Budstikka i desember 2010

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

_______________________________________

Torsdag 9. desember 2010

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim. (kart)

Se omtale lengre nede på siden.

Fra presidentenInge Nødland

Lodge President

Kjære Sons of Norway venner.

Det er snart jul, men ikke før du har fått med deg julemøtet i Lodgen torsdag 9. desember på Fredheim. 92 år gamle Arthur Langerud er fast inventar på Cleng Peerson sine medlemsmøter i Stavanger hvor han stadig kommer med små anekdoter. På torsdag skal vi møte ham på Fredheim hvor han forteller om sitt liv på Long Island og sine mange år på Stavangerfjord. I tillegg kommer Emton Aadnesen fra Nærbø og holder julekonsert for oss på Zither. På Jæren kokes risgrøt helst på "tankmelk", den er feitere og ikke homogenisert som gir fin smak og konsistens. Rød saft, lefse og kaffe slår følge.

På forrige møte valgte vi nytt styre og vi fikk med Leif Lund og Tore Nærland. Det er et sterkt lag vi får nå, men vi kan godt ha med oss flere og da gjerne kvinner. Tone som nå trekker seg etter to år i styret skal ha stor takk for det arbeidet hun har gjort. Vi har oppgaver vi gjerne vil løse og vi kommer til å be dere alle om å delta i små grupper for å løse konkrete tidsavgrensede oppgaver. Vi får se på nyåret. Til dere alle sier jeg god jul og et godt nytt år.

Håper jeg ser deg med venner på torsdag!

Inge.

Referat fra medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 25. november 2010

Medlemsmøte ble avholdt på Fredheim i Klepp hvor totalt 22 personer hadde funnet veien – omtrent halvparten medlemmer og ditto gjester. Møtet ble ledet av lodgens president; Inge Nødland, som ønsket velkommen. De tre nasjonalsangene ble sunget akkompagnert på piano av Gunnar Barstad, hvorefter forretningsdelen ble gjennomgått:

Vår urmerkede sekretær; Tone Tjensvold Barstad, hadde meldt forfall til møtet, og Tore Nærland som ifølge planen skulle lede “Amerikansk Auksjon” var ute i verden på en av sine mange turer. Lodgen har 10.000 kroner “på bok”. Det kommer lite post; og de aller fleste lodgeaviser for distrikt 8 er å finne på nettet. Inge Nødland orienterte relativt grundig om distriktets nettside og viste med flere eksempler hvordan finne fram. Det ble også orientert om muligheten for å melde inn juniormedlemmer; det koster intet og vil være en utmerket anledning til å utvide engelsk språk. Videre ble det besluttet å øke kontingenten til kr. 450 uten rabatt for ektefeller.

Det ble orientert om neste medlemsmøte; “Julemøtet”, som vil finne sted på Fredheim den 9. desember. Det vil bli servert julegrøt, og Tarald Oma vil intervjue Arthur Langerud, født 1918, som vil berette om sin tid på Long Island på 1960-tallet samt en periode som rormann på “Stavangerfjord”.

Til slutt ble det valgt nytt styre i lodgen. Tone har frasagt seg gjenvalg, og følgende personer ble valgt til det nye styret:

  • Inge Nødland – president
  • Tarald Oma – vise president
  • Gunleif Seldal – sekretær
  • Karleif Lende – kasserer
  • Tore Nærland – aktivitetsleder
  • Leif Lund – finanssekretær

Styret fikk fullmakt til å ta med flere i arbeidet der det er nødvendig, både som styremedlemmer og til komitéarbeid, og vil informere om dette i Budstikka og på medlemsmøter. Det er et stort ønske om å få kvinner i styret. Videre ble historisk en komité oppnevnt, foreløpig bestående av Torkel Bryne og Gunleif Seldal.

Deretter presenterte Tarald Oma dagens foredragsholder, Janne Bondi Johannessen. Hun er professor ved UiO og har forsket på norske dialekter i USA. Hun ga en levende og interessant redegjørelse for sine funn, ladsaget av foto og videosnutter. Hun hadde sammen med sin vitenskapelige assistent ved to anledninger besøkt fem stater i det “norske” Midtvesten og intervjuet ca 50 personer av norsk avstamning. 11 av intervjuobjektene ble presentert og vi fikk høre smakebiter av norsken deres. De var alle av tredje og fjerde generasjon innvandrere, og kun noen få hadde besøkt Norge. Men språket var et levende og nokså flytende norsk, rettnok av en dialekt som brukes i dalene på Østlandet. Både uttale, ordforråd og ordstilling var god norsk med unntak av en del “låneord”; mange av dem tatt i bruk på ting som ikke fantes i Norge før i tiden.

Etter en spørsmålrunde ble sesjonen avsluttet med allsang ledsaget av pianomusikk fremført av Gunnar Barstad. Deretter var det tid for kaker og kaffe. Innimellom drøs ble det loddsalg, og noen var også denne gangen heldige og fikk fine gevinster med seg hjem. Møtet ble avsluttet ved at presidenten ønsket alle vel hjem. På ettermiddagen før møtet ringte NRK Lokalen og intervjuet Janne Bondi Johnessen. Du kan høre intervjuet som du finner nederst på denne nettsiden.

Gunleif Seldal

Torsdag 9. desember 2010

Medlemsmøte Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim.

Julemøte.

Tradisjonen tro blir det med grøt kokt på "tankmelk" og lefse til kaffen.

Arthur Langerud (1918- ) forteller om sin tid som tømmermann og sjåfør på Long Island og som rormann på Stavangerfjord i 6 år. Tarald Oma intervjuer ham.

Arthur Langerud var i New York- området fra 1959 og frem til 1972. Han arbeidet som en slags kombinert tømmermann og sjåfør. I sitt arbeid har han møtt en mengde interessante personer - fra rike milliardærer til kjendiser som hertugen av Windsor og Mrs Simpson. Han fortalte om sistnevnte at hvis hun hadde tatt en ansiktsløftning til, så hadde en sett navlen hennes. Historiene hans er krydret med små humoristiske anekdoter og fortellinger.

Arbeidet som tømmermann på Long Island bestod bl. a. i å sette opp hus. Husene var på forhånd laget i seksjoner og derfor gikk det ganske fort å sette opp en bolig. Teknikken med den automatiserte boligbyggingen var hentet fra bilindustrien der Henry Ford hadde lansert nye revolusjonerende fabrikasjons-metoder på et tidlig tidspunkt. Prinsippene ble overført til bygningsindustrien, og Langerud var med på å sette opp en by på hele 7000 trehus i løpet av et år.

Fagforeningene (unions) hadde stor makt, men de sørget godt for sine medlemmer. Det ble f. eks. vedtatt at alle medlemmene skulle ha sin egen kleskode, slik at alle kunne vite hva slags type arbeider en hadde med å gjøre. Fagforeningssjefene tjente ikke mer enn hva den vanlige arbeideren tjente, men de hadde fritt bilhold som en ekstra påskjønnelse. Møt Arthur Langerud 9. desember!

Etter grøt,lefse og kaffe får vi besøk av Emton Aadnesen med en liten julekonsert på zither. Se omtale av Emton nedenfor.

Som vanlig blir det kaffe, musikk og god drøs. Inngangspenger kr 50,-

Ta med gode venner og kom.

I over 50 år har Emton Aadnesen fra Nærbø traktert det særegne strengeinstrumentet zither. Torsdag 9. desember kan du høre ham spille på Fredheim.

Zither skal være et av de vanskeligste instrumentene å spille på, og det er heller ikke mange her til lands som behersker det 40-strengede instrumentet. Emton Aadnesen har gjort suksess med instrumentet i lokalrevyer såvel som på Den Norske Opera.

Repertoaret består av stemningsfulle melodier fra fra Wien, Tyrol og Bayern. Instrumentet stammer da også fra Tyskland, hvor det tidligere ble brukt som betegnelse på alle instrumenter som hadde strenger over en flat resonanskasse. Langeleiken, som er mer kjent i vårt land, stammer fra samme instrument som zitheren.

En zither trakteres på følgende måte: Med høyre hånd spiller en melodi, andre og tredjestemme, akkorder, bass og kontrabass. Med venstre hånd trykker en tonehøyden på gripebrettet. Det er mye å holde styr på, med andre ord. At Emton Aadnesen behersker dette til fulle får du se på torsdag.

Lura historielag har vårprogrammet 2011 ferdig

Link til en annen medlemsavis. Synnøve Nordkapp Lodge i St. Paul, MN

November 2010 Brubyen Lodge Mellom Venner Newsletter

Brubyen lodge 4-576 i Saskatoon, Saskatchewan i Canada har vår lodge hatt kontakt med i mange år. Vi har sendt papirutgaven av Budstikka i nesten 10 år, men ble enig med dem at den elektroniske utgave var greiere. Nå fikk jeg tak i novemberutgaven deres av Newsletter "Mellom Venner"

De andre lodgene i Norge har også medlemsaviser som du kan finne på Distrikt 8 sine nettsider under "". Lokallag

Bernt Balchen Lodge i Kristiansand har også laget .et fint nettsted

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem nettsiden på Sons of Norway internasjonalt siden som heter "Join Us > Sign Up ". Velg "Norway" og trykk "find a lodge" og du kommer på nettsiden med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer.

Jærbloggen Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

Sjekk ut "Sons of Norway Blog". Ledelsen i Minneapolis har satt profesjonelle journalister til å skrive i bloggene. Det er artig for oss i Norge å lese om hva a

merikanerne er opptatt av og om hva som foregår i vårt samfunn.

Nyansettelse på hovedkvarteret med slekt på Jørpeland.Marit Barkved er ansatt som Cultural Coordinator

Sons of Norway’s Fraternal Department is happy to welcome our newest staff member, Marit Barkve. Marit comes to us with a wealth of Norwegian knowledge and will be working closely with our members as our new cultural coordinator. But, before we learn more about what Marit will be doing, lets learn more about her. So here goes!

WRITTEN BY ERIK EVANS, COMMUNICATIONS MANAGER FOR SONS OF NORWAY.

Facebook

Sons of Norway har sin egen side på "fjesbogå" som du finner her

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

STYRET i Leiv Eiriksson Lodge 2010 ledes av President: Inge Nødland tlf. - inge.nodland@lyse.net. 900 84 884 Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

ARNE PRIMSTAD

4360 Varhaug

Tlf: 51 43 05 14 – Mobil: 928 52 562

Belegningsstein –

Alt innan hagearbeid

Natursteinmuring – Håndgraving

Plantebeskjæring – Minigraver

Jærstein til gardløing

Rennesøystein til forblending

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker!

Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf.(+47) 38 35 02 04

Leiv Eiriksson Lodge 8-021

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187

Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp

kl. 19:00

Kontingent 2010: 400 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)

Miljøvern

Les Budstikka på nett.

Spar trykking og porto.

Har du anledning til å motta Budstikka på E-post,

gi oss beskjed om E-postadresse snarest.

Du kan også finne den på hjemmesiden vår

www.sonsofnorway8021leiv.com

We only print the emails we really need to!