Papirutgaven mai 2011

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

_______________________________________

Medlemsmøte 26. mai 2011 på Fredheim i Klepp kl. 19:00

Siste medlemsmøtet før ferien. Programendring!

Møter 2011

26. mai.

Arne Neset

4.-5. juni

Lodgetreff i Haugesund

Haugaland Lodge inviterer til trivelig helg i nordfylket.

23-25 juni

American Festival

UNIQUE, DIFFERENT & LOTS OF FUN!!!

http://americanfestival.no/

Tarald Oma forteller om turen vi hadde i september 2010 i fra Minnapolis, MN til Seattle, WA.Etter kaffepausen blir det musikalsk innslag.

Vi har invitert Janne Lind fra Søredalen i Sandnes til å synge og spille for oss. Inngangspenger Kr. 50,-

Møtet er i åpent for alle og arrangeres i samarbeid med Folkeakademiet i Klepp.

Fra presidentenInge Nødland

Kjære Sons of Norway venner.

Vårens møtesesong nærmer seg slutten etter flere gode foredrag og fine musikalske godbiter. Jeg fikk følgende respons fra en som får budstikka med e-post: "For et spennende program!" Vi i styret sitter igjen med en god følelse for vår-programmet og at det har vært spennende. Høstprogrammet faller på plass etter hvert. Flere gode foredrags-holdere har sagt ja enn vi har møter til i høst. Vi prøver å finne en god balanse mellom historiske temaer og og kontakt med dagens amerikanske samfunn. Møtene vil vi skal ha en god miks mellom gode foredrag, gode musikalske og kulturelle opplevelser.

Jeg synes vi lykkes med dette og har et snitt på 40 deltakere på møtene våre. Det vi ikke lykkes med er å tegne nye medlemmer blant alle gjesten vi har på møtene. Der kan dere som allerede er medlem hjelpe til med å oppmuntre gjestene til å bli medlem!

Selv om medlemsmøtene tar slutt for i vår, er det mangt å ta del i.

Først nå 4. og 5. juni er det Lodgetreff i Haugesund. Jeg håper flere av dere tar turen sammen med meg til Haugesund. Utvandrerfestivaler både på Radøy utenfor Bergen og i Kvinesdal finner sted i slutten av juni og begynnelsen av juli. American Festival i Vanse på Lista er en godbit å ta med.

Det er en opplevelse å treffe "Trekkfuglene" som hvert år dukker opp både på Lista og på medlemsmøtene våre. Budstikka har lesere blant flere av dem. Først ut denne våren var Livard Sporaland med "jetlag" og nesten rett fra flyet.

Selv har jeg hatt besøk av slekt fra amerika og det var en god anledning til møte med slekten jeg sjelden ser i hverdagen. Flere er på vei på cruisebåter til Stavanger og andre regner jeg med ringer når de nærmer seg. Får du gjester fra Amerika kan sikkert flere i lodgen hjelpe til med forslag til program for besøket. Det er noen blant oss som har god trening!

Ta med deg gode venner på Fredheim kl 19:00 torsdag 26. mai, da er det Tarald Oma som leder møtet.Husk gjerne en liten ting til lotteriet. Som vanlig er det kr. 50,- i inngangspenger og kaffe med julebrød til drøsen! Velkommen!

Hilsen Inge.

Referat fra medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 28. april 2011

Denne vakre vårkvelden var tiden inne for nok et medlemsmøte på Fredheim. 36 personer hadde funnet veien hit – 16 medlemmer og 20 gjester. President Inge Nødland ønsket alle velkommen og introduserte kveldens underholdere, nemlig Torbjørn Greipsland, Reidar Kydland, Gunnar Barstad og Tore Nærland. Etter nasjonalsangene ble det fremført en fødselsdagssang for Tore som fylte år, hvorefter det ble orientert om lodgens forretninger:

Et fulltallig styre var tilstede denne gangen. Økonomien ble betegnet som god. Videre ble det orientert om at vår medlemsavis; Budstikka, er sammen med flere andre medlemsaviser å finne på Distrikt 8 sin hjemmeside."Viking E-Post" er et nyhhetsbrev som kan mottas på e-mail hver måned forutsatt at den enkelte medlems adresse er korrekt.

Det ble igjen minnet om lodgetreffet i Haugesund 4-5 juni. Lodgen feirer 25-årsjubileum og har lagt opp til et spennende program. Så et par oppfordringer: Bli medlem! Og ta gjerne med en liten gevinst til vårt tradisjonelle lotteri! Lotteriet skaper alltid lått og løye ispedd en viss spenning, og jo flere gevinster desto flere vinnere. Og vi mottar gjerne forslag til innlegg i Budstikka.

Planlegging av program for høstsesongen er i god gjenge. Vi har allerede sikret oss flere foredragsholdere; blant andre Sverre Mørkhagen i september og Karin Sveen, trolig i november.

Kveldens foredragsholder Torbjørn Greipsland ble presentert av Tarald. Det kom da fram at de kjente hverandre godt fra yngre år; de hadde begge vært sterkt engasjert i Senterungdommen på 60-tallet. Torbjørn har har skrevet flere bøker om migrasjon. “Drøm og dramatikk i det norske Amerika” og “Nordmenn i dødsleirene” handler begge om norske emigranter i USA. Torbjørn fortalte engasjert om norrøn og norsk utvandring til Amerika helt fra Leiv Eiriksons tid. Også fra 1600-tallet og utover dro nordmenn til det nye landet, og flere satte spor etter seg.

Den store emigrasjonsbølgen hadde sin spede begynnelse med “Restauration” i 1825, og innen 1860 hadde trolig bortimot 40.000 nordmenn funnet veien dit. Omkring 6.000 nordmenn deltok i den amerikanske borgerkrigen, deriblant et par hundre som sto i sørstatenes avdelinger. Oberst Heg’s norske regiment deltok med heder (og store tapstall); norskamerikaneren Porter C. Olson’s innsats ble også nevnt. En del norske ble tatt til fange og havnet i de reneste dødsleire der de led fryktelig av sult, vanskjøtsel og også tortur.

Siden 1825 har nærmere 900.000 nordmenn, kanskje flere, utvandret til Nord-Amerika. Det blir ofte nevnt at det er flere av norsk avstamning i USA enn dagens norske befolkning. Torbjørn antydet at antall mennesker derover med litt norsk blod kan ligge mellom 20 – 60 millioner. Det ble til slutt tid til en spørsmålsrunde.

Etterpå ble det allsang før kaffe og loddsalg. Midt i drøset fortalte Tore Nærland om sine besøk i Burma, og om bakgrunnen for at han besøkte landet. Han fortalte også inngående om sitt møte med Aung San Suu Kyi nylig. I den forbindelse viste han fram et eksemplar av et krus som var tilegnet personer som på fremragende vis hadde bidratt til samfunnets beste. Denne kvelden fikk Tarald overrakt et slikt krus. Overrasket som han var holdt han likevel en improvisert men tanke-vekkende takketale.

23. juli

Kyststevne i Egersund.

”Utvandrerne” går om bord i ”Restauration”. Dalbuen lodge stiller med passasjerer.

Invitasjon til Utvandrerfestivalen 2011 i Kvinesdal fra lørdag 25. juni til søndag 02. juli 2011.

I år arrangerer vi den 23. festivalen og håper mange av dere har anledning til å besøke oss også i år. Dere finner en oversikt over tidspunkt for de mest aktuelle arrangementene. Dere kan også gå inn på våre hjemmesider for mer informasjon.

Med vennlig hilsen

Toralf Haugland

HØSTEN 2011

25. august

23.og 24. september

Verdenslandsbyen i Klepp

29.september

Sverre Mørkhagen

30.september

til 2. oktober

Lodgetreff ved Mjøsa

27. oktober

29. oktober

Slektsgranskerdagen i Klepp Rådhus.

Bilder fra 2010

24.november

Karin Sveen om Peder Sæther fra Nord-Odal som var med på å etablere University of California i Berkeley Les mer her

8. desember Julemøte.

Olav Veka forteller om hvordan navner endret seg ved emigrasjon og hvorfor.

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf. (+47) 38 35 02 04

www.usaexperten.no

epost:firmapost@usaexperten.no

____________

Datakurs for våre medlemmer.

Trenger du hjelp til å bruke datamaskinen til å lese Budstikka på nett, bruke Nettbank, lese og sende e-post, og levere Selvangivelsen på nett?

Lodgen sponser deg 100 kroner av kursavgiften. Kontakt Karleif Lend 51 66 77 00 for mer opplysninger.

Ryfylke Lodge har plass på tur Til Midt-Vesten i septemberl

Det er nå mulighet for 4 plasser på turen til Midt-Vesten med avreise 9. sept 2011 (14 dager) Ta kontakt med enten reiseguide Odd Harald Olsen tlf 90751907 eller på e-post o-haral@online.no eller Solheim Tours v/Terje Solheim, telefon 37038795 Mobiltelefon 90138683 E-post: tesolh2@online.no.

Tore Nærland vil ha deg med på tur til USA og Irland.

Hei

Etter vår besøk til Burma i mars 2011 der vi traff Aung San Suu Kyi (se vedlagt bildet) og har fått flere kopper av henne og hennes parti som symbol på kampen for fred og demokrati i Burma.

Tore presenterte deretter Reidar Kydland som i årrekke har fartet rundt i Russland og arbeidet for et bedre miljøet med hensyn til forurensning. Reidar er godt kjent med russisk kultur og fremførte tre kjente russiske melodier på trompet, delvis akkompagnert på piano av Gunnar Barstad. Gunnar som hadde vært på Finnøy dagen før orienterte litt om “Restauration”s oppdrag til sommeren. Så ble det utlodning før “Auld Lang Syne” ble sunget som avslutning på en hyggelig kveld og Inge ønsket alle vel hjem.

Gunleif Seldal

Brev til ein barndom - Av Herbjørn Sørebø (1933 - 2003)

Artikkelen er hentet fra “Utvandrere” - Arbeiderbladets emigrasjonsnummer i 1975 til 150 års jubileet for den organiserte utvandring til Amerika.

Ein dag står eg på det gamle loftet med eit gulna brev i i handa og hugsar når det kom slike brev. Bestefar vart blank i andletet, la avisene bort, fann fram brillene, sette seg i gyngestolen.

Det vart stilt.

Alle var stille. Det var brev langveges frå med eit framandt frimerke på. Det var amerikansk, viste eg. Vi hadde ein onkel i Amerika. Det var slike merkelege brev. Ingen andre skreiv slik som på breva frå Amerika. Ein som ikkje kunne lese kjende dei med ein gong, ikkje berre på frimerket, men dei underlege bokstavane. Jamne bokstavar, men alle med skjelv i, mange skjelv i kvar sløyfe, for han som skreiv var så skjelven på handa. Og eg ser at det må ha vore skrive med stort strev. Det må ha teke tid, så fint som det er.

Onkelen i Amerika hadde eg aldri sett. Men eg kjende han liksom. Han måtte vere som bestefar. Dei var brør, og likevel var han onkelen min, og det var rart å tenkje på at han budde så langt t borte når han høyrde oss til. Alle visste kvar det var, og så visste vi det ikkje likevel, for ingen hadde vore der. Vi fann byen på kartet og sa at der er det han bur. Men det var berre ein prikk på kartet, og kor lenge vi såg på denne prikken, så kunne han ikkje fortelje oss noko. Så flakka augo våre rundt i Amerika, vi kom reint på vidotta og var over det heile, for på kartet var ikkje Amerika større. Vi hadde mange slektningar i Bergen og! Såleis vart heile Amerika vårt.

Vi visste mykje om onkelen i Amerika. -- Amerika-onkelen, sa vi. Han hadde reist for lenge sidan, og det var eit forferdeleg ver si ingen om bord i den båten trudde at dei skulle komme levande frå det.

Alt dette visste vi. Og vi visste at han hadde gift seg med ei jente som reiste med den same båten som han, ei jente som var her frå fjorden. Ho ville aldri reise over havet att nokon gong, for ho trudde seg ikkje sterk nok til det, fortalde dei vaksne.

Vi høyrde ofte om den stormen. - Den fæle stormen som Amerika-onkelen var med i, sa vi.

Vi visste at han hadde vore heime ein gong og. Det var lenge sidan. Då møtte alle opp på dampskipskaia og tok imot, men han sprang mest heile vegen heim. Der tok han jord i hendene og gneid inn i det tårevåte andletet sitt. Og da han reiste att, tok han med seg små steinar og furukonglar i kofferten, fortalde dei vaksne. Det var så merkeleg. Vi skjøna det ikkje rett.

«Jeg haaber der har været meget laks i fjorden,» les eg i brevet. Dei skjelvande bokstavane får meg til å kjenne kor nær tanken og ønskjet er. Tid og avstand blir sletta ut. «... og at du har faat frem saa meget lumber at du er tilfreds.»

Lumber, står det i brevet, eit langvegsfarande ord.

Men i denne tanken høyrer det skogane her til — hans barndoms skog.

Han som skreiv brevet og han som fekk det er begge borte. Men tankane dei imellom er levande, og eg ser at eg står i et gammalt hus.

Han fekk døy i sin barndoms skog og. Den siste natta var han så langt borte, stod det i eit brev som kom då han var død. Han hadde fått ei stor furu over seg, fortalde han dei som var hos han.

Og dette hugsar eg medan eg står med det gulna brevet framfor meg og tankane går til ein prikk på kartet over Minnesota, ein liten prikk som heiter St. Paul og er frå min eigen barndom.

__ __ __

Tidleg ein morgon ringjer det på døra. Eg stumlar ut i pyjamas med søvn i augo. Ein kortklipt ung fyr med ein liten ransel over aksla står der og helsar ivrig: - I'm your cousin! sier han.

Det er både sant og usant, så lang veg det er mellom prikken på kartet og mi by-dør.

______________________

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)

Vi vil levere noen av koppene i juni og juli til nøkkel personer verden over.

Så planlegger vi en tur til Belfast i Nord-Irland i juni (8.-10.) der vi skal treffe Mairead Corrigan Maguire som fikk Nobels fredspris i 1976.Denne turen vil koste 3.500 NOK med fly og hotell

Alle hjertelig velkommen til å bli med i

juli (18. - 28.) - tur til USA: 2 dager i New York og et mulig møte med generalsekretæren i FN; deretter Washington DC og møte med kongressmannen Collin Peterson; fly til Atlanta for å møte Jimmy Carter og overrekke koppen til ham og besøk til Martin Luther King's Church.

Avtalene i USA er ikke bekreftet enda men vi er på god vei. Turen kommer på ca 18.800 NOK med fly, hotell og frokost, buss fra New York til Washington DC

Vi kan fikse fly fra forskjellige steder i Norge

Påmelding til Tore Nærland, tlf 51487777

Arrangør - OK Reiser, Kvinesdal (medlem i det norske reisegarantifondet)

Gi beskjed om du er interessert i turene snarest og senest 28. mai

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge 2011

ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 , inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Brukte frimerker og ringer fra brus/ølbokser

Du husker vel å klippe av frimerkene fra all post du får før du kaster konvolutten. De brukte frimerkene betyr penger i kassa for Tubfrim. Og du tar selvfølgelig vare på aluminiumsringene fra brus– og ølbokser. Dette blir som kjent brukt til å lage proteser. Ta med

frimerkene og ringene på et medlemsmøte så skal vi sørge for at kommer dit de skal

Kurs i slektsgransking

Etter sommerferien vil Karleif Lend etter oppfordring legge opp til et par kurs som har med slektsgransking å gjøre. Det ene er et kurs for nybegynnere for slektsprogrammet Embla.

Det andre vil ta for seg kilder, d.v.s. hvilke kilder og hvordan finne frem i dem. Det kan være folketellinger, kirkebøker (både de som er digitalisert og de som er scannet), emigrantlister og databaser i USA. Mange har uttalt at de sliter med å finne frem, her kan en kanskje ”knekke kodene” som det heter.

Ta kontakt på karleif.lende@lyse.net eller 51 66 41 00.