke våre etterkommere slik vi mottok den. 68-erne har utviklet seg til en "dessert generasjonen" og etter oss kommer Syndfloden? Vi er noen elendige "odelsgutter og odelsjenter".

Det er ikke bare klima som er lite bærekraftig. Akselererende utryddelse av plante og dyre arter, inkludert fisken og ødeleggelser av det marine miljø gjør livet vanskelig også for mennesker. Vi har aldri hatt bedre kunnskap over naturens sammenhenger, men våre styresmakter, politikere, har ikke våget å forholde seg til virkeligheten slik den nå åpenbares for klodens 7,4 milliarder mennesker.

"Du må ikke sove" skreiv Øverland. Nå gjelder det mer enn noen gang at vi reagerer på "faren" vi selv har skapt.

Fra PresidentenTone Tjensvold Barstad.

Kjære SONs venner!

Jeg vil få ønske dere alle et riktig Godt Nytt År.

Første dagen i det nye året viste seg fra en fin side, nydelig vær, sol, vindstille og pluss grader. Jeg benyttet dagen til en tur til en av strendene, en virkelig nydelig dag etter et heller rufsete vær mot slutten av fjor året..Vi er vel alle mer eller mindre spent på hva et nytt år vil bringe. Vi hadde et koselig møte i desember hvor 67 personer hadde funnet veien til julemøte vårt. Det nye styret ble innsatt og vi fikk to nye styremedlemmer med på laget. Jeg ser frem til et nytt år som president.

Jeg har et solid styre i ryggen og sammen har vi allerede klare foredragsholdere for hele året. Vi har i år foredragsholdere som har mange spennende og interessante temaer. Dette har vi klart pga samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland, men også ved å ha dyktige lokale foredragsholdere som spør om å få komme å holde foredrag hos oss.

De fleste i styret driver med slektsgransking. Derfor startet vi med slektsgransking for interesserte i januar, for de som ønsker hjelp til å finne røttene sine. Vi er i de samme lokalene vi har møtene våre, Sivdamsenteret på Bryne. Foreløpig har vi leid lokalene for 3 måneder. Det blir slektsgransking første tirsdag i måneden kl. 18.00.På første samling i januar, møtte 20 personer opp. På februar samlingen som er 2. februar vil Bente Gro Olsen fra Byarkivet i Stavanger komme og fortelle hva vi kan finne i arkivet hos dem.

Leiv Eiriksson Lodge har ved årsskifte 75 medlemmer en økning med 9 nye medlemmer. For å ha et levende Sons of Norway «lag» er vi avhengig av oppmøte på medlemsmøtene våre. Inngangspenger og lotteri er den viktigste inntekskilden vår. Vi er avhengig av våre nåværende medlemmer. Mitt ønske for det nye året er at nåværende medlemmer fortsetter å være medlemmer i Leiv Eiriksson Lodge og at vi klarer å verve nye medlemmer.

Støtt opp om Sons of Norway Leiv Eiriksson Lodge, vi ønsker å se nettopp deg på møtene våre. VELKOMMEN på møtene i 2016. Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

Hilsen fra Tone.

Årsmelding for 2015 med revidert regnskap.

Du finner link til årsmeldingen her.Årsmeldingen vil bli lest opp på medlemsmøtet 26 januar for godkjenning. Har du kommentarer til meldingen kan du kontakte styret på Har du kommentarer til meldingen, så bruk epost president@sonsofnorway8021leiv.com.

Regnskapet vil bli linket til årsmeldingen når revidert regnskap foreligger.

SLEKTSGRANSKING I LEIV EIRIKSSON LODGE

Vi er mange i laget vårt som har slektsgransking som en stor hobby. Vi vil gjerne komme sammen for å utveksle erfaringer og kunskap.

Vi har derfor foreløpig leid lokalet på Sivdammen første tirsdag i januar, februar og mars. De som har lyst å få hjelp med å komme i gang med slektshistorien er hjertelig velkommen klokken 18:00 til 21:00 tirsdagene 5/1, 2/2 og 1/3 i 2016.

Arbeidsformen må gå seg til avhengig av hvem som kommer.

Dette er ikke tenkt som opplæring i bruk av datamaskin eller nettbrett. Vi kommer heller ikke til å fronte noe spesielt slektsprogram.

Til dere som ikke kan vente til januar, kan se litt på Ket Henriksen sine slektslinker!

Referat fra medlemsmøtet 8. desember på Sivdamsenteret

(se flere bilder fra møtet på vår Facebook side)

Presidenten åpnet møte og ønsket velkommen til alle 67 påmedlte.

Hun gav en kort oversikt over dagens program før vi alle reiste oss og sang de tre nasjonalsangene.

Tarald Oma satte inn det nye styret;

Aktivitetsleder Hanne Høie – ny

Historiker Iren Nitter Pallesen – ny

Materialforvalter Tore Nærland - ikke til stede

Kasserer Karleif Lende

Sekretær Gunnar Line Risa

Redaktør Inge Nødland

Visepresiden Leif Lund, og til slutt

President Tone Tjensvold Barstad

Presidenten takket for tilliten og ba deretter Gunnar Siqvaland (revisor), Sverre Lima (valgkomite), Torkel Bryne (samlet lodgens historie til Web-siden) og Kari Nevra Ree (pianospill på møtene) komme opp og hun takket dem hver for deres bidrag i lodgen. De fikk blomster, og Nevra Ree fikk i tillegg medlemskap i lodgen. (se bildet under)

Presidenten nevnte at flere medlemmer skal ha pins for langt medlemskap, men at ingen av dem var tilstede i dag: Svein I. Arrestad 15 år, Annlaug Berland 5 år, Harald Johan Bjørgan 5 år, Ingfrid Tordis Fjermestad 5 år, Aslaug Kristoffersen 35 år GM og Jan Gunnar Lima 15 år.

Vi sang Glade Jul og deretter delte medlemmer av styret ut juletalerkener som var laget lokalt. Gode porsjoner med både pinnekjøtt og ribbe. Maten var veldig god og alle så ut til å være fornøyd. Siden Sivdamsenteret også tok seg av oppvasken fikk vi fort ryddet unna, og kunne fortsette møtet. Styret hadde passet på at det hele tiden var nok kaffe og te under møtet og vann og saft til maten.

Etter maten var det foredrag av Lisabet Risa om Oldemor Valette og Ree slekten

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Det var spennende å høre om en dame, og en slekt, som nok var både resurssterke og eventyrlystne. Lisabet Risa klarte å formidle en historie som ikke bare var spennende pga utvandringen, men også om hvordan endringer har skjedd i vårt eget område. Hvordan vi «tar for gitt» at sentrum alltid har vært der vi i dag kjenner det, men at det langt i fra var slik. Valette vokste opp på Hinnaland i Time og det var den gang et sentrum i område med både kirke, prestegården og skole.Da Valette giftet seg med Arnt Ree var det nok som å flytte «til landet», selv om det da var mange mennesker på gården. Selv hadde Valette med seg 2 fosterbarn. Arnts farbror startet utvandringen og etterhvert utvandret mange i slekten Ree til USA; bl.annet Arnts foreldre, 5 søstre og en bror. Da Valette og Arnt tok over gården var de fleste reist. De fleste som utvandret fra Time på den tiden reiste til Henley Falls, ? og de reiste via Quebec i Canada.Valette og Arnt fikk 7 barn, derav 5 gutter, som alle utvandret. Dvs. en kom hjem igjen og overtok senere gården. Selv var Arnt på besøk i USA i 1906, mens Valette reiste i 1814 og fikk dermed et ufrivillig langt opphold pga 1. verdenskrig. Hun var da 65 år så det var tøft å reise så langt, men ønsket om å se hvor store deler av slekten bodde og hvor de fleste av hennes egne barna også hadde slått seg ned, var nok sterk. Valette døde i 1935 og er gravlagt på Time.Et tankekors Lisabet Risa avsluttet med er at selv om vi ofte ønsker at alt skal være slik det en gang var når vi besøker USA, og leter etter den utvandrede slekt, er at spor av dem ofte er vanskelig å finne i dag. Der, som her, har samfunnet utviklet seg og slik må det være. Mange steder der det var store samfunn tidlig i det 20 århundre er nå borte eller nye nasjoner har tatt over. Stedene der Ree slekten en gang utvandret til er nå stort sett bebodd av enten mexicanere eller belgiere og de har dannet seg sine egne samfunn.Etter foredraget ble det satt frem pepperkaker som sammen med kaffe og te kunne nytes mens loddsalget foregikk.Før selve utlodningen holdt Gunleif Seldal foredrag om Odd Børretzens sang «mormor». Han er i slekt med Odd Børretzen og kjenner historien sangen er bygget på. Odd Børretzens mormor het Siri og var fra Sirdal, men ellers har nok Børretzen tatt seg noen kunstneriske friheter. Hendelsen var dramatisk nok med skuddveksling på veien i Montana – altså ikke knivstikking i Detroit. Seldal fortalte en spennende historie med slåsskamp som altså utviklet seg til en skuddveksling og i dette var bl.a. 3 timebuer involvert.

Til kveldens utlodning var det mange gevinster inkl. julekorger med frukt/snop og det ble tatt mange lodd, så det tok litt tid å få alt ferdig. I mens sang vi «Det lyser i stille grender».

Vi avsluttet med å synge «Deilig er jorden» og presidenten takket for oppmøte og ønsket alle en riktig god jul og vel hjem.

Iren Nitter Pallesen

referent.

Ola Risa (1963 - 2016) er gått bort.

Medlem i Leiv Eiriksson Lodge, Ola Risa døde uventet om kvelden mandag 4. januar. Våre tanker går til hans nærmeste familie.

Ernst Granly (1944 - 2015) er gått bort.

Kort tid før jul fikk vi den triste meldingeen om at Ernst Granly var gått bort. Ernst har hatt de fleste verv i vår organisasjon, både nasjonalt og internasjonalt. Vår dypeste medfølelse går til Astrid Granly med familie og til Eidsvold Lodge. Les mer om Ernst Granly her.

Fra strategidokumentet

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt. Du kan levere frimerker på medlemsmøtene våre. Karleif Lende tar i mot.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)