Budstikka i april 2011

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

_______________________________________

Fra presidentenInge Nødland

Kjøre Sons of Norway venner.

I skrivende stund er påsken snart over. Noen fantastiske dager på hytta sammen med familie i godt lag er påfyll i hverdagen som jeg aldri får nok av! Jeg var også så heldig å få Amerikabesøk og fikk samlet noe av slekten for besøk på slektsgården i Dirdal. Det er stadig ny slektshistorie og opplysninger som dukker opp ved slike anledninger. Tidspunkt for emigrasjon til Amerika er noen ganger vanskelig å finne, men nå fortalte min fars søster at hun har min oldemors bibel med alle innføringer om når sønner og døtre reiste til landet med de store muligheter. Jeg fikk også møtt flere i slekten som jeg aldri hadde møtt før, bare snakket litt på telefon.

Torsdag 28. april kommer Torbjørn Greipsland og forteller om norske emigranter i den Amerikanske borgerkrigen. Mange av disse var fra Rogaland. Greipsland er en kunnskapsrik forfatter med fortid som politiker og jurnalist og redaktør. Vi gleder oss til møtet hvor vi har noen musikalske godbiter på lur sammen med en liten beretning av vår egen Tore Nærland om hans møte med fredspisvinner Aung San Suu Kyi i Burma.

Ta med deg gode venner på Fredheim kl 19:00 førstkommende torsdag. Som vanlig er det kr. 50 i inngangspenger og kaffe med julebrød til drøsen! Velkommen!

Hilsen Inge.

Referat fra medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge 24. mars 2011

Så ble nok et vellykket medlemsmøte avholdt på Fredheim. Denne kvelden hadde 36 personer hadde funnet veien hit – 16 medlemmer og 20 gjester. Presidenten Inge Nødland ønsket alle velkommen og presenterte kveldens foredragsholder Arne Nordbø og Gunnar Barstad som sørget for kveldens musikkakkompagnement.

Nasjonalsangene ble sunget, hvorefter det ble orientert om lodgens forretninger. Økonomien ble betegnet som god. Videre ble det opplyst at lodgen har meldt seg inn i Folkeakademiet i Klepp. Vi kommer trolig også til å delta med stand under arrangementet Verdenslandsbyen Klepp til høsten. Arrangementet går av stabelen 23. – 25. september. Denne helgen avvikler brannvesenet Årets Dag og Jærhagen feirer 7-årsjubileum. Her er mye underholdning og arrangementet er alltid godt besøkt.

Styremøte i Distrikt 8 avholdes i Haugesund neste helg der Inge representerer vår lodge. I forbindelse med kongressen i 2012 vil lodgens styre utgjøre hovedkomitèen. Underkomitèer vil bli oppnevnt etter behov og vi ønsker at medlemmer kan delta.

Videre ble det igjen orientert om Viking for Kids og en meget informativ publikasjon ble distribuert. Det ble også orientert om “Grasrotandelen” og vårt organisasjonsnummer i denne forbindelse. Alle oppfordres til å la seg registrere når de “handler” med Norsk Tipping da dette vil resultere i bidrag til lodgen.

På neste møte vil David Mauk holde foredrag. Han er professor ved Universitetet i Oslo og ekspert på migrasjon. Han har skrevet en del bøker og pubikasjoner, blant annet om norske sjøfolk i New York. Han er en sprudlende person og vi har virkelig noe å se fram til.

Møter våren 2011

28. april.

Torbjørn Greipsland

Norske emigranter i den Amerikanske borgerkrigen.

26. mai.

Sigrid Lien I boken "Lengselens bilder", som ble utgitt i 2009, beskriver Sigrid Lien hvordan norske utvandrere i Amerika brukte fotografiet for å formidle sine opplevelser til dem som var igjen.

4.-5. juni

Lodgetreff i Haugesund

Haugaland Lodge inviterer til trivelig helg i nordfylket.

23. juli

Kyststevne i Egersund.

”Utvandrerne” går om bord i ”Restauration”. Dalbuen lodge stiller med passasjerer.

HØSTEN 2011

25. august

29.september

Sverre Mørkhagen

30.september

til 2. oktober

Lodgetreff ved Mjøsa

27. oktober

29. oktober

Slektsgranskerdagen i Klepp Rådhus.

Bilder fra 2010

24.november

Karin Sveen om Peder Sæther fra Nord-Odal som var med på å etablere University of California i Berkeley Les mer her

Så fikk Arne Nordbø ordet. Han innledet med å vise innslaget i Norge Rundt om “Restauration” før han fortalte om fjorårets begivenheter og planene framover med denne berømte skuta. Det ble ca 20 tokt med skuta i fjor. Her nevnte han stabelavløp på Finnøy, dåp i Stavanger, Slusedagene i Skjoldastraumen, Havnedagane i Haugesund, Skudefestivalen. Også en tur med en folkedansergruppe og et prøveopplegg med Ryfylke Leirskule ble nevnt. Alt i alt suksessrike aktiviteter. Det ble også orientert om tekniske detaljer vedrørende “Restauration”; størrelse, seilføring, maskineri, mannskap. Ikke minst at skuta er sertifisert for passasjerbefordring og kan dermed selge biletter til grupper som ønsker en tur. Til nå er 20 turer solgt for kommende sesong. Arne fortalte om hvordan en ser for seg den videre drift og indikerte hvilke priser som er aktuelle. Til slutt ble det en spørsmålsrunde før Arne rundet av.

Tid for kaffe, loddsalg, taffelmusikk og trekning. Midt i drøset leste Arne tre fornøyelige stubber fra egen og brorens bok: Presist, Politikkpessimist og Då kjæme regnet.

“Auld Lang Syne” ble sunget som avslutning på en hyggelig kveld før Inge kunne ønske forsamlingen vel hjem.

Gunleif Seldal

Medlemsmøte 28. april 2011 på Fredheim kl. 19:00

8. desember

Julemøte

BLOGGER

SONS OF NORWAY BLOG

http://www.sonsofnorwayblog.blogspot.com/

Jærbloggen

Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

Torbjørn GreipslandUtvandringen til Amerika fra 1600-tallet og til nå. Nordmenn i den amerikanske borgerkrigen

Omkring 6.000 nordmenn som i 1840- og 50-årene kom til USA, deltok i den amerikanske borgerkrigen. Det vil si omkring hver 5. voksne mannlige immigrant. I sentrale norskamerikanske bøker fra de siste århundret er nesten intet skrevet om dette. De grusomme fangeleirene er ikke nevnt, heller ikke i norske leksika. Folk flest vet svært lite om disse forholdene. I fangeleiren Andersonville døde 4.000 på en måned. 111 nordmenn kom dit, 35 overlevde. Greipsland vil si noe om Porter Olsen, oberst som døde i krigen og Ole Steensland som har fortalt om de grusomme lidelsene i fangeleirene. Det samme har Osmund Johnson, begge fra Hjelmeland. Begge overlevde 18 mndr i fangeleirer, mens vanlig levetid var 3 mndr.

I mai i fjor var Torbjørn Greipsland med på den første norske markering i Andersonville til ære for de norske soldatene som døde. Hvorfor meldte nordmennene seg til krigstjeneste, hva opplevde de i fangeleirene? Hva ble følgene?

Dette emnet er ikke lystbetont, men det er en del av vår utvandringshistorie og dermed en del av vår egen historie. Greipsland tar også ta med noen ord om antall amerikanere med norsk blod i årene: Tallet er ikke fire millioner. Er det 20? 40? eller 60 millioner?

Dessuten noen ord om norsk utvandring til New York på 1600-tallet. Og om Helga og Klara Østby, norsk mor og datter, som gikk tvers over det amerikanske kontinent i et forsøkt på å få en belønning og derved å redde farmen deres. Og noen ord om den første norske legen i USA på 1700-tallet.

______________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling. Tlf. (+47) 38 35 02 04

www.usaexperten.no

epost:firmapost@usaexperten.no

____________

Datakurs for våre medlemmer.

Trenger du hjelp til å bruke datamaskinen til å lese Budstikka på nett, bruke Nettbank, lese og sende e-post, og levere Selvangivelsen på nett?

Lodgen sponser deg 100 kroner av kursavgiften. Kontakt Karleif Lend 51 66 77 00 for mer opplysninger.

Ryfylke Lodge har plass på tur Til Midt-Vesten i septemberl

Det er nå mulighet for 4 plasser på turen til Midt-Vesten med avreise 9. sept 2011 (14 dager) Ta kontakt med enten reiseguide Odd Harald Olsen tlf 90751907 eller på e-post o-haral@online.no eller Solheim Tours v/Terje Solheim, telefon 37038795 Mobiltelefon 90138683 E-post: tesolh2@online.no.

Foredrag bygger på bøkene ”Drøm og dramatikk i det norske Amerika”, Genesis Forlag, og ”Nordmenn i dødsleirene”, Emigrantforlaget 2005.

Møtet er i åpent for alle og arrangeres i samarbeid med Folkeakademiet i Klepp.

Færder Lodge i Brooklyn 100 år

“Faerder is the oldest Sons of Norway lodge on the East Coast, founded on Jan. 6, 1911, with 26 charter members,” said Lodge President Frank Bolstad, master of ceremonies at the centennial gala dinner-dance. Les mer her

Brubyen Lodge

Brubyen Lodge er vår vennelodge i Canada. Medlemsavisen deres "Mellom Venner" finner du nederst på siden som vedlegg.

Forberedelser til 17. mai i Mandt Lodge i Stoughton, WI

Forberedelse til 17. mai er like mye alvor som juleforberedelsen.

Aktiviteten er skikkelig stor i en by som er mer Norsk enn Norge. "Stoughton Norwegian Dancers" som besøkte oss i fjor på Friluftshuset på Orre har en travel tid nå.

Les her om arbeidet.

Bilde har vi lånt fra http://www.stoughtonnews.com/

Tubfrim

Sons of Norway er både nasjonalt og internasjonalt en av de organisasjonene som samler inn mest frimerker og annet til Tubfrim. I 2010 samlet Sons of Norway in nesten 2 tonn frimerker til Tubfrim. Du kan lese mer om dette på denne bloggen.

Finanssekretær Leif Lund har ansvar i vår Lodge for å ta i mot frimerker eller kvittering for insamlede frimerker sendt til Tubfrim i organisasjonens navn og informere D8 sin kontakt mot Tubfrim.

BLI MEDLEM

Innmelding i lodgen vår på Internett.

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer. Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon,så ordner vi resten. Du kan også få skjema for innmelding hos Leif Lund eller Karleif Lende i døren på møtene våre.

ANDRE MEDLEMSAVISER

Du finner mange av Lodgene i Norge sine medlemsblader på nettstedet for Distrikt 8 www.sonsofnorway8.com.

Se under "Lokallag"

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

STYRET i Leiv Eiriksson Lodge 2011

ledes av President: Inge Nødland tlf. 900 84 884 , inge.nodland@lyse.net. Opplysninger om resten av styret finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Tyrihansveien 13a, 4315 Sandnes.

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år