Budstikka i april 2010

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

BUDSTIKKA

Torsdag 29. april 2010 - kl. 19:00.

Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim. (kart)

Se omtale lengre nede på siden.

Fra presidenten

Inge Nødland

Lodge President

Kjære Sons of Norway venner.Nå skjer det mye i sandkassen vår. Turen i emigrantenes fotspor 2010 er allerede fulltegnet. 45 deltakere har betalt depositum og mange har også utvidet turen med private besøk i USA før og eller etter hovedturen. Vi reiser fredag 10. september og mange er hjemme akkurat tre måneder før jul. Tone har allerde begynt på arbeidet med å kontakte alle Sons of Norway Lodgene langs ruten. Vi håper å kunne treffe så mange mennesker vi kan langs veien enten det er lodge medlemmer, slektninger eller bare interesserte. Det er er et stort men givende arbeide å kontakte folk og familier langs reiseruten. Jeg regner selv med å treffe slekt på hver eneste stopp på veien fra Minneapolis til Seattle.Torsdag 15. april ble "Restauration" sjøsatt på Finnøy. Flere fra lodgen vår hadde tatt turen til Finnøy for å delta både ved sjøsettingen og på konserten med Hanne Krogh om kvelden. Etter sjøsettingen ble det servert mat som vi kan anta ble servert på overfarten til Amerika. Salt lam med potetstappe og lefse med salt sild, løk og rømme. Arne Nordbø, primus motor i stiftelsen "Emigrantskipet Restauration", hadde laget et utrolig bra arrangement. Arne og hans medhjelpere skal ha en stor takk for en vellykket dag!

Båten skal døpes 16. mai i Stavanger etter at plaketten som forteller om Lars Larsen Geilane blir avduket like ved jernbanen. Det blir skuespill og opptog til kaien.

Medlemsmøtet i Leiv Eiriksson Lodge torsdag 29.april er også viet emigrantbåten Restauration. Gunleif Seldal er historiker i Lodgen forteller om båten og om byggingen av den. Gunleiv sitter også i styret for stiftelsen som fikk bygget båten. Hans arbeid med å finne fram til alle detaljene om båten har vært avgjørende for utforming av skrog til et samlet hele. I budstikka denne gangen finner du en artikkel han har skrevet om restauration. Vell møtt til møtet 29. april på Fredheim. Ta med noen venner og kom!

Inge

Referat fra medlemsmøte på Leiv Eiriksson Lodge 25. mars 2010

på Undheim Samfunnshus

"Særtrekk i amerikansk landbruk i dag"

Møtet ble avholdt på Undeheim forsamlingshus med et veldig godt oppmøte. Ca 80 personer fikk med seg et spennende og innholdsrikt foredrag fra en nestor innenfor landbruket i Norge , tidlegare dep.råd, Per Harald Grue. Han har også inngåene kjennskap til landbruket i USA. Per Harald Grue tok oss med på en fin vandring i mulighetene og utfordringene som landbruksnæringen i USA har hatt og har i dag. Teller man antall gårdsbruk, så var svært mange så små at gårdbrukeren hadde en jobb i tillegg. Det er i USA som i mange andre deler av den vestlige verden, for at man skal ha et drivverdig bruk så må man opp i størrelse. Og størrelsen på nevnte gårdsbruk ”over there” er veldig store. En skulle tro at man med slike størrelser var veldig automatisert. Men slik er det faktisk ikke. Det var utstrakt bruk av meksikanere. De er billig arbeidskraft og brukes i utstrakt grad på gårdene.

Grue fortalte også om at det er mange gårder som spesialiserer seg og arbeider frem nye produkter til markedet. Ellers var det interessant å høre at bøndene i USA har de samme utfordringer til inntjening og dermed blir subsidiert som man gjør i Norge.

Det er ellers interessant at det er mange av de norske emigrantene som har bygget landbruket i midt-vesten.

Svein Inge Årrestad hadde etterpå et godt og humoristisk kåseri om jærhumoren. Gunnar Barstad trakterte piano og trekkspill som bare han kan.

Du kan lese mer om amerikansk landbruk her

Torsdag 29. april 2010 Medlemsmøte Leiv Eiriksson Lodge på Fredheim. Gunleif Seldal snakker om Restaurationens opprinnelse samt en liten oppdatering om replikaen som ble sjøsatt på Finnøy 15.april i år.

Møter og andre aktiviteter framover.

Vi får besøk av disse 22. og 23. juni 2010. De kommer fra den byen i Amerika som må være mer norsk enn de fleste byene her hjemme. De feirer syttende mai 3 dager til ende hvert år og hele byen er pyntet med norske flagg hele året.

Sankt Hans vil de få oppleve sommerkvelden på Vaulen, men kvelden før håper jeg mange ai lodgen får møte dem

Les mer om danserne her.

Link til en annen medlemsavis. Synnøve Nordkapp Lodge i St. Paul, MN

Ryfylke Lodge sin medlemsavis finner du under medlemsblader i Strandhistorielag.

Månedens vits finner du her

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem nettsiden på Sons of Norway internasjonalt siden som heter "Join Us > Sign Up ". Velg "Norway" og trykk "find a lodge" og du kommer på nettsiden med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer.

Redaktør - Geir Lund

Jærbloggen Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

Sjekk ut "Sons of Norway Blog". Ledelsen i Minneapolis har satt profesjonelle journalister til å skrive i bloggene. Det er artig for oss i Norge å lese om hva

Amerikanerne er opptatt av og om hva som foregår i vårt samfunn.

WRITTEN BY ERIK EVANS, COMMUNICATIONS MANAGER FOR SONS OF NORWAY. THE MISSION OF SONS OF NORWAY IS TO PROMOTE AND TO PRESERVE THE HERITAGE AND CULTURE OF NORWAY, TO CELEBRATE OUR RELATIONSHIP WITH OTHER NORDIC COUNTRIES, AND PROVIDE QUALITY INSURANCE AND FINANCIAL PRODUCTS TO OUR MEMBERS.

Sons of Norway har sin egen side på "fjesbogå" som du finner her

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

STYRET i Leiv Eiriksson Lodge 2010 ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 - inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

ARNE PRIMSTAD

4360 Varhaug

Tlf: 51 43 05 14 – Mobil: 928 52 562

Belegningsstein –

Alt innan hagearbeid

Natursteinmuring – Håndgraving

Plantebeskjæring – Minigraver

Jærstein til gardløing

Rennesøystein til forblending

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker!

Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf.: (+47) 38 35 02 04

Leiv Eiriksson Lodge 8-021

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187

Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp

kl. 19:00

Kontingent 2010: 400 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)

Miljøvern

Les Budstikka på nett.

Spar trykking og porto.

Har du anledning til å motta Budstikka på E-post,

gi oss beskjed om E-postadresse snarest.

Du kan også finne den på hjemmesiden vår

www.sonsofnorway8021leiv.com

We only print the emails we really need to!

Facebook

Lenger ned finner du en artikkel som Gunleif har skrevet om "Restauration” og sluppefolkets reise til Amerika".

Som vanlig blir det kaffe, musikk og god drøs.

Inngangspenger kr. 50,_

Oppsummering av medlemsundersøkelsen.

Da Sons of Norway sentralt har rettet fokus på forbedringstiltak innad i organisasjonen, har vi lokalt videreført dette med å legge opp til en medlemsundersøkelse. Denne ble avholdt for kort tid siden og hadde en del gode kommentarer som vi vil gjengi her:

- Klart ønske om engelsk kurs. Vi tar sikte på kurs i daglig tale med "tema" til høsten

- De som hadde svart var stort sett fornøyd med medlemsmøtene

- Flere kunne tenke seg å fortelle en historie om Amerika både fra nåtid og fortid. Her ønsker styret at de som svarte på dette tar direkte kontakt for å diskutere en fremdrift på tid og tema.

- Hvordan vi skal rekruttere nye medlemmer? Svarene var bl.a. spille på den historiske arv, lage til familiesammenkomster for store og små, ta opp emner av interesse for unge og eldre.

Restauration og sluppefolkets reise til Amerika/

Restauration og sluppefolkets reise til Amerika/Gunleif Seldal/april 2010/ Copyright

For temmelig nøyaktig 190 år siden ble sluppen ”Restauration” klargjort i Egersund for transportoppdrag langs de skandinaviske kyster. Det var jakten ”Emanuel”, opprinnelig bygget 1802 i Hardanger på oppdrag av egersundrederen Theophilus Bowitz, som hadde blitt ”fortømret” i Egersund og nå fremsto som slupp. Som jakt var drektigheten blitt målt til 6 kommerselester. Sønnen Torger Reiersen Bowitz overtok ”Emanuel” i 1806 og holdt henne under seil til slutten av 1816. Deretter ble hun ”restaurert”. I februar 1820 ble ”Restauration” oppmålt av tollvesenet dersteds og funnet å være drektig 18 ½ kommerselester. Sluppen gjenopptok fraktefarten hun tidligere gikk i som jakt, og hun var ofte innom Stavanger. Fem år senere; vinteren 1825, ble ”Restauration” kjøpt av en gruppe mennesker i ”stablestaden” Stavanger som aktet å utvandre til ”De Nordamerikanske Fristater" Les mer her

Norsk Tipping deler ut noe som kalles "Grasrotandelen".

Dette er en andel av det folk spiller for til erstatning for inntekter fra spilleautomater.

Det påvirker ikke innsatsen eller premiene for deg, men laget vårt kan få noen ekstra kroner å rutte med.

Du må ta med spillerkortet dit fra Norsk Tipping å registrerer deg enten på nettet eller hos din tippekommisjonær ved å oppgi organisasjonsnummer eller vise strekkoden under Leiv Eiriksson Lodge har organisasjonsnummer (Brønnøysund) 992 478 187

Organisasjonsnummeret finner det også nederst på hjemmesiden vår http://www.sonsofnorway8021leiv.com/

Stoughton Norwegian Dancer Tour 2010 Visit to Norway