Budstikka i juni 2010

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

BUDSTIKKA

Tirsdag 22. juni 2010 - kl. 18:30.

Grillselskap og besøk av

Stoughton Norwegian Dancers på Friluftshuset på Orre.

62 amerikanske gjester og medlemmer fra minst tre lodger kan bli en storartet sommerkveld!

Torsdag 26. august 2010 - kl. 19:00.

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim. (kart)

Se omtale lengre nede på siden.

Fra presidenten

Inge Nødland

Lodge President

Kjære Sons of Norway venner.

Juni er måneden det virkelig tar av med aktiviteter som er viktige for vår organisasjon. Helgen 10. til 13. juni var det distriktkongress i Kvinesdal. Kongressen avholdes annet hvert år. Vi fikk nytt distriktsstyre som jeg selv ble en del av. Odd Harald Olsen fra Ryfylke Lodge ble valgt til ny president. På kongressen ble Leiv Eiriksson Lodge tildelt kongressen i 2012. Den skal være på Jæren hotell på Bryne 14-17 juni 2012.

Tirsdag 16. juni var nesten som 17. mai å regne med dåp av "Restauration" og

avduking av plaketten som viser Lars Larssen Geilanes fødested i Stavanger. Alle lodgene i Rogaland møtte opp med flagg og faner. Dalbuen Lodge stilte i tidsriktige klær som var vanlig i 1825. Radio og TV dekket arrangementet, så vi viste igjen.

(fortsetter under bildet)

Tirsdag 22. juni får vi besøk av Stoughton Norwegian Dancers. Vi har invitert disse amerikanske ungdommene sammen med reisefølget til grillparty på Friluftshuset på Orre kl. 18:30. Gjestene ankommer ca 19:00 etter at de har vært på busstur i Stavanger og på Jæren. Vi samarbeider med Cleng Peerson Lodge og Ryfylke Lodge om besøket. Jeg håper inderlig at dere får anledning til å komme til Orre den kvelden og møte disse Amerikanske gjesten på samme gjestfrie måte som vi opplever når vi besøker USA og Canada.

Glem heller ikke American Festival i Vanse på Lista 24. til 27. juni og Utvandrerfestivalen i Kvinesdal. 26. juni til 4.juli.

Jeg ønsker dere en riktig god sommer.

Inge

Referat fra medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 27. mai 2010

Tema: "Den kalde krigen" av Ivar Lygren

Det var som vanlig rimelig godt oppmøte med totalt 24 deltakere. Av disse var 9 gjester. Møtet åpnet med nasjonalsangene og Gunnar Barstad spilte piano.

Forretningsdelen:

Antall styrerepresentanter var noe redusert da både Tarald Oma og Tone Barstad var bortreist. Gunleif Seldal gikk inn i pensjonistenes rekker og var ikke tilstede grunnet aktivitet rundt dette.

Sverre Lima følger opp om møter for Klepp kommune vedr. "Verdenslandsbyen" den 24.- 26. september.

Lodgen har fått 2 nye medlemmer: Annlaug Berland fra Kverneland og Harald Bjørgan fra Sandnes. De ble ønsket velkommen.

Høstens Amerika tur "I emigrantenes fotspor" er fulltegnet. Planen er å besøke flere lodger langs ruten og kontaktpunktene følges opp.

Den 16. juni skjer det noe spennende i Stavanger, nemlig avdukning av historisk navneskilt for Lars Larsen Geilane samt døping av Restaurationen - "Mot en annen strand".

Den 22. juni kommer Stoughton Norwegian Dancers til regionen. De vil bli tatt vel i mot og vår lodge stiller med 2 guider på bussturen fra henholdsvis Stavanger og Sandnes. Endelig destinasjon vil være Friluftshuset på Orre. Oppmøte for medlemmer og gjester vil være kl. 1830.

Inge minnet alle på hvor viktig det var at alle som hadde anledning oppga organisasjonsnr. til vår lodge når man tippet eller spilte lotto - den såkalte Grasrotandelen.

Ordet ble så gitt til Ivar Lygren som holdt foredraget "Den kalde krigen". Foredraget gikk systematisk gjennom skjebnene til Ingeborg Lygren og Gunvor Galtung Haavik som fatalt ble forvekslet og hvilken innvirkning det hadde. Spennende og engasjerende!

Etter foredraget var det god drøs med fin bakgrunnsmusikk av Gunnar Barstad.

Geir Lund

Referent

Vi får besøk av disse 22. og 23. juni 2010. De kommer fra den byen i Amerika som må være mer norsk enn de fleste byene her hjemme. De feirer syttende mai 3 dager til ende hvert år og hele byen er pyntet med norske flagg hele året.

Sankt Hans vil de få oppleve sommerkvelden på Vaulen, men kvelden før håper jeg mange ai lodgen får møte dem

Les mer om danserne her.

De vil bli tatt vel i mot og vår lodge stiller med 2 guider på bussturen fra henholdsvis Stavanger og Sandnes. Endelig destinasjon vil være Friluftshuset på Orre. Oppmøte for medlemmer og gjester vil være den 22. juni kl. 1830.

Stoughton Norwegian Dancer Tour 2010 Visit to Norway

Møter og andre aktiviteter framover.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland har ansvar for politikken knyttet til universitet og høyskoler, forskning, studiefinansiering og fagskoleutdanning.

På medlemsmøtet kåserer hun om internasjonalt samarbeid om studentutveksling.

Link til en annen medlemsavis. Synnøve Nordkapp Lodge i St. Paul, MN

Ryfylke Lodge sin medlemsavis finner du under medlemsblader i Strandhistorielag.

Månedens vits finner du her

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem nettsiden på Sons of Norway internasjonalt siden som heter "Join Us > Sign Up ". Velg "Norway" og trykk "find a lodge" og du kommer på nettsiden med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer.

Redaktør - Geir Lund

Jærbloggen Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

Sjekk ut "Sons of Norway Blog". Ledelsen i Minneapolis har satt profesjonelle journalister til å skrive i bloggene. Det er artig for oss i Norge å lese om hva

Amerikanerne er opptatt av og om hva som foregår i vårt samfunn.

WRITTEN BY ERIK EVANS, COMMUNICATIONS MANAGER FOR SONS OF NORWAY. THE MISSION OF SONS OF NORWAY IS TO PROMOTE AND TO PRESERVE THE HERITAGE AND CULTURE OF NORWAY, TO CELEBRATE OUR RELATIONSHIP WITH OTHER NORDIC COUNTRIES, AND PROVIDE QUALITY INSURANCE AND FINANCIAL PRODUCTS TO OUR MEMBERS.

Sons of Norway har sin egen side på "fjesbogå" som du finner her

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

STYRET i Leiv Eiriksson Lodge 2010 ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 - inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Torsdag 26. august 2010 Medlemsmøte Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim.

ARNE PRIMSTAD

4360 Varhaug

Tlf: 51 43 05 14 – Mobil: 928 52 562

Belegningsstein –

Alt innan hagearbeid

Natursteinmuring – Håndgraving

Plantebeskjæring – Minigraver

Jærstein til gardløing

Rennesøystein til forblending

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker!

Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf.: (+47) 38 35 02 04

Leiv Eiriksson Lodge 8-021

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187

Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp

kl. 19:00

Kontingent 2010: 400 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)

Miljøvern

Les Budstikka på nett.

Spar trykking og porto.

Har du anledning til å motta Budstikka på E-post,

gi oss beskjed om E-postadresse snarest.

Du kan også finne den på hjemmesiden vår

www.sonsofnorway8021leiv.com

We only print the emails we really need to!

Facebook

Som vanlig blir det kaffe, musikk og god drøs.

Inngangspenger kr. 50,_

Amerikaturen som sluttet i Dusavik.

4. juli, eller muligens den 5., her er kildene motstridende, i 1825 lå den lille hardangersluppen og vippet i sommerbølgene innunder Valberget. Den var bygget i Jondal 23 år tidligere og kalt «Emanuel». I 1820 fikk den navnet «Restauration», samtidig som den ble forlenget til 54 fot.

Independence Day July 4th.

Det nærmer seg USA's "gebursdag" og uavhengighetsdag. Dette blir selvfølgelig feiret på behørig vis over hele USA. For å få mer bakgrunnsstoff om denne dagen kan du klikke deg inn på denne linken.

Norsk Tipping deler ut noe som kalles "Grasrotandelen".

Dette er en andel av det folk spiller for til erstatning for inntekter fra spilleautomater.

Det påvirker ikke innsatsen eller premiene for deg, men laget vårt kan få noen ekstra kroner å rutte med.

Du må ta med spillerkortet dit fra Norsk Tipping å registrerer deg enten på nettet eller hos din tippekommisjonær ved å oppgi organisasjonsnummer eller vise strekkoden under Leiv Eiriksson Lodge har organisasjonsnummer (Brønnøysund)992 478 187

Organisasjonsnummeret finner det også nederst på hjemmesiden vår http://www.sonsofnorway8021leiv.com/