Budstikka i april 2016

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte tirsdag 26. april 2016 på Sivdamsenteret kl. 19:00.

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 100.

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

___________________

2016

Tirsdag 24. mai 2016

Ambassadør Else Berit Eikeland.

Eikeland er Norsk ambassadør til de arktiske områdene. Hun kommer fra Varhaug og var mange år Norsk ambassadør i Canada. Hun vil fortelle om det Canadiske samfunn. Sandnes Trekkspillklubb spiller etter pausen.

Tirsdag 23. August

Tirsdag 6. september

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 27. september Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 4. oktober

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 25. oktober

Anne Elisebeth Skogen kommer tilbake med forteller-forestillingen «VEGEN VIDARE VEST» om korleis det gjekk vidare med slooparane, i allefall nokon av dei, etter at Anne Elisaeth forlet dei i Kendall i 1825 like før jul.

Tirsdag 1. november

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Øyvind Nordsletten

Julemøte, innsetting av nytt styre.

2017

Tirsdag 3.januar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 24. januar 2017

Tirsdag 7. februar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28. februar 2017

Jostein Mykletun

"Norge og USA -

Gamle transatlantisk bånd i en utfordrende verden". Mykletun er tidligere ambassaderåd ved den norske ambassaden i Washington, D.C. (2001-2005) og generalkonsul i Houston, Texas (2010 - 2015).

Tirsdag 7. mars

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28 Mars 2017

Liv Tjemsland - En reise gjennom 50 Stater.

Tirsdag 4.april

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 25. april 2017

Odd Sverre Aasbø er

forfatter av boken “Drømmen om Amerika, fra Vikingferd til Super Bowl”.

Tirsdag 23. mai 2017

Laget vårt feirer 20 års jubileum.Laget ble stiftet 31 mai 1997 på Sandnes Motorhotell. Vi skal i det minste ha stor kake!

Tirsdag 26. september 2017

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 24 oktober 2017

Lørdag 28. oktober 2017 SLEKTSGRANSKER-DAGEN

Tirsdag 21 November 2017

Valg

Tirsdag 5. November 2017 Julemøte med grøt eller middag. Innsetting av nytt styre.

___________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

__________________

Historien om Edvarda Omine Aardal født i 1892 i Aardal Hå, er skrevet av datteren Wanda Benson. Les historien her. ______________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er april - utgaven 2016 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Ann Elisabeth Laksfoss Hansen. Nordmenn i Alicante, Spania og paralleller til andre utvandringer

Selv om den store utvandringen i norsk historie dreier seg om nordmenn som reiste vestover til USA, finnes også en rekke mindre og nyere utvandringer. Mens nordamerikanske pensjonister fra Dakotas, Montana og Minnesota har flyttet til Arizona og Florida (snowbirds) har norske trekkfugler oppholdt seg halve året i Spania, Tyrkia og Thailand. Min forskning dreier seg om både norske trekkfugler til Alicante nordmenn som har utvandret og jobber i Alicante-provinsen de siste 50 årene. Fenomenet handler om velstand, olje og en rik velferdsstat, men også om kroniske sykdommer og lave skatter.

  • Ann Elisabeth er universitetslektor ved UiS ved det humanistiske fakultet, Institutt for kultur- og språkvitenskap.Etter pausen forteller Svein Inge Årrestad noen små histoier. Kari Nævra Ree trakterer pianoet.

Fra PresidentenTone Tjensvold Barstad.

Kjære SONs venner!

Påsken er over, det er vår på Jæren med blomster som titter frem, små grønne ører på busker og trær og små lam som springer rundt på jordene. En fin årstid.

Vi har arrangert det siste treffet med slektsgransking i regi av Leiv Eiriksson Lodge denne våren. Også denne gang møtte mange opp. Det er tydelig at vi dekker et behov her på Jæren. Vi vil nå evaluere treffene vi har hatt og vurdere om vi skal fortsette til høsten med slektsgransking.

Vi hadde besøk av tidligere NRK ansatt, Engwall Pahr-Iversen på mars møte. Han holdt et interessant foredrag om Olai Aslakson fra Tananger og hans bekjentskap med Buffalo Bill Cody. Etter pause underholdt, den jærske trubaduren Martin Våland med amerikanske svisker og country. Han flettet også inn historier om emigrantene som dro til det lovede landet og hva som møtte dem der. Det ble mange inntrykk å ta med seg videre.

Vi har innsamling av frimerker til Tubfrim. Har du frimerker liggende, ta dem med og lever dem til en i styret innen april mnd.

På møte i april er Ann Elisabeth Laksefoss Hansen foredragsholder. Hun er ansatt ved UIS og vil kåsere om migrasjon til Spania og dra paralleller til det som skjer i USA med klimaflykningene der.

Kom på møtene våre og hør gode foredragsholdere, sang og musikk. I pausen blir det god anledning til en god drøs, i tillegg til at det blir servert kaffi og litt å bite i.

Hilsen fra Tone.

Referat fra medlemsmøtet tirsdag 29. mars 2016 på Sivdamsenteret. (Mer bilder på Facebook her)

Møtet startet som vanlig med velkomstord fra president Tone Tjensvoll Barstad, før de tre nasjonalsangene ble sunget med Terje Vold på pianoet.

Hun minnet om jubileumsfest i Haugaland Lodge 11.juni, og at interesserte kunne melde seg på ved å kontakte Karleif Lende. Hun minnet også om slektgranskning 5. april, som ville være den siste for vårsesongen. Minnet også om at nye medlemmer alltid er velkomne. Hun ønskte spesielt velkommen til kveldens to gjester, Engwall Pahr-Iversen, som ville kåsere om forfatteren Olai Aslagsson om hans vennskap med William Cody, eller som de fleste kjenner han som “Buffalo Bill”.

Martin “Jærlyd “ Våland ville underholde oss med sanger som passet til utvandring og til nordmenn i Amerika.

Martin Våland starte med to gripande sanger før ordet ble gitt til Engwall Pahr-Iversen. Han startet med ordene at det ikke er lett å hoppe etter Wirkola, og det sier litt om presentasjonen av sangene.

Pahr-Iversen snakket om Olai Aslagsson (1885 - 1971) Han var født i Stavanger, men hadde årelange opphold i USA. Han var der i tre perioder, før han flyttet tilbake til Norge for godt i 1929.Han hadde blant annet to brødre Emil Abrahamsen, som ble kalt den siste jærmaleren og Peter Sigurth, som var skuespiller. Alle brødrene fikk omtale i Store Norske Leksikon, men om Olai står det fire linjer. Født i Stavanger, norsk forfatter, oppholdt seg en lengre tid i Amerika, hvor han fant motiver til en rekke bøker, f.eks “Under præriens himmel (1918), De øde vidder (1921), Buffalo (1931), Ulven og mennesket (1951). Aslagsson var en god villmarks- og dyreskildrer.Da han var hjemme ble han presentert som bror av sine kjente brødre.Etter en tid som cowboy kom han blant annet til byen Cody i Wyoming. Det var en liten plass der alle kjente alle. Buffalo Bill som da var i byen lurte på hvem denne fremede karen kunne være, og slik ble det kontakt mellom dem.Olai var også gjeter og cowboy i Montana.I mange år var hunder og sauer det eneste selskapet han hadde. Ingen bøker eller annen form for stimulans. Det var han naturen og dyrene. Det ble sagt dersom en sauegjeter startet å synge solo på prærien, var det et tegn på at de holdt på å bli “galne”. Mange sauegjetere gikk inn i verden av galskap. Ensomheten tok knekken på dem. Olai verken sang eller ble gal. Han skreiv ned sine inntrykk av dyreliv og naturen. Han utviklet sine tanker sammen med dyrene og naturen, slik at han liksom ble en del av den.Olai Aslaksson var også litt av en tusenkunstner. Han konstruerte blant annet en sekkekrok som han fikk patent på, men det var ingen som ville produsere for ham.

I 1964 ble det i USA og England utgitt et storslått bokverk som ble kaldt “The big book of wild animals” I denne virkelige mammutsamlingen er blant andre forfattere som Jack London og Hans Fallada. Olai er representert med et kapittel fra boka “Tom the grizzly” som aldri er utgitt på norsk.

Han ga ut 14 bøker som utkom på mange språk. Det var bare et fåtall av dem som kom på norsk. Ellers skrev han noveller som ble lest i radioen av Sverre Holm. Noveller var det også i Stavanger Aftenblad, illustrert av Henrik Imsland.

Presidenten takket for et interessant foredrag og det ble allsang før kaffi, lapper og lotteri.

Etter pausen underholdt Martin Våland oss med fin og god musikk. Han oppfordret også publikum til å delta, noe som falt i god smak. .Jeg tror for min del at jeg har mange med meg som kunne ha hørt mye mer, men det får bli en annen gang, Martin.Presidenten avsluttet møtet med å takke de 38 fremmøte, og minnet om neste møte 26.april. Gunnar Line Risareferent.

Om Fjermestad slekt i Canada

I lodgen vår har vi Ingfrid Tordis Fjermestad som evner å sette ord på hva som opptar henne i hverdagen med lune, korte og konsise vendinger. 27 mars i år skrev hun på FB-siden sin det som kanskje omhandler nettopp det vi er opptatt av. Hun har lovet meg å skrive mer om kontakten med familien i Canada. Inge.

I dag tenkjer eg på mitt kjære søskenbarn i Canada, Gudrun (Fjermestad) Brown, som døydde for nokre dagar sidan. Ho budde på øya Viktoria, halvannan times ferjetur frå Vancuver. For 8 år sidan var bror min, Torbjørn, og eg i Canada for å treffa søskenbarna våre og sjå farmen der dei vaks opp. Søskenbarnet mitt, Solveig Bernice, Gudrund, Torbjørn og eg køyrde saman i 10 dagar og vart godt kjende,. Gudrun var lærar, men ho og mannen dreiv ein overnattingsstad ved hovedvegen til Alaska. Då eg var ung, høyrdes dette romantisk ut, men ho kunne fortelja om kulde og hardt arbeid. Då me overnatta på turen til farmen, delte me 3 damene rom, og då me var komne i seng, puta me oss opp og sat og såg canadiske nyheter...og prata. Eg fekk høyra om barndom og ungdom. Sorg og glede. Gudrund var ei flott dame, og me fekk god kontaktakt. Då turen var over, og me var komne ned til Vancuver att, skulle ho reisa heim til Viktoria med buss/båt. Me tok farvel med henne på busstasjonen, og då ho gjekk mot utgangen, forsto eg det var siste gongen eg såg henne. Eg er takksam for dei 10 dagane me fekk vera i lag, og eg har mange bilete å sjå attende på.

Bokomtale

Odd Lovolls nyeste bok tar for seg en hittil lite beskrevet del av norsk utvandringshistorie til USA: gjennom kanadiske havnebyer. Boken kom på engelsk i fjor (Across the Deep Blue Sea, Minnesota Historical Society Press, 2015 ), og nå kommer den norske utgaven:

DEN LANGE OVERFARTEN Tidlig norsk utvandring til Amerika

Den lange overfarten undersøker et kapittel i norsk utvandringshistorie som aldri har blitt fortalt før. Odd Lovoll viser hvordan Quebec, Montreal og andre havnebyer i Canada ble inngangsporten for norske utvandrere til Nord-Amerika, og dermed erstattet New York som den viktigste destinasjon fra 1850 til slutten av 1860-tallet. I løpet av disse årene gikk 94 prosent av norske utvandrere i land i Canada. Innføringen av frihandel lot norske seilskuter ta del i den lukrative trelasthandelen mellom Canada og de britiske øyer. Skip fraktet tømmer én vei over Atlanterhavet og utvandrere vestover. For de aller fleste som steg i land i kanadiske havnebyer, ble Canada en korridor til endelige reisemål i øvre Midtvesten, primært Wisconsin og Minnesota.Boken inneholder personlige emigranterfaringer overlevert i familier som innvandret, støttet av omfattende forskning. Den formidler fortellinger om lidelse, utholdenhet, nederlag og suksess blant mennesker som søkte et bedre liv i et nytt land. ISBN: 9788230401590.

Odd S. Lovoll har skrevet en rekke bøker om nordmenn i Amerika og er omtalt som «norskamerikanernes fremste historiker». Han var den første som ble utnevnt til King Olav V Professor of Scandinavian-American Studies ved St.Olaf College og var fra 1995 til 2005 professor II i amerikansk historie ved Universitetet i Oslo. Lovoll fikk Fritt ords Honnør for boka Norwegian Newspapers in America i 2011.

I samarbeid med forlaget Spartacus / Scandinavian Academic Press arrangerer NAHA-Norge

lanseringsmøte tirsdag 3. mai 2016 kl 17, i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2 (0258 Oslo). Odd Lovoll vil være tilstede og snakke om boken i samtale med Gunnar Nerheim fra Universitetet i Stavanger. Terje Hasle Joranger vil innlede og styre diskusjonen etterpå. Det blir enkel servering. Arrangementet er gratis og åpent for alle, så spre gjerne invitasjonen - og ta med en venn ! Hilsen Ellen Vollebæk, NAHA-Norge.

Cleng Peerson Symposium (les hele programmet her)

Tysværtunet kulturhus, Aksdal torsdag 28. april 2016 - kl 10:00 – 16:00

Cleng Peerson Center og Tysvær kommune fortsetter med årlig symposium for folk med interesse for migrasjon og historie. Tema og hensikt i år er.: 1) Korleis kople fortid og nåtid ? 2) Å knytta utvandrartradisjonen til dei aktuelle migrasjons-utfordringane vi har i vår tid. 3) Utvikling av nettverk mellom utvandrarmiljøa i Noreg. Møteleiar: Vidar Aarhus som også er prosjektleiar.

Påmeldingsfrist: 22. april til: vjohanaa@online.no | ingvar.froyland@tysver.kommune.no

Deltakaravgift inkludert lunsj: 300,- kroner. Middag: 220,- kroner.

I sommer er det internasjonal Kongress i Tacoma, WA. Les mer her.

Distrikt 8 har tur til USA i den anledning. Turen starter i San Francisko - via Californias vindistrikt og Redwood Nasjonalpark til Seattle, Tacoma og Poulsbo som er en norskere by enn noen by i Norge!

Reiseleder er tidligere visepresident i Distrikt 8, Nils-Audun Gerhardsen.

Egen turguide er med slik at deltakerne skal få mest mulig ut av den fantastiske turen.

Fin prospektet med påmeldingsskjema her:

Fra strategidokumentet

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

___________________________________________________

Sons of Norway, distrikt 8, har fått ny hjemmeside. www.sofn.no

Hjemmesida fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke email-adressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord.

For noen medlemmer vil ikke dette fungere. Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene.

Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no.Passordet er også her medlemsnummeret.

Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan opplysningene rettes.

Hilsen styret i D8 v/Tor Arild Halvorsen.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt. Du kan levere frimerker på medlemsmøtene våre. Karleif Lende tar i mot.

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)