Budstikka i mars 2016

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte tirsdag 29. mars 2016 på Sivdamsenteret kl. 19:00.

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 100.

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

___________________

2016

Tirsdag 1. mars 2016

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 29. mars 2016

Engwall Pahr-Iversen

Olai Aslagsson fra Tananger sitt forfatterskap og hans vennskapsbånd med Willam "Buffalo Bill" Cody.

Tirsdag 5. april 2016

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 26. april 2016

Ann Elisabeth Laksfoss Hansen - UiS.

Nordmenn i Spania og paraleller i det ameri-kanske samfunn.

Tirsdag 24. mai 2016

Ambassadør Else Berit Eikeland.

Eikeland er Norsk ambassadør til de arktiske områdene. Hun kommer fra Varhaug og var mange år Norsk ambassadør i Canada. Hun vil fortelle om det Canadiske samfunn. Eikeland introduseres av Øyvind Nordsletten.

Tirsdag 23. August

Tirsdag 27. september 2016

Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 25. oktober 2016

Anne Elisebeth Skogen kommer tilbake med forteller-forestillingen «VEGEN VIDARE VEST» om korleis det gjekk vidare med slooparane, i allefall nokon av dei, etter at Anne Elisaeth forlet dei i Kendall i 1825 like før jul.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Øyvind Nordsletten

Julemøte, innsetting av nytt styre.

2017

Tirsdag 24. januar 2017

Tirsdag 28. februar 2017

Jostein Mykletun

"Norge og USA -

Gamle transatlantisk bånd i en utfordrende verden". Mykletun er tidligere ambassaderåd ved den norske ambassaden i Washington, D.C. (2001-2005) og generalkonsul i Houston, Texas (2010 - 2015).

Tirsdag 28 Mars 2017

Liv Tjemsland - En reise gjennom 50 Stater.

Tirsdag 25. april 2017

Odd Sverre Aasbø er

forfatter av boken “Drømmen om Amerika, fra Vikingferd til Super Bowl”.

Tirsdag 23. mai 2017

Laget vårt feirer 20 års jubileum.Laget ble stiftet 31 mai 1997 på Sandnes Motorhotell. Vi skal i det minste ha stor kake!

Tirsdag 26. september 2017

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 24 oktober 2017

Lørdag 28. oktober 2017 SLEKTSGRANSKER-DAGEN

Tirsdag 21 November 2017

Valg

Tirsdag 5. November 2017 Julemøte med grøt eller middag. Innsetting av nytt styre.

___________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

__________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er mars - utgaven 2016 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Engwall Pahr-Iversen -Balladen om Buffalo Bill og Olai Aslagsson

Om hundre år er all ting glemt, heter det i et gammelt munnhell. Noe glemmes imidlertid atskillig fortere. Et eksempel er forfatterskapet til Olai Aslagsson (1885-1971 Se bildet til høyre). Han ble født i Stavanger, men hadde årelange opphold i USA gjennom tre perioder før han flyttet tilbake til Norge for godt i 1929. I USA knyttet han nære vennskapsbånd med Willam «Buffalo Bill» Cody. Aslagsson sa ofte at nettopp «Buffalo Bill» hadde vært hans litterære inspirator og fødselshjelper.Olai Aslagsson har en svært spesiell plass i det norske litterære landskap. Som forfatter var han mye mer kjent og lest på bortebane enn han var på hjemmebane. Hans første roman ble publisert i USA før den ble oversatt og gitt ut i norsk utgave. Aslagssons senere bøker er alle blitt oversatt til flere fremmede språk. Olai Abrahamsen vokste opp i en familie hvor to av hans søsken også valgte en kunstnerisk karriere. Emil Abrahamsen omtales ofte som «den siste jærmaler», mens Peter Sigurth turnerte i hele Skandinavia med sin teatertrupp og med egne diktopplesninger.

Engwall Pahr-Iversen er født i 1944 og tok eksamen ved det første kullet ved Norsk Journalisthøgskole i 1966. Siden har han vært knyttet til ulike typer media og innehatt ulike redaksjonelle funksjoner. Han var blant annet ansvarlig redaktør i Vestfold Arbeiderblad fra 1973-78 og i Rogalands Avis fra 1978-90. Han har også vært tilknyttet NRK som programleder. Pahr-Iversen har mottatt flere stipendier og hatt flere studie-opphold i USA. Han har vært foreleser ved nordiske medie-kongresser og skrevet en rekke bøker med lokalhistorisk utgangspunkt. Kilde: Kommentum forlag.På møtet vil Kari Nævra Ree stå for musikken.

Etter pausen synger og spiller og synger Martin Våland.

Fra PresidentenTone Tjensvold Barstad.

Kjære SONs venner!

Inngangen til mars måned møtte oss med nydelig vær. Det er en fin årstid vi går i møte.

Vi har arrangert det 3. treffet med slektsgransking i regi av Leiv Eiriksson Lodge. Også denne gang møtte vel 20 personer opp. Det er tydelig at vi dekker et behov her på Jæren. Neste treff blir tirsdag 5. april kl. 18.00. Dette blir siste treff med slektsgransking denne våren.

Til møte i februar fikk vi besøk av Johannes Risnes. Han hadde kalt foredraget sitt «skattane i Amerika-trunken på loftet». Interessant å høre han fortelle med utgangspunkt i brev som grandonkelen hadde sendt hjem med detaljert beskrivelse av overfarten til Amerika. Johannes krydret det hele med tekster på postkort som var mottatt fra grandonkelen. Etter pause fortalte leder ved Utvandrersenteret i Stavanger, Hans A. Storhaug, om 0rganisasjonen AEMI (Association of European migrasjon Institutions).

En veldig interessant og flott kveld.

Vi har innsamling av frimerker til Tubfrim. Har du frimerker liggende, ta dem med og lever dem til en i styret.

På møte i mars får vi besøk av tidligrere programleder i NRK, Engwall Pahr-Iversen. Han vil kåssere om «Vennskapet mellom Buffalo Bill og Olai Aslagsson fra Tananger».Kom på møtene våre og hør gode foredragsholdere, sang og musikk. I pausen blir det god anledning til en god drøs, i tillegg til at det blir servert noe å bite i og litt kaffi.

Støtt opp om Sons of Norway Leiv Eiriksson Lodge, vi ønsker å se nettopp deg på møtene våre. Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

Hilsen fra Tone.

Referat fra medlemsmøtet tirsdag 23. februar 2016 på Sivdamsenteret. (Mer bilder på Facebook her)

President Tone Tjensvold Barstad åpnet møte og ønske alle velkommen. Kveldens foredragsholdere Johannes Risnes og Hans A Storhaug ble presentert. Deretter ble de tre nasjonalsangene sunget.

Presidenten orienterte om kongressen i Haugesund. Leiv Eiriksson Lodge sender en representant til kongressen, president Tone Tjensvold Barstad. Under kongressen i Haugesund vil det også bli feiring av Haugaland Lodge sitt 25 års jubileum.

Det ble også orientert om Lodgen sin slektgranskning. Det har vist seg å være stor interesse og det ble besluttet å ha treff også i april måned. Det vil bli evaluering etter vårens møter om dette er noe Lodgen skal fortsette med til høsten.

Presidenten ga så ordet til Johannes Risnes, som hadde kalt foredraget sitt “Skattane i Amerika-trunken på Loftet». Johannes Risnes er fra Fotland i Vest-Agder, og der var utvandringen stor. Den ble som en lokalhistorie for bygdefolket. I hans familie har det reist folk i 6 generasjoner.Første turen var i 1868 og hans forfedre har bodd over hele Amerika.Han fortalte om grandonkelen, Gabriel, og hans reise over dammen til tømmerhoggerleiren i Michigan.Kildene til foredraget hadde han hentet fra et brev på 9, A5-sider og fra postkort som ble sendt til slekt og venner i Norge. Alt dette ble funnet i trunken som var lagret på loftet. Postkort og brev var datidens SMS, eller E-Mail. Turen startet med toget fra Flekkefjord til Stavanger, der Gabriel gikk ombord i et skip som tok han til England. Deretter båtskifte til en større passasjerbåt over dammen. Her ble han kjent med 2-3 nordmenn, men mesteparten var utlendinger fra sør Europa.Gabriel ankom Ellis Island, som ligger i innseilinga til New York, hvor han gikk gjennom immigrasjon og legekontroll. Ingen kom inn i landet med uønskede sykdommer. Han tok seg videre til byen Frankfurt i Michaigan, og så til Tom Lodgging Camp, der flere av hans slektningene arbeidet. Gabriel var en av seks brødre som tok denne reisen.De tjente “gode penger” i tømmerhoggerleiren. Kokken som var en svært viktig person hadde 60$ i måneden, smeden 40$ og tømmerhoggeren 35$ osv.

Hogging var en farlig jobb, og det endte med at Gabriel måtte amputere den ene foten sin. Han laget selv sin eigen protese, som er å finne på et museum. En annen bror mistet 3 fingre, og den tredje holdt på å miste nesen, men den klarte de å berge.

All denne informasjonen var noe som Johannes Risnes hadde funnet i trunken på loftet.

Etter foredraget ble “den glade vandrer sunget” og deretter ble lapper og kaffi servert. Det ble god drøs og salg av lodder.

Etter pausen presenterte Hans A Storhaug som er leder av Det norske Utvandrersenteret i Stavanger, organisasjonen AEMI (Association of European migrasjon Institutions). Storhaug er leder for denne organisasjonen, som er en overbygging av førti migrasjonsinstitusjoner i Europa og andre deler av verden.Historiske tilbakeblikk.Utvandrersenteret ble etablert i 1986. formålet var å styrke kontakt mellom nordmenn ute og hjemme og et Nasjonalt slektsforskningsenter med landsdekkende kilder. Det norske Utvandrersenteret har pr. i dag liten aktivitet pga økonomien.Alle bygdebøkene er i dag å finne på Byarkivet i Stavanger.Utvandrerfestivalen ble arrangert fra 1986 – 1999 og ble nedlagt av samme grunn.I 1912 var det over 1 million tyskere i Amerika som den største gruppe etniske amerikanere.Tidligere drev hver nasjon med sitt, men det er nå kommet i gang et europeisk samarbeid mellom 23 land. I Stavanger planlegges Arkivenes hus i samarbeid med universitetet. Da kan en få samlet alle arkivene på en plass, og samtidig vil økonomien bli lagt under universitetet.Det var så loddtrekning og Gunnar Barstad sa noen ord om sin tid i Amerika.Møte ble avsluttet med at alle sang «mellom bakkar og berg utmed havet» akkompagnert på piano av Kari Nævra Ree og Gunnar Barstad på trekkspill.

Presidenten minnet om neste møte, tirsdag 29.mars. Der vil Engwall Pahr-Iversen snakke om Olai Aslagsson fra Tananger sitt forfatterskap og hans vennskapsbånd med William “Buffalo Bill” Cody.

Presidenten takket for fremmøte og ønsket alle vel hjem.

Gunnar Line Risa

referent.

Historien om Edvarda Omine Aardal født i 1892 i Aardal Hå, er skrevet av datteren Wanda Benson.

Serina Mellomstrand født i 1865 gift med Alakias Larson Årdal i Hå. De fikk flere barn bl.a. datteren Edvarda. Edvarda født i 1892. i Aardal i Hå emigrerte til USA 16.11.1910 og ble gift med Oscar Severson. De bosatte seg i Hampden, Nord Dakota og fikk 3 døtre: Wanda som har skrevet denne historien, Myrtle og Edvarda. Les hele historien her.

Cleng Peerson Symposium (les hele programmet her)

Tysværtunet kulturhus, Aksdal torsdag 28. april 2016 - kl 10:00 – 16:00

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Nytt medlem i januar 2016 Torleiv Bilstad

Velkommen!

Cleng Peerson Center og Tysvær kommune fortsetter med årlig symposium for folk med interesse for migrasjon og historie. Tema og hensikt i år er.: 1) Korleis kople fortid og nåtid ? 2) Å knytta utvandrartradisjonen til dei aktuelle migrasjons-utfordringane vi har i vår tid. 3) Utvikling av nettverk mellom utvandrarmiljøa i Noreg. Møteleiar: Vidar Aarhus som også er prosjektleiar.

Påmeldingsfrist: 22. april til: vjohanaa@online.no | ingvar.froyland@tysver.kommune.no

Deltakaravgift inkludert lunsj: 300,- kroner. Middag: 220,- kroner.

Ny Amerikansk ambassadør til Norge ved ambassaden i Oslo.

Den nye ambassadøren heter Samuel Heins, og kona heter Stacey Mills. Se hilsen fra ham og kona hans på video her (Facebook). I 2011 hadde lodgen vår besøk av Barry B. White den forrige USA's ambassadør til Norge. Vi får se om vi kan få til et besøk av Samuel Heins også. Foto lånt av Star Tribune.

SLEKTSGRANSKING I LEIV EIRIKSSON LODGE

Vi er mange i laget vårt som har slektsgransking som en stor hobby. Vi vil gjerne komme sammen for å utveksle erfaringer og kunskap. Vi har derfor leid lokalet på Sivdammen første tirsdag i januar, februar mars og april. De som har lyst å få hjelp med å komme i gang med slektshistorien er hjertelig velkommen klokken 18:00 til 21:00 tirsdagene 5/1, 2/2, 1/3 og 5/4 i 2016. Arbeidsformen går seg til avhengig av hvem som kommer. På første samling i januar, møtte 20 personer opp, det samme på samlingen i februar.Dette er ikke tenkt som opplæring i bruk av datamaskin eller nettbrett.

Vi kommer heller ikke til å fronte noe spesielt slektsprogram.

VÅREN

Foto: Christian Myhre

Enno ein gong fekk eg vetren å sjå for våren å røma;

heggen med tre, som der blomar var på, eg atter såg bløma.

Enno ein gong fekk eg isen å sjå frå landet å fljota,

snjoen å bråna og fossen i å fyssa og brjota.

Graset det grøne eg enno ein gong fekk skoda med blomar;

enno eg høyrde at vårfuglen song mot sol og mot sumar.

Enno ein gong den velsignad eg fekk at gauken eg høyrde,

enno eing gong ut på åkren eg gjekk der plogen dei køyrde.

Enno ein gong fekk eg skoda meg varm på lufti og engi;jordi å sjå som med lengtande barm å sukka i sengi,vårsky å leika der til og ifrå, og skybankar krulla,so ut av banken tok tora til slå og kralla og rulla.Sågidren endå meg unntest å sjå på vårbakken dansa,fivreld å floksa og fjuka ifrå der blomar seg kransa.Alt dette vårliv eg atter fekk sjå som sidan eg miste.Men eg er tungsam og spyrja meg må: tru det er det siste?Lat det so vera: Eg mykje av vent i livet fekk njota.Meire eg fekk enn eg hadde fortent, og allting må trjota.Ein gong eg sjølv i den vårlege eim som mettar mitt auga,ein gong eg der vil meg finna ein heim og symjande lauga.Alt det som våren i møte meg bar og blomen eg plukka,federnes ånder eg trudde det var som dansa og sukka.Derfor eg fann millom bjørker og bar i våren ei gåta;

derfor det ljod i den fløyta eg skar, meg tyktest å gråta.

Aasmund Olavsson Vinje

I sommer er det internasjonal Kongress i Tacoma, WA. Les mer her.

Distrikt 8 har tur til USA i den anledning. Turen starter i San Francisko - via Californias vindistrikt og Redwood Nasjonalpark til Seattle, Tacoma og Poulsbo som er en norskere by enn noen by i Norge!

Reiseleder er tidligere visepresident i Distrikt 8, Nils-Audun Gerhardsen.

Egen turguide er med slik at deltakerne skal få mest mulig ut av den fantastiske turen.

Fin prospektet med påmeldingsskjema her:

Fra strategidokumentet

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

___________________________________________________

Sons of Norway, distrikt 8, har fått ny hjemmeside. www.sofn.no

Hjemmesida fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke email-adressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord.

For noen medlemmer vil ikke dette fungere. Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene.

Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no.Passordet er også her medlemsnummeret.

Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan opplysningene rettes.

Hilsen styret i D8 v/Tor Arild Halvorsen.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt. Du kan levere frimerker på medlemsmøtene våre. Karleif Lende tar i mot.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)