Minnerik sommerfest for lodgene i Stavangerområdet 22. juni.

Publiseringsdato: 24.jun.2010 23:35:47

For flere måneder siden mottok lodgene i vårt område en forespørsel fra USA. Henvendelsen gjaldt en gruppe ungdommer i alderen 16-18 års fra Stoughton, Wisconsin, som sammen med sine foreldre, skulle besøke Norge i juni. Gruppen som kaller seg Stoughton Norwegian Dancers, består av 30 unge dansere som har spesialisert seg på norske tradisjonelle danser. Inge Nødland fra Leif Eiriksson lodge grep fatt i den utfordringen det var å lage et godt og variert program for de besøkende ungdommene.

Etter en rundreise i det sørlige Norge var danserne fra Stoughton endelig kommet til Stavanger, siste stopp på det som for de fleste hadde vært årets store opplevelse: Norgesturen. Ved siden av sightseeing i området og besøk i domkirke og oljemuseet, var et besøk på Orre Friluftshus lagt inn i gruppens omfattende reiseprogram. Distriktets tre lodger hadde viselig nok lagt sine respektive sommeravslutninger til samme sted og tid. De tre lodgene stod for bevertning og grilling av alt fra pølser og karbonader til kyllinger og koteletter – med andre ord mat som amerikanerne hadde god kjennskap til. De tre lodgene, Ryfylke, Cleng Peerson og Leif Eiriksson, skaffet råvarer og stod for grilling både til sine egne lodgemedlemmer og til sine amerikanske gjester. Til sammen var vi en god del mennesker i Orre Friluftshus denne kvelden før St. Hans kvelden. Godt og vel 60 amerikanere og omtrent like mange fra de tre lodgene skulle tilsi at godt over hundre matglade gjester ble behørig bespist.

Lodgene hadde kjøpt rikelig inn med mat – vel vitende om at ungdommer, norske som amerikanske, setter stor pris på grillmat. All frykt for at vi skulle få for lite mat til å tilfredsstille en stor ungdomsflokk og en omtrent like stor flokk med et godt voksent reisefølge, forsvant etter som vi så at vårt omfattende lager av grillede produkter, holdt utmerket tritt med avsetningen.

Som takk for kroppslig påfyll, gav så de unge danserne fra USA oss en noe mer åndsrik tilbakebetaling i form av en svært flott danseoppvisning. For en ikke-spesialist som jeg selv betrakter meg som, så det ut som om alle de klassiske stilarter innenfor gammeldansen var representert. De smilende ungdommene hadde trent seg opp til et høyt nivå gjennom valgfaget dans på skolen. Det var intet mindre enn imponerende å se det fine samspillet mellom alle aktørene, dansere så vel som musikere.

Etter sin glitrende forestilling begav ungdommene seg ut i den svale sommerkvelden. Hva kunne vel være mer forlokkende og innbydende enn den myke sanden og de lune sanddynene i den lave kveldsolen som sendte ut sine siste stråler før den majestetisk forsvant i havet? Mens ungdommene gav seg naturen i vold, fant de mer tilårskomne tiden inne til å ta en runde med allsang. Svein Inge Årrestad og Gunnar Barstad hadde tatt sine trekkspill med seg, og enhver som kjenner hva de to står for musikalsk, kunne ane at vi nå ville få en riktig hyggestund med nostalgiske sanger. Her vekslet det mellom engelsk/amerikanske og norske godbiter som ”Home on the range” og ”Auld lang Syne” til ”Kjerringa med staven” og ”Pål sine høner”. At både gjester og verter koste seg med sangene, er vel unødvendig å si. Stor takk til Svein Inge og Gunnar for den gode stemningen de skapte.

Det er lenge siden distriktets lodger har hatt en slik stor samling av medlemmer til et arrangement. De amerikanske danserne og deres foreldre bidro til å virkeliggjøre målsetningen om å ”vedlikeholde båndene med det norske Amerika”.

John A. Aasland (Cleng Peerson Lodge)