Budstikka i mai 2011

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

_______________________________________

Medlemsmøte 26. mai 2011 på Fredheim i Klepp kl. 19:00

Siste medlemsmøtet før ferien. Programendring!

Møter 2011

26. mai.

Arne Neset

4.-5. juni

Lodgetreff i Haugesund

Haugaland Lodge inviterer til trivelig helg i nordfylket.

23-25 juni

American Fetival

UNIQUE, DIFFERENT & LOTS OF FUN!!!

http://americanfestival.no/

Tarald Oma forteller om turen vi hadde i september 2010 i fra Minnapolis, MN til Seattle, WA.Etter kaffepausen blir det musikalsk innslag.

Vi har invitert Janne Lind fra Søredalen i Sandnes til å synge og spille for oss. Inngangspenger Kr. 50,-

Møtet er i åpent for alle og arrangeres i samarbeid med Folkeakademiet i Klepp.

Fra presidentenInge Nødland

Kjære Sons of Norway venner.

Vårens møtesesong nærmer seg slutten etter flere gode foredrag og fine musikalske godbiter. Jeg fikk følgende respons fra en som får budstikka med e-post: "For et spennende program!" Vi i styret sitter igjen med en god følelse for vår-programmet og at det har vært spennende. Høstprogrammet faller på plass etter hvert. Flere gode foredrags-holdere har sagt ja enn vi har møter til i høst. Vi prøver å finne en god balanse mellom historiske temaer og og kontakt med dagens amerikanske samfunn. Møtene vil vi skal ha en god miks mellom gode foredrag, gode musikalske og kulturelle opplevelser.

Jeg synes vi lykkes med dette og har et snitt på 40 deltakere på møtene våre. Det vi ikke lykkes med er å tegne nye medlemmer blant alle gjesten vi har på møtene. Der kan dere som allerede er medlem hjelpe til med å oppmuntre gjestene til å bli medlem!

Selv om medlemsmøtene tar slutt for i vår, er det mangt å ta del i.

Først nå 4. og 5. juni er det Lodgetreff i Haugesund. Jeg håper flere av dere tar turen sammen med meg til Haugesund. Utvandrerfestivaler både på Radøy utenfor Bergen og i Kvinesdal finner sted i slutten av juni og begynnelsen av juli. American Festival i Vanse på Lista er en godbit å ta med.

Det er en opplevelse å treffe "Trekkfuglene" som hvert år dukker opp både på Lista og på medlemsmøtene våre. Budstikka har lesere blant flere av dem. Først ut denne våren var Livard Sporaland med "jetlag" og nesten rett fra flyet.

Selv har jeg hatt besøk av slekt fra amerika og det var en god anledning til møte med slekten jeg sjelden ser i hverdagen. Flere er på vei på cruisebåter til Stavanger og andre regner jeg med ringer når de nærmer seg. Får du gjester fra Amerika kan sikkert flere i lodgen hjelpe til med forslag til program for besøket. Det er noen blant oss som har god trening!

Ta med deg gode venner på Fredheim kl 19:00 torsdag 26. mai, da er det Tarald Oma som leder møtet.Husk gjerne en liten ting til lotteriet.

Som vanlig er det kr. 50,- i inngangspenger og kaffe med julebrød til drøsen! Velkommen!

Hilsen Inge.

Referat fra medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 28. april 2011

Denne vakre vårkvelden var tiden inne for nok et medlemsmøte på Fredheim. 36 personer hadde funnet veien hit – 16 medlemmer og 20 gjester. President Inge Nødland ønsket alle velkommen og introduserte kveldens underholdere, nemlig Torbjørn Greipsland, Reidar Kydland, Gunnar Barstad og Tore Nærland. Etter nasjonalsangene ble det fremført en fødselsdagssang for Tore som fylte år, hvorefter det ble orientert om lodgens forretninger:

Et fulltallig styre var tilstede denne gangen. Økonomien ble betegnet som god. Videre ble det orientert om at vår medlemsavis; Budstikka, er sammen med flere andre medlemsaviser å finne på Distrikt 8 sin hjemmeside."Viking E-Post" er et nyhhetsbrev som kan mottas på e-mail hver måned forutsatt at den enkelte medlems adresse er korrekt.

Det ble igjen minnet om lodgetreffet i Haugesund 4-5 juni. Lodgen feirer 25-årsjubileum og har lagt opp til et spennende program. Så et par oppfordringer: Bli medlem! Og ta gjerne med en liten gevinst til vårt tradisjonelle lotteri! Lotteriet skaper alltid lått og løye ispedd en viss spenning, og jo flere gevinster desto flere vinnere. Og vi mottar gjerne forslag til innlegg i Budstikka.

Planlegging av program for høstsesongen er i god gjenge. Vi har allerede sikret oss flere foredragsholdere; blant andre Sverre Mørkhagen i september og Karin Sveen, trolig i november.

Kveldens foredragsholder Torbjørn Greipsland ble presentert av Tarald. Det kom da fram at de kjente hverandre godt fra yngre år; de hadde begge vært sterkt engasjert i Senterungdommen på 60-tallet. Torbjørn har har skrevet flere bøker om migrasjon. “Drøm og dramatikk i det norske Amerika” og “Nordmenn i dødsleirene” handler begge om norske emigranter i USA. Torbjørn fortalte engasjert om norrøn og norsk utvandring til Amerika helt fra Leiv Eiriksons tid. Også fra 1600-tallet og utover dro nordmenn til det nye landet, og flere satte spor etter seg.

Den store emigrasjonsbølgen hadde sin spede begynnelse med “Restauration” i 1825, og innen 1860 hadde trolig bortimot 40.000 nordmenn funnet veien dit. Omkring 6.000 nordmenn deltok i den amerikanske borgerkrigen, deriblant et par hundre som sto i sørstatenes avdelinger. Oberst Heg’s norske regiment deltok med heder (og store tapstall); norskamerikaneren Porter C. Olson’s innsats ble også nevnt. En del norske ble tatt til fange og havnet i de reneste dødsleire der de led fryktelig av sult, vanskjøtsel og også tortur.

Siden 1825 har nærmere 900.000 nordmenn, kanskje flere, utvandret til Nord-Amerika. Det blir ofte nevnt at det er flere av norsk avstamning i USA enn dagens norske befolkning. Torbjørn antydet at antall mennesker derover med litt norsk blod kan ligge mellom 20 – 60 millioner. Det ble til slutt tid til en spørsmålsrunde.

23. juli

Kyststevne i Egersund.

”Utvandrerne” går om bord i ”Restauration”. Dalbuen lodge stiller med passasjerer.

Invitasjon til Utvandrerfestivalen 2011 i Kvinesdal fra lørdag 25. juni til søndag 02. juli 2011.

I år arrangerer vi den 23. festivalen og håper mange av dere har anledning til å besøke oss også i år. Dere finner en oversikt over tidspunkt for de mest aktuelle arrangementene. Dere kan også gå inn på våre hjemmesider for mer informasjon.

Med vennlig hilsen

Toralf Haugland

HØSTEN 2011

25. august

23.og 24. september

Verdenslandsbyen i Klepp

29.september

Sverre Mørkhagen

30.september

til 2. oktober

Lodgetreff ved Mjøsa

27. oktober

29. oktober

Slektsgranskerdagen i Klepp Rådhus.

Bilder fra 2010

24.november

Karin Sveen om Peder Sæther fra Nord-Odal som var med på å etablere University of California i Berkeley Les mer her

8. desember Julemøte.

Olav Veka forteller om hvordan navner endret seg ved emigrasjon og hvorfor.

BLOGGER

SONS OF NORWAY BLOG

http://www.sonsofnorwayblog.blogspot.com/

Jærbloggen

_____________

Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf. (+47) 38 35 02 04

www.usaexperten.no

epost:firmapost@usaexperten.no

____________

Datakurs for våre medlemmer.

Trenger du hjelp til å bruke datamaskinen til å lese Budstikka på nett, bruke Nettbank, lese og sende e-post, og levere Selvangivelsen på nett?

Lodgen sponser deg 100 kroner av kursavgiften. Kontakt Karleif Lend 51 66 77 00 for mer opplysninger.

Ryfylke Lodge har plass på tur Til Midt-Vesten i septemberl

Det er nå mulighet for 4 plasser på turen til Midt-Vesten med avreise 9. sept 2011 (14 dager) Ta kontakt med enten reiseguide Odd Harald Olsen tlf 90751907 eller på e-post o-haral@online.no eller Solheim Tours v/Terje Solheim, telefon 37038795 Mobiltelefon 90138683 E-post: tesolh2@online.no.

Tore Nærland vil ha deg med på tur til USA og Irland.

Hei

Etter vår besøk til Burma i mars 2011 der vi traff Aung San Suu Kyi (se vedlagt bildet) og har fått flere kopper av henne og hennes parti som symbol på kampen for fred og demokrati i Burma.

Etterpå ble det allsang før kaffe og loddsalg. Midt i drøset fortalte Tore Nærland om sine besøk i Burma, og om bakgrunnen for at han besøkte landet. Han fortalte også inngående om sitt møte med Aung San Suu Kyi nylig. I den forbindelse viste han fram et eksemplar av et krus som var tilegnet personer som på fremragende vis hadde bidratt til samfunnets beste. Denne kvelden fikk Tarald overrakt et slikt krus. Overrasket som han var holdt han likevel en improvisert men tanke-vekkende takketale.

Tore presenterte deretter Reidar Kydland som i årrekke har fartet rundt i Russland og arbeidet for et bedre miljøet med hensyn til forurensning. Reidar er godt kjent med russisk kultur og fremførte tre kjente russiske melodier på trompet, delvis akkompagnert på piano av Gunnar Barstad. Gunnar som hadde vært på Finnøy dagen før orienterte litt om “Restauration”s oppdrag til sommeren. Så ble det utlodning før “Auld Lang Syne” ble sunget som avslutning på en hyggelig kveld og Inge ønsket alle vel hjem.

Gunleif Seldal

Marilyn Monroe.Den 18. mars 2011 hadde Stavanger Aftenblad en artikkel om den kjente amerikanske filmdivaen som døde bare 36 år gammel. En av overskriftene lød: ”Det finnes mange myter om Marilyn Monroe, og det er takket være en av dem at hun står på sokkel i Haugesund. Der har hun ingen ting å gjøre.”

Senere tids slektsgransking av bl.a. Arnfrid Mæland og andre i USA så er ikke faren til Marilyn Martin Andreas Mortensen fra Skjold og Haugesund. Marilyn Monroes far er Martin Edward Mortensen, det er i hvert fall ham som står oppført på hennes fødselsattest.

Han er noen år yngre enn den tidligere nevnte Martin Andreas. Dette har vært kjent nå i lang tid i USA, men ingen har undersøkt om den rette farens norske aner. Myten om at hun stammet fra Haugesund har fått leve.

I nevnte artikkel i Stavanger Aftenblad fremgår det at hun hadde sine fars-aner fra Stavanger og videre til Åsland i Time. Da jeg har en av min mors slektsgreiner fra Åsland, fattet jeg interesse, og det spesielt da jeg er med i en komite som arbeider med en ny slektsbok om Aaslandsslekta. Far til Marilyn, Martin Edward var født i Vallejo, California i 1897 og døde i 1981. Han giftet seg 11. oktober 1924 med Gladys Pearl Monroe, de ble separert allerede 26. mai 1925 og skilsmissen er 15. august 1928. Marilyn ble født 1. juni 1926, og som en ser, er dette lang tid etter den offisielle separasjonen. Det har derfor blitt hevdet tvil om at Martin Edward er den rette faren selv om han står oppført på hennes fødselsattest.

Far til Martin Edward Mortensen var Martin Mortensen født 8. februar 1861 i Stavanger og vokste opp i Rosenkildekvartalet ikke langt fra Stavanger Aftenblads bygg i sentrum. Han dro til Amerika i 1878 hvor han i 1894 giftet seg med Stella Higgins. Hans foreldre var Morten Abrahamson fra Aniksdal i Hå og Ingeborg Kr. Aadnesdtr Hetland, født i Stavanger. Hennes far, Aadne Tollefson Hetland også kjent under navnet Aadne Tollefson Birkeland, var sønn av Tollef Aadneson Aasland og hustru Inger Larsdtr Frøyland. I neste slektsledd bakover finner vi foreldrene Aadne Gunnarson Aasland født ca 1719 som kom fra Fidjeland i Sirdal og hustru Martha Osmundsdtr. fra Madland. Slektsleddet tidligere er Aadne Knutson Fidjeland og Ingeborg Gunnarsdtr også fra Fidjeland.

Mor til Marilyn hadde allerede 16 år gammel giftet seg med en Jasper Baker og fikk to barn, Robert K. Baker og Berniece Inez Gladys Baker som da ble hennes halvsøsken. Moren kunne ikke ta seg av Marilyn p.g.a. sin økonomiske stilling og hun hadde nesten hele sin oppvekst i fosterhjem, og det sies at hun nærmest giftet seg første gang som 16-åring med James Dogherty, en nabogutt for å slippe fosterhjem. 27 år gammel var hun gift på ny, denne gang med Joe DiMaggio. Dette ekteskap varte bare i vel 9 måneder. Litt over 30 år gammel giftet hun seg med den amerikanske forfatter og dramatiker Arthur Asher Miller. Godt 34 år gammel var også dette siste ekteskapet over.

Blir så Marilyn sittende på sin sokkel i Smedasundedt i Haugesud? Stavangers ordfører, Leif Johan Sevland skal ha sagt at det er ingen planer om å kreve statuen flyttet til Stavanger.

Karleif Lende

Sandnes 6.mai.2011

Vi vil levere noen av koppene i juni og juli til nøkkel personer verden over.

Så planlegger vi en tur til Belfast i Nord-Irland i juni (8.-10.) der vi skal treffe Mairead Corrigan Maguire som fikk Nobels fredspris i 1976.Denne turen vil koste 3.500 NOK med fly og hotell

Alle hjertelig velkommen til å bli med i

juli (18. - 28.) - tur til USA: 2 dager i New York og et mulig møte med generalsekretæren i FN; deretter Washington DC og møte med kongressmannen Collin Peterson; fly til Atlanta for å møte Jimmy Carter og overrekke koppen til ham og besøk til Martin Luther King's Church.

Avtalene i USA er ikke bekreftet enda men vi er på god vei. Turen kommer på ca 18.800 NOK med fly, hotell og frokost, buss fra New York til Washington DC

Vi kan fikse fly fra forskjellige steder i Norge

Påmelding til Tore Nærland, tlf 51487777

Arrangør - OK Reiser, Kvinesdal (medlem i det norske reisegarantifondet)

Gi beskjed om du er interessert i turene snarest og senest 28. mai

ANDRE MEDLEMSAVISER

Du finner mange av Lodgene i Norge sine medlemsblader på nettstedet for Distrikt 8 www.sonsofnorway8.com.

Se under "Lokallag"

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge 2011

ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 , inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Brukte frimerker og ringer fra brus/ølbokser

Du husker vel å klippe av frimerkene fra all post du får før du kaster konvolutten. De brukte frimerkene betyr penger i kassa for Tubfrim. Og du tar selvfølgelig vare på aluminiumsringene fra brus– og ølbokser. Dette blir som kjent brukt til å lage proteser. Ta med

frimerkene og ringene på et medlemsmøte så skal vi sørge for at kommer dit de skal

Tubfrim

Sons of Norway er både nasjonalt og internasjonalt en av de organisasjonene som samler inn mest frimerker og annet til Tubfrim. I 2010 samlet Sons of Norway in nesten 2 tonn frimerker til Tubfrim. Du kan lese mer om dette på denne bloggen.

Finanssekretær Leif Lund har ansvar i vår Lodge for å ta i mot frimerker eller kvittering for insamlede frimerker sendt til Tubfrim i organisasjonens navn og informere D8 sin kontakt mot Tubfrim. Han tar i mot ringene også.

Den norske utvandringens far.RASTLØS DRØMMER - SIKKER STIFINNERArtikkelen er hentet fra “Utvandrere” - Arbeiderbladets emigrasjonsnummer i 1975 til 150 års jubileet for den organiserte utvandring til Amerika. Artikkelen må leses i lyset av at den er skrevet for 36 år siden og de siste års store forskning på historien om den første organiserte utvandringen. Bildet viser graven i Texas.

Cleng Peerson er en omdiskutert person i den norske utvandrersaga. Mange mener han var en uforbederlig romantiker, som aldri brydde seg om sin egen person. Som foraktet denne verdens gods og gull, og bare var ute etter å finne nye muligheter for sine landsmenn i Amerika. Andre derimot hevder at han var asosial og hensynsløs og litt av en storskryter. Det fortelles at han til sine tider foretok seg ting som ikke bare var til gagn.

Han kalte seg «den norske utvandrings far».

På den gravstein som hans landsmenn i Texas reiste til hans minne, står: «Cleng Peerson, den første norske emigrant til Amerika. Kom til Amerika i 1821». Les hele artikkelen her

Kurs i slektsgransking

Etter sommerferien vil Karleif Lend etter oppfordring legge opp til et par kurs som har med slektsgransking å gjøre. Det ene er et kurs for nybegynnere for slektsprogrammet Embla.

Det andre vil ta for seg kilder, d.v.s. hvilke kilder og hvordan finne frem i dem. Det kan være folketellinger, kirkebøker (både de som er digitalisert og de som er scannet), emigrantlister og databaser i USA. Mange har uttalt at de sliter med å finne frem, her kan en kanskje ”knekke kodene” som det heter.

Ta kontakt på karleif.lende@lyse.net eller 51 66 41 00.

Brubyen LodgeBrubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

18. mai fikk jeg denne meldingen der fra:

"HURRA FOR 17 MAI!

Hilsen til Leiv Eiriksson Lodge fra Brubyen Lodge i Saskatoon!

17. mai 2011 er blitt erklært “Norwegian Constitution Day” i Saskatoon, og en gruppe fra Brubyen Lodge så vel som Saskatoon Norwegian Cultural Society møtte opp på rådhusplassen kl 09.00 og heiste flagget!

Med vennlig hilsen

Inger-Johanne Andersen.

Medlemsavisen deres "Mellom Venner" finner du nederst på siden som vedlegg. De feirer 17. mai like entusiastisk som oss og har laget plakat for dagen (se vedlegg).

De har også planlagt en "Norwegian Summer Cultural Camp Ages: Grade 1 to 101+ Monday July 18 to Friday July 22, 2011" (Se vedlegg). Så er du på de kanter...

Brev til ein barndom - Av Herbjørn Sørebø (1933 - 2003)

Artikkelen er hentet fra “Utvandrere” - Arbeiderbladets emigrasjonsnummer i 1975 til 150 års jubileet for den organiserte utvandring til Amerika.

Ein dag står eg på det gamle loftet med eit gulna brev i i handa og hugsar når det kom slike brev. Bestefar vart blank i andletet, la avisene bort, fann fram brillene, sette seg i gyngestolen.

Det vart stilt.

Alle var stille. Det var brev langveges frå med eit framandt frimerke på. Det var amerikansk, viste eg. Vi hadde ein onkel i Amerika. Det var slike merkelege brev. Ingen andre skreiv slik som på breva frå Amerika. Ein som ikkje kunne lese kjende dei med ein gong, ikkje berre på frimerket, men dei underlege bokstavane. Jamne bokstavar, men alle med skjelv i, mange skjelv i kvar sløyfe, for han som skreiv var så skjelven på handa. Og eg ser at det må ha vore skrive med stort strev. Det må ha teke tid, så fint som det er. Les resten av artikkelen her.

Norsk mafia i vill lutefiskkrig

To norske mafiafamilier i ellevill kamp om en bortkommet lutefiskoppskrift. Filmen The Lutefisk Wars gjør stor lykke på amerikanske filmfestivaler for tiden.

BLI MEDLEM

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer. Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon,så ordner vi resten. Du kan også få skjema for innmelding hos Leif Lund eller Karleif Lende i døren på møtene våre.

Vårt organisasjonsnummer er 992 478 187

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)