Budstikka sommeren 2011

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

_______________________________________

Fra presidentenInge Nødland

Ta med deg gode venner på Fredheim kl 19:00 torsdag 26. mai, da er det Tarald Oma som leder møtet.Husk gjerne en liten ting til lotteriet.

Som vanlig er det kr. 50,- i inngangspenger og kaffe med julebrød til drøsen! Velkommen!

Hilsen Inge.

Referat fra møte i Leiv Eiriksson Lodge 26. mai

Denne torsdagen i mai ble det siste medlemsmøtet før sommerferien avviklet på Fredheim. Det var godt fremmøte; 25 medlemmer og 14 gjester. I presidentens fravær ønsket Tarald Oma alle velkommen, og nye besøkende ble ønsket spesiellt velkommen. Vår eminente pianist, Gunnar Barstad som alltid akkompagnerer ved fremførelsen av nasjonalsangene, hadde meldt en noe senere ankomst.

Programmet ble derfor endret, og Tore Nærland introduserte kveldens underholdere, nemlig Svein Hana og Janne Lind. Begge opptrer i bandet Vibrato, og Janne synger dessuten ved ulike arrangement. Hun fremførte nå med innlevelse fire sanger, to av dem “evergreens”, og Svein assisterte med det tekniske.

Så var turen kommet til kveldens foredrag. Tarald, engasjert som alltid, fortalte og viste lysbilder (powerpointpresentasjon) fra fjorårets amerikatur assistert av Gunleif Seldal. Dette var den tredje i rekken av turer under mottoet “I emigrantenes fotspor”. Bussturen som strakte seg over 14 dager begyndte i Minneapolis, fulgte stort sett traséen til jernbanen Northern Pacific Railway, og sluttet i Seattle. Tarald pointerte bakgrunnen for og hensikten med turen, og det ble en interessant reise i fortid så vel som nåtid. Vi var innom en rekke severdige steder. Knute Nelsons historie ble spesiellt fremhevet, og også indianerkvinnenes flotte husflidarbeid. Ellers ble det orientert om det store innslaget av jærbuer i Montana. Det historiske slagstedet Little Bighorn, Theodore Roosevelt National Park og Missouris utspring ved Three Forks ble viet ekstra oppmerksomhet. De “norske” stedene Poulsbo og bydelen Ballard i Seattle ble også omtalt.

Ikke mindre enn fem Sons of Norway lodger ble besøkt i løpet av turen. Besøket i Nordmannen Lodge i Missoula var ekstra hyggelig, for her fikk Tarald hilse på Sharon Tandberg. Hun var som forrige president i Nordmannen Lodge den som sammen med Tarald sørget for at Timefana ble ført tilbake til Norge.

Alt i alt en interessant og lærerik tur i emigrantenes fotspor, ikke minst takket være vår guide

Knut Djupedal som sto for en fremragende orientering, både om gammelt og nytt.

I mellomtiden hadde Gunnar ankommet, og nasjonalsangene ble sunget. Etterpå ble det kaffe og loddsalg til taffelmusikk og godt drøs. Etter utlodningen fremførte Janne og Svein ytterligere tre sanger, deriblandt “Gabriellas sang”, og avslutningsvis “The Rose”. Tore takket orkesteret for utmerket underholdning og Tarald takket for fremmøtet. Det ble samtidig opplyst at vår avis Budstikka sendes elektronisk til alle som vil ha såfremt e-mail oppgis.

Som avslutning på en hyggelig kveld sang forsamlingen “Heim te Jæren” før Tarald ønsket alle vel hjem og god sommer.

Gunleif Seldal

Nye medlemmer ønskes velkommen!

På medlemsmøtet 28. april meldte disse seg inn i lodgen.

Ingjerd Steinsland

4352 Kleppe

Egil Haugland

4340 Bryne

"Sønner av Norge" - TV2 med ny serie på TV

Lær mer om historien bak norsk utvandring til «The land of the free».

Alle de fire norsk-amerikanere i serien «Sønner av Norge» som kommer på TV 2 har tilknytning til Norge, og det er fem millioner norsk-amerikanere i USA i dag. Under kan du lære mer om hvordan det hele foregikk og hvorfor nordmenn valgte å forlate det kalde nord til fordel for et nytt liv i Amerika.

Gikk du glipp av presentasjonen på TV? Se programmet om igjen gratis på TV 2 Sumo her!

Fanget ender på rømmen

Julie Pedersen fanget en hel bærepose med ender utenfor Sogndalstrand. Tirsdag leverte hun dem tilbake til Dalane Tidende.

Julie og farfar Robert Pedersen fanget en hel bærepose full av ender i sjøen utenfor Sogndalstrand.

Aldri har endene hatt det så travelt som i lørdagens andeløp i Sokna. De rushet mot målet utenfor Soknatun, og uvanlig mange ble presset under rørene som skulle fange dem opp.

Tordis Stenberg i Dalbuen lodge av Sons of Norway forteller at de ikke var helt forberedt på det som skjedde. Les mer her.

Norsk forteller i USA

Hallo alle sammen!

Fortelleren Anne Elisebeth Skogen i Feylingslekten, har nettopp vært i USA og fortalt om emigrasjon spesielt knyttet til Restauration.

Oversender linken http://blog.norway.com/2011/05/27/to-the-promised-land/ som jeg fikk av henne. Artikkelen er en blogg i utenrikstjenesten sin informasjonsavis norway.com

Hun kommer til Feylingslektstreffet vi skal arrangere i pinsen og skal fortelle andre historier for oss.

Ha en fin helg.

Hilsen Tone Tjensvold Barstad

Kurs i slektsgransking

Etter sommerferien vil Karleif Lend etter oppfordring legge opp til et par kurs som har med slektsgransking å gjøre. Det ene er et kurs for nybegynnere for slektsprogrammet Embla.

Det andre vil ta for seg kilder, d.v.s. hvilke kilder og hvordan finne frem i dem. Det kan være folketellinger, kirkebøker (både de som er digitalisert og de som er scannet), emigrantlister og databaser i USA. Mange har uttalt at de sliter med å finne frem, her kan en kanskje ”knekke kodene” som det heter.

Ta kontakt på karleif.lende@lyse.net eller 51 66 41 00.

Om språkleirer for ungdom i USA

Vi i Cleng Peerson Lodge har nylig hatt besøk av Gene Brandvold og i den anledning hadde vi et leirtreff hvor tidligere deltagere på Skogfjorden m/familier fikk hilse på ham og friske opp minnene fra uken i Minneapolis. Se vedlegg.

Campansvarlig ønsker med dette å minne om muligheten for at barn/barnebarn av medlemmer i SoN kan å få stipend på opptil kr. 7500.- når de søker om å delta på språkleiren på Skogfjorden. Annonse kommer i medlemsbladet i oktober.

Johanne Hansen, campansvarlig.

www.sonsofnorway8.com

Brubyen Lodge

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Medlemsavisen deres "Mellom Venner" finner du nederst på siden som vedlegg.

BLI MEDLEM

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer. Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon,så ordner vi resten. Du kan også få skjema for innmelding hos Leif Lund eller Karleif Lende i døren på møtene våre.

Vårt organisasjonsnummer er 992 478 187

Møter 2011

23-25 juni

American Fetival

UNIQUE, DIFFERENT & LOTS OF FUN!!!

http://americanfestival.no/

23. juli

Kyststevne i Egersund.

”Utvandrerne” går om bord i ”Restauration”. Dalbuen lodge stiller med passasjerer.

Invitasjon til Utvandrerfestivalen 2011 i Kvinesdal fra lørdag 25. juni til søndag 02. juli 2011.

I år arrangerer vi den 23. festivalen og håper mange av dere har anledning til å besøke oss også i år. Dere finner en oversikt over tidspunkt for de mest aktuelle arrangementene. Dere kan også gå inn på våre hjemmesider for mer informasjon.

Med vennlig hilsen

Toralf Haugland

HØSTEN 2011

25. august

23.og 24. september

Verdenslandsbyen i Klepp

29.september

Sverre Mørkhagen

30.september

til 2. oktober

Lodgetreff ved Mjøsa

27. oktober

29. oktober

Slektsgranskerdagen i Klepp Rådhus.

I resten av landet kaller organisasjonen DIS-Norge dagen slektsforskerdagen. Rogalendingene har i alle år latt universitetene beholde begrepet forskning og funnet en mer folkelig tilnærming til slektshistorien.

I år skal Engwall Pahr Iversen (bildet er lånt av NRK) holde foredraget i kommune-styresalen på Klepp. Temaet for årets slektsgrans-kerdag er "Kilder i slektsgranskingen". Omlag 20 utstillere presenterer sin organisajon og sitt arbeid denne dagen. Sons of Norway deltar med egen stand som vanlig med stor profilering. Vi kan være trygge på at at alle slektsgranskere har funnet familie i USA og Canada og de kan trenge støtte fra vår organisasjon!

24.november

Karin Sveen forteller om Peder Sæther fra Nord-Odal som var med på å etablere University of California i Berkeley Les mer her

8. desember Julemøte.

Olav Veka forteller om hvordan navner endret seg ved emigrasjon og hvorfor.

BLOGGER

SONS OF NORWAY BLOG

http://www.sonsofnorwayblog.blogspot.com/

Norsk informasjon

http://blog.norway.com/

www.norway.com/

Jærbloggen

_____________

Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf. (+47) 38 35 02 04

www.usaexperten.no

epost:firmapost@usaexperten.no

____________

Datakurs for våre medlemmer.

Trenger du hjelp til å bruke datamaskinen til å lese Budstikka på nett, bruke Nettbank, lese og sende e-post, og levere Selvangivelsen på nett?

Lodgen sponser deg 100 kroner av kursavgiften. Kontakt Karleif Lend 51 66 77 00 for mer opplysninger.

ANDRE MEDLEMSAVISER

Du finner mange av Lodgene i Norge sine medlemsblader på nettstedet for Distrikt 8 www.sonsofnorway8.com.

Se under "Lokallag"

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge 2011

ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 , inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Brukte frimerker og ringer fra brus/ølbokser

Du husker vel å klippe av frimerkene fra all post du får før du kaster konvolutten. De brukte frimerkene betyr penger i kassa for Tubfrim. Og du tar selvfølgelig vare på aluminiumsringene fra brus– og ølbokser. Dette blir som kjent brukt til å lage proteser. Ta med frimerkene og ringene på et medlemsmøte så skal vi sørge for at kommer dit de skal.

Tubfrim

Sons of Norway er både nasjonalt og internasjonalt en av de organisasjonene som samler inn mest frimerker og annet til Tubfrim. I 2010 samlet Sons of Norway in nesten 2 tonn frimerker til Tubfrim. Du kan lese mer om dette på denne bloggen.

Finanssekretær Leif Lund har ansvar i vår Lodge for å ta i mot frimerker eller kvittering for insamlede frimerker sendt til Tubfrim i organisasjonens navn og informere D8 sin kontakt mot Tubfrim. Han tar i mot ringene også.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)