Budstikka i november 2012

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

___________________________

Medlemsmøte torsdag 29. november kl 19:00 på Fredheim, Klepp.

Årets siste møte blir fest på Karlsbu fredag 14. desember. ________

Medlemsmøte 24. januar 2013

Forhenværende fylkesmann og generalHjalmar Inge Sunde om "Det moderne Amerika"

____________

BLOGGER

SONS OF NORWAY BLOG

http://www.sonsofnorwayblog.blogspot.com/

Norsk informasjon

http://blog.norway.com/

www.norway.com/

Jærbloggen

Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

_________

SKAL DU TIL USA?

Sverre Mørkhagenpresenterer sin nye bok Bind to i Sverre Mørkhagens storverk om den norske utvandringen til Amerika. 9. oktober 1825 satte 52 norske immigranter på skuta «Restauration» endelig føttene på amerikansk jord. For mange passasjerer og for tung last, mente myndighetene i New York, som ønsket sine nye landsmenn velkommen med straffetoll og beslag av skuta. Med en kald vinter i vente satte ruinerte norske bosettere kursen nordover for å etablere sin egen koloni, Kendall ved Ontariosjøen. En brutal start til tross, senere skulle det strømme på med nye norske bosettere. Totalt innvandret nærmere 600 000 nordmenn til Amerika fra 1825 til 1900. Drømmen om Amerika handler om slit og savn, mot og vilje og om et liv i ukjente omgivelser. Men de norske pionerene bet seg fast og skapte egne samfunn med lokale aviser, akademier og menigheter. Sverre Mørkhagen skriver med autoritet og innlevelse om de som våget å tro på drømmen om Amerika, en historie alle norske familier har et nært forhold til. Sverre var også med lodgen vår på tur Minneapolis, MN til Seattle,WA i 2010 for å samle stoff til boken. Margrethe Orre fra ORRE LIBRIS kommer med en stabel av boken som du kan få kjøpt på møtet med dedikasjon av Sverre.

På møtet blir det valg på nytt styre. Valgkomiteen har forespurt kandidater på forhånd.

Etter kaffen kommer Evelyn Eidsvåg synger og forteller stubber. (Bildet fant jeg på Facebook).

Foredragene er i samarbeid med Klepp Folkeakademi.

Det blir lapper, kaffe, god musikk og god drøs.

Inngangspenger kr 70,-

Det vanlige julemøtet blir erstattet med julemiddag på høgjæren med valgfritt lutefisk eller juletallerken.

Frå presidenten Tarald Oma

Sverre Mørkhagen, forfattaren, som nettopp har kome med si andre bok om utvandringa til Amerika, "Drømmen om Amerika". Han har tidlegare gitt ut boka, "Farvell Norge". Der er eit stort og viktig arbeid han har gjort, det mest komplette etter Ingrid Semmingsen ga ut sine bøker for ca 70 år sidan. Sverre Mørkhagen har vore fleire gonger i lodgen før, og det er svært hyggeleg at han kjem til oss og presenterar den nye boka. Han kjem då til å fortelja om det store arbeidet han her har gjort,som me andre må vera glade for. Den store utvandring til Amerika då ca. 900.000 imigrerte, er den største og mest omfattane hending i Norge nokon gong. Det er svært viktig at dei unge, og komande generasjonane kan lesa historia om dette. I denne samanhengen må me vera svært takksame for det viktige arbeidet Sverre Mørkhagen her har gjort. Han skriv lett og godt så det er ei fryd å lesa. Eg meinar denne boka er ei fin julegave,og for dei som kjøper boka etter lodgemøte vil forfattaren signera. Denne moglegheten må de ikkje la gå frå dykk.

Helsing Tarald.

Skogfjorden 2013.

Har du barn eller barnebarn som ønsker å reise på språkleir i Minnesota kommende sommer ?

Medlemmer i Sons of Norway, Distrikt 8, har igjen mulighet til å få stipend for barn eller barnebarn som ønsker et 2 eller 4 ukers opphold ved Concordia Language Villages (Skogfjorden) i Bemidji, Minnesota. Dato for leirene i 2013 er 24 juni - 6 juli for 2 uker og 24 juni - 20 juli for 4 uker.

Det kan søkes om stipend både fra Concordia Language Villages (CLV) og fra den lokale lodge i Sons of Norway. De som reiser får også reisestøtte fra Distrikt-8. Stipendene fra CLV vil bli fordelt av distriktet og det kan oppnås opptil kr. 7 - 8000.- tilsammen i stipend og reisestøtte. De som ønsker det får også opphold som gjester i en amerikansk familie i Minneapolis en uke før leiren starter. Da blir det avreise fra Norge ca. 16 juni.

Søknadsfrist for stipendene er 1. desember 2012. For ungdom som blir innvilget stipend vil det måtte betales et depositum som dekker avbestillingsgebyret for oppholdet på leiren. For mer informasjon, ta kontakt med campansvarlig

Johanne Hansen, Sørnestunet 12, 4015 Stavanger,

tlf. 51 56 38 96, mobil 95 97 14 04 eller E-post: johanne.hansen@sornestunet.no

Du finner flere opplysninger om Skogfjorden ved å gå inn på www.ConcordiaLanguageVillages.org

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling.

Tlf 38350204

Nytt internasjonalt styre ble valgt på internasjonal kongress i Fargo, ND i august.

President Marit Kristiansen

Vice President Ralph Peterson

Secretary Jon Tehven

Treasurer Bill Fosmoe

Marit har sittet i styret noen å før hun nå ble valgt til president. Hun er født og vokste opp i Norge. Ektefellen hennes er fra Stavanger og gikk i sin tid på Våland skole.

Referat frå medlemsmøte på Fredheim 25. november 2012

Antal frammøtte: 18 medlemmer og 18 gjester.

Godt frammøte og god stemning. Tarald Oma opna møte presist kl. 19:00. Vi var dessverre uten musiker, derfor hoppa me denne gongen over den vanlige starten med nasjonal-sangane, me tok det seinare.

Spesielt velkommen til Mette Tveit som skulle fortelje om utvandring frå Karmøy.

Brukte frimerker og ringer fra brus/ølbokser

Du husker vel å klippe av frimerkene fra all post du får før du kaster konvolutten. De brukte frimerkene betyr penger i kassa for Tubfrim. Og du tar selvfølgelig vare på aluminiumsringene fra brus– og ølbokser. Dette blir som kjent brukt til å lage proteser. Ta med frimerkene og ringene på et medlemsmøte så skal vi sørge for at kommer dit de skal. Leif Lund tar i mot både frimerker og aluminiumsringer.

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Medlemsavisen deres "Mellom Venner" finner du nederst på siden som vedlegg. Novemberutgaven.

p

Mette Tveit (på bildet) er lærar på St.Svitun Ungdomsskole i Stavanger. Ho har bud 23 år i Stavanger, har utvandring som hovedfag i historie, hadde mange i familien som har hvert og er i USA Ho studerte i Oslo og seinere i Stavanger.Tida ho fortalde om var på 1960 talet og utover i nyare tid. Folka det handla om var frå Åkra og Skudesnes. Dei busette seg i New Bedford-Massachusetts. Hovedpersonane: Pendlerar, Remigranter og Imigranter. Ho har selv intervjua 31personer + Knut Djupedal fra Hamar Utvandringssenter, samla utklipp fra Karmøybuen, Statsarkivet, Folkeregister, Folketellinger og Ligningskontor.Noen begynte med pendling og tok familien med seinare. Mange var fiskare og dei livnærte seg med fiske i U.S.A. Noen ble snekkere. Det var mye Kamsjell dei fiska, hardt arbeid.Noen av konene ble hjemme med familie og små gardsbruk mens mannen var over. Når så pendlerane kom heim, fekk ungane klær, spesielt kjoler til jentene. En og annen tok også med seg biler. Dei tjente like mye pr. mnd.som dei fekk i årslønn her heime. Dei som busette seg for ei stund blei meir og meir Amerikanske. Midt i 60 åra blei det verre, då kom mange heim fekk arbeid på Hydro Karmøy, men dei var rotlause og var ikkje heilt heime hverken her eller der. Et mye godt foredrag og en stor takk til Mette.

Me fekk så kaffi og lapper + salg av lodder til basaren. Svein Inge Årestad (på bildet sammen med Tarald Oma) kom for å spille for oss. Han har nå hvert medlem i 10 år nå. Han fekk og anledning til å komme med noen historier med snert og om en fjern slektning som kom for å sjå kor folka sine kom frå.Tarald snakka litt om festen på Karlsbu, pris ca. kr.390,-, Det blir Amerikansk auksjon m/Tore Nærland , Country sang og dans.Valgkomiteen har slete med å få nye kandidater til å stille opp,men kom med et nytt navn Ingfrid Tordis Fjermestad, ellers er det gjenvalg på det nåværande styre uten Inge Nødland og Leif Lund. Slutta møtet med sangane Fotlandsfossen og Heim te Jæren. En mye god kveld. Referent Olaf Ravndal

Slektsgranskerdagen.

Lodgen hadde som vanlig egen stand som ble godt besøkt. På bildet ser dere to gjester, Tarald Oma, Marit Lilleaas og Otto Topdal som høre på fylkesmann Tora Aasland som holdt åpningstalen.

Senere holdt førstearkivar Lisabet Risa fra Statsarkivet i Stavanger et fantasisk foredrag om amerika-brever og bilder. Hun har blant annet skrevet Bygdebok for Bjerkreim, 16-1700-tallets rettshistorie, kvinnehistorie, emigrasjonshistorie, fotografihistorie.

Tur til USA i september 2013 som styret i lodgen arbeider med

Utkast til tur :

12 - 21 September 2013

Day 1 Flight Norway– Washington D.C. Check-in at the hotel

Day 2 By bus to Charlottesville, Virginia - sightseeing with Jefferson's House and wine tasting. Dinner

Day 3 Visit to the Congress and Library, Supreme Court, Norwegian Embassy?

Day 4. Air and Space Museum, Georgetown

Day 5 Visit an Afro-American church, in the afternoon - Arlington Cemetry. Free time¨

Day 6 Baltimore - sightseeing in the town, visit to Sons of Norway

Day 7 Lancaster County, Pennsylvania - Amish-people. This day we move out of

the hotel in Washington DC and overnight at Lancaster County.

Day 8 Lancaster – Philadelphia - sightseeing there, Liberty Bell.

Day 9 Philadelphia - Harrisburg. On the way visit to some farms

Day 10 Harrisburg - Washington DC to catch the flight back to Norway, in the afternoon

Noen som vil bli med? Ideer til program for turen mottas med stor takk.

VIKING MAGAZIN på nett

Les flereutgaver av Viking fra Minneapolis her

Styret i Leiv Eiriksson Lodge 2012

ledes av President: Tarald Oma. Mobiltelefon (+47) 916 39 507 E-post: tarald.oma@gmail.com

Opplysninger om resten av styret og mye annet, finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer. Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon,så ordner vi resten. Du kan også få skjema for innmelding hos Leif Lund i døren på møtene våre.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren.

Postadr:

Garborgvegen 322, 4340 Bryne.

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)