Budstikka i september 2012

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

Medlemsmøte torsdag 27. september 19:00 på Fredheim, Klepp. Vidar Aarhus har gått i fotspora til tysværbuen Hans Rønnevik frå Slåttevik, som reiste til Amerika som 17 åring og vart storfarmar og forfattar. Historia hans er blitt bok. Vidar Aarhus fortel og kona hans illustrerar foredraget med song. Du kan få kjøpt boka på møtet. Les meir om Vidar lengre nede på sida.

På bildet ser du Vidar Aarhus til høyre der han har overrekt boka "Hvorfor jeg kom til aa reise til Amerika" til USA sin ambassadør i Noreg, Barry B. White om bord i "Restauration" i samband med 25 års jubileet til Norsk Utvandrarsenter. Varaordførar i Stavanger, Bjørg Tysdal Moe, og Tore Nærland er tilskuarar. Foto: Hans Storhaug.

Frå presidenten

Tarald Oma

"Det haust det ruskar ute meg regn og kalde vind. Småfuglen flyg mot ruta og vil så gjerne inn, men under omnen god der ligg han gamle Mons i ro-----". Slik skildrar Arne Garborg hausten på Jæren. Og nå er hausten komen. Oddvar tok oss med på ei lang reise på siste møte. Gode bilete og godt framførd. På torsdag kjem Vidar Århus og kona. Dei skal i fellesskap fortelja med sang og tale om Hans Rønnevik som utvandra til Amerika. Hans reiste frå Tysvær 17 år gamal, begynte som nybyggar og farmar og vart etter kvart forfattar. Vidar har skive bok om denne spesielle og interessante mannen, så det er mykje og gleda seg til.

Helsing Tarald

Referat frå medlemsmøtet på Fredheim torsdag 30 august 2012.

Tarald Oma oppna møtet og ønska velkomen til alle.

Oppmøte var bra, 17 medlemmer og 21gjester. 38 stk samla.

Tarald oppna som seg hør og bør med å fortelja litt om organisasjonen´s opphav og hva som var grunntankane med Lodge´s etablering.

Me song dei tre national sangane og Tarald snakka litt om korleis me fekk avvikla Kongressen"og korleis me kom ut av det.

Oddvar Lilleås orienterte om den økonomiske ståa var pr.dato,ca.kr 32000,- og

dermed en ganske god utvikling.

Neste medlemsmøte blir 27/9-12 på Fredheim. Me får Vidar Aarhus fra Nord-

fylke som vil fortelja om fam.Rønnevik som utvandra,nettopp fra hans område.

Annonserte også at me planlegg Julemiddag på Karlsbu14. desember m/lutafisk og juletallerken

Medlemsmøtet i oktober blir torsdag 25. oktober 2012.

BLOGGER

SONS OF NORWAY BLOG

http://www.sonsofnorwayblog.blogspot.com/

Norsk informasjon

http://blog.norway.com/

www.norway.com/

Jærbloggen

Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

_________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling.

Tlf 38350204

Så var det Oddvar's "tur" til å fortelja om den fantastiske turen som noen av våre medlemmer sammen med Tore Nærland som reiseleder fekk oppleve, på den Transibirske- Jernbanne, Moskvad-Beijing. Fra Norge til Moskva med fly.Turen starta med besøk på den Norske Ambasaden, så til Dumaen og busstur rundt i Moskva by. Det syntes å vera reint og fint i byen. (bildet som viser Oddvar og Marit Lilleås er lånt av http://www.rogalandsavis.no). Tog videre til Jekatrineborg. Besøkte grensa mellom Europa og Asia. Såg littt av kvart i denne byen, var blant anna innom Krutsjov -museet, han var herfra. Reiser vidare til Omsk og byen Irkutsk. Mye av bildene blev av naturlige grunner tatt frå togvinduet. Irkutsk ligger ved Bajkalsjøen - igjen fint og reint. Her var det også museums

besøk, om livet før,hus og redskap og om hva som levde i Bajkalsjøen. Det ble også tid

til en båttur på sjøen m/resturant besøk.

Reisen fortsatte til Mongolia og grensebyen Ulna Bator ved elva Tuul. Byen ligger på 1350m/o.h. og er verdens kaldeste hovedstad. Besøkte det buddhistiske Gadan klosteret.

Så med buss gjennom flott Mongolsk landskap med overnatting i telt "Yurt" og fekk et

lite inblikk i nomadanne sitt levesett (her fekk Tarald prøve å melke sau).

Videre gjekk turen gjennom Gobi-ørkenen, fantastisk natur.Så ut av Mongolia og inn i

Kina til hovedstaden Beiing med besøk på den Kinesiske Mur, Himmelske Freds plass,

den Forbudte By, Sommerpalasset, den Olympiske Stadion, perlemarked, medesinsenter,

silkespinning, akrobatikk og den Norske Ambasaden.

Takk Oddvar for en fantastisk tur, godt vist og fortalt, så me nesten følte me var med alle sammen.

Det blei kaffe og lapper, som vanlig Marit´verk. Det var basar og litt allsang før Bernt Øvregår sang "Volga" sollo. En virkelig god kveld.

Vidar Aarhus (artikkel klippet fra http://www.restauration.no/)

Vidar Aarhus, 65 år gammal pensjonert skulemann frå Tysvær. Er fødd og oppvaksen i Hardanger og såleis stolt over at den originale “Restauration” blei bygd av dyktige hardingar der i 1802 !

Etter eg kom til utvandrarkommunen Tysvær – der Cleng Peerson var fødd -, har alle sider ved utvandrarsoga interessert meg. Bøkene til Alfred Hauge om han er blitt ein kjær skatt eg ofte tyr til i ulike samanhengar. Eg har vore aktiv i Tysvær-politikken i 4 periodar, og var leiar i kulturstyret i 1990 då vi kjøpte utstillinga “Reisen til Amerika” og utvida Tysværtunet med 350 kvadratmeter. Denne flotte utstillinga fortel kvifor over 900.000 nordmenn utvandra i perioden 1825 til 1935; korleis dei reiste og kva som møtte dei i det nye landet.

Etter politikar-perioden har eg vore leiar i Tysvær historielag. Logoen vår er ei teikning av “Restauration”. Mange av aktivitetane der har også vorte knytt til utvandrar-historia. M.a. har vi arrangert ein studietur i “Cleng Peersons fotspor” frå New York til Lake Ontario og vidare til Fox River i Illinois, fått heim “Tysvær-fana” frå Minnesota og hausten 2010 gav vi ut boka “Hvorfor jeg kom til aa reise til Amerika”. Denne hausten er eg vald som Tysvær kommune sin represetant i styret for Norsk Utvandrarsenter i Stavanger.

Som lesarane vil skjøna, er det å vera styremedlem i stiftinga Emigrantskipet Restauration” midt i mitt interessefelt. Og dersom eg kan vera med å sikra finasiering slik at riktig mange i Rogaland kan få oppleva turar med denne flotte skuta no framover, ville eg bli glad !

Brubyen Lodge

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Medlemsavisen deres "Mellom Venner" finner du også nederst på siden som vedlegg.

BLI MEDLEM

Vi kan nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eiriksson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer. Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon,så ordner vi resten. Du kan også få skjema for innmelding hos Leif Lund i døren på møtene våre.

Tubfrim

Sons of Norway er både nasjonalt og internasjonalt en av de organisasjonene som samler inn mest frimerker og annet til Tubfrim. I 2010 samlet Sons of Norway in nesten 2 tonn frimerker til Tubfrim. Du kan lese mer om dette på denne bloggen.

Finanssekretær Leif Lund har ansvar i vår Lodge for å ta i mot frimerker eller kvittering for insamlede frimerker sendt til Tubfrim i organisasjonens navn og informere D8 sin kontakt mot Tubfrim. Han tar i mot ringene også.

VIKING MAGAZIN på nett

Les medlemsavisen fra Minneapolis her

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge 2012

ledes av President: Tarald Oma. Mobiltelefon (+47) 916 39 507 E-post: tarald.oma@gmail.com

Opplysninger om resten av styret og mye annet, finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Brukte frimerker og ringer fra brus/ølbokser

Du husker vel å klippe av frimerkene fra all post du får før du kaster konvolutten. De brukte frimerkene betyr penger i kassa for Tubfrim. Og du tar selvfølgelig vare på aluminiumsringene fra brus– og ølbokser. Dette blir som kjent brukt til å lage proteser. Ta med frimerkene og ringene på et medlemsmøte så skal vi sørge for at kommer dit de skal. Leif Lund tar i mot både frimerker og aluminiumsringer.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse:

Garborgvegen 322, 4340 Bryne.

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)