Budstikka i mai 2016

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte tirsdag 24. mai 2016 på Sivdamsenteret kl. 19:00.

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 100.

Ambassadør Else Berit Eikeland

Det nære forholdet mellom Canada og Norge, og norsk utvandring til Canada med et spesielt fokus på Jæren.

Else Berit Eikeland er fra Varhaug. Hun har vært ansatt i utenrikstjenesten siden 1987 og har blant annet vært ministerråd ved ambassaden i London og norsk ambassadør i Canada. Hun vil tiltrå som norsk ambassadør i Irland til høsten. Nå er hun Polar ambassadør i Utenriksdepartementet.

Else Berit er spesielt opptatt av de lange historiske forbindelsene mellom folk og land, og hvorfor utvandringen til Canada og spesielt fra Jæren er viktig for oss også i dag.

Kari Nævra Ree trakterer pianoet.

Sandnes Trekkspillorkester spiller etter pausen. (bare halve orkesteret viser på bildet under).

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

___________________

2016

Tirsdag 23. August

Tirsdag 6. september

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 27. september Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 4. oktober

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 25. oktober

Anne Elisebeth Skogen kommer tilbake med forteller-forestillingen «VEGEN VIDARE VEST» om korleis det gjekk vidare med slooparane, i allefall nokon av dei, etter at Anne Elisaeth forlet dei i Kendall i 1825 like før jul.

Tirsdag 1. november

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Øyvind Nordsletten

Julemøte, innsetting av nytt styre.

2017

Tirsdag 3.januar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 24. januar 2017

Tirsdag 7. februar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28. februar 2017

Jostein Mykletun

"Norge og USA -

Gamle transatlantisk bånd i en utfordrende verden". Mykletun er tidligere ambassaderåd ved den norske ambassaden i Washington, D.C. (2001-2005) og generalkonsul i Houston, Texas (2010 - 2015).

Tirsdag 7. mars

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28 Mars 2017

Liv Tjemsland - En reise gjennom 50 Stater.

Tirsdag 4.april

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 25. april 2017

Odd Sverre Aasbø er

forfatter av boken “Drømmen om Amerika, fra Vikingferd til Super Bowl”.

Tirsdag 23. mai 2017

Laget vårt feirer 20 års jubileum.Laget ble stiftet 31 mai 1997 på Sandnes Motorhotell. Vi skal i det minste ha stor kake!

Tirsdag 26. september 2017

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 24 oktober 2017

Lørdag 28. oktober 2017 SLEKTSGRANSKER-DAGEN

Tirsdag 21 November 2017

Valg

Tirsdag 5. November 2017 Julemøte med grøt eller middag. Innsetting av nytt styre.

___________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

__________________

Historien om Edvarda Omine Aardal født i 1892 i Aardal Hå, er skrevet av datteren Wanda Benson. Les historien her. ______________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er mai - utgaven 2016 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Fra Presidenten

Tone Tjensvold Barstad.

Kjære SONs venner.

Kom mai du skjønne milde! Mai er for meg en fin måned, markene grønnes, trærne får blad, det gror i blomsterbedene. I tillegg er det Norges nasjonaldag, en dag jeg er blitt så glad i enten jeg feirer dagen i Norge eller Utlandet. De to siste årene har jeg feiret nasjonaldagen i USA. I år er det Oslo som står for tur.

I slutten av april var vi tre fra styret som deltok på Cleng Peerson-symposium i Tysvær. Et av temaene var «korleis kople fortid og nåtid? Å knytta utvandrar-tradisjonene til migrasjons-utfordringane vi har i vår tid».

Det var flere foredragsholdere som bidro med å belyse dagens situasjon vedrørende innvandringen til Norge og utvandringen som skjedde fra Norge i 1825.

Cleng Peerson var en «stifinner». Han hjalp mange og ble betegnet som datidens NAV. På begynnelsen av 1820 hadde været vært dårlig i Norge og maten var ikke kommet i hus. De som dro i 1825 til Amerika dro på grunn av klimaendringer, fattigdom og religion.

De som emigrerte til Amerika søkte sammen til steder hvor det var andre familiemedlemmer eller kjente. Noe tilsvarende er det med innvandrere til Norge i dag.

Det ble gitt flere eksempler på opplevelser foredragsholderne hadde hatt med «våre nye landsmenn». Vi kan alle bidra til at hverdagen og livet blir bedre og lettere for dem. Vi har mulighet til å endre holdningene våre. For oss tre som deltok på dette symposiet, var det en dag til ettertanke.

På mai møte vårt får vi besøk av ambassadør Else Berit Eikeland som er født og oppvokst på Varhaug. Hun er Norsk ambassadør til de arktiske områdene og har tidligere vær ambassadør i Canada. Hun vil kåsere om utvandringen fra Jæren til Canada og det Cannadiske samfunn Sandnes Trekkspillorkester spiller etter pausen.

Jeg avslutter mai måned «fra presidenten» med Erik Bye sitt vers*) om Cleng Peerson.:

Cleng, Cleng

name like a song

Lonely and lean

drifting along.

Crossing the prairies and wading the streams,

his purse full of nothing, his hat full of dreams.

Veien har ingen ende.

Kom på møtene våre og hør gode foredragsholdere, sang og musikk. I pausen blir det god anledning til en god drøs, i tillegg til at det blir servert kaffi og litt å bite i.

VELKOMMEN


Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

Hilsen fra Tone.

*) "Veien Har ingen ende" er også en bok skrevet om Cleng Peerson av Erik Bye. . Musikken er trolig av Geirr Tveitt (han med "du skal ikke sove bort sumarnatten".) "Veien har ingen ende" ble første gang fremført i Carnegie Hall 1975.

Referat fra medlemsmøtet tirsdag 26. april 2016 på Sivdamsenteret. (Mer bilder på Facebook her)

Møtet ble som vanlig åpnet av Presidenten, Tone Tjensvold Barstad, som ønsket de tilstedeværende velkomne, og da spesielt til kveldens foredragsholder Ann Elisabeth Laksfoss Hansen. Hun er universitetslektor ved UiS, Universitetet i Stavanger, ved det humanistiske fakultet, Institutt for kultur og språkvitenskap. Hun ønsket også til Svein Inge Årrestad som vil fortelle småhistorier etter pausen.

Hun opplyste også at slektsgranskning ville fortsette til høsten. Første møte blir 6. september, og vil fortsette første tirsdag i månedene etter. Disse møtene blir også på Sivdammen.

Minnet også om at lodgen tar imot frimerker til Tubfrim. Ved forrige innsamling, som var på hele 17 kilo, fikk Lodgen førstepris.

Hun ønsket en spesiell velkomst til Gunnhild Grude, som fikk overrakt diplom og jubileumspins for 30 års medlemskap.

Deretter vart Heim til Jæren sunget. Etter sangen ble det spurt fra salen og den også var i engelsk utgave, og til det svarte tekstforfattere Svein Inge Årrestad nei til, men det var et par hemmelige værs til den. (referatet fortsetter under bildet).

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Bildet.: Ann Elisabeth Laksfoss Hansen

Ordet ble da gitt til kveldens hovedkåsør som ville snakke om nordmenn i Spania, og paralleller til utvandringen til Amerika.

Folk som er bosatt i Nord Amerika vart leie av de kalde vintermånedene, og begynte å trekke sørover i vintermånedene til varmer plasser, slik som Florida og California.

Seinare vart det Mexico, og litt til Sør-Amerika. Menneskene er akkurat som trekkfuglane. Flytter til varmare strøk når kulden er i anmarsj. Disse menneskene blir kalla “Snow Birds”, trekkfuglar. Det samme ser vi i østen, der japaneserne drar til Thailand og Philliphinene. Dette fenomenet ser en eksempler på flere steder i verden.

I USA vart det anlagt flere mobil homes i slutten av 50-årene. Dert vart anlagt om ein liten by med kjøpesenter, forskjellige underholdnings tilbud, helse og legesenter og golfbaner etc. Dette vart benyttet som modell i Spania da nordmennene tok til å reis der. De første nordmenn som reiste var skipsredere, advokater, bedriftseiere og andre pengesterke folk. De bygget sine egne hus.

På begynnelsen av 60-tallet startet det med helseturistme. Det var et helt annet klima i Spania enn hjemme i Norge, og det var helsebringende for mange som led av forskjellige sykdommer. Det var stort sett pensjonister som reiste, og leide seg hus, leiligheter eller tok inn på hotel. Alle holdt seg stort sett i samme området og dermed vart det snart en liten koloni. Folk kom til, kjøpte seg hus, dannet foreninger . Kommunene kom også inn i biletet og leide, bygde helsehjem, skoler og kirker.

Det er 5 norske kirker på Solkysten i Spania. Det er nå ni norske skuler i Spania. Bare i Allicante er der tre.

Det blir også utgitt norske aviser. Det er også norske klubber der nordmenn samles for foreningsliv, møteplass, avislesning, middag, kino.etc.

De norske pensjonistene fikk sin andre ungdom der, og nå begynner folk i stadig yngre alder å dra dit.

Det er ikke bare nordmenn som har det slik, men folk fra andre nordiske land, samt Tyskland, Holland og Storbritania. Det har kommet så langt at det er blitt en Britisk ordfører i en spansk by.

Det første norske sykehjem ble anlagt i 1996 og varte til 2015, da det da ikke var økonomisk forsvarlig å drive det videre. Det er også rehabiliteringshjem og det er bedre enn sykehjem.

Det er også stor politisk aktivitet der. Norske politikere reiser stadig dit, og noen til og med bosetter seg der etter endt politisk liv i Norge. Spesielt i valgårene er det ekstra stor aktivitet, og de norske toppolitikerne er da også særlig aktive.I ca1995 vart det bygdt krematorium. Før den tid vart nordmenn oftest gravlagt i området, men etter kremasjonen tok til blir de fleste sendt hjem til sine hjemsted i Norge.

Hvorfor trives nordmenn så godt der? De fleste er ferdig med arbeidslivet og vil nyte livet i et varmere land. Ref sangen “Frampå vinteren stundom han tenkte, gjev eg var i eit varmare land”. Her er det langt rimeligere å leve, bare vann, er svært dyrt. Bedre klima, like gode helsetilbud som i heime. Kontakten med hjemlandet er like lett som om du skulle bo i nabohuset hjemme. Teknologien har gjort sine fremskritt her.

Presidenten takket for et interessant foredrag og det ble allsang før kaffi, kringle, loddsalg og godt drøs.

Etter pausen fekk Svein Inge Årrestad ordet og han fortalde mange gode lune småstubbar både fra Jæren og resten av lande. Mange drog på smilebandet og andre ein god latter. Som motto for historiene sine hadde han “Ein god latter forlenger livet”. Presidenten takke alle som var tilstede for å høyra dette interessante foredraget, samt minnet om neste møte, som blir det siste før ferien, tirsdag 24.mai.Da vil ambassadør Else Berit Eikeland. Hun er fra Varhaug og er Norsk Ambassadør til de arktiske områdene. og tidligere Norsk Ambassadør i Canada.Sandnes Trekkspillklubb vil stå for den musikalske underholdningen.Presidenten avsluttet møtet med å takke de 38 fremmøte, og minnet om neste møte 24, mai. Gunnar Line Risa

Referent.

Golden member

Gunhild Grude ble medlem i Sons of Norway 15. april 1986. Hun meldte seg først inn i Cleng Peerson Lodge 8-011 i Stavanger før hun meldte overgang til Leiv Eiriksson Lodge 8-021 Sandnes og Jæren da Lodgen ble startet 31. mai 1997. Gunhild bor i Sandnes sammen med ektemannen. Hun bodde 12 år upstate New York og kom hjem for at ungene skulle bli "norske", men begge barn er nå bosatt i USA med egne familier. På møtet 26. april fikk hun diplom, pins og blomster.

Vi var på Cleng Peerson Symposium.

Rapport fra Cleng Peerson symposium 28. april 2016

Rapporten er omfattende med bilder og presentasjonene til foredragsholderne

Tema for symposiet var:

  • Korleis kople fortid og nåtid ?
  • Å knytta utvandrartradisjonen til dei aktuelle migrasjonsutfordringane vi har i vår tid
  • Utvikling av nettverk mellom utvandrarmiljøa i Noreg.

Fra lodgen deltok Tone T. Barstad, Leif lund og Inge Nødland.

Her er noen bilder fra symposiet.

Tora Åsland, Knut Djupedal og Tarald Oma.

Tarald påpekte forskjellen på dagens innvandring til Norge og emigrantene til USA er at de den gang reiste til arbeid. Vi har ikke arbeid til våre nye landsmenn.

Petter Steen Jr, tidligere ordfører i Haugesund vil lage storfilm om Cleng Peerson til jubileet i 2025.

Nils Olav Østrem ved universitetet i Stavanger tok utgangpunkt i Tysværbuen Hans Rønnevik sin roman “100 prosent” som kom ut i Carlisle, Minnesota i 1926. Her er tematikken å leva med dobbel identitet; ha norske røter, kjenna seg som nordmann med språk og kultur, men likevel vera hundre prosent amerikanar slikk at hovudpersonen kunne delta i 1. verdskrigen ? Han drog parallellar til vår tids utfordringar og holdningar. Dette gjorde han m.a. gjennom å presentera tankar frå boka “Farvel Syria. Om eit folk på flukt.” av Emin Andre Erstad (2016).

Tone T Barstad mener vi alle kan bidra til at hverdagen og livet blir bedre og lettere for våre nye landsmenn. Vi har mulighet til å endre holdningene våre.

Leif Lund hadde sitt første besøk på Cleng Peerson symposium.

Disputas: Fra pietistiske Agder til høye hæler i New York. Les mer om disputasen her.Cand.philol. Siv Ringdal ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk vil forsvare sin avhandling for graden philosophiae doctor (ph.d.): Kroppens transformasjoner blant unge Agder-kvinner i New York i perioden 1945-1965Tid og sted: 26. mai. 2016 13:00, Auditorium 5, Eilert Sundts hus, Blindern.Siv Ringdal har vært i Lodgen vår flere ganger og holdt foredrag. Vi håper å få henne tilbake med dette tema i 2017.

I sommer er det internasjonal Kongress i Tacoma, WA. Les mer her.

Distrikt 8 har tur til USA i den anledning. Turen starter i San Francisko - via Californias vindistrikt og Redwood Nasjonalpark til Seattle, Tacoma og Poulsbo som er en norskere by enn noen by i Norge!

Reiseleder er tidligere visepresident i Distrikt 8, Nils-Audun Gerhardsen.

Egen turguide er med slik at deltakerne skal få mest mulig ut av den fantastiske turen.

Fin prospektet med påmeldingsskjema her:

Fra strategidokumentet

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

___________________________________________________

Sons of Norway, distrikt 8, har fått ny hjemmeside. www.sofn.no

Hjemmesida fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke email-adressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord.

For noen medlemmer vil ikke dette fungere. Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene.

Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no.Passordet er også her medlemsnummeret.

Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan opplysningene rettes.

Hilsen styret i D8 v/Tor Arild Halvorsen.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt. Du kan levere frimerker på medlemsmøtene våre. Karleif Lende tar i mot.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)