Snart 40 år på veien med sykkel

Medlem og styremedlem i laget vårt og leder av Bike for Peace, Tore Nærland skriver for tiden bok om sine opplevelser på sykkel. Han sendte dette klippet fra Rogaland Avis i juni 1978.

Sykkelturen startet i Anchorage, Alaska til Miami, Florida. Via White Horse, Vancouver, San Fransisco, Los Angeles, Houston og New Orleans.

Melding fra Florida (juni 1978) om suksess til nå: 200 på sykkel

Til nå har vi hatt omlag 200 blinde og andre handicappede ute på sykkel, de fleste for første gang. De har syklet opp til 15 kilometer, noe som må sies å være en suksess, sier Tore Nærland til Rogalands Avis fra Tampa i Florida.

Det har vært interessant og opplevelsesrikt å ha folk som månefarer William Anders (på bildet sammen med Tore Nærland) «oljeslukker» Boots Hansen og kongress­representant Lindy Boggs på sykkelen. Likevel, det mest fantastiske skjedde da ei dame i Houston, blind i ti år og omtrent ikke utenfor døra på den tida, ble inspirert av sykkelturen vår og oppholdet vårt i Houston og ble med på en sykkeltur. Det er da en får bevist at det nytter å gjøre noe. Ei liknende hending hadde vi i Seattle, der ei dame med amputerte ben etter ei trafikkulykke, var med og syklet på en sykkel med tre hjul. Hun både trødde og styrte samtidig – med armene. Motivene for denne turen gjennom Nord - Amerika er å normalisere forholdet meIlom handicappet og ikke-handicappet, vise at handicappede mennesker kan ha like stor glede av en sykkel som ordinære mennesker, og motivere blinde og andre handicappede til å drive mosjon og sportslige aktiviteter, også utendørs. Det er virkelig viktig at vi med alle helsesportsideene våre ikke ligger og ruger på dem, men heller ser på dem som produkter en kan eksportere, ikke bare til noen få land, men hele verden, sier Nærland. Odd Atle Urvik, Rogalands Avis, 19.06.1978