Budstikka august 2010

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

BUDSTIKKA

Torsdag 26. august 2010 - kl. 19:00.

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim. (kart)

Se omtale lengre nede på siden.

Fra presidenten

Inge Nødland

Lodge President

Kjære Sons of Norway venner.

Søndag 15. august fikk jeg den triste melding om at medlem av vår lodge Magne Stensland døde på SUS samme kveld, kl.1800. Det var kreften som tok Magne fra oss bare 66 år gammel. Magne var en person med et aldri sviktende humør og som forstod verdien av samarbeid og vennskap for å få til resultater. Han hadde mange jern i ilden. Et var M/K Andholmen, båten til Shetland Larsen som han var med å restaurere og et annet var DIS-Rogaland. Det var i DIS Rogaland jeg lærte ham å kjenne. Samarbeidet om Slektsgranskerdagen og felles medlemsmøter har vi i Leiv Eiriksson Lodge hatt stor glede glede av for å knytte til oss dyktige foredragsholdere og nye medlemmer. Vi får lage Slektsgranskerdag i år også uten Magne, men i hans ånd. Magne ble gravlagt på Lagård fredag 20. august.

Denne høsten starter vi møtesesongen med Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland. Statsråden har ansvar for politikken knyttet til universitet og høyskoler, forskning, studiefinansiering og fagskoleutdanning i Norge. I et notat til møtet skriver Tora Aasland følgende. :

STUDENTUTVEKSLING NORGE-USA-CANADA

USA og Canada er blant våre mest populære samarbeidsland når det gjelder studentutveksling.

Det er en verdifull investering for både studenter og land at unge mennesker lærer å kjenne et annet lands kultur og folk. På grunn av den store utvandringen fra Norge til Nord-Amerika for noen generasjoner siden, er det mange bånd og mye kontakt.

Dette er et godt utgangspunkt for studentutveksling.

Regjeringas Nord-Amerika-strategi inneholder både samarbeid mellom myndigheter, styrking av studentutveksling, etablering av partnerskapsavtaler inne utdanning og forskning, og styrking av informasjonsarbeid og nettverk. Jeg vil på møtet den 26. august fortelle mer om dette, og om hva Sons of Norway kan bidra med.

Med vennlig hilsen.

Tora Aasland -

Forsknings- og høyere utdanningsminister

At vi har fått statsråden til å snakke om studentutveksling er blitt lagt merke til i Sons of Norway sentralt og de ber om å få referat fra møtet statsrådens tale til internasjonalt styremøte den 28. august.

Flere i vår lodge, inklusive hele styret, skal på tur i i "Emigrantenes fotspor - del tre fra Minneapolis, MN til Seattle, WA . Vi reiser 10. september er hjemme 24 september. Noen av oss har utvidet turen for å besøke slekt og venner når vi først er på den kanten. Vi snakker allerede om turer i 2012 og 2014.

Vi er allerede i gang med planlegging av møtene neste år, men i høst har vi nå avtalt følgende:

Torsdag 30. september Bjørn Kaspersen - Amerikansk bilindustri. Fredag 29. oktober blir det Bokkveld hos ORRE LIBRIS der hvor butikken er da. Toril Brekke kommer for å presentere sin siste bok. Lørdag 30. oktober er det Slektsgranskerdag i Klepp Rådhus. Torsdag 25. november kommer Janne Bondi Johannessen, UiO og snakker om "Det norske språket finst overalt i Midtvesten". Julemøtet blir Torsdag 9. desember og Arthur Langerud (1918- ) forteller om sin tid som tømmermann og sjåfør på Long Island og som rormann på Stavangerfjord i 6 år.

Til slutt godtfolk. Velkommen med kjentfolk og venner til hyggelige møter i høst.

Inge

Minnerik felles sommeravslutning for lodgene i stavangerområdet 22. juni.

For flere måneder siden mottok lodgene i vårt område en forespørsel fra USA. Henvendelsen gjaldt en gruppe ungdommer i alderen 16-18 års fra Stoughton, Wisconsin, som sammen med sine foreldre, skulle besøke Norge i juni. Gruppen som kaller seg Stoughton Norwegian Dancers, består av 30 unge dansere som har spesialisert seg på norske tradisjonelle danser. Inge Nødland fra Leif Eiriksson lodge grep fatt i den utfordringen det var å lage et godt og variert program for de besøkende ungdommene.

Etter en rundreise i det sørlige Norge var danserne fra Stoughton endelig kommet til Stavanger, siste stopp på det som for de fleste hadde vært årets store opplevelse: Norgesturen. Ved siden av sightseeing i området og besøk i domkirke og oljemuseet, var et besøk på Orre Friluftshus lagt inn i gruppens omfattende reiseprogram. Distriktets tre lodger hadde viselig nok lagt sine respektive sommeravslutninger til samme sted og tid. De tre lodgene stod for bevertning og grilling av alt fra pølser og karbonader til kyllinger og koteletter – med andre ord mat som amerikanerne hadde god kjennskap til. De tre lodgene, Ryfylke, Cleng Peerson og Leif Eiriksson, skaffet råvarer og stod for grilling både til sine egne lodgemedlemmer og til sine amerikanske gjester. Til sammen var vi en god del mennesker i Orre Friluftshus denne kvelden før St. Hans kvelden. Godt og vel 60 amerikanere og omtrent like mange fra de tre lodgene skulle tilsi at godt over hundre matglade gjester ble behørig bespist.

Lodgene hadde kjøpt rikelig inn med mat – vel vitende om at ungdommer, norske som amerikanske, setter stor pris på grillmat. All frykt for at vi skulle få for lite mat til å tilfredsstille en stor ungdomsflokk og en omtrent like stor flokk med et godt voksent reisefølge, forsvant etter som vi så at vårt omfattende lager av grillede produkter, holdt utmerket tritt med avsetningen.

Som takk for kroppslig påfyll, gav så de unge danserne fra USA oss en noe mer åndsrik tilbakebetaling i form av en svært flott danseoppvisning. For en ikke-spesialist som jeg selv betrakter meg som, så det ut som om alle de klassiske stilarter innenfor gammeldansen var representert. De smilende ungdommene hadde trent seg opp til et høyt nivå gjennom valgfaget dans på skolen. Det var intet mindre enn imponerende å se det fine samspillet mellom alle aktørene, dansere så vel som musikere.

Etter sin glitrende forestilling begav ungdommene seg ut i den svale sommerkvelden. Hva kunne vel være mer forlokkende og innbydende enn den myke sanden og de lune sanddynene i den lave kveldsolen som sendte ut sine siste stråler før den majestetisk forsvant i havet? Mens ungdommene gav seg naturen i vold, fant de mer tilårskomne tiden inne til å ta en runde med allsang. Svein Inge Årrestad og Gunnar Barstad hadde tatt sine trekkspill med seg, og enhver som kjenner hva de to står for musikalsk, kunne ane at vi nå ville få en riktig hyggestund med nostalgiske sanger. Her vekslet det mellom engelsk/amerikanske og norske godbiter som ”Home on the range” og ”Auld lang Syne” til ”Kjerringa med staven” og ”Pål sine høner”. At både gjester og verter koste seg med sangene, er vel unødvendig å si. Stor takk til Svein Inge og Gunnar for den gode stemningen de skapte.

Det er lenge siden distriktets lodger har hatt en slik stor samling av medlemmer til et arrangement. De amerikanske danserne og deres foreldre bidro til å virkeliggjøre målsetningen om å ”vedlikeholde båndene med det norske Amerika”.

John A. Aasland (Cleng Peerson Lodge)

Onsdag 18. august 2010. Ryfylke Lodge - Medlemsmøte

Onsdag 25august. Dalbuen Lodge har medlemsmøte

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim. (kart)

Tora Aasland - Forsknings- og høyere utdanningsminister snakker om STUDENTUTVEKSLING NORGE-USA-CANADA Som vanlig blir det kort forretningsdel, kaffe, musikk, lotteri og god drøs.

Torsdag 26. august 2010 - kl. 19:00.

Onsdag 15. september 2010. Ryfylke Lodge - Medlemsmøte

Tirsdag 21. september 2010- Cleng Peerson Lodge medlemsmøte på Madla Bydelshus.

24. - 26. september. Kulturarrangement i Klepp

Torsdag 30. september 2010

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim. (kart)

Bjørn Kaspersen - Amerikansk bilindustri

BOKOMTALER

Det lovede landet - Forfatter Toril BrekkeForlagets omtale.

Mens Drømmen om Amerika" handler om søken etter mer frihet og "Gullrush om jakten på gull og rikdom, møter vi i "Det lovede landet" lykkejegeren og rømlingen.

Den foreldreløse Lasse Fagervår må flykte for ikke å bli stemplet som tyv. Tilbake ved Ofotfjorden står kjæresten og odelsjenta Agnes som ikke kan glemme ham. Agnes får et brev fra New York om å komme etter. Men hvor i New York kan hun finne ham? Og blir han værende der på østkysten? Først etter ti år med eventyrlige forviklinger møtes de på Stillehavskysten i det nordvestlige USA. Toril Brekke er en drivende forteller, som både gir oss en gripende kjærlighetshistorie og tar oss med til de norske innvandrernes virkelighet blant sjøfolk i Brooklyn, bønder i Midtvesten, cowboyer i Texas og tømmerhoggere i nordvest.Toril Brekke kommer til oss i oktober for å presentere boken på medlemsmøte/bokkveld hos Orre Libris og på slektsgranskerdagen 2010.

Fra Roger Kvarsvik har vi fått denne omtalen av hans og Thor Gotaas sin nye bok.:

Ørkenen Sur - den norske uteliggerkolonien i BrooklynDet økonomiske krakket på børsen i Wall Street i 1929 påvirket også nordmenn i Amerika. På det tidspunktet bodde det 60 000 norskamerikanere eller nordmenn i New York. Flesteparten bodde i Brooklyn, "Mysostkolonien" het den på folkemunne.

Det norskeste strøket, 8. Avenue, ble kalt "Lapskaus Boulevard". Også på ei søppeldynge i Red Hook klorte nordmenn seg fast. Les mer her.

Dette er en andel av det folk spiller for til erstatning for inntekter fra spilleautomater.

Norsk Tipping deler ut noe som kalles "Grasrotandelen".

Det påvirker ikke innsatsen eller premiene for deg, men laget vårt kan få noen ekstra kroner å rutte med.

Du må ta med spillerkortet dit fra Norsk Tipping å registrerer deg enten på nettet eller hos din tippekommisjonær ved å oppgi organisasjonsnummer eller vise strekkoden under Leiv Eiriksson Lodge har organisasjonsnummer (Brønnøysund)992 478 187

Organisasjonsnummeret finner det også nederst på hjemmesiden vår http://www.sonsofnorway8021leiv.com/

Link til en annen medlemsavis. Synnøve Nordkapp Lodge i St. Paul, MN

Ryfylke Lodge sin medlemsavis finner du under medlemsblader i Strandhistorielag.

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem nettsiden på Sons of Norway internasjonalt siden som heter "Join Us > Sign Up ". Velg "Norway" og trykk "find a lodge" og du kommer på nettsiden med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer.

Innsamling av frimerker til Tubfrim

Innsamling av frimerker til Tubfrim er et arbeid lodgene har holdt på med i mange år.

Lodgene i Amerika deltar på samme vis. Du kan ta med frimerken på medlemsmøtene våre. For at vi skal bli med i konkuransen om mest innsamlede frimerker må vi ha frimerken på medlemsmøte nå i mai.

Tuberkulosearbeidets Frimerkeforretning TUBFRIM ble opprettet på Nesbyen i 1928. Postmester Ditlef Frantzen tok initiativet, og formålet var å samle og omsette brukte frimerker til tuberkulosearbeid blant barn i Norge.

Les mer om Tubfrim her

Jærbloggen Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

Sjekk ut "Sons of Norway Blog". Ledelsen i Minneapolis har satt profesjonelle journalister til å skrive i bloggene. Det er artig for oss i Norge å lese om hva

WRITTEN BY ERIK EVANS, COMMUNICATIONS MANAGER FOR SONS OF NORWAY. THE MISSION OF SONS OF NORWAY IS TO PROMOTE AND TO PRESERVE THE HERITAGE AND CULTURE OF NORWAY, TO CELEBRATE OUR RELATIONSHIP WITH OTHER NORDIC COUNTRIES, AND PROVIDE QUALITY INSURANCE AND FINANCIAL PRODUCTS TO OUR MEMBERS.

Sons of Norway har sin egen side på "fjesbogå" som du finner her

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

STYRET i Leiv Eiriksson Lodge 2010 ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 - inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

ARNE PRIMSTAD

4360 Varhaug

Tlf: 51 43 05 14 – Mobil: 928 52 562

Belegningsstein –

Alt innan hagearbeid

Natursteinmuring – Håndgraving

Plantebeskjæring – Minigraver

Jærstein til gardløing

Rennesøystein til forblending

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker!

Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf.: (+47) 38 35 02 04

Leiv Eiriksson Lodge 8-021

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187

Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp

kl. 19:00

Kontingent 2010: 400 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)

Miljøvern

Les Budstikka på nett.

Spar trykking og porto.

Har du anledning til å motta Budstikka på E-post,

gi oss beskjed om E-postadresse snarest.

Du kan også finne den på hjemmesiden vår

www.sonsofnorway8021leiv.com

We only print the emails we really need to!

Facebook

Amerikanerne er opptatt av og om hva som foregår i vårt samfunn.