Budstikka i september 2015

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte tirsdag 29. september på Sivdamsenteret kl. 19:00.

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 100,-

2015

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

Leiv Eiriksson Lodge ble etablert 31 mai 1997.

Du kan lese historien her.

Laget vårt sin historie er laget som et kapittel sammen med alle de andre lokallagene i Norge.

4. september 2015

TUR til USA i Cleng Peerson sine fotspor

Lørdag 3. oktober

I anledning 100 års jubileet for Alfred Hauge`s fødsel, kommer Else Norheim til Klepp bibliotek lørdag 3. oktober kl 14:00 og holder foredraget ”Alfred Hauge – slik jeg husker ham”.

Da snakkes vi der!

Mvh.

Marta H. Friis

Klepp bibliotek.

Lørdag 24. oktober

Sandnes Kulturhus sammen med Sandnes Historielag. ??

Tirsdag 27. oktober

2015. Tone Rasdal

"Mitt Amerika"

Lørdag 31. oktober 2015

Slektsgranskerdagen.

Tirsdag 24. november

Tarald Oma

"Ny Jord"


Tirsdag 8. desember 2015

Julemøte med grøt eller middag.

Lisabet Risa -

Ree slekten fra Time. Innsetting av nytt styre.

____________________

2016

Tirsdag 26. januar 2016

Toralv Bilstad - UiS

Tirsdag 23. februar 2016

Johannes Risnes

Forteljinga om grandonkelen Gabriel og tømmer-hoggarane i Michigan og Minnesota.

Hans A. Storhaug -

Det norske Utvandrersenteret.

Presentasjon av AEMI (Association of European migration Institutions).

Tirsdag 22. mars 2016

Engwall Pahr-Iversen

Olai Aslagsson fra Tananger sitt forfatterskap og hans vennskapsbånd med Willam "Buffalo Bill" Cody.

Tirsdag 26. april 2016

Ann Elisabeth Laksfoss Hansen - UiS.

Nordmenn i Spania og paraleller i det ameri-kanske samfunn.

Tirsdag 24. mai 2016

Ambassadør Else Berit Eikeland.

Eikeland er Norsk ambassadør til de arktiske områdene. Hun kommer fra Varhaug og var mange år Norsk ambassadør i Canada. Hun vil fortelle om det Canadiske samfunn.

Tirsdag 23. August

Tirsdag 27. september 2016

Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 25. oktober 2016

Anne Elisebeth Skogen kommer tilbake med forteller-forestillingen «VEGEN VIDARE VEST» om korleis det gjekk vidare med slooparane, i allefall nokon av dei, etter at Anne Elisaeth forlet dei i Kendall i 1825 like før jul.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. november 2016.

Julemøte, innsetting av nytt styre.

____________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er september- utgaven 2015 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

si

Siv Ringdal - Fra synd til Sears.

I dagens debatter om innvandring er kroppen, ikke minst kvinnekroppen, ofte gjenstand for diskusjoner om integrasjon, frihet, og forholdet til religion og sekularisering. Siv vil tilføre dagens debatt nye perspektiv med en historisk kulturanalyse av kroppens transformasjon blant unge norske innvandrerkvinner i New York. Fra slutten av 1800-tallet til midten av 1960-tallet hadde Agder den største utvandringen i landet i forhold til folketallet. I underkant av halvparten av disse var kvinner, mange unge og ugifte.

Etter pausen vil vi få delt med oss intrykk fra laget sin USA-tur i emigrantenes fotspor.

Terje Vold står for musikken på piano og trekkspill.

Fra PesidentenTone Tjensvold Barstad (t.v.)

I skrivende stund er jeg på tur i USA med Leiv Eiriksson Lodge. Tema for turen er «Drømmen om Amerika – i Cleng Peersons fotspor». Vi er 36 personer som får ta del i denne interessante turen. Turen startet i New York hvor vi hadde en tur til Ellis Island.

Vi var også i det norske Brooklyn, hvor vi bl.a. besøkte The Lutheran Hostpital som ble startet av Elisabeth Fedde fra Kvinesdal. Der fikk vi omvisning i museet om henne og i kapellet. Hospitalet drives den dag i dag i Elisabeth Feddes ånd. Alle er velkomne, de viser aldri bort noen personer som kommer, selv de som er utenfor «health care».

Vi har truffet mange norskamerikanere på vår tur og flere direkte etterkommere etter sluppefolket. Vi hadde en flott dag rundt i det første settlementet som Cleng Peerson fant til dem i Kendall. Dagen startet med å besøke Holley hvor emirantene gikk i land fra Erie kanalen. Der sang hele gruppen den norske og den amerikanske nasjonalsangen, en flott opplevelse. Vi dro videre til Kendall på Norway Road og fikk anledning til å se Cleng Peerson hus,hvor kjelleren i huset er inntakt fra da Cleng bodde der. Huset ligger like ved Ontariosjøen, et nydelig sted. Dagens guide, Bill Andrews, tok oss også med til kirkegården hvor Lars Larsen Gjeilane og familien er gravlagt. Vi er nå på vei videre vestover, er spent på hva fortsettelsen vil bringe.

I slutten av august ble Leiv Eiriksson Lodge inviert av Dalbuen Lodge til Solbjørg på grilling. Vi var heldige med været og hadde noen koselige timer sammen. Noen benyttet også anledningen til å ta en tur til Lunds kommunes «Prekestolen» . (se bilder og omtale lenger nede på siden).

Neste måned er det presidentmøte. Et av temaene som skal opp er hvordan rekrutere nye medlemmer , hvor står vi – hvor går vi.

For å ha en levende lodge er vi avhengig av medlemmer. For tiden pågår en vervekampagne og vår lodge har vedtatt at nye medlemmer som tegner medlemskap innen 31.desember i år, betaler kun kr. 200 i medlemskontigent det første året, resten betaler lodgen. Benytt aneldningen og bli medlem av lodgen vår.

Jeg håper å se mange på møte vårt i september, hvor jeg også vil fortelle og vise bilder fra USA turen. Velkommen til første medlemsmøte etter sommerferien, ta gjerne med venner, møtene er åpne for alle.

Hilsen fra Chicago

Tone.

Bildene i Norskedalen viser høstblomster, Karleif Lende på benken utenfor et av husene der.

Nedenfor vikingskipet som seilte fra Norge til Verdensutstillingen i Chicago 1893.

Fra strategidokumentet vårt

Basis for virksomheten.

Utvandring og innvandring (migrasjon) i Norge har lange tradisjoner helt tilbake i vikingtiden. Spesielt på 1600 tallet var det stor kontakt med land i Europa som preger språk og kultur i Norge i dag.

Utenom Svartedauen er det ingen hendelse hverken før eller siden som har preget norsk samfunn på godt og vondt som utvandringen til Nord Amerika i tiden fra 1825 og opp til i dag. Halve landets befolkning utvandret til USA i løpet av 150 år. Det har skapt bånd mellom det Norske og det Nord-Amerikanske samfunn på absolutt alle nivåer og områder som vi er nødt til å forholde oss til i dag.

Det tilfører oss også verdifull kunnskap i møte med våre nye landsmenn i dag.

Vi må fokusere på både det historiske og nåtidens kontakter og bånd.

Terje Vold er tildelt Time kommune sin Kulturpris for 2015Vi gratulerer så my medlem av Leiv Eiriksson Lodge med tildelingen av kulturprisen.

Jærbladet skriver i en artikkel om tildelingen av kulturprisen.: (For å lese hele artikkelen må du være innlogget på Jærbladet og ha et gyldig abonnement.)

Terje Vold har ikkje peiling på kvifor politikarane i Levekår i Time onsdag tidelte han prisen.

Grunngjevinga er heller ikkje offentleg, men dei to som har foreslått han – Leif Andenes og Jarl Martinsen – trekker fram at Terje Vold har vore aktiv og utført eit stort arbeid innan kulturlivet i Time i nærare 50 år.

Stikkorda er ungdomskoret «Te Deum» som han starta på 1970-talet, mange års arbeid for i Ungkyrkja og for Bryne Frikyrkje, der han også dreiv speidararbeid.

I 2002 starta han opp mannskoret Frimenn, der han er musikalsk leiar og leiar for ein 35 manns sterk gjeng med songglade mannfolk.

– Ja, det er vel det viktigaste, samtykker kulturprisvinnaren.

Musikk har alltid betydd mykje for han, men Terje Vold har ingen musikalsk utdanning, han er sjølvlærd, eller som han seier;

– Eg fekk det talentet, og som det står i Bibelen, det skal ikkje gravast ned.

Cleng Peerson Legacy Conference -Clifton Texas

Bli med på markeringen av stifinneren Cleng Peerson og norsk innvandring til USA og presentasjon av forskning som gir ytterligere informasjon om hans liv. Denne konferansen er den offisielle markeringen av 150-årsdagen for dødsfallet til Cleng Peerson (16 desember 2015). Konferansen starter på tirsdag 13 oktober med åpningen og mottak. Konferansen fortsetter til etter lunsjen på fredag 16 oktober. Hovedkvarter for møtet er Bosque Museum, hjemstedet for Cleng Peerson forskningsbibliotek, i Clifton. Les mer her (engelsk).

På bildet.:United States Postage Stamp: Norse American Centennial 1925 Issue 2 cents, sloop Restauration constructed in Norway in 1801

Felles grilltur til Solbjørg i Lund Kommune.

Medlemmer i Dalbuen Lodge og Leiv Eiriksson Lodge møttes til felles grilltur på Solbjørg som er barndomshjemmet til Bjørn Solbjørg (Bildet)Stedet var en grend hvor det i Bjørns barndom bodde 100 mennesker på fem småbruk. Nå er det bare en fasboende på stedet. Husene brukes til fritidsboliger. Bygda fikk vei i 1932, men hovedferdselen gikk med rutebåt på Lundsvatnet to ganger i uken fram til 1950 da det ble bussruter der.

Dagen ble fin med sol og god drøs. Grrillene ble flittig brukt,Mange tok også turen til den lokale

"Prekestolen" med utsikt over Lundsvannet.

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Finn ut mer om Sons of Norway

Besøk oss på:

The Sons of Norway Website

The Sons of Norway Blog

Sons of Norway Twitter Feed

Sons of Norway LinkedIn page

Sons of Norway Facebook Group

Koshkonong Prairie tvilling kirker

Leiv Eiriksson Lodge besøkte disse kirkene på turene i 2008 og nå i 2015. Koshkonong Prairie med sine to kirker på både øst og vest Koshkonong er et av knutepunktene hvor fra norsk lutherdom spredte seg til store deler av det amerikanske kontinent.

I 1844 kom nylig ordinert prest Johannes Wilhelm Christian Dietrichson til Koshkonong fra Norge. Under hans lederskap ble menigheter etablert og tømmerkirker ble bygget i både øst og vest Koshkonong. Under hans pastorate (1844-1850) reist Dietrichson mye, og organisert en rekke andre menigheter i pionersamfunnene i Wisconsin og Illinois.

Både samfunnet og kirken blomstret med jevn flyt av norske innvandrere. Koshkonong ble kjent som «Dronningen av de norske bosettingene i Amerika", og var en gang i 1870-årene det største enkelt sogn i den norske lutherske kirke, med over 4300 medlemmer i de forskjellige menighetene.

Som et resultat av kirkestriden på 1880-tallet ble Koshkonong menighetene splitet i fire menigheter i stedet for de tidligere to. Sammenslåingen av tre norske kirkelige samfunn i 1917 bidro i stor grad til åndelig enhet til Koshkonong samfunnet. Resultatet er at det er to kirker samme stedet. Bildet viser den eldste kirken. Den la grunnlag for utformingen av kirkerom i hele amerika. Det avholdes seminarer for arkitekter der annet hvert år.

Visste du?

Medlemmer kan nå lese Viking Magazine Online.

Klikk på denne linken. Du kan da logge på med din bruker

Medlemsverving og nye medlemmer .:

Styret i laget har bestemt at nye medlemmer som innmeldes før nyttårskifte 2015/16 bare betaler kr. 200;- for første års medlemskap. Styret håper at de som "sitter på gjerdet" nå melder seg inn. Nå ønsker vi velkommen Nina Gramstad som bor på Tjelta.

Kart

Gå i dine forfedres fotspor og utforsk over 100 år med nordisk utvandring til USA med Expedia’s interaktive migrasjonskart. Se hvor de skandinaviske utvandrerne reiste til i USA

Vervekonkurranse i Sons of Norway 2015.

Gjeldende for alle distrikter fra 1. januar - 31. desember 2015.

SoN, arrangere sammen med sin offisielle reisepartner Borton Overseas, en ny vervekonkurranse.

For å belønne organisasjonens flinke ververe, vil vi belønne den flinkeste, dvs. den som klarer å verve flest nye medlemmer, i hvert av vår 8 distrikter. "Den flinkeste ververen" er definert som den i distriktet som verver flest betalende medlemmer inn til Sons of Norway i løpet av 2015.

Her er betingelsene:

* Vinnere i distrikt 1-7 vil motta 2 billetter til Norge.

* Vinneren i distrikt 8 som er Norge vil motta 2 billetter til USA.

* Vinneren må bestemme sine billetter hos Borton Overseas innen 1. mars 2016, og turen må foretas innen kalenderåret 2016.

* Tilleggsbilletter kan kjøpes til familiemedlemmer eller andre i reise følge til lavest tilgjengelige pris.

* Konkurransen er åpen for alle medlemmer i Sons of Norway.

Tilsatte, medlemmer av internasjonalt styre, tilknyttede selskaper og agenter i SoN, og medlemmer i deres nærmeste familie og husholdning kan ikke delta.

Spørsmål??

Rett dem til Tor Arild (tor.arild.halvorsen@dabb.no) eller på tlf. 412 03.

Alle innmeldinger fom 1. januar tom 31. desember 2015 er med i konkuransen.

Bokomtaler

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i

postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt.

HUSK boksringene fra drikkebokser, der er vi fra nå av med i en konkurranse med de andre distriktene, som starter med oppsamling av "box top labels" som gir penger til skolene i USA. Vi deltar med våre ringer, og mengder måles i forhold til medlemstallet. VI VIL VISE OSS SOM FLINKE INNSAMLERE!

Calle (Carl Johan Holm) sa at i 2013 samlet vi her i Norge inn hele 1092,5 kilo.

Av dette står SON ved 7 lodger for i alt 427 kilo. Hele 39%. Et fantastisk resultat!

Med standard 3200 ringer pr. kilo, blir det 1.366.400 ringer!

Vi kan virkelig være stolte av den organisasjonen vi er en del av !!!

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)