Budstikka i januar 2015

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte i tirsdag 27. januar på Sivdamsenteret kl. 19:00. Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og god drøs! Inngangspenger kr. 100,-

Kari Guttormsen Hempel - “Kjønn og religion - kvinners stilling i de norskamerikanske kirkemiljøene”.

Norske immigranter i USA etablerte fra 1840-årene og frem til 1910–1920 til sammen 6 500 lutherske menigheter. Disse fordelte seg på mange ulike kirkesamfunn (synoder), et resultat av friheten i den amerikanske konstitusjonen til å organisere og tilpasse menigheter etter egne behov.

USA fungerte også på det religiøse området som et mulighetenes land. Hva sier kildene om utviklingen av kvinnerollen innenfor de norskamerikanske religiøse miljøene? Innebar de nye mulighetene en endring av kvinnerollen?

Kari er førsteamanuensis ved det humanistiske fakultet på Universitet i Stavanger. Les mer om henne lengre nede på siden.

Etter pausen

picture.php

2015

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan toget til møtet.

Tirsdag 24. februar 2015 Gunnar Nerheim

"Om norske sauegjetere og saueeiere i Montana, 1880-1920"

Tirsdag 24. mars 2015.

Erling Dugan - oppveksten i det forsvunne Brooklyn

Tirsdag 28. april 2015 Journalist og forfatter Ane-Charlotte Five Aarset.

Utvandreren - brakte sangen om Norge over havet

Tirsdag 26. mai 2015

Liv Tjemsland “Livet på sjømannskirken”

Sommermånedene 2015

Det blir ikke ordinært medlemsmøte i juni, juli og august. Kanskje vi kan få til noe i løpet av sommeren i konkurranse med hagelagene?

4. september 2015

TUR til USA i Cleng Peerson sine fotspor

Tirsdag 29. september 2015.

Siv Ringdal - Fra synd til Sears.

Tirsdag 27. oktober 2015

Program ikke avklart.

Lørdag 31. oktober 2015

Slektsgranskerdagen.

Tirsdag 24. november 2015.


Tirsdag 8. desember 2015

Julemøte med grøt eller middag. Program ikke avklart. Innsetting av nytt styre.

__________________

Fra Hamar Lodge har vi fått en årskavalkade sammen med julehilsen. Hamar Lodge driver mye likt vårt lag med åpne møter og samarbeid med andre organisasjoner og lag.

___________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er Januar-utgaven 2015 av Lodgens newsletter "Mellom Venner". Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Terje Vold - om Cornelia Genevive "Coya" Gjesdal Knutson ble den første kvinnelige kongress- representanten fra Minnesota. Hun var datter av Christine og Christian Gjesdal. Faren utvandret fra Gjesdal i 1885. Da hun stilte til gjenvalg for demokratene til kongressen i 1958, offentliggjorde hennes mann et brev der han tryglet henne om å komme hjem. I amerikanske aviser ble titlene" Coya, come home..." og det det skrevet mye om den ensomme ektemannen som hadde en kone i Washington og hun led til slutt valgnederlag med 1930 stemmer. Les mer om Terje lengre ned på siden.

Fra Presidenten.

Tone Tjensvold Barstad

Jeg vil få ønske dere alle et riktig Godt Nytt År.

Vi er vel alle mer eller mindre spent på hva et nytt år vil bringe.

Vi hadde et koselig møte i desember hvor det nye styret ble innsatt. De fleste i styret fra i fjor tok gjenvalg og jeg ser frem til et nytt år som president.

Jeg har et solid styre i ryggen og sammen har vi allerede klare foredragsholdere for hele året. Vi har i år foredragsholdere som har mange spennende og interessante temaer. Dette har vi klart pga samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland, men også ved å ha dyktige lokale foredragsholdere.

Da styret i år består av 6 personer, er det ønskelig å få en til person med i styret. Interesserte kan kontakte meg.

Leiv Eiriksson Lodge skal i år arrangere den 4. turen til USA. Temaet for turen er i Cleng Peerson sine fotspor og vi har avreise fra Stavanger 4. september. Vi starter i New York hvor emigrantene som dro med Restauration fra Stavanger i 1825 ankom og følger i fotsporene deres til det første settlementet i Kendal. Videre drar vi til det andre settlementetet Cleng Peerson fant i Fox River, IL og turen går så gjennom Wisconsin og ender i Minneapolis. Vi har fått forfatter Sverre Mørkhagen som guide og vi har også norsk reiseleder på hele turen.

Vi har evaluert møtelokalene våre og etter å ha hatt møtene på Sivdamsenteret ett år, fortsetter vi i 2015 med de samme lokalene. Lokalene på Sivdamsenteret fungerer veldig bra til vårt bruk, med sentral beliggenheten og med kort avstand til tog og buss.

I året som ligger foran oss, ønsker vi å gjøre oss mer synlige og vil fokusere på å delta med stand på forskjellige arrangementer i Sandnes og Jæren.

For å ha et levende Sons of Norway «lag» er vi avhengig av oppmøte på medlemsmøtene våre. Inngangspenger og lotteri er den viktigste inntekskilden vår. Vi er avhengig av våre nåværende medlemmer. Mitt ønske for det nye året er at nåværende medlemmer fortsetter å være medlemmer i Leiv Eiriksson Lodge og at vi klarer å verve nye medlemmer.

Støtt opp om Sons of Norway Leiv Eiriksson Lodge, vi ønsker å se nettopp deg på møtene våre.

VELKOMMEN på møtene i 2015. Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

Hilsen Tone.

Terje.JPG

Kari Guttormsen Hempel er førsteamanuensis ved det humanistiske fakultet på Universitet i Stavanger. Hun tok doktorgraden ved Universitetet i Tromsø i 2011.

Hun er medlem av NAHA - Norsk Amerikans Historielag og holdt fordraget vi skal få høre på NAHA sitt årsmøte på Fagernes sommeren 2014.

Terje Vold er medlem i laget vårt. Til daglig er han ansatt ved skattekontoret på Bryne. Terje Vold er tillitsvald i region vest for Skatteetatens landsforbund. På fritiden er han opptatt med kor og musikk. Han er ivrig slektsgransker og aktiv medlem i DIS- Slekt og Data samt Time Historielag.

Referat fra medlemsmøte 9. desember 2014

Sons of Norway hadde Julemøte, samt innsetting av nytt styre, på Sivdamsenteret tirsdag 9. desember.

President Tone Tjensvold Barstad ønsket velkommen og presenterte kveldens underholdere, Sandnes Trekkspill orkester, samt en gjest fra USA. Gjesten som er medlem Lillehammer Lodge på Manhattan i New York, Laurie Tvedt, som var på jakt etter slektninger i Rogaland.

De tre nasjonalsangene ble sunget før Tarald Oma satte inn det nye styret og overakte presidenten klubben.

Styret for 2015

Presidenten takket Tarald Oma for innsettelsen av styret og overbragte ham blomster. Blomster fikk også avtroppende styremedlemmer, Ingfrid Fjermestad og Torkel Bryne.

Det ble utlevert pins til medlemmer med 5, 10, 15, 20, 25 og 30 års medlemskap.

For 5 år: Jan Sigurd Engelsvoll og Terje Severin Pedersen.

For 10 år: Helen Kristine Lund Haugland.

15 år: Otto Topdal og Torunn Nygard.

For 20 år: Birger Bjerga.

For 25 år: (Golden Member Pin) Linda Ann Halvorsen.

For 30 år: Aslaug Kristoffersen.

Som ny revisor ble Gunnar Siqveland fra Vigrestad utnevnt.

Presidenten presenterte turen til USA som starter 4 september. Prisen blir mellom 26000 og 30000 kroner, alt etter hvor mange som melder seg på. Påmelding innen 30 april. Her gjelder regelen første mann til mølla …

Presidenten ga så ordet til Kåre Særheim, leder av Sandnes trekkspellorkester.Han startet med å presentere orkesteret, som deretter spillte 3 melodier. Orkesteret ble stiftet 28 januar 2005 og hadde sin første øving 26 april i Langgt 74, daværende Sandnes Kulturskule. Det var da 6 medlemmer. Første opptreden var i “ Sandnesugå” 4.juni 2005. Deretter har det vært mange opptredener. Orkesteret har utenlandsbesøk hvert tredje år og har blandt annet vært i Litauen, Italia og nå sist USA.

Det var fra årets tur til USA som blei presentert med bilder og fortelling. De var iNew York 17.mai, og var med i den norske paraden (17.mai toget) De opptrådde

blandt annet i Sjømannskiren, gamlehjem, Sons of Norway, leikarringar og folkedansgrupper. Det var ei interessant reise de hadde å fortelle om og mange fine bilder.

Etter foredraget sang vi julesanger, før risengrynsgrøt og julebrød ble servert.Etter grøten, lotteri og god drøs, spilte orkestere nye tre sanger.

President Tone Tjensvold Barstad avsluttet møtet ved å gi Kåre Særheim 1.års medlemskap i Son´s of Norway, og minnet om neste møte 27.januar 2015, der førsteamanuensis ved UIS, Kari Guttormsen Hempel vil holde foredrag om “Kvinners stilling i de norskamerikanske kirkemiljøene”. Etter pausen vil Terje Voll fortelle om den første kvinnelige kongressrepresentanten fra Minnesota, Cornelia Genevive “Coya” Gjesdal Knutson. Hun var datter av Christine og Christian Gjesdal som utvandret fra Gjesdal i 1885.

Presidenten ønsket alle en fin og fredelig julehelg og møtet ble avsluttet med sangen “Deilig er jorden” .

Gunnar Line Risa

referent

Velkommen til fire nye medlemmer etter medlemsmøtet i desember.

Kåre Særheim fra Sandnes.

Hanne og Magne Høie fra Kvernevik i Stavanger.

Tidligere innmeldt er også Ola Risa fra Rennesøy.

RAPPORT ETTER MITT FØRSTE MØTE SOM NYTT MEDLEM I DET INTERNASJONALE STYRET I SONS OF NORWAY. Fra Odd Harald Olsen, International Director.

Det var med litt spenning og forventning jeg reiste til Minneapolis for å delta i det første styremøte, som nyvalgt International Director. Det var en for årstiden kald ankomst til Minneapolis, med årets første snødag og kuldegrader. Faktisk en av de tre laveste målinger i november siden de startet registreringer en gang på slutten av 1800-tallet. Og kaldt ble det hele tiden fra jeg kom dit den 10 november til hjemreisen den 16.

Innmelding i lodgen vår på internett

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett.

Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eiriksson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer.

Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon, så ordner vi resten. Skjema for innmelding kan fås på møtene våre.

Bildet viser medlemmer i god "drøs" på novembermøtet 2014.

_____________________________________________________________

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Finn ut mer om Sons of Norway

Besøk oss på:

The Sons of Norway Website

The Sons of Norway Blog

Sons of Norway Twitter Feed

Sons of Norway LinkedIn page

Sons of Norway Facebook Group

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for.

Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping.

Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i

postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt.

HUSK boksringene fra drikkebokser, der er vi fra nå av med i en konkurranse med de andre distriktene, som starter med oppsamling av "box top labels" som gir penger til skolene i USA. Vi deltar med våre ringer, og mengder måles i forhold til medlemstallet. VI VIL VISE OSS SOM FLINKE INNSAMLERE!

Calle (Carl Johan Holm) sa at i 2013 samlet vi her i Norge inn hele 1092,5 kilo.

Av dette står SON ved 7 lodger for i alt 427 kilo. Hele 39%. Et fantastisk resultat!

Med standard 3200 ringer pr. kilo, blir det 1.366.400 ringer!

Vi kan virkelig være stolte av den organisasjonen vi er en del av !!!

Visste du?

Medlemmer kan nå lese Viking Magazine Online.

Klikk på bildet over og linken åpnes. Du kan da logge på med din bruker

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2013: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)