Budstikka for april 2014

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

___________________________

Medlemsmøte tirsdag 22.april 2014 Kl. 19:00 på Sivdamssenteret, Bryne. Dette er et fellesmøte med DIS-Rogaland, Slekt og Data. Inngangspenger kr. 100,-

Neste medlemsmøte er på Sivdamsenteret 27.05.2014 kl.1900

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling.

Foredragsholder Liv Marit Haakenstad,skal snakke om "kjente rogalendinger som emigrerte til Amerika". Liv Marit Haakenstad jobber til daglig som slektsgransker og forfatter. Hun har skrevet flere bøker om slektsgransking. Haakenstad har også god kjennskap til utvandringen til Amerika. Hun holder i også foredrag og kurs. For tiden er hun student ved Høgskolen i Vestfold og Buskerud, der hun tar en master i faglitterær skriving. Wenche Haugland vil også delta denne kvelden og synge country. Hun har med seg pianist Geir Frede Johnsen. Dette møte er samarbeid mellom Sons of Norway og DIS Rogaland, Slekt og Data. Velkommen – ta med venner – møtene er åpene for alle!

Fra Presidenten.

Kjære SONs venner! Den siste uka er våren virkelig kommet til Jæren. Bøndene er i full aktivitet på jordene, vipa er kommet og sola skinner fra skyfri himmel.

I begynnelsen av mars var jeg i Kvinesdal og tok del i feiringen av Viking Lodge sitt 30 års jubileum. Koselig å treffe så mange likesinnede mennesker og det var et flott arrangement som ble vel gjennomført.

På mars møte vårt hadde 48 personer funnet veien for å høre historiker Gunleif Seldal fortelle om nyheter han hadde funnet om personene som dro med «Restauration» i 1825. Gunleif belyste en del fakta basert på grundige studier i primærkilder både i Norge og i USA. Et interessant foredrag.

Det er kommet mail fra Sons of Norway vedr. medlemsfordeler og hvordan de kan brukes. Det er gode rabatter på bl.a. hoteller og leiebiler. Detaljer finnes i budstikka.

På april møte får vi besøk av forfatter og slektsgransker Liv Marit Haakenstad fra Hamar. Hun har skrevet flere bøker om emigrasjon og vil fortelle om «kjente rogalendinger som emigrerte til Amerika». Wenche Haugland kommer og synger country og har med seg pianist Geir Frede Johnsen. Dette er et felles møte med DIS Rogaland, Slekt og Data

Velkommen til møte

Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

Hilsen fra

Tone Tjensvold Barstad

President

Tlf 38350204

Referat fra medlemsmøte på Sivdamsenteret 25. mars 2014.

www.usaexperten.no

epost:firmapost@usaexperten.no

Brubyen Lodge

er vår vennskaps lodge i Canada.

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

President Tone Tjensvold Barstad ønsket alle velkommen til medlemsmøte, og spesielt til Trones Sanggruppe, som består av en gruppe sangglade pensjonister fra Sandnes. Som vanlig ble de tre nasjonalsangene sunget. Kveldens pianist var Gunnar Barstad.

Presidenten informerte om Sons of Norways 17. distriktskongress som skal avholdes i Egersund 12 - 15 juni i år, med Dalbuen Lodge som vertskap.

På denne kongressen er det håndarbeidsutstilling, og dersom noen av medlemmene vil vise frem sine håndarbeider, kan interesserte kontakte Tone eller Inge.

Presidenten informerte deretter om verving av nye medlemmer og grasrotandeler, og fortalte at det var lagt ut brosjyrer og innmeldingsskjema til Lodgen på bordene.

Tone orienterte også om fordelene ved å være medlem av Sons of Norway. Under denne artikkelen kan dere se fordelene.

Medlemsmøte i april er et fellesmøte sammen med DIS Rogaland, Slekt og Data. Da vil forfatter og slektsgransker Liv Marit Haakenstad fortelle om kjente folk fra Rogaland som emigrerte til Amerika.

Karleif Lende orienterte litt om turen som Leiv Eirikssons Lodge planlegger å arrangere i 2015. Dette er en tur som vil gå i fotsporene til Cleng Peerson. Turen starter i New York City og ender opp i Chicago. Et mer detaljert program vil antagelig forligge tidlig høst.

Etter forretningsdelen sang koret et par sanger.

Kveldens foredragsholder var Gunleif Seldal.

Han fortalte litt om de emigrantene som i 1825 forlot gamlelandet til fordel for friheten i USA. Foredraget er kalt «Sluppefolket av 1825» med undertitlene «Hvem var de? Hvorfor dro de? Hvor ble de av?» Takket være iherdige forskere og dagens tilgang til primærkilder er både opphav og skjebne kjent for de aller fleste av disse 52 personene som utvandret. Men for en dels vedkommende er lite allment kjent, og for noen er intet kjent. Gunleif vil forsøke å belyse en del fakta basert på grundige studier i primærkilder både i Norge og i USA.

Etter foredraget hadde Trones Sanggruppe en liten konsert,

Deretter var det kaffe og lapper og den “gode” drøsen. Det var 47 stk. som møtte opp denne kvelden.

Møtet ble avsluttet kl. 2130,

Leif Lund

ref.

NYE MEDLEMMER.

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon, USA og Canada og også slektsgransking så inviter dem med på møte.

Sons of Norway

Medlemsrabatter

Medlems reiserabatt er tilgjengelig fra flere av Sons of Norway`s samarbeidspartnere ved hjelp av angitte koder.

Spørsmål? Ring 800-645-8851 for rabatt informasjon .

AVIS og Budget

Sons of Norway medlemmer kan få en rabatt på opptil 30 % over hele verden, når du leier fra Avis eller Budget.

Ved leie fra Avis, bruk rabattkode A835300 i AWD Nummer-boksen på www.avis.com.

Ved leie fra Budget, bruk tilbudskoden (BCD) Z661200 på www.budget.com.

Best Western

Du er kvalifisert til vår medlems rabatt (opptil 15 prosent) på noen av Best Westerns 3400 hoteller i USA, Canada, og i utlandet, inkludert Skandinavia!

For å dra nytte av rabatten, besøk Best Western hjemmeside

(www.bestwestern.com) for spesifikke hotellplasseringer og for å gjøre din bestilling. Bestillinger kan også gjøres ved å ringe(800) 937-8376. Henvis til Sønner av Norge bedrifts rabatt # 01105190, når du bruker en av disse metodene.

Rabatten er ikke tilgjengelig ved å kontakte enkelte steder direkte eller ved å lage en rabatt forespørsel på stedet.

Borton Overseas

Medlemmer nyter en 5 % Sønner av Norge medlemsrabatt når du bestiller en kvalifiserende pakketur med Borton Overseas!

Bare velg en pakketur fra Borton Oversea`s Unique Scandinavia, Incredible Africa, Antarctica eller Fred Olson Cruise Lines kataloger. Denne 5 % rabatten gjelder ved bestilling direkte hos Borton Over

seas og gjelder for pakker som tilbys i katalogene angitt ovenfor eller til tilpassede uavhengige turpakker laget av Borton Overseas etter den reisendes spesifikasjoner.

Forhåndsvisning reisetilbud på www.bortonoverseas.com eller ring Borton Overseas for en gratis tur katalog eller bestill en tur på 800-843-0602.

Carlson Hotels

Sons of Norway medlemmer kvalifiserer for 5 % rabatt på ordinær sats på Radisson Blu, Radisson®, Country Inns & Suites By CarlsonSM, Park Inn by Radisson og Park Plaza® hoteller ved å bruke Corporate Account ID nummer 96126 påwww.clubcarlson.com , på nettsiden for den enkelte merkevare eller ved å ringe:

USA og Canada: +1 (888) 288-8889

Europa : +44 207 949 0378

Rabatten er ikke tilgjengelig ved å kontakte enkelte steder direkte eller ved å lage en rabatt forespørsel på stedet.

Icelandair

Sons of Norway medlemmer får nå en 10 % rabatt på alle publiserte Icelandair flyreiser når billettene er bestilt gjennom en av følgende reisebyråer:

For reservasjoner, kontakt:

Borton Overseas, Minneapolis, MN på 800-843-0602 eller 612-822-4640, www.bortonoverseas.com

Hovedkvarteret, Owatonna, MN på 507451-5005

www.travelheadquarters-owatonna.com/

Kon Tiki Travel, Brooklyn, NY på 718-748-7400

www.kontiki-travel.net

Når du bestiller:

Identifiser deg selv som medlem av Sons of Norway med ditt SoN medlems nummer (syv siffer)

Gyldige Icelandair amerikanske avgangssteder:

Boston, Minneapolis/St.Paul*, New York (JFK), Orlando (SFB)*, Denver, Seattle, Washington Dulles*

Gyldige Icelandair Canadiske avgangssteder:

Toronto (YYZ)*, Halifax

Gyldige Icelandair Destinasjoner:

Oslo, Bergen*, Stavanger*, Trondheim*, København, Billund, Stockholm, Gøteborg, Helsinki*, London (LHR), Manchester*, Glasgow, Frankfurt, München*, Hamburg, Paris (CDG), Amsterdam, Brussel*, Milano*, Madrid*,

Barcelona, Alicante*

* Denotes sesong service,

Reise til Island (KEF) som reisemål gjelder ikke. Island kan være inkludert som et stoppested underveis, for maksimum 7 døgns opphold.

Reise med opprinnelse i Norge er ikke dekket.

Dette rabatt programmet er gyldig bare for Icelandair. Andre avgangssteder kan bli lagt til på skjønn av Icelandair.

Det tas forbehold om feil og mangler i oversettelsen,

Ole Peter, Hamar Lodge

Berthel L. Bellesen var med og startet Stavangerlaget i Story City,

Iowa i 1911. Han reiste mye rundt i Amerika og skrev meget om mennesker som hadde utvandret. Han samlet en mengde informasjon om folk og skrev om dem i Stavanger Aftenblad. Han sendte hilsener hjem fra de som selv ikke var så flittige å skrive. For slektsgranskere er dette en utrolig verdifull kilde. Her har han samlet opplysninger om de som var med i 1. verdenskrig på Amerikas side. Her kan en finne navnet på soldaten, alder, fødested, bosted og ikke minst navnet på foreldrene. Dette er ikke søkbart så en må bare lete gjennom listene og se om en finner noen kjente navn.

På grunn av sitt arbeid fikk Bertel L. Bellesen, forretningsmann, tildelt Kongens Fortjenstmedalje i gull i 01.07.1920 Artiklene stod i Stavanger Aftenblad i begynnelsen av 1919, så her

kommer flere oppslag. Lykke til med letingen.

Gjengitt med tillatelse fra pedersgaten.org - Lisa Thelin Knutsen.

Magi og musikk i Amerika i 2014

Påmelding til USA-turen i august, med besøk på den internasjonale kongressen, henvendelse til VP Nils Audun om du har behov for informasjon, og ellers finner du info på hjemmesiden www.sonsofnorway8.com

Sons of Norway D8 presenterer magi og musikk i Amerika 19. - 31. August 2014

Opsjon: Delta i Sons of Norway kongress i Jacksonville, Florida

VERVEKAMPANJEN!. Vær med i konkurransen om premiene, USA-tur for to, eller Flaxlodd og Sons-effekter. Meld vervingen til Nils Audun Gerhardsen, eller helst via din lodgepresident. Vi må vite hvem som verver", siste frist er 1.juni 2014.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim, og SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt.

HUSK boksringene fra drikkebokser, der er vi fra nå av med i en konkurranse med de andre distriktene, som starter med oppsamling av "box top labels" som gir penger til skolene i USA. Vi deltar med våre ringer, og mengder måles i forhold til medlemstallet. VI VIL VISE OSS SOM FLINKE INNSAMLERE!

Calle (Carl Johan Holm) har gitt disse mengdeopplysningene til meg for fjoråret;

For 2013 samlet vi her i Norge inn hele 1092,5 kilo.

Av dette står SON ved 7 lodger og på tross av at det ikke er kongressår, for ialt 427 kilo. Hele 39%. Et fantastisk resultat!

Med standard 3200 ringer pr. kilo, blir det 1.366.400 ringer!

Vi kan virkelig være stolte av den organisasjonen vi er en del av !!!

Innmelding i lodgen vår på internett

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett.

Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eiriksson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer.

Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon, så ordner vi resten. Skjema for innmelding kan fås på møtene våre.

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier

Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for.

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse,

men får bladet som papir-utgave i

postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får

du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto!

redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com