Tilbake til røttene på Jæren

Av Tone Tjensvold Barstad 2016

Historien om familien Norheim/Jensen som emigrerte til Amerika og som stadig søker tilbake til landet deres forfedre reiste fra.

Astrid M. Norheim ble født i året 1900 av foreldre Gabriel Martinius Daniel Norheim og hustru Rakel Bowitz Thorsen. Astrid ble født i Haugesund da faren var sorenskriver der på den tiden.

Gabriel M.D. Norheim var født i 1863 på gården Norheim i Time, som sønn av lensmann/gårdbruker Ommund Svendson Mossige og hustru Ane Malene Taksdal. Astrid M. Nordheim og foreldrene flyttet omsider til Egersund, da faren, Gabriel M.D. Norheim ble sorenskriver i byen. Dette førte til at Astrid ble kjent med Asbjørn Jensen, sønn av den kjente handelsmannen, Karl J. Jensen.

Det oppstod søt musikk mellom Asbjørn og Astrid. Asbjørn var utdannet sivilingeniør, men det var vanskelig for ham å få jobb i Norge. Det resulterte i at Asbjørn Jensen ville prøve lykken i mulighetenes land, Amerika.

9. april 1928 ankom Asbjørn Jensen (søskenbarn av min svigerfar) New York. Bergensfjord hadde bragt ham fra Stavanger og over Atlanteren til New York. Der fikk Asbjørn raskt jobb i firmaet Consolidated Edison. Asbjørn la seg opp penger og tenkte stadig på sin kjære Astrid og sine 10 søsken I Egersund.

I 1934 dro Asbjørn fra Brooklyn for å besøke sin kjære og familien i Egersund. Det var sommer og en fin tid. Jobben i New York kalte og 3. august 1934 ankom Asbjørn tilbake med Bergensfjord fra Stavanger. Hans kjære Astrid var stadig i hans tanker og to år senere var han igjen tilbake i Egersund. Denne gang seiret kjærligheten og en lykkelig Asbjørn forlot Stavanger, i visshet om at hans hjertens kjære ville komme etter til New York. Asbjørn dro med Stavangerfjord og ankom New York 14. august 1936. Han hadde allerede skaffet leilighet til dem i East 31st Str., Kings, Brooklyn.

Tre måneder senere, den 12. november 1936 ankom Astrid Margrete Norheim med Bergensfjord fra Stavanger. På kaien stod hennes hjertens kjære, Asbjørn, og tok i mot henne. Endelig var de begge sammen i «mulighetenes land».

Historien forteller at allerede samme ettermiddag ble Asbjørn og Astrid viet i den norske Sjømannskirken i Brooklyn og erklært for å være rette ektefolk.

I oktober 1937 kom deres første fødte til verden i Brooklyn og fikk navnet Karl etter sin farfar. Minnene om Norge, familie og slekt, var sterk og allerede sommeren 1939 var den lille familien tilbake på besøk i Egersund. Det var en fin tid de opplevde med mange besøk til og fra slekt. Ferien for denne gang gikk mot slutten og 7. Oktober 1939 ankom den lille familien med mor far og lille Karl på 2 år, Brooklyn. Det var her de nå hørte hjemme. De bodde nå i en liten leilighet i 6701 Colonial Road i Brooklyn og hadde utsikt til Frihetsgudinnen.

Tiden gikk og familien økte til fire. Eivind Bjørn ble født i 1944 og døpt i den norske sjømannskirken i Brooklyn. Til info er Den norske Sjømannskirken i Brooklyn i dag å finne i New York. Det gamle alteret fra kirken i Brooklyn, befinner seg i dag på Vesterheim Museum i Decorah, Iowa.

Barna, Eivind Bjørn og Karl, vokste opp i Brooklyn og med foreldrene ble det snakket norsk hjemme og blant venner og på skolen snakket de engelsk.

Hjemlengselen til gamlelandet var der hele tiden og sommeren 1950 dro Astrid med barna Karl på 12 år og Eivind på 6 år, tilbake til Norge på besøk. Mor til Astrid, Rakel Norheim, var nå gått bort og ingen av hennes foreldre levde lenger. Men i Egersund hadde Astrid søsteren Margit som var gift og hadde familie i Egersund. I tillegg levde mor til Asbjørn og hans søsken.

Skole og hverdag kalte og 21. September 1950 ankom Astrid, Karl og Eivind Bjørn New York. Barna gikk på skole og Eivind Bjørn følte dragning mot Norge og norsk kultur. Dette resulterte i at Eivind Bjørn Jensen dro som 18 åring til Norge for å gå på sommerskole ved Universitetet i Oslo, for å lære mer norsk og om norsk kultur.

Bildet t.v.: Avreise fra New York til Oslo i 1962. Foreldre og broren Karl følger for å se Eivind Bjørn vel av sted på Stavangerfjord. Fra v. Karl, Asbjørn, Astrid f. Norheim og Eivind Bjørn Jensen.

Eivind Bjørn er min ektefelles tremenning. Han hadde to opplevelsesrike måneder i Oslo. Da han var vel kommet hjem til Brooklyn, resulterte dette i en avisartikkel i en (navn ukjent) avis i Brooklyn.

Artikkelen avsluttes ved at Eivind Bjørn Jensen sier: «skråsikkert skal jeg tilbake til Norge».

Allerede på overfarten med Stavangerfjord fra New York til Oslo i 1962 traff han Caroline Ugstad King med røtter fra Kristiansand og Hurum. Hun skulle også delta på sommerskolen ved Universitetet i Oslo. De var unge og beskjedne, så ingen direkte søt musikk oppstod da, men de holdt kontakten.

Det gikk ennå fire år før Eivind Bjørn og Caroline ble gift. Paret bosatte seg i Colorado og har to barn, Karoline og Einar.

Tilfeldigheter ville det slik at i 2007 kom Eivind Bjørn og Caroline på besøk til Egersund for å delta på slektstreff for Jensen familien. I den forbindelse kom Jan og jeg i kontakt med dem og vi var vertskap for dem i flere dager. Vi viste dem Jæren og tok dem med til forfedrenes gårder. Vi var bl.a.a. på Lensmannsgården på Mossige og på Norheim. På Norheim traff vi Tore Norheim som er Eivinds slektning og vi ble bl.a. vist gårdens museum. En stor opplevelse for Eivind Bjørn å oppleve på nært hold og med selvsyn, gården morfaren forlot til fordel for studier.

På bildet til venstre.:Mai 2007 på gården Norheim i Time. Eivind Bjørn Jensen fra Colorado på besøk hos sin slektning Tore Norheim som driver gården Eivinds farfar forlot til fordel for studier.Jeg hadde Eivind Bjørn og Caroline med meg til Sokndal også for å vise dem gårdene Barstad og Netland, hvor Eivind Bjørns oldefar kom fra og likedan Orrestad, hvor oldemoren var født og oppvokst. Vi hadde noen fine dager sammen i Rogaland denne mai måneden.Samme år i oktober, hadde vi (Tone, Jan og våre to yngste døtre) en tur til Colorado og Washington. I Colorado traff vi igjen Eivind Bjørn og Caroline og hadde en flott opplevelse sammen til Pikes Peak.

På bildet 6. oktober 2007 i Colorado.

Fra v. Tone Tjensvold Barstad, Jan Barstad, Caroline Jensen og Eivind Bjørn

Om kvelden var vi invitert til aftens hos deres datter Karoline og ektefellen Jason.

Bildet over.:

I Denver, Colorado, oktober 2007.

Fra v. Jan Barstad fra Bryne, Einar Norheim Jensen (sønn av Eivind og Caroline), Caroline Jensen, Jason Fritz og kona Karoline Jensen Fritz og helt til høyre Eivind Bjørn Jensen.

Datteren Karoline har også vært på sommerskole ved Universitetet i Oslo og lært norsk og om norsk kultur. Dette var i 1996. Den dag i dag uttaler Karoline at å komme til Norge, er som å komme hjem.

Hvordan kan det ha seg at til og med tredje generasjon emigranter føler det på denne måten? I august kommer Eivind Bjørn og Caroline sammen med datter Karoline og svigersønn Jason for å tilbringe noen uker i Norge. Først blir det slektstreff i Moss før ferden går til Oslo og Bergen. Karoline og Jason Fritz blir noe lenger i Norge og nå er det deres tur til å bli vist hvor forfedrene bodde og levde i Sør Rogaland.

Vi gleder oss til å treffe disse gjestfrie og hjerte varme menneskene, vår amerikanske slektninger,

Skrevet av: Tone Tjensvold Barstad 19.juni 2016.