Budstikka sommeren 2015

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Fra Pesidenten

Tone Tjensvold Barstad

Mai er passert og vi er godt inne i juni måned. I dag virker det som temperaturen også er kommet for å bli, det er sommer.

Jeg hadde en flott mai måned. Først feiret jeg min store dag i Mitchell i SD sammen med 40 personer fra min Fidjelandslekt som kom fra 7 forskjellige stater for å delta. Veldig koselig. Så fikk jeg oppleve å feire 17. mai både i Milan og Sunburg i Minnesota og var «Grand Marshal of the parade» begge steder. En fornøyelse å delta og bli kjent med mange nye mennesker. Et minne for livet å se så mange glade mennesker som var med å feire Norges nasjonaldag «over there».

Vi hadde et interessant medlemsmøte i mai, hvor Liv Tjemsland fortalte om livet på sjømannskirken. Hun fortalte så levende om alt hun hadde opplevd og hvordan livet på sjømannskirken var, her lærte jeg mye nytt.

2015

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

Leiv Eiriksson Lodge ble etablert 31 mai 1997.

Du kan lese historien her.

Laget vårt sin historie er laget som et kapittel sammen med alle de andre lokallagene i Norge.

Sommermånedene 2015

Det blir ikke ordinært medlemsmøte i juni, juli og august. Kanskje vi kan få til noe i løpet av sommeren i konkurranse med hagelagene?

25.til 28. juni

Se program her

I begynnelsen av juni var Cleng Peerson Lodge og Leiv Eiriksson Lodge vertskap for en gruppe amerikanere som tilhører Sons of Norway i ND og MI (Se bilder t.v. og under). Inge Nødland i Leiv Eiriksson Lodge stilte hytten sin til disposisjon og vi hadde en koselig kveld, hvor amerikanerne fikk smake skikkelig norsk sommermat som bestod av laks med tilbehør pluss jordbær og fløte til dessert. Mye god drøs og nydelig vær, gjorde dette til en opplevelsesrik kveld for alle.

Vi har fått fylt opp med foredragsholdere for nesten hele 2016. Hvem disse er og temaene, kan du lese mer om et annet sted i budstikka, se rett ut til høyre side.Styret har bestemt at vi frem til årsskifte, lar personer som tegner nytt medlemskap, kun betaler kr. 200,- i medlemskontigent det første året. Dette har resultert i 5 nye medlemmer i mai måned. Vi er spent på fortsettelsen! I tillegg er det fra sentralt hold blitt vedtatt at medlemmer av Sons of Norway i Norge som verver flest medlemmer frem til 31. desember 2015, er med i trekningen av 2 flybilletter til USA.For å ha et levende Sons of Norway, må vi ha medlemmer og et vel fungerende styre. Styret i de to siste årene har fungert veldig bra, vi er et godt team. Men det hadde vært kjekt å få to personer til med på laget. Om noen har lyst å bidra, så ta kontakt med en i styret. Selv om det nå er sommerferie, er det forskjellige aktiviteter som foregår bl.a. Utvandrerfestivalen i Kvinesdal 27. juni – 5.juli American Festival Lista 25. – 28. juni

Da vil jeg ønske dere alle en fin SOMMER!

Tone.

Referat fra medlemsmøtet tirsdag 26. mai 2015

Tirsdag 26-mai hadde Son´s of Norway siste medlemsmøte på Sivdammen før sommerferien. Møtet ble som vanlig åpnet med sang av de tre nasjonalsangene, med kveldens musikant Terje Vold ved pianoet.

27 juni til lørdag 4. juli.

Utvandrerfestival med Utvandrerfest i Kvinesdal. Mange Sons of Norway medlemmer møtes til fest i Kvinesdal denne helgen. Se egen invitasjon til Sons of Norway medlemmer her.

Deretter litt info fra Presidenten Tone Barstad. Hun berettet om at årets USA-tur nå var fulltegnet. Hun fortalte også om hvordan vi kan få flere medlemer til Lodgen. Styret hadde besluttet å gi nye medlemmer halv pris for medlemskap første året. Medlem-skapet gjelder fra dato til dato.

På bildet til venstre Jone Hatteland kom helt fra Vats for å høre sin tremenning holde foredrag. Tone og Jone gikk på 70 tallet parallelt på ungdoms-skolen.i Stavanger.

4. september 2015

TUR til USA i Cleng Peerson sine fotspor

Tirsdag 29. september Siv Ringdal -

Fra synd til Sears.

Terje Voll ordner musikken.

Lørdag 3. oktober

I anledning 100 års jubileet for Alfred Hauge`s fødsel, kommer Else Norheim til Klepp bibliotek lørdag 3. oktober kl 14:00 og holder foredraget ”Alfred Hauge – slik jeg husker ham”.

Da snakkes vi der!

Mvh.

Marta H. Friis

Klepp bibliotek.

Lørdag 24. oktober

Sandnes Kulturhus sammen med Sandnes Historielag. ??

Tirsdag 27. oktober

2015. Tone Rasdal

"Mitt Amerika"

Lørdag 31. oktober 2015

Slektsgranskerdagen.

Tirsdag 24. november

Tarald Oma

"Ny Jord"


Tirsdag 8. desember 2015

Julemøte med grøt eller middag.

Lisabet Risa -

Ree slekten fra Time. Innsetting av nytt styre.

____________________

2016

Tirsdag 26. januar 2016

Toralv Bilstad - UiS

Tirsdag 23. februar 2016

Johannes Risnes

Forteljinga om grandonkelen Gabriel og tømmer-hoggarane i Michigan og Minnesota.

Hans A. Storhaug -

Det norske Utvandrersenteret.

Presentasjon av AEMI (Association of European migration Institutions).

Tirsdag 22. mars 2016

Engwall Pahr-Iversen

Olai Aslagsson fra Tananger sitt forfatterskap og hans vennskapsbånd med Willam "Buffalo Bill" Cody.

Tirsdag 26. april 2016

Ann Elisabeth Laksfoss Hansen - UiS.

Nordmenn i Spania og paraleller i det ameri-kanske samfunn.

Tirsdag 24. mai 2016

Ambassadør Else Berit Eikeland.

Eikeland er Norsk ambassadør til de arktiske områdene. Hun kommer fra Varhaug og var mange år Norsk ambassadør i Canada. Hun vil fortelle om det Canadiske samfunn.

Tirsdag 23. August

Tirsdag 27. september 2016

Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 25. oktober 2016

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. november 2016.

Julemøte, innsetting av nytt styre.

____________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er mai -utgaven 2015 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". Juni-utgaven finner du her.

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Et skulehus bygd av tidlige utvandrere i USA, var gitt til Utvandrer-museet på Hamar. Det er nå gjenreist og ble åpnet 6. juni av Richard Christopher, samme mann som gav huset til muset.

På bildet til høyre er fra åpningen av skolebygget med Knut Djupedal og Richard Christopher.

Blåveispiken ble deretter sunget før ordet ble gitt til kveldens foredragsholder,Liv Tjemsland (på bildet under).

Hun fortalte om “ Livet på sjømanns-kirken. Den norske sjømannskirke heter nå “Norsk kirke i utlandet".

Hun startet som som sommervikar på kirken i Hamburg i 1997 før turen gikk til Houston, Texas, i 1998. Houston er Amerikas fjerde største by. Der ble hun værende en periode frem til 2002.

Sjømannsmisjonen hadde hatt sitt virke i byen i flere år, da det ble besluttet å bygge kirke der. Tidligere hadde de leid “bungalower” i byen, og utførte sin virksomhet derfra. Grunnen til engagementet i Texsas var at Houston er en av de største gass og kjemikaliehavn i verden, og med mange norske skipsanløp. Senere da Norge kom med i oljeverden, ble det et naturlig forhold til byen som var USA`s oljehovedstad. Sjøfolkene ble færre og færre og oljefolkene inntok byen. Det er nå flere tusen norske som bur i byen og omegn.

Grunnsteinen til den nye kirken ble nedlagt av Kong Olav i 1982 og bygget sto ferdig til åpning i 1985. Kirken ligger i bydelen Pasadena, i landlige omgivelser. Der er også svømmebasseng, fotballbane og lekeapparater til felles benyttelse samt norsk butikk. Butikken har norske varer slik som ost, sjokolade, kjeks, hermetikk o.l. Kirken hadde også leseværelse, der en kunne finne norske lokalaviser. Detter er blitt mindre i bruk nå siden det er lite norske sjøfolk igjen, og de fastboende som bor spredt omkring i området, har tilgang til nåtidens kommunikasjonsmidler til å holde kontakt med hjemlandet. Tidene har forandret seg. Før var kirken åpen daglig, og sjøfolkene kom til dem. Nå er det nesten ingen som har tid og derfor kommer kirken til dem. Arbeidet består i å besøke der nordmenn er. Skipsbesøk er obligatorisk og Kirkens folk drar til båtene som oftest ligger i bevoktede gass og oljeterminaler. De må parkere utenfor og iføre seg vernesko, kjeledress og hjelm for å komme gjennom sikkerhestkontroll før en kan komme ombord. Det kan være rene julekvelden når de kommer med nyheter og de gode samtalene som finner sted. Ofte kan det bare være 2-3 nordmenn ombord, og da er det prisverdig å møte landsmenn.Kirken har selvsagt gudstjenester og annen møtevirksomhet. De driver med kurs og opplæring, driver barnekor og har diverse foreningsvirksomheter. Det er foreninger som støtter kirken økonomisk med sin julebasar. Det strikkes og bakes, pluss mange andre håndarbeider som blir gjort i løpet av året som selges på julebasaren, og det er en god inntektskilde.17.mai er det en tradisjon å gå i tog, parade som de sier over there. Siden 17.mai er vanlig arbeidsdag, blir den feiret neste helg. Politiet er medgjørlige og stenger gater slik at paraden får gå sin gang uten forstyrrende elementer. Den norske kirke i utlandet kan en si er utenriksdepartementes representant i nærområdene. Ved ulykker etc har folkene på kirken lokal kjennskap til områdene rundt, og kjenner forholdene. De viste godt igjen ved Tsunamikatastrofen i Thailand for noen år siden.

De er også behjelpelig med hjelpe nordmenn som kommer i problemer i distriktet.

Det kan være sykehusbesøk, hjelp ved tap av pass og penger, trafikkulykker, etc. Vi kan si at ” Den norske kirke i utlandtet” er et Norge i miniformat med hjerterom og stor takhøyde.

Presidenten takket for et interessant og lærerikt foredrag og overrakte Tjemsland blomster.

Det ble så kaffi og lapper før President Tone Barstad Tjensvold fortalde om en tur til USA hun nettopp hadde vært på. Hun hadde vært på slektstevne og feiret 17 mai på to forskjellige norske steder i Minisota, nemlig Milan og Sunburg. 17.mai parradene var preget av norske lusekofter og bunader.

"Heim til Jæren" ble sunget, der Terje akkompanjerte på trekkspillet før loddtrekningen.

Marit Kalsheim fikk overrakt blomsterbukett for god innsats som frivillig kjøkkenhjelp, servering og kaffikoking. Terje Vold fikk blomster for sitt musikalske bidrag.

Neste møte er 29. september, hvor Siv Ringdal vil kåsere om emnet “Fra synd til Sears”.

Presidenten ønsket alle de 31 fremmøte en god sommer og møtet ble avsluttet med sangen “Kom mai du skjønne milde”​

Gunnar Risa

Referent

Medlemsverving og nye medlemmer i mai.:

Styret i laget har bestemt at nye medlemmer som innmeldes før nyttårskifte 2015/16 bare betaler kr. 200;- for første års medlemskap. Styret håper at de som "sitter på gjerdet" nå melder seg inn. For mai måned ønsker vi følgende ny medlemmer velkommen!

Ann Irene Sæland Toppdal - Tovdalsveien, Brusand

Jan Barstad - Bryne

Steinar Undheim - Undheim

Tone Rasdal - Bryne

Liv Tjemsland - Bryne

Solveig (93) og Harald Skretting (97) måtte vente til freden kom før dei kunne feire bryllaup. Vårt eldste medlem Harald Skretting har vært gift i 70 år 16. juni og feirer "jernbryllup"Vi gratulerer så mye!

Harald var med å starte Liv Eiriksson Lodge.

Han har skrevet boken " I fars fotefar" om familiens utvandring til Canada. Lodgen fikk boken hans oversatt til engelsk og har enda noen eksemplarer på lager.

Ingomar, Montana.

Av Karleif Lende.

I tilknytning til professor Gunnar Nerheim`s foredrag på vårtmøte 24.februar 2015, ”Norske sauegjetere og saueeiere i Montana, 1880-1920”, vil jeg komme med noen opplysninger om byen Ingomar, som på flere måter ble et sentrum for saueholdet i Montana. Jeg var innom der i 2010, og det var da en spøkelsesby med en håndfull innbyggere.

Ingomar ligger ikke så langt fra byen Forsyth og vest av Glendive.

Ved gjennomføring av jernbanen mot vest i 1910, ble Ingomar navet i handelen i området avgrenset av Missouri -elven i nord, Musselshell-elven i vest og Yellowstone-elven i sør og øst.

Ingomar var et ideelt sted for et jenbanespor-valg og et shipping senter for de tusener av acres mellom Yellowstone og Missouri elvene. Byen ble i 1910 plassert av jernbanen og navngitt av jernbanens tjenestemenn.

Til å bidra til vekst av området nord til Missouri og sør til Yellowstone var Homestead Act of 1862, senere endret til å gi nybyggere 320 acres jord som, hvis en bevist hadde det i fem år, ble det deres eget. Jernbanen annonserte området som "Freeland", og var ansvarlig for å bringe bosettere inn i området.

Ingomar var også et sentrum for klipping av sau idet eierne av sauene benyttet fritt vår-, sommer- og høstgresset. Ingomar ble åsted for verdens største saueklipping og ulleksport. To millioner pund (ca. 907 tonn) ull ble årlig sendt ut fra Ingomar i toppårene. Dette må bli ull av utrolig mange tusen sauer! Klippekveer i Perth , Australia , ble laget etter modell fra Ingomar. Ull ble lagret i ulllager i tilknytning til klippekveene, og sendtes ut med jernbane helt fram til 1975 da ull-lageret ble solgt.

Mellom 1911 og 1917 var det i gjennomsnitt 2500 gård-registreringer per år i dette området. Postkontor ble etablert i 1910. Ingomar ble snart en travel by med 46 virksomheter, blant annet bank, kornsiloer, to generelle butikker, to hoteller, to trelasthandlere, hus med leiligheter, salooner, caféer, apotek, smed, claimregistrerings-kontor, lege og tannlege, fødehjem og forskjellige andre viktige virksomheter.

Branner, tørke og depresjon har herjet på dette fellesskapet over flere år. De drømmer som homesteaderne hadde, forsvant etter som regn ikke kom i store nok mengder til å sikre en avling med tilstrekkelig frekvens til å gjøre dem i stand til å tjene til livets opphold. En motvilje mot å forlate byen har holdt den i live gjennom den ødeleggende brannen i 1921, som ødela en stor del av den. Noen bedrifter ble gjenoppbygget, men andre flyttet vekk.

Kan nevne at Ingomar Hotel som ble bygget i 1922, hadde en tid en Emil Lura som eier og prisen var 50 cent pr. natt, ingen kvinner tillatt. Etter 2. Verdenskrig var det steget til $1.

Jeg finner denne Emil Lura som sønn av Elling Olson på Lura i Sandnes (Høyland) som var fra Forus, gift med Inger Olena Olsdtr Gramstad.

Emil var født 23. januar 1880, emigrerte i 1904 og døde 16.desember 1964 i Rosebud County som er i Forsyth/Ingomar området. Hans registreringskort ved 1. Verdenskrig som er fra 1918, viser at han da er tømmermann i Ingomar ansatt hos en Theo. Birkrem. (Mesteparten av dette er tatt fra en brosjyre om Ingomar).

Karleif Lende.

Karleif Lende

Karleif Lende nyter pensjonist-tilværelsen, men er aktiv innen frimerker, mynter, slektsgransking, digitalisering av gamle kirkebøker, kurs-instruktør innen data for eldre, og vedhugging. Deltar aktivt også innen foreningslivet. Vi vil også nevne at han er vår eminente kasserer.

___________________________________________________

Artikkelen til Karleif over fikk meg til å lure på om omtalte Emil Lura hadde noe med Søren Lura som tok Arne Garborg sin lue og tresko med fra Knudaheiea til Amerika. Vi skrev om ham i Budstikka for noen år siden. Jeg søkte i stavanger Aftenblad sitt arkiv og fant dette leserbrevet som kanskje kaster et annet lys over Søren Lura enn den forrige artikkelen. For orden skyld, jeg fant ingen knytning melleom de to Lura, men kanskje Karleif kan?

Søren Lura, var den gang i 1931, ansatt som musikklærer ved Waldorf College i Forest City, lowa.

- Inge.

Stavanger Aftenblad 20. november 1931.

Søren Lura og Garborgs tresko.

Av C 0. Pedersen, prest og forstander for Det norsk

lutherske diakonissehjem og hospital, Brooklyn.

Det har gått som en løpeild gjennem de norske aviser at der har vært øvd hærverk på Knudaheio, Garborgs hue og tresko er blitt borte! Man la ikke merke til det før den som hadde tatt sakene seiv fortalte det, og nu skrives der i lange baner om "den langfingrede norsk-amerikaner". Jeg har lagt merke til at der i Norge i domssaker benyttes uttrykket "Formildende omstendigheter". Ja, jeg har ofte sett at omstendighetene har vært så formildende at man slipper fra endog mord med en to tre års straff, men nu når det gjelder en gammel hue og et par utslitte tresko som lå henslengt i en krok i et ellers nokså tomt hus, ja, da er der ingen formildende omstendigheter. Kan det for eksempel ikke tenkes at Søren virkelig ikke ante at disse saker var lagt igjen i hytten med vilje? Er det ikke mulig at han ved å ta disse ting, som han mente var slengt til side, i grunnen utviste den største respekt for Garborgs minne? Og kan det ikke tenkes at Søren i virkeligheten, om enn på en feil måte (det forstår vi nu) visste hvorledes norsk-amerikanerne er fornøiet med smuler, bare det er minner om Norge og frende-folket. Jeg kjenner folk -som i årevis har gjemt på en bunt med visne lyng blomster fordi de var fra Norge. Jeg har selv en liten sten som er revet av fjellet på Ullandhaug. Det er min 17 maisløife i fremmed land. Kanskje jeg burde sende den tilbake? Forresten kan man ikke undgå å legge merke til at det som fremheves og trykkes med fete typer er ikke hverken treskorne eller huen, men det at Søren er norsk-amerikaner Du, og du, hvor de kastet sig over det! Er det virkelig et tegn på at til tross for de søte smil og høie ord vi hører når vi kommer hjem, så er der en understrøm av uvilje som benytter sig av den fattigste anledning til å komme opp og få luft. — Norsk-amenkaner! Derfor naturligvis det frekkeste som går i to sko.

Nu litt om Søren Lura. Han kom til Amerika som voksen. I mange år stod han i Misjonstrykkeriet i Stavanger, og reiste til Amerika 23 år gammel. Der borte satte han sig efter 3 års ophold på skolebenken. På fem år, sier og skriver fem år, fulførte han middelskolen, tok artium og annen eskamen og det med en så glimrende karakter at han straks fikk tilbud fra to høiere skoler om fast stilling som lærer. (La mig i parentes si at der er ikke lærernød i Amerika). Den bedrift skrøt man av i norske aviser for noen måneder siden, men da het det: "Den norske gutten som vant ry og høi stilling i Amerika på fem år". Det er bare når samme gutten I uskyldig übetenksomhet, og — kan jeg si — i ærbødighet overfor en stor mann, tar med sig et minne om ham, ikke av gull eller sølv, ikke en bok eller en verdigjenstand, som lå på utstilling, men et par utslitte tre sko som jeg på ære og samvittighet tror selveste Hulda Garborg ikke brød sig en snus om, det er bare da at den norske gutten blir norsk amerikaneren. Og hadde nu disse selvsamme mennesker ellers i livet vist sådan veldig respekt for det som tilhørte de store og knvttet oss til historien og fortiden, så kanskje deres tårer og lamentasjoner i denne forbindelse kunde tas alvorlig. Men det skal være sagt, at er der noe som fortjener forakt, så er det nettop den mangel på pietetfølelse som så altfor ofte gjør sig gjeldende hjemme overfor det som har historisk verdi. — Tenke sig til at man i Stavanger tillot at det gamle ærverdige Kiellandshus blev revet! — Man har visstnok bøtet på det ved å sette Kielland på Torvet, men så langt nede at hatten er jevnt med trappene som leder op til øvre promenade, og så langt til side at han istedenfor å se rett utover fjorden, ser bent ned i Bertinius Gundersens sine sildekasser. Nu, han var vel som de fleste i stavanger glad i sild, og det passet vel at hans hode ikke raker høiere enn kirkegulvet. Snakk om ran, men husker dere tre-fire små sjømannshus som lå til venstre for Middelthons kullgrunn innenfor Kranen, rødmalt og med historie over sig. Blev der gjort noen ståhei da disse blev revet? De var ikke minner efter noen enkelt mann, men vel av en tid som utgjorde det Stavanger som en gang var, og som frembragte menn som Garborg, Kielland og Jonas Dahl. I lyset av slik vandalisme og med litt god vilje hvor det kan ventes, tror jeg man kan slutte med ramaskriket om Garborgs tresko. Søren Lura vil uten tvil sende både hue og tresko tilbake til Stavanger med sin velsignelse; han er ingen tyv. Han vil også ha lært at de samme penner som den ene dag skryter ham til himmels fordi han er en norsk gutt som har vunnet frem, står ferdig den annen dag til å forsyne ham med de fæleste titulasjoner Og han vil ha lært at når han gjør det godt i livet, da er han norsk, men rører han så meget som ved et par utslitte tresko og en luslidt hue. ja da er han en kjeltring og en norsk-amerikaner! Fy! Men slik er nu en gang denne verden.

C. O. Pedersen.

29.mars 1932 skriver Stavanger Aftenblad igjen en artikkel om treskoene.:

"I mellemtiden må der ha pågått forhandlinger, for i forrige uke fikk »Nordisk Tidende* et brev fra Søren Lura hvori det heter: — Bare noen få ord for å fortelle Dem at Garborg-tingene blev hjemsendt lørdag 5. mars 1932. Håper at skoene og huen blir vel tatt vare på, når de kommer hjem til gamle tomter*. Vi føler oss forvisset om at skoene og luen vil bli særdeles vel tatt vare på, for forårsaket av treskoenes Amerika-reis er det opstatt en Garborg- og Jær-museums-bevegelse på Jadarland. Treskoene og luen kommer kanskje til å havne i fint glasskap og bli en av museets attraksjonen De har jo spillet hovedrollen i en ganske vidtløftig historie og er blitt berømt i to verdensdeler."

Vervekonkurranse i Sons of Norway 2015.

Gjeldende for alle distrikter fra 1. januar - 31. desember 2015.

SoN, arrangere sammen med sin offisielle reisepartner Borton Overseas, en ny vervekonkurranse.

For å belønne organisasjonens flinke ververe, vil vi belønne den flinkeste, dvs. den som klarer å verve flest nye medlemmer, i hvert av vår 8 distrikter. "Den flinkeste ververen" er definert som den i distriktet som verver flest betalende medlemmer inn til Sons of Norway i løpet av 2015.

Her er betingelsene:

* Vinnere i distrikt 1-7 vil motta 2 billetter til Norge.

* Vinneren i distrikt 8 som er Norge vil motta 2 billetter til USA.

* Vinneren må bestemme sine billetter hos Borton Overseas innen 1. mars 2016, og turen må foretas innen kalenderåret 2016.

* Tilleggsbilletter kan kjøpes til familiemedlemmer eller andre i reise følge til lavest tilgjengelige pris.

* Konkurransen er åpen for alle medlemmer i Sons of Norway.

Tilsatte, medlemmer av internasjonalt styre, tilknyttede selskaper og agenter i SoN, og medlemmer i deres nærmeste familie og husholdning kan ikke delta.

Spørsmål??

Rett dem til Tor Arild (tor.arild.halvorsen@dabb.no) eller på tlf. 412 03.

Alle innmeldinger fom 1. januar tom 31. desember 2015 er med i konkuransen.

Emigrasjon - Imigrasjon - Migrasjon - Utvandring - Innvandring

Foredragsholderne våre og vi selv bruker disse begrepene om hverandre.

Våre samarbeidspartnere / institusjoner skifter nå navn hvor ordet MIGRASJON erstatter emigrant, emigrasjon og utvandrer. Arbeidsvandring er et begrep som også brukes mye om hendelser i nåtid og om utvanding og innvandring til Nordamerika.

Foredragene framover kommer til å synliggjøre at Migrasjon har forkommet til alle tider og at det er mye de samme prosessene som skjer nå som da våre slektninger i USA og Canada reiste både den ene eller andre veien. Det var en kultur for migrasjon i alle bygder i Norge. Utvandring til Madagaskar og til Spania er på menyen på nyåret 2016 og Hans Storhaug kommer da i februar og forteller om trenden blant alle migrasjonsorganisajonene i Europa. Storhaug er leder for parplyorganisajonen for alle disse.

På nettet (http://www.ovs0.com/) fant jeg denne artikkelen med en litt annen vinkling skrevet av Line Mørland.:

Forskjellen mellom innvandring og migrasjon

Line Mørland 2014-08-14

Begrepene innvandring og migrasjon er noen ganger forvekslet hos de med engelsk som morsmål og språk.

Alle disse er knyttet til bevegelse av folk mellom land, men de er alle litt forskjellig.

Migrasjon er et substantiv som brukes til å beskrive bevegelsen av mennesker, eller til og med dyr, mellom land. Det er fellesbetegnelsen under hvilke både innvandring og utvandring fall. Migrasjon brukes når du snakker om bølger av bevegelse av mennesker mellom land muligens begge retninger kommer inn i et land og forlater et annet land. For eksempel: " Etter andre verdenskrig var det massemigrasjon verden rundt.

Forskjellen mellom innvandring og utvandring er en enkel en, og når du har forstått det, er det ikke vanskelig å huske, å immigrere betyr at noen har flyttet til et nytt land for eksempel: " Thomas emigrerte til Australia fra hjemlandet Irland da han var ti år gammel. å emigrere er å referere til det landet som de. har flyttet for eksempel: ' Thomas emigrerte fra Irland til Australia da han var ti år gammel. « En enkel måte å huske forskjellen mellom innvandring og utvandring er å tro at innvandring refererer til noen kommer inn i et land, og ordet innvandring begynner med " jeg ".

Begrepet innvandring har tendens til å være mer vanlig brukt enn migrasjon og utvandring. Dette er fordi det pleier å være en politisk hett tema kranglet om i politikken og i gaten en god del og det blir mye trykk oppmerksomhet.

Når man ser på migrasjon som et paraplybegrep møter du mye diskusjon av lovlig og ulovlig innvandring. Mange land har et problem med folk inn i landet ulovlig å søke etter arbeid eller som flyktninger uten å ha gått gjennom den formelle statlige prosessen. Tilbringe mange første verdens land en masse tid og penger å beskytte sine grenser mot ulovlig innvandring og diskutere deres. innvandringspolitikk relaterte ord til innvandring og migrasjon inkluderer: verb, utvandre, migrere og emigrere og substantiver som refererer til folk som utfører flytting, innvandrer, trekkfugl og utvandrer.

Oppsummering :

  • Migrasjon er den generelle betegnelsen på bevegelsen av mennesker mellom ulike land.
  • Innvandring refererer til folk som kommer inn i et land.
  • Utvandring refererer til folk forlater et land for et annet land
  • Innvandring er en politisk sensitivt tema som ofte blir omtalt i media

Sommerutstilling på friluftshuset på Orre.

Årets sommerutstilling er utvalgte akvareller fra 9 av medlemmene i Indigo Akvarell Malere.

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Finn ut mer om Sons of Norway

Besøk oss på:

The Sons of Norway Website

The Sons of Norway Blog

Sons of Norway Twitter Feed

Sons of Norway LinkedIn page

Sons of Norway Facebook Group

Visste du?

Medlemmer kan nå lese Viking Magazine Online.

Klikk på denne linken. Du kan da logge på med din bruker

Margie BeskowAnne Lise R. HelstrupBjørg HelstrupTrine Osen LandeSolveig Dons LandsnesKari SundeInger Marie Torgrimsen Astrid Edel Walter

Liv Margareth Wold

Astrid Edel Walter, en av utstillerne er medlem av Sons of Norway i Stavanger.

Astrid Edel Walter (til venstre på bildet under) fikk sin pin og diplom av presidenten i Cleng Peerson Lodge i Stavanger Kate Elin Norland, for 30 års medlemskap i Sons of Norway (Golden Member).

Utstillingen varer ut oktober. Utstillingen er åpen når Friluftshuset er åpent.

Mars, søndager -

kl 11.30 - 16.00.

April - september, søn- og helligdager kl 11.00 - 17.00.

22. juni - 14. aug hverdager

kl 11.00 - 17.00

Oktober, søndager - kl 11.30 - 16.00

Bokomtaler

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i

postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt.

HUSK boksringene fra drikkebokser, der er vi fra nå av med i en konkurranse med de andre distriktene, som starter med oppsamling av "box top labels" som gir penger til skolene i USA. Vi deltar med våre ringer, og mengder måles i forhold til medlemstallet. VI VIL VISE OSS SOM FLINKE INNSAMLERE!

Calle (Carl Johan Holm) sa at i 2013 samlet vi her i Norge inn hele 1092,5 kilo.

Av dette står SON ved 7 lodger for i alt 427 kilo. Hele 39%. Et fantastisk resultat!

Med standard 3200 ringer pr. kilo, blir det 1.366.400 ringer!

Vi kan virkelig være stolte av den organisasjonen vi er en del av !!!

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)