Budstikka i oktober 2014

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte TORSDAG 23. oktober 2014

Felles møte med DIS-Rogaland Slekt og Data. Sverre Mørkhagen presenterer arbeidet med sin tredje bok om utvandringen til Amerika.

Underholdning etter pausen av visegruppen 2 me og to te

Møtet blir på M44 hos Norli Bokhandel kl 19:30.

Lørdag 25. oktober

Slektsgranskerdagen 2014 på Sola Kulturhus

Tirsdag 25. november 2014

Nils Olav Østrem, om boken “Utvandring frå Rogaland og Skjold”.

Greg Larsen - “Alt for Norge”.

Valg på nytt styre.


Tirsdag 9. desember 2014.

Julemøte med grøt. Innsetting av nytt styre.

Sandnes Trekkspillorkester forteller om sin tur til USA med bl.a. feiring av 17. mai i Brooklyn og sjømannskirken i NY. Trekkspillmusikk.

2015

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Tirsdag 27. januar

Kari Guttormsen Hempel - “kvinners stilllng i de norsk-amerikanske kirkemiljøene”

Terje Voll - om Cornelia Genevive "Coya" Gjesdal Knutson som ble den første kvinnelige kongressrepresentanten fra Minnesota. Hun var datter av Christine og Christian Gjesdal. Christian utvandret fra Gjesdal i 1885.

Tirsdag 24. februar 2015

Tarald Oma “aksjonen mot utvandringens fremme - Ny Jord”


Tirsdag 24. mars 2015.

Erling Dugan - oppveksten i det forsvunne Brooklyn

Tirsdag 28. april 2015

Journalist og forfatter Ane-Charlotte Five Aaset.

Utvandreren - brakte sangen om Norge over havet

Tirsdag 26. mai 2015

Liv Tjemsland “Livet på sjømannskirken”

Tirsdag 25. aug 2015

Bryne/møte ute med grilling? Program ikke avklart.

Tirsdag 29. september 2015

Siv Ringdal - Fra synd til Sears.

Tirsdag 27. oktober 2015

Program ikke avklart.

Lørdag 31. oktober 2015

Slektsgranskerdagen.

Tirsdag 24. november 2015.

Gunnar Berge “Amerikanske Nobel Fredsprisvinnere”


Tirsdag 8. desember 2015

Julemøte med grøt eller middag. Program ikke avklart. Innsetting av nytt styre.

I forbindelse med sitt tre binds prosjekt om den norske utvandringen og innvandringen i Amerika har Sverre Mørkhagen reist omkring i USA og Canada i til sammen mer enn et halvt år. Han vil fortelle om mange spennende, noen overraskende og enkelte underlige opplevelser underveis. Sverre har mye å fortelle og mange bilder å vise.Les mer om Sverre her.

Velkommen til en interessant kveld – møtene er åpne for alle!

Fra Presidenten.

Kjære SONs venner!I skrivende stund, uler vinden rundt hushjørnene, det er høst på Jæren. Selv om temperaturen er utrolig behagelig, så er det bare å innse at høsten er kommet.

Vi hadde et interessant møte i september hvor filmprodusent/regissør Haavard Hana fortalte om sine erfaringer « fra Jæren til Hollywood og tilbake».

Filmbransjen er en bransje i utvikling, og er en bransje med stor spesialisering og nisjer.

Han fortalte litt om utviklingen av film i det lokale miljøet, i Stavanger og Jæren, og viste blant annet et klipp fra filmen ”Toya” fra 1956, med Magne Ove Larsen, kjent som Spurven fra Stavanger, som synger ”Eventyrvise”. Koselig gjensyn for meg med Magne Ove Larsen som i sin tid var min sjef.

Hana viste ulike klipp fra amerikanske filmer, for å illustrere poenger ved sitt foredrag, og viste blant annet viktigheten av god klipping ved å vise feil som var gjort. Han tok også for seg «Hva kan Jæren lære av Hollywood» Og «Hva kan Hollywood lære av Jæren». Et interessant og lærerikt foredrag.

Til oktober møte har vi fått forfatter Sverre Mørkhagen som foredragsholder. Mørkhagen har nettop utgitt sin tredje bok om utvandringen fra Norge, «Det norske Amerika – nordmenn i USA og Canada 1900 – 1975». Tittel på foredraget han skal holde er «en rundreise i Amerika». Jeg gleder meg til å høre hva han har å fortelle.

Etter pausen vil «2Me og ein Te» ved Knut Gundersen fra Nærbø og Odd Helge Stuhaug fra Klepp underholde og synge for oss.

Vi har byttet dag, tid og sted for dette møte.

Møte blir denne gang torsdag 23. kl. 19.30 hos bokhandelen NORLI på M44, Bryne.

Det er slektsgranskerdag 25. oktober på Sola Kulturhus, hvor Leiv Eiriksson Lodge er en av samarbeidspartnerne. Vi stiller med stor stand og Sverre Mørkhagen er en av deltakerne på standen vår. Mørkhagen vil også være foredragsholder på slektsgranskerdagen.

Lodgen planlegger tur til USA i september 2015. Den skal gå i fotsporene til Cleng Peerson og emigrantene som dro med Restauration fra Stavanger i 1825. Vi er så heldige å ha fått Sverre Mørkhagen som guide på turen.

Turen vil starte i New York med Ellis Island, opp Hudson River, videre på Erie kanalen til Kendall og Rochester hvor emigrantene bosatte seg. Videre følger vi emigrantene på deres ferd mot det andre settlementet Fox River i Illinois. Turen blir på 14 dager og avsluttes i Minneapolis.

Har du lyst å bli med på en interessant og opplevelsesrik tur i USA med en kunnskapsrik guide, ta kontakt og skriv deg på listen.

Velkommen til møte torsdag 23. oktober som denne gang er et samarbeid med DIS Rogaland, Slekt og Data.

Hilsen

Tone

president

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021, Sandnes og Jæren, planlegger en tema tur til USA i sept. 2015.

Tema for turen er: I Fotsporene til Cleng Peerson. Forfatter Sverre Mørkhagen blir med som guide (forteller) på turen.

Som det framgår av temaet, så starter turen ved Ellis Island, og følger fotsporene videre opp Hudson River, Erie Canal, Kendall, Rochester ,NY, til Fox River Valley i LaSalle, IL, Suger Creek, Lee County,IL, Iowa opp til Stoughten, WI og hjem fra Minneapolis.

Vi skal en tur både på Hudson River og Erie Canal.

Turen vil bli på 14 dager.

Vi kommer tilbake med mer informasjon utpå høsten.

Referat fra medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge, Sons of Norway, tirsdag 23. september 2014, Sivdamsenteret, Bryne.

President i Leiv Eirikson Lodge Tone T. Barstad åpnet møtet med å ønske velkommen.

Det var 28 fremmøtte og interesserte tilhørere.

Nasjonalsangene for de tre landene i Sons of Norway; den norske, amerikanske og den canadiske, ble sunget akkompagnert på piano av Kari Nævra Ree.

Inge Nødland kunne fortelle om et seminar om utvandringshistorie på Fagernes i Valdres som han hadde deltatt på. Dette var et treff for Naha – Norsk–amerikansk historisk forening, (Naha-Norge ble startet på åttitallet), og mange foreninger og historieinteresserte er tilknyttet Naha-Norge. Det var interessante og spennende foredrag, og deltakelse og nettverksbygging gir oss dyktige foredragsholdere.

Naha holder til ved St. Olaf College i Minnesota, USA, som har en norsk-amerikansk samling og arkiv. Det er Naha seminarer hvert 3. år og neste seminar er i Stavanger i 2017.

Tone T. Barstad fortalte så om den planlagte turen til USA i Cleng Peersons fotspor i september neste år. Ruten er lagt. Reisens guide vil være Sverre Mørkhagen. Han har skrevet flere bøker om utvandringen til Amerika, og kommer nå med en ny bok som han vil presentere på neste medlemsmøte på Norli Bokhandel på Bryne, torsdag 23. oktober.

Haavard Hana var kveldens foredragsholder og holdt foredraget med temaet ”Fra Jæren til Hollywood - og tilbake”.

Hana arbeider med film og ønsket å fortelle om sine opplevelser og erfaringer med filmarbeid i storbyen Los Angeles. Han er filmregissør og produsent.

Haavard Hana har utdannelse innen film fra Norge, og reiste i 2005 til Hollywood for å lære mer. Her opplevde han en helt annen arbeidskultur. Hva er forskjellen?

Hva kan vi lære av Hollywood? Hva kan Hollywood lære av Jæren?

Filmbransjen er en bransje i utvikling, og er en bransje med stor spesialisering og nisjer.

Han fortalte litt om utviklingen av film i det lokale miljøet, i Stavanger og Jæren, og viste blant annet et klipp fra filmen ”Toya” fra 1956. Med Magne Ove Larsen, kjent som Spurven fra Stavanger, som synger ”Eventyrvise”.

USA er all film privat finansiert, mens i Norge er film statlig støttet gjennom NFI (Norsk Filminstitutt), og støtten var 45 millioner kr. i 2013. I Hollywood var omsetningen på 64 milliarder kr. i 2010, fordelt på 400 filmer.

Håvard Hana fortalte om den amerikanske filmindustrien, og fortalte detaljert om de ulike prosesser og faser som gjøres for å kunne lage god film.

Préproduksjon - Idé, manus, finansiering/budsjett, casting (skuespillere & crew), audition, location, planlegging med shot list, story board (tegneseriehefte), etc.

Produksjon – Kamera, cinematography, lys, lyd, utsnitt/fokus, følge story board. Skuespillere (hovedroller, biroller), script, kostymer, scenografi, make-up, special effects.

Post-produksjon (inn i studio) – Logging, klipping, lyddesign, lydmiks, fargekoordinering, og til slutt test screening for å vise filmen til et utvalg mennesker for å teste hva de mener om karakterer og om plot.

Hana viste ulike klipp fra amerikanske filmer, for å illustrere poenger ved sitt foredrag, og viste blant annet viktigheten av god klipping ved å vise feil som var gjort.

Utfordringer!

Hva kan Jæren lære av Hollywood?

Spesialisering/nisjer, fokusering, bli best i faget, effektivisering (flere produksjonsledd), spare kostnader (spesialisert crew).

Hva kan Hollywood lære av Jæren?

Arbeidsmoral (flinkere til å hjelpe andre), ”dæ æ på jabnå dæ dræge” egne historier.duksjon, kreative løsninger som kan spare penger, o(flere prodouksjonsledd9svde han en helt annen arbeidskultur egne historier.duksjon, kreative løsninger som kan spare penger, o(flere prodouksjonsledd9svde han en helt annen arbeidskultur egne historier.duksjon, kreative løsninger som kan spare penger, o(flere prodouksjonsledd9svde han en helt annen arbeidskultur` , , oversikt over produksjon, kreative løsninger som kan spare penger, originalitet, egne historier.

Flinke på flere ting, ikke bare spesialist på en ting.

Haavard Hana viste så til slutt noen filmklipp med effektfull bruk av musikk, og et klipp fra en egenprodusert film; ”Tanken som teller”.

Den kjente jærsangen; ”Heim te Jæren”, ble så sunget akkompagnert av Kari Ree på piano.

Etter dette var det pause med loddtrekning og gevinster, og det ble sunget noen sanger av Kari Nævra Ree, før møtet ble avsluttet med nok en sang fra Jæren; ”Fotlandsfossen”.

Torkel Bryne

ref.

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling.

Tlf 38350204

www.usaexperten.no

epost:firmapost@usaexperten.no

Brubyen Lodge

er vår vennskaps lodge i Canada.

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Alf Daniel Herigstad var en av deltakerne i TV-serien Alt for Norge nr. 3. Han var en kar som pekte seg ut blant de andre som en meget kraftig kar med et spesielt skjegg og kalte seg en viking. Han følte også meget sterkt for sine røtter til Norge, og disse kom fra Time på Jæren, og da som etternavnet tilsier, fra Herigstad. Det har i mitt arbeid med slekt vist seg at vi langt ute er i slekt med hverandre.Det var hans oldefar, Ingebret Reierson Herigstad som i begynnelsen på 1900-tallet dro til Amerika, giftet seg og fikk flere barn som er født i Glendive i Montana. Familien flyttet etter hvert til staten Washington hvor Ingebret døde i Tacoma, 82 år gammel. Blant hans barn var Alf Robert Herigstad, og blant hans barn igjen var Ronald Clinton Herigstad som da er far til Alf Herigstad. Alf ble født i 1962 og er nå bosatt i Olympia, WA. Han er entreprenør i byggebransjen og er svært opptatt av norrøn mytologi, er prest i en norsk åsatru-menighet. Han lager drikkehorn og brygger sin egen mjød. Han ble gift i 1981 og har to barn. Så har det nesten utrolige skjedd: 4. januar 2014 giftet han seg igjen, og da med Lulie Newcomb, og hun var en av deltakerne i Alt for Norge, serie 2 den som gikk foran den Alf var med i. De som har anledning kan klikke seg inn påhttp://www.tvnorge.no/programmer/alt-for-norge/deltakerne/alf-herigstad-1.18605

Art. er skrevet av Karleif Lende

NYE MEDLEMMER.

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon, USA og Canada og også slektsgransking så inviter dem med på møte.

Sons of Norway

Medlemsrabatter

Medlems reiserabatt er tilgjengelig fra flere av Sons of Norway`s samarbeidspartnere ved hjelp av angitte koder.

Spørsmål? Ring 800-645-8851 for rabatt informasjon .

AVIS og Budget

Sons of Norway medlemmer kan få en rabatt på opptil 30 % over hele verden, når du leier fra Avis eller Budget.

Ved leie fra Avis, bruk rabattkode A835300 i AWD Nummer-boksen på www.avis.com.

Ved leie fra Budget, bruk tilbudskoden (BCD) Z661200 på www.budget.com.

Best Western

Du er kvalifisert til vår medlems rabatt (opptil 15 prosent) på noen av Best Westerns 3400 hoteller i USA, Canada, og i utlandet, inkludert Skandinavia!

For å dra nytte av rabatten, besøk Best Western hjemmeside

(www.bestwestern.com) for spesifikke hotellplasseringer og for å gjøre din bestilling. Bestillinger kan også gjøres ved å ringe(800) 937-8376. Henvis til Sønner av Norge bedrifts rabatt # 01105190, når du bruker en av disse metodene.

Rabatten er ikke tilgjengelig ved å kontakte enkelte steder direkte eller ved å lage en rabatt forespørsel på stedet.

Borton Overseas

Medlemmer nyter en 5 % Sønner av Norge medlemsrabatt når du bestiller en kvalifiserende pakketur med Borton Overseas!

Bare velg en pakketur fra Borton Oversea`s Unique Scandinavia, Incredible Africa, Antarctica eller Fred Olson Cruise Lines kataloger. Denne 5 % rabatten gjelder ved bestilling direkte hos Borton Over

seas og gjelder for pakker som tilbys i katalogene angitt ovenfor eller til tilpassede uavhengige turpakker laget av Borton Overseas etter den reisendes spesifikasjoner.

Forhåndsvisning reisetilbud på www.bortonoverseas.com eller ring Borton Overseas for en gratis tur katalog eller bestill en tur på 800-843-0602.

Carlson Hotels

Sons of Norway medlemmer kvalifiserer for 5 % rabatt på ordinær sats på Radisson Blu, Radisson®, Country Inns & Suites By CarlsonSM, Park Inn by Radisson og Park Plaza® hoteller ved å bruke Corporate Account ID nummer 96126 påwww.clubcarlson.com , på nettsiden for den enkelte merkevare eller ved å ringe:

USA og Canada: +1 (888) 288-8889

Europa : +44 207 949 0378

Rabatten er ikke tilgjengelig ved å kontakte enkelte steder direkte eller ved å lage en rabatt forespørsel på stedet.

Icelandair

Sons of Norway medlemmer får nå en 10 % rabatt på alle publiserte Icelandair flyreiser når billettene er bestilt gjennom en av følgende reisebyråer:

For reservasjoner, kontakt:

Borton Overseas, Minneapolis, MN på 800-843-0602 eller 612-822-4640, www.bortonoverseas.com

Hovedkvarteret, Owatonna, MN på 507451-5005

www.travelheadquarters-owatonna.com/

Kon Tiki Travel, Brooklyn, NY på 718-748-7400

www.kontiki-travel.net

Når du bestiller:

Identifiser deg selv som medlem av Sons of Norway med ditt SoN medlems nummer (syv siffer)

Gyldige Icelandair amerikanske avgangssteder:

Boston, Minneapolis/St.Paul*, New York (JFK), Orlando (SFB)*, Denver, Seattle, Washington Dulles*

Gyldige Icelandair Canadiske avgangssteder:

Toronto (YYZ)*, Halifax

Gyldige Icelandair Destinasjoner:

Oslo, Bergen*, Stavanger*, Trondheim*, København, Billund, Stockholm, Gøteborg, Helsinki*, London (LHR), Manchester*, Glasgow, Frankfurt, München*, Hamburg, Paris (CDG), Amsterdam, Brussel*, Milano*, Madrid*,

Barcelona, Alicante*

* Denotes sesong service,

Reise til Island (KEF) som reisemål gjelder ikke. Island kan være inkludert som et stoppested underveis, for maksimum 7 døgns opphold.

Reise med opprinnelse i Norge er ikke dekket.

Dette rabatt programmet er gyldig bare for Icelandair. Andre avgangssteder kan bli lagt til på skjønn av Icelandair.

Det tas forbehold om feil og mangler i oversettelsen,

Ole Peter, Hamar Lodge

Gjengitt med tillatelse fra Hamar Lodge.

http://www.sofn.com/members/showPage.jsp?document=memberbenefits/travel.html

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim, og SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt.

HUSK boksringene fra drikkebokser, der er vi fra nå av med i en konkurranse med de andre distriktene, som starter med oppsamling av "box top labels" som gir penger til skolene i USA. Vi deltar med våre ringer, og mengder måles i forhold til medlemstallet. VI VIL VISE OSS SOM FLINKE INNSAMLERE!

Calle (Carl Johan Holm) har gitt disse mengdeopplysningene til meg for fjoråret;

For 2013 samlet vi her i Norge inn hele 1092,5 kilo.

Av dette står SON ved 7 lodger og på tross av at det ikke er kongressår, for ialt 427 kilo. Hele 39%. Et fantastisk resultat!

Med standard 3200 ringer pr. kilo, blir det 1.366.400 ringer!

Vi kan virkelig være stolte av den organisasjonen vi er en del av !!!

Frimerker og boksringer kan innleveres på våre møter.

Innmelding i lodgen vår på internett

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett.

Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eiriksson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer.

Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon, så ordner vi resten. Skjema for innmelding kan fås på møtene våre.

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier

Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for.

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse,

men får bladet som papir-utgave i

postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får

du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto!

redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com