Budstikka i oktober 2016

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte tirsdag 25. oktober 2016 på Sivdamsenteret kl. 19:00.

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 80 for medlemmer, kr. 100 for andre.

Odd Sverre Aasbø.:

"Hva er det egentlig med USA? Spør du meg er svaret ALT! Musikken, bilene, gjestfriheten, maten, språket, filmene, bøkene, landskapet, byene, stoltheten, og ikke minst menneskene - amerikanerne. USA har alt. På godt og vondt. Du trenger bare å lete det frem..."

Odd Sverre Aasbø (f. 1965) trådde sine barnesko i Arendal, men har vært bosatt i Risør i 30 år. Jobben hans som kommunikasjonsrådgiver i Delta gjør at han de siste 16 årene har ukependlet mellom Risør og Oslo. Odd Sverre er gift, har to barn og to barnebarn. Hans store lidenskap og interesse er USA. Et land han har besøkt en rekke ganger. "Drømmen om Amerika" er hans tredje utgivelse. Fra før har han to lokalhistoriske bøker på samvittigheten: "Optimisme, begeistring og pågangsmot" og "Idrett i Risør, før og nå".

Det finnes ikke noen formel på Amerika. Ingen enkel måte å definere landet eller dets innbyggere på. Men skal man alikevel gjøre et forsøk, må det være å si, at USA er kontrastenes land. Stedet med ubegripelig rikdom, skjønnhet og glamour. Stedet, hvor drømmer kan bli til virkelighet, og hvor trærne vokser helt inn i himmelen. Men samtidig også stedet hvor millioner lever under fattigdomsgrensen. Det er landet som på godt og vondt setter den internasjonale dagsordenen, både politisk, økonomisk og kulturelt. Og landet, hvis president kalles for verdens mektigste mann

Les mer her om Odd Sverre Aasbø på Facebook, men kom og hør ham fortelle på møtet 25 oktober.

Signnert bok får du kjøpt på møtet.

Svein Inge Årrestad trakterer pianoet og forteller noen historier denne kvelden.

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

___________________

2016

Tirsdag 1. november

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 15 november

Cleng Peerson Lodge

Madla Bydelshus 19:00

Arne Neset:

Refleksjoner etter presidentvalget i USA.

Tirsdag 22 november

Ole Jone Eide - UiS

Norsk og skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Øyvind Nordsletten

Utvandringa frå Irland - landet som sende flest av sine søner og døtrer i emigrasjon til Amerika. Julemøte, innsetting av nytt styre.

2017

Tirsdag 3.januar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 24. januar 2017

Hans Eirik Aarek

Kvekerbevegelsen.

Hans Eirik Aarek

(f. 1939) er pensjonert universitets-lektor fra Universitetet i Stavanger.

Tirsdag 7. februar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28. februar 2017

Jostein Mykletun

"Norge og USA -

Gamle transatlantisk bånd i en utfordrende verden". Mykletun er tidligere ambassaderåd ved den norske ambassaden i Washington, D.C. (2001-2005) og generalkonsul i Houston, Texas (2010 - 2015).

Tirsdag 7. mars

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28 Mars 2017

Liv Tjemsland - En reise gjennom 50 Stater.

Tirsdag 4.april

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 25. april 2017

Gunnar Nerheim om hans siste forskning og bok om Cleng Peerson. Nytt lys på Cleng og hans virke i USA.

Torsdag 27. april 2017

Cleng Peerson Symposium

Tysværtunet Kulturhus, Aksdal kl. 10:00 til 16:00

Tirsdag 23. mai 2017

Laget vårt feirer 20 års jubileum.Laget ble stiftet 31 mai 1997 på Sandnes Motorhotell. Vi skal i det minste ha stor kake!

21.-24.juni.2017

NAHA-NORGES 13. SEMINAR i Stavanger. Tema for seminaret er migrasjon, minoriteter og religionsfrihet. Les mer om seminaret her.

Tirsdag 26. september 2017

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 24 oktober 2017

Lørdag 28. oktober 2017 SLEKTSGRANSKER-DAGEN

Tirsdag 21 november 2017

Valg

Tirsdag 5. desember 2017 Julemøte med grøt eller middag. Innsetting av nytt styre.

___________________

SKAL DU TIL USA?Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

__________

Takk.:

________

Historien om Edvarda Omine Aardal født i 1892 i Aardal Hå, er skrevet av datteren Wanda Benson. Les historien her. ______________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er august - utgaven 2016 og også september utgaven av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Fra PresidentenTone Tjensvold Barstad.

Kjære SONs venner.

Vi skriver oktober og opplever et nydelig høstvær. God temperatur og sol fra skyfri himmel.

Erling Dugan var foredragsholder på september møtet. Været var ikke på vår side, men mange hadde funnet veien for å høre hva Erling hadde å fortelle om å «vokse opp i to verdener». Et interessant og tankevekkende foredrag.

Det er årstiden for valg av nytt styre og valgkomiteen består av Sverre Lima og Tarald Oma.

Til tross for nydelig vær, hadde 13 funnet veien til slektsgranskings-treffet. Det var gjennomgang av hvordan søke i Stavanger Aftenblads arkiv og hva kan vi finne i den samiske avisen SAGAT. Flere fikk løst noen «gåter» og drøsen gikk. Årets siste slektsgransking på Sivdamsenteret blir tirsdag 1. november kl. 18.00.

Min familie har igjen hatt besøk fra Amerika. Mark og Johanna fra Colorado, han med røtter fra Fidjeland i Sirdal og Johanna med forfedre fra Stavanger, besøkte Rogaland for første gang. Jeg var deres guide en hel dag og det var to takknemlige slektninger jeg tok farvel med da det led mot natt.

Det er sikkert mange av dere som har hatt besøk eller vært på besøk hos amerikanske slektninger og venner. Det hadde vært fint om dere kunne delt historier/opplevelser med oss andre, enten ved å skrive litt om hendelsen eller å fortelle litt på møtene våre. Håper dere tar utfordringen…

På neste medlemsmøte den 25. oktober har vi fått forfatter Odd Sverre Aasbø fra Risør til å fortelle fra boken han utga i sommer, «Drømmen om Amerika». Vi gleder oss til hva han har å fortelle. Svein Inge Årrestad blir med oss på piano og kanskje blir det litt humor fra Sven Inge også.

Jeg ønsker dere alle en fin oktober.

Ta med venner og velkommen til møtene som er åpne for alle.

Hilsen fra Tone

Medlemsverving og nye medlemmer

Styret i laget har bestemt at nye medlemmer som innmeldes før nyttårskifte 2016/17 bare betaler kr. 200;- for første års medlemskap. Styret håper at de som "sitter på gjerdet" nå melder seg inn.

Referat fra medlemsmøte 27. september 2016

Presidenten ønsket velkommen og orienterte om dagens program; Erling Dugan forteller om hvordan det var å vokse opp i 2 verdener og etter pausen spiller og synger Kari Nevra Ree. Kari Nevra Ree spilte også piano for oss under møtet og vi startet med de 3 nasjonalsangene.

Forretningsdelen:

  • Tilbud ut året; Medlemsprisen for første år er nå kun 200,- (Laget dekker resten)
  • Valgkomite for 2016; Tarald Oma og Sverre Lima.
  • Kontingenten forblir uendret Kr. 450,_
  • Laget har egne slektsmøter/drøs – 1. tirsdag i måneden på Sivdamsenteret. Åpent for alle.
  • Minnet om grasrotandelen når/hvis en tipper. Gode inntekter for laget.

Som en innledning til foredraget sang vi «This land is your land»

Foredrag; Erling Dugan – «Vokse opp i 2 verdener»

Dugan vokste opp i Kvinesdalen, men flyttet til Brooklyn som 5 åring. Han hadde et interessant foredrag om spenningen, men også om utfordringene en møter med en slik oppvekst. Møtet med den nye verdenen ble nok oppfattet litt som om det var «jungelens lover» og mange regler og skikker måtte tilvennes. Men siden det var en så stor utvandring av nordmenn tok de like godt med seg reglene fra Norge.

Dugan snakker perfekt «Kvindølsk» selv om han først nylig kom tilbake til Norge. Dialekten lærte han i Brooklyn.

Han snakket om hvordan reglene fra Kvinesdalen «ble med» til Brooklyn og det norske «bibelbeltes» regler, lover og skikker var sterke i den norske kolonien i Brooklyn. F.eks hvis en var medlem av menigheten kunne en ikke være med i Sons of Norway for de hadde andre regler enn det medlemmene i menigheten på «59-street» kunne akseptere – dans f.eks. En kunne heller ikke gå på kino og hvis en så mye som ble sett utenfor i køen ble en nektet konfirmasjon.

Det var tydelig at det var en stor norsk koloni for alt norsk var en viktig del av livet. Ved jul måtte en selvfølgelig ha pinnekjøtt. Noe de fikk hvert år, med kjøtt fra Norge, selv om det var ulovlig å sende kjøtt over.

Noen som reiste over ble selvfølgelig mer amerikanske enn andre og fikk tatt bilde av seg selv oppsminket i flotte amerikanske klær, men slike bilder sendte en sjeldent hjem til Norge. På bildene hjem hadde en selvfølgelig på seg den hjemmestrikkede koften en fikk til jul.

Andre som kom tilbake til Norge tidligere enn Dugan, strevde med språket. For foreldregenerasjonen var det jo helt ok, for de skulle jo bare hjem igjen, men for barna kunne det bli et problem. De husket ikke alltid mye fra Norge, de hadde gått på amerikansk skole og lært reglene og skikkene derfra. Å komme «hjem» for de yngste barna ble et møte med et nytt land og et nytt språk.

Selv for Dugan som var i USA i over 50 år kunne det være vanskelig å komme hjem igjen – i alle fall i starten. Små ting, som hvordan å lese av strømmåleren kunne være en utfordring, og som «norsk» var det forventet at han visste disse ting.

Alle på bildet over bor eller har bodd i Brooklyn, NY. Fra venstre Leiv Nygård, Torun Nygårg, Kari Nævra Ree, Else Ødegård, Erling Dugan, Irene Ødegård Egeland og Tone Rasdal.

På slutten fortalte presidenten om et møte hun hadde med Erling Dugan og hvordan hun fikk oppleve og feire 17. mai i Brooklyn. En stor opplevelse.

Etter foredraget sang vi «Fotlandsfossen» etterfulgt av pause med kaffe / te, wienerbrød og loddsalg.

Etter pausen hadde Kari Nevra Ree en flott fremvisning med sang, dikt og bilder i høstmotiv.

Som avslutning sang vi «Heim til Jæren» og presidenten minnet om neste møter; Slektsmøte 4. oktober kl. 18.00 og Medlemsmøte 25. oktober kl. 19.00.

Presidenten takket for frammøte og ønsket alle vel hjem.

Iren Nitter Pallesen

Referent

Valg av styre i laget skjer på novembermøtet.

Av det sittende styret er president, visepresident, kasserer og sekretær på valg. I tillegg har vi ledig verv som finansekretær. Valgkomteen, Tarald Oma og Sverre Lima legger fram forslag til nytt styre i budstikka før valget på medlemsmøtet i november. Visepresident Leif Lund ønsker ikke gjenvalg.

Fra strategidokumentet

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Leif Erikson Day 9. oktober

Fra Wikipedia, den frie encyklopedia

Leif Erikson Day (Leif Eriksson-dagen) er en amerikansk merkedag som inntreffer 9. oktober hvert år. Dagen er oppkalt etter den norrøne sjøfareren Leiv Eiriksson som anses å ha ledet en ekspedisjon med de første europeerne som slo seg ned i Nord-Amerika1000-tallet i hva de kalte Vinland. Formålet med dagen er å gi oppmerksomhet til amerikanere med nordisk opphav og den nordiske innflytelsen i amerikansk kultur og utvikling.

Datoen 9. oktober ble gjort til Leif Erikson Day etter vedtak i Kongressen i 1964. Datoen ble valgt etter den datoen i 1825 da skipet «Restauration» fra Stavanger anløp New York City med 52 norske immigranter, noe som betegnes som den første organiserte norske emigrasjonen til Nord-Amerika. Innen dagen ble antatt som nasjonal merkedag hadde Leif Erikson Day blitt innført i delstatene Wisconsin og Minnesota allerede på 1930-tallet. Begge delstatene har en stor andel innbyggere med nordisk opphav.

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Leif Eriksson-statue utenfor delstatsforsamlingen i Minnesota

Concordia Language Villages (Skogfjorden) i Bemidji, Minnesota. Har du barn eller barnebarn i alderen 14 - 18 år som ønsker å reise på språkleir i Minnesota neste sommer? Medlemmer av Sons of Norway, Distrikt 8, har igjen mulighet til å få stipend for barn eller barnebarn som ønsker et 2 eller 4 ukers opphold ved Concordia Language Villages (Skogfjorden) i Bemidji, Minnesota. Dato for leirene i 2017 er:26 Juni - 8 Juli for 2 ukers opphold og 26. juni – 22. juli for 4 ukers opphold. Det kan søkes om stipend både fra Concordia Language Villages (CLV) og fra den lokale lodgen i Sons of Norway. De som reiser får også reisestøtte fra Distrikt-8. Stipendene fra CLV blir fordelt av distriktet og det kan oppnås opptil kr. 7 - 8000.- tilsammen. De som ønsker det får også opphold som gjester i en amerikansk familie i Minneapolis en uke før leiren starter. Da blir det avreise fra Norge ca. 19. juni 2017.

Søknadsfrist for stipendene er 1. desember 2016. Søknadsfrist for deltakelse på leirene generelt er 1. februar 2017, *) men de som melder seg på leiren innen 1. desember får også fordeler som Early Bird, d.v.s. billigere deltakeravgift.

Du finner opplysninger om dette ved å gå inn på internett, www.ConcordiaLanguageVillages.org

For ungdommer som blir innvilget stipend må det betales et depositum som dekker avbestillingsgebyret for oppholdet på leiren. For mer informasjon, ta kontakt med Julie Wannebo,

Telefon 001 612 203 5596, facetime eller e-post: julie.wannebo@gmail.com

_______________________________________________________________________

Bokomtaler.:

Bli kjent med den norskamerikanske historien på en helt ny måte.

"Drømmen om Amerika" gir deg et enestående innblikk i den norsk- amerikanske historien fra år 1000 og fram til i dag. Boka er ment som et bidrag for å øke vår nysgjerrighet for den norsk- amerikanske historien, samt gi et lite innblikk i det nære forholdet til de mange kontaktpunktene som har vært. Det har alltid vært sterke bånd som knytter Norge til USA, men dessverre virker nordmenns generelle innsikt å være relativt overfladisk. I boka tar USA-entusiasten Odd Sverre Aasbø oss med på en guidet rundtur med kjente og ukjente skikkelser, minnesmerker og hendelser som har påvirket forholdet vårt. Forfatteren har skrevet en bok som først og fremst er ment å hygge seg med.Her finner du både spennende historie, fordypningsstoff, reisetips og garantert noe folk vil trekke på smilebåndet av. Samtidig er boka en fantastisk billedreise gjennom den norskamerikanske historien med motiver som spenner fra vikingtiden, via Hollender -tiden, borgerkrigen, og helt frem til Super Bowl og dagens norske amcarmiljø. Spennvidden er med andre ord stor. For alle nordmenn som er interessert i USA er "Drømmen om Amerika" en unik gavebok!

Drømmen om Amerika

- Fra vikingferd til Super Bowl

Odd Sverre Aasbø

Dokumentar

Aktive Fredsforlag

250 sider

Norsk utvandring til Canada

Odd S. Lovolls bok om utvandringen til Amerika via kanadiske havnebyer, "Across the Deep Blue Sea", er nå oversatt til norsk av Elisabet Middelthon og Marius Middelthon. Tittelen er Den lange overfarten: Tidlig norsk utvandring til Amerika.

Boken ble lansert i Fritt Ords Lokaler i Oslo.

Den lange overfarten undersøker et kapittel i norsk utvandringshistorie som aldri har blitt fortalt før. Odd Lovoll viser hvordan Quebec, Montreal og andre havnebyer i Canada ble inngangsporten for norske utvandrere til Nord-Amerika, og dermed erstattet New York som den viktigste destinasjon fra 1850 til slutten av 1860-tallet. I løpet av disse årene gikk 94 prosent av norske utvandrere i land i Canada. Innføringen av frihandel lot norske seilskuter ta del i den lukrative trelasthandelen mellom Canada og de britiske øyer. Skip fraktet tømmer én vei over Atlanterhavet og utvandrere vestover. For de aller fleste som steg i land i kanadiske havnebyer, ble Canada en korridor til endelige reisemål i øvre Midtvesten, primært Wisconsin og Minnesota.Boken inneholder personlige emigranterfaringer overlevert i familier som innvandret, støttet av omfattende forskning. Den formidler fortellinger om lidelse, utholdenhet, nederlag og suksess blant mennesker som søkte et bedre liv i et nytt land.ISBN: 9788230401590

Utgivelsesår: 2016

Innbinding: Hft.

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

___________________________________________________

Sons of Norway, distrikt 8, har fått ny hjemmeside. www.sofn.no

Hjemmesida fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke email-adressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord.

For noen medlemmer vil ikke dette fungere. Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene.

Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no.Passordet er også her medlemsnummeret.

Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan opplysningene rettes.

Hilsen styret i D8 v/Tor Arild Halvorsen.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt. Du kan levere frimerker på medlemsmøtene våre. Karleif Lende tar i mot.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)