Budstikka 2012-02

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

_______________________________________

Medlemsmøte torsdag 23. februar 19:00 på Fredheim, Klepp.

Medlemsmøtet i mars blir torsdag 23. februar 2012.

Trygve Martinsen, Økonomidirektør og vise admin. direktør ved plogfabrikken Kverneland fabrikker

Martinsen forteller om markedsføring og eksport av landbruksmaskiner til USA.

SKAL DU TIL USA?

Tore Nærland, Jærens mest kjende internasjonale person, fortel frå president Obama sin bønefrokost i Washington først i februar. Tore var invitert av to kongressrep. og var en av dei norske som var der. Dette er en stor internasjonal møteplass der ca 3000 personar møtes. Det er politikarar, forretningsfolk , intelektuelle og andre interesserte. Det er foredrag og kontaktbygging gjennom samtalar. Dette vil Tore fotelja meir om på møtet.

Ellers kjem Wenche B Haugland og har en country og visekonsert for oss. Marit kjem med sine gode "lappar", og det vert rikeleg med kaffi .

Møtet arrangeres i samarbeid med Folkeakademiet i Klepp. Inngangspenger kr. 70,-.

Frå presidenten

Tarald Oma

I mai er det 15 år sidan lodgen vår vart starta. I arbeidet med å skriva historie var det interessant å sjå at det er bare ca 10 av dei som var med på oppstartinga som nå er medlemar,og ingen av dei som var med i det første styret er med i dagens styre.

Etter mitt syn er det bra med skifte i medlemsmassen,og at det nye som tek over styreverva. I ein levande og framtidsretta organisasjon må det vera slik. Føremålet med vår organisasjon er å skapa og utvikla kontakt med dagens USA og Canada.

Skal dette verta vellukka må orgaisasjonen også utvikla seg å fyjla med i tida. Det vert interessante og viktige strategidiskusjon me må ha på konggressen på Bryne i juni.

Helsing Tarald

Referat fra medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 8. desember 2011

Årets førstemedlemsmøte fant som vanlig sted på Fredheim. Denne hustrige januarkvelden hadde 20 gjester og 18 medlemmer funnet veien hit. Vår nye president Tarald Oma ønsket alle hjertelig velkommen og fortsatte med å orientere om Sons of Norway i USA og i Norge, dets opprinnesle og formål, og veien videre. Han gjorde også oppmerksom på at den norske avdelingen, District 8, har eksistert i Norge i 30 år. En del lodger vil derfor feire jubileum i år.

Deretter ble Gunnar Barstad presentert. Han stiller ofte opp på møtene våre og bidrar med musikalske innslag, både på piano og trekkspill. Som vanlig akkompagnerte han mens forsamlingen framførte nasjonalsangene. Tarald fortsatte så med å presentere kveldens hovedgjest Knut Djupedal som er direktør for utvandrermuseet på Hamar. Han skulle fortelle om programmet for årets tur til Canada der han selv vil være guide.

Lodgens styre var fulltallig. Det ble orientert om lodgens økonomi. Regnskapet var ikke ferdigstillt, men det synes som om økonomien er god. Ellers ble det vedtatt at inngangspenger til medlemsmøtene økes til kr. 70 med virkning fra neste møte.

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling.

Tlf 38350204

Forretningsdelen var dermed avsluttet, og Tore Nærland orienterte om folkemøtet i Bryne Kirke den 10. januar. Møtet ble arrangert av Leiv Eiriksson Lodge, Soknerådet og Historielagene i Klepp og Bryne. Hovedtaler Kjell Magne Bondevik fokuserte på forholdene i Burma og ønsket mer press på myndighetene for økt demokrati. 300-400 gjester hadde møtt fram, og møtet i kirken ble betegnet som en fest. Tore hadde invitert to sentrale personer fra arrangementet til oss på Fredheim, nemlig Burmaforeningens Hr. Ram og Jarle Rosland. Etter rosende ord om deres innsats fikk de overrakt hver sin kopp med bilde av Aung San Suu Kyi, Burmas kjente opposisjonsleder.Knut Djupedal fikk så ordet og orienterte om planene for årets tur til Vest Canada under mottoet «I emigrantenes fotspor». Brekke Tours står som arrangør. Turen starter i Calgary 31. august og avsluttes i Vancouver 10. september. Ruten er lagt gjennom naturskjønne omgivelser i «The Canadian Rockies», hovedsakelig langs Trans Canada Highway, med museumsbesøk og besøk på historiske steder. Knut har utarbeidet et detaljert program for turen, og informasjon fås ved å kontakte ham på e-mail: djudju@online.no. Her skjer også påmelding. De som ønsker å reise tidligere eller returnere senere anbefales å bestille kun landturen, og selv sørge for å bestille flyturene.

Turer til USA og Canada 2012

En tur blir arrangert av Distrikt 8 og besøker Minnesota, Fargo i ND, Iowa, og Sør Dakota.

Den andre er en "Historisk Tur" gjennom Canada med Knut Djupedal som guide. For begge turene er "Brekke Tour" teknisk arrangør.

Tubfrim

Sons of Norway er både nasjonalt og internasjonalt en av de organisasjonene som samler inn mest frimerker og annet til Tubfrim. I 2010 samlet Sons of Norway in nesten 2 tonn frimerker til Tubfrim. Du kan lese mer om dette på denne bloggen.

Finanssekretær Leif Lund har ansvar i vår Lodge for å ta i mot frimerker eller kvittering for insamlede frimerker sendt til Tubfrim i organisasjonens navn og informere D8 sin kontakt mot Tubfrim. Han tar i mot ringene også.

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Brukte frimerker og ringer fra brus/ølbokser

Du husker vel å klippe av frimerkene fra all post du får før du kaster konvolutten. De brukte frimerkene betyr penger i kassa for Tubfrim. Og du tar selvfølgelig vare på aluminiumsringene fra brus– og ølbokser. Dette blir som kjent brukt til å lage proteser. Ta med frimerkene og ringene på et medlemsmøte så skal vi sørge for at kommer dit de skal. Leif Lund tar i mot både frimerker og aluminiumsringer.

Knut orienterte også om situasjonen ved Utvandrermuseet på Hamar. Fra og med 1. januar 2010 hadde de blitt konsolidert og fremsto nå som en del av Hedmark Fylkesmuseum AS. Fylkesmuseet består av i alt 8 museer og er dermed størst i Norge med 130 ansatte og et budsjett på 210 millioner. Av aktiviteter ble nevnt: Intervju av «livsstilsinnvandrere» knyttet til arbeidsinnvandring fra Sverige og Polen. En utstilling omhandlende Nordmenn i Latinamerika. Et lite prosjekt for å belyse samer og rein i Alaska der hundekjøreren Seppala og hundesledeløpet Iditarod er kjente navn. Ellers har utvandrermuseet fått i gave et gammelt skolehus fullpakket med skoleutstyr som har gjordt tjeneste i Sør Dakota. Dette skal settes opp i juli dette året. Knut avsluttet innlegget med en sang til minne om de som ikke kom tilbake fra Utøya. «I’m a poor wayfaring stranger».Tid for kaffe og noe å bite i mens drøset gikk livlig mellom bordene. Tore ledet amerikansk auksjon kombinert med gode historier som avstedkom mye moro og hygge. Etterpå ble det allsang med Gunnar Barstad som akkompagnatør. Tore fikk lagt inn sin versjon av mongolsk strupesang, og Knut sang på oppfordring visen «To soon to get out of my bed», en ikke uvanlig erkjennelse for fleren en blåmandag. Inge ga en kort orientering om foredragsholdere på medlemsmøtene i februar og mars. Til slutt ønsket Tarald alle vel hjem.

Distrikt 8 sin tur til midtvesten 20. august til 1 september

Turen "Til MIDTVESTEN med Sons of Norway i 2012" inkluderer flyreisen samt overnatting i Fargo i forbindelse med International Kongressen I tillegg til tur til Bismarck, Medora, Black Hills, Sioux Falls og Minneapolis/St.Paul.

Du finner påmeldingskjema og detaljerte opplysninger som vedlegg (PDF-fil) nederst på denne siden.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge 2012

ledes av President: Tarald Oma. Mobiltelefon (+47) 916 39 507

E- Post: tarald.oma@gmail.com

Opplysninger om resten av styret og mye annet, finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse:

Garborgvegen 322, 4340 Bryne.

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)