Budstikka i april 2015

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte i tirsdag 28. april på Sivdamsenteret kl. 20:00. MERK TIDEN!

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og god drøs! Inngangspenger kr. 100,-

2015

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

Mandag 20. april

Felles møte for styrene i lodgene i Rogaland

kl. 18.00 på Sivdam-senteret, Bryne.

Søndag 10 mai Sesongåpning Vestnorsk utvandringssenter

Tirsdag 26. mai 2015

Liv Tjemsland “Livet på sjømannskirken”.

Terje Voll er kveldens underholder på piano og trekkspill.

Leiv Eiriksson Lodge ble etablert 31 mai 1997.

Sommermånedene 2015

Det blir ikke ordinært medlemsmøte i juni, juli og august. Kanskje vi kan få til noe i løpet av sommeren i konkurranse med hagelagene?

25.til 28. juni

Se program her

Journalist og forfatter Ane-Charlotte Five Aarset. Utvandreren - brakte sangen om Norge over havet.

Fra korsang til geriljastøtte. De var brødre fra "Det røde Amt", Nord-Trøndelag. Den ene var geriljaleder. Den andre sanger-president. Den ene ble "en god nordmann", den andre emigrerte til Amerika. Begge var de med og påvirket Norges historie. Dette er fortellingen om han som dro til Amerika.

Den vanlige oppfatningen er at de over 500.000 nordmennene som utvandret til Amerika på 1800-tallet sviktet Norge, mens de andre ble igjen for å bygge landet. Det stemmer ikke. I kraft av å være mange og med en rotfestet drøm om Norge skapte utvandrerne sterke organisasjoner i Amerika. Spesielle blant disse er alle de norskamerikanske mannskorene i Midtvesten. Foredraget denne kvelden holdt Ane-Charlotte også på NAHA (Norsk Amerikansk Historisk Forening) sitt årsmøte på Fagernes sommeren 2014.

Kveldens pianist er Kari Nævra Ree.

Ane-Charlotte Five Aarset, født 1947, er journalist og har gitt ut tre bøker: «Utvandreren», 2012, som er oversatt til engelsk. «Kavaleristen», 2007, som Norsk Utvandrermuseum har laget en utstilling rundt. «Skyttergeneralen», 2005, som hun ble kåret til «Årets frilansjournalist 2005″ for. Hun har tidligere blant annet skrevet lokalhistorisk stoff for Budstikka (tidligere Asker og Bærums Budstikke), artikler og intervjuer om ledelse og ledelsesetikk for tidsskriftet Ledelse, og var i 10 år ansatt i Næringslivets Ukeavis der hun skrev om næringsliv, utdanning og politikk.

Les mer om henne her.

Ane-Charlotte Five Aarset

Tirsdag 28. april 2015kl. 18.30 konsert med Bjøro Håland i Storståva på Bryne.

Før medlemsmøte i Lodgen samme kveld kan du få med deg konsert i Sorståva på Bryne.

Konserten er et samarbeid mellom Leiv Eiriksson Lodge og Time Historielag. Billetter Kr 215 for du kjøpt hos billettservice eller i Sorståva.Store Norske Leksikon skriver dette om Bjøro Hålnd.:

Bjøro Håland, norsk sanger, komponist og produsent; meget populær med sin melodiøse countrymusikk i stil med Jim Reeves. Startet i 1970 bandet Western Sounds og medvirket siden på fire album med Country Snakes, som fikk suksess etter å ha opptrådt i tv-serien Landhandelen. Håland solodebuterte i 1979 med To My Friends (1979), som ble det første av sju album på VG-lista: samleplata Adios Amigo (1980), My Nashville Album(1981), Bjøro Håland (1982), On Tour (1983), Mitt julealbum (1983) og Min stetson og gitar (1984). Størst suksess fikk han med sitt første norskspråklige album, Bjøro Håland, som inneholder hans mest kjente sang, I Love Norwegian Country. I 1996 toppet han Norsktoppen i seks uker med The Door. Håland har opptrådt mye i Storbritannia og USA, men lever fortsatt av å selge gravemaskiner og har utgitt plater sporadisk på 1990- og 2000-tallet.

Velkommen på konsert!

Fra Pesidenten

Tone Tjensvold Barstad

Kjære SONs venn.

Påsken er over, hvor vi her på Jæren hadde noen fine vår dager. Det er en fin årstid vi går i møte.

Mange hadde funnet veien til mars møte vårt, til tross for nydelig vær. Erling Dugan som er styremedlem i Viking Lodge, var kveldens foredragsholder. Han fortalte fra «det forsvunne Brooklyn».

Tor Arild Halvorsen, Visepresidenten i D8, hadde også tatt turen fra Egersund til møte vårt. Alltid koselig med besøk fra andre lodger.

Leiv Eiriksson Lodge er medarrangør sammen med Time Historielag i forbindelse med Bjøro Hålands konsert i Storståva på Bryne. Konserten 28. april begynner kl.18.30 og varer en time. Etter konserten er bordene i Sivdamsenteret dekket med mat og kaffi. Alle er velkomne til medlemsmøtet vårt som begynner kl. 20.00.

Kveldens foredragsholder er journalist og forfatter Ane-Charlotte Five Aarset som vil kåsere om «utvandreren – brakte sangen om Norge over havet».

For å ha et levende Sons of Norway «lag» er vi avhengig av oppmøte på medlemsmøtene våre. Støtt opp om Sons of Norway Leiv Eiriksson Lodge, vi ønsker å se nettopp deg på møtene våre.

Velkommen. Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

Hilsen Tone.

Fredag 3. og lørdag 4. Juli.

Utvandrerfestival med Utvandrerfest i Kvinesdal. Mange Sons of Norway medlemmer møtes til fest i Kvinesdal denne helgen.

Referat fra medlemsmøtet 24 mars.

Møtet ble åpnet av president, Tone Tjensvold Barstad, som ønsket velkommen og deretter ble de tre nasjonalsangene sunget akkompagnert på piano av Kari Nævra Ree.

Presidenten presenterte deretter kveldens kåsør, Erling Dugan. Han er født i Kvinesdal og flyttet som 5-åring til Brooklyn der han vokste opp. Temaet for foredraget var, “Oppveksten i det forsvunne Brooklyn”

Erling Dugan startet med den første immigrasjonen til Brooklyn, som gjort av hollenderne i 1625. Hans von Bergen var den første registrerste norske immigrant i Brooklyn i 1647.

Den offisielle oppstarten av norsk organisert emigrasjon, startet i 1825 med sloopen “Restaurasjonen”, der Lars Larsen Geilane var leder. Deretter kom nordmenn jevnt og trutt til det «forgjette landet». Det var ikke uvanlig at sjøfolk hoppet av og kom seg inn i landet uten at de ble registrert. Dette førte til elendige forhold og nød. Uten arbeid og inntekter var veien kort til slummen. Det var lite eller ingen hjelp å få. Kun kirkene, da spesielt metodistene, var til stor hjelp. Mange av folkene fikk seg kanskje små dagsjobber, men ingen plass å bo. Snart oppstod “Ørkenen Sur.

Det var ikke dette livet Erling Dugan vokste opp i. Til Brooklyn kom etter hvert nordmenn som hadde gode jobber og fikk bygget opp et norsk samfunn. Det var håndverkere som slo seg til der sammen med familiene. Det ble opprettet norske kirkesamfunn, butikker, spisesteder, barer og andre etablissementer.

Mauritz Kartevoll konstruerte verdensuret og hadde butikk i Brooklyn. Butikken ble drevet av datterdatteren frem til 1980 årene. Spisestedene hadde vanlig norsk mat, komle, lutefisk, fiskekaker og lefse. En av gatene ble kalt “Lapskaus Bulevard», pga spisestedene.

Anna Simonsen, fra Sandnes drev også butikk der like til i 1980 årene.

Erling startet skolegangen i Brooklyn. Han kunne ikke engelsk, og ble derfor plassert i gruppe 5 i klassen. Gruppe 1, var de som kunne språket, de innfødte. Inndelingen var etter kunnskap av språket. Søndagsskolen og kirken var en viktig møteplass, der en dresset seg opp med hatt, jakke og slips. Sons of Norway, var også en slik plass.

Det norske samfunnet var nok litt puritansk. Det var stor synd å gå på kino. De ble truet med at de ikke ble konfirmert, dersom en ble tatt i kinokøen.

I helgene var det vanlig å reise på tur sammen med familien. Bilen var da fremkomstmiddelet. Det ble alltid tatt bilder av bilen, sammen med far i hvit skjorte og slips. Disse bildene ble så sendt hjem til Norge til familie og venner.

17.mai ble det alltid holdt parade,(17. mai tog).

Fremdeles kommer det hvert år over fra Norge musikkorps, sangkor, folkedansere ol, for å være med på feiringen av 17. mai.

4. september 2015

TUR til USA i Cleng Peerson sine fotspor

Tirsdag 29. september

Siv Ringdal - Fra synd til Sears.

Tirsdag 3. oktober

I anledning 100 års jubileet for Alfred Hauge`s fødsel, kommer Else Norheim til Klepp bibliotek lørdag 3. oktober kl 14:00 og holder foredraget ”Alfred Hauge – slik jeg husker ham”. Da snakkes vi der!

Mvh.

Marta H. Friis

Klepp bibliotek.

Tirsdag 27. oktober

Program ikke avklart.

Lørdag 31. oktober 2015

Slektsgranskerdagen.

Tirsdag 24. november 2015.


Tirsdag 8. desember 2015

Julemøte med grøt eller middag.

Lisabet Risa -

Ree slekten fra Time. Innsetting av nytt styre.

__________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er april -utgaven 2015 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Etter foredraget ble det anledning til å stille spørsmål til foredragsholderen, og det var det mange som benyttet seg av.Presidenten takket for et interessant foredrag, noe som en lydhør forsamling viste å sette pris på. På bildet.: Jan Barstad, Erling "Eli" Dugan, Gunnar Træland og Tor Arild Halvorsen.

Deretter ble det godt drøs med kaffi og lapper, samt loddsalg.

Etter pausen fortalte redaktøren i lodgen, Inge Nødland fra en nylig tur til California.

Hensikten med turen var familie-treff samt treff i amerikanske lodger. Han fortalde om sine familiebesøk samt bilkjøring i California. California er ikke bare fine strender og varme som det er mest kjent for hos oss nordmenn. Han kjørte inn i landet bort fra kysten, der det var fine daler med store vingårder og fantastisk natur. Der kunne han passere gjennom småbyer og treffe lokalbefolkning, ikke slik som i de store metropolene.

I en Sons of Norway Lodge sang de norske sanger. De leste sangene først ved opplesing og sang dem sammen etterpå. Mange forsto ikke innholdet, men sang med for det.

Han rettet en stor takk for gjestfriheten, og hjelpsomheten til de amerikanerene han var i kontakt med.

Presidenten minnet om neste møte tirsdag 28.april. kl 20.00. Da vil journalist og forfatter, Ane-Charlotte Five Aarsett, fortelle om “utvandrerne som brakte sangen om Norge over havet.

Samme kveld vil det være et felles arrangement mellom Time Historielag og Sons of Norway i Storstova på Bryne. Kl. 18.30 vil Bjøro Håland ha konsert i Storstova. Etter konserten vil bordene på Sivdamsenteret være dekket med mat og kaffi, klar til medlemsmøte i Sons of Norway.

Møtet ble avsluttet med sangen Fotlandsfossen akkompangert av Kari Nævra Ree på piano. Presidenten ønsket alle en god påske og vel hjem.

Gunnar Risa

Referent

Cleng Peerson Symposium

Tysværtunet kulturhus, Aksdal,

torsdag 23. april 2015 – kl. 10:00 – 15:00.

Arrangør: Tysvær Kommune/Prosjekt «Cleng Peerson Senter Tysvær».

Mål for Seminaret:

Å dele oppdatert kunnskap om migrasjon mellom ulike aktørar til nytte og inspirasjon.

1409586932_647704-pdf-64

PROGRAM

_____________________________________________________________

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for.

Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping.

Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i

postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt.

HUSK boksringene fra drikkebokser, der er vi fra nå av med i en konkurranse med de andre distriktene, som starter med oppsamling av "box top labels" som gir penger til skolene i USA. Vi deltar med våre ringer, og mengder måles i forhold til medlemstallet. VI VIL VISE OSS SOM FLINKE INNSAMLERE!

Calle (Carl Johan Holm) sa at i 2013 samlet vi her i Norge inn hele 1092,5 kilo.

Av dette står SON ved 7 lodger for i alt 427 kilo. Hele 39%. Et fantastisk resultat!

Med standard 3200 ringer pr. kilo, blir det 1.366.400 ringer!

Vi kan virkelig være stolte av den organisasjonen vi er en del av !!!

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Finn ut mer om Sons of Norway

Besøk oss på:

The Sons of Norway Website

The Sons of Norway Blog

Sons of Norway Twitter Feed

Sons of Norway LinkedIn page

Sons of Norway Facebook Group

Visste du?

Medlemmer kan nå lese Viking Magazine Online.

Klikk på bildet over og linken åpnes. Du kan da logge på med din bruker

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2013: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)