Budstikka i februar 2016

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte tirsdag 23. februar 2016 på Sivdamsenteret kl. 19:00.

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 100.

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

___________________

2016

Tirsdag 1. mars 2016

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 29. mars 2016

Engwall Pahr-Iversen

Olai Aslagsson fra Tananger sitt forfatterskap og hans vennskapsbånd med Willam "Buffalo Bill" Cody.

Tirsdag 5. april 2016

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 26. april 2016

Ann Elisabeth Laksfoss Hansen - UiS.

Nordmenn i Spania og paraleller i det ameri-kanske samfunn.

Tirsdag 24. mai 2016

Ambassadør Else Berit Eikeland.

Eikeland er Norsk ambassadør til de arktiske områdene. Hun kommer fra Varhaug og var mange år Norsk ambassadør i Canada. Hun vil fortelle om det Canadiske samfunn.

Tirsdag 23. August

Tirsdag 27. september 2016

Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 25. oktober 2016

Anne Elisebeth Skogen kommer tilbake med forteller-forestillingen «VEGEN VIDARE VEST» om korleis det gjekk vidare med slooparane, i allefall nokon av dei, etter at Anne Elisaeth forlet dei i Kendall i 1825 like før jul.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Øyvind Nordsletten

Julemøte, innsetting av nytt styre.

___________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

Bøker om utvandringen til Amerika

Edvard Hoems roman, Slåttekar i himmelen, kom ut i november 2014. Det er første bind i fortellingen om hans familie i Romsdalen, hvorav mange utvandret til Syd-Dakota. Livet var tøft både for de som ble hjemme og de som utvandret. Bind to utkom i november 2015 med tittelen Bror min på prærien. Bind tre er ventet i november 2016

__________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er februar- utgaven 2016 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Johannes Risnes, -"Skattane i Amerika-trunken på loftet".Når ein kjem frå Fjotland/Kvinesdalen er utvandringa til Amerika å rekna for lokalhistorie.

I min familie har vi reist fram og tilbake over Atlanterhavet i 6 generasjonar. Fyrste turen vart gjort i 1868, og formødre og forfedre har budd over det amerikanske kontinentet frå Brooklyn, NY til Tacoma, WA.

I foredraget tar vi "eitt steg til sida", både i familiehistoria og den mest vanlege utvandrarhistoria, og fylgjer grandonkel Gabriel på turen frå Risnes i Fjotland til tømmerhoggarleiren i Michigan.

Kvifor reiste han til Michigan, og korleis gjekk det med han i Amerika?

Gabriel var ein av 6 brør som gjorde denne reisa.

For å halda kontakta både med brørne i USA og slekta heime skreiv og sende dei postkort.

Dåtidas tekstmeldingar eller SMS. Mange av desse postkorta vil bli bruka for å illustrera foredraget.

Etter pausen vil Hans A. Storhaug - leder av Det norske Utvandrersenteret i Stavanger presentere AEMI (Association of European migration Institutions). Storhaug er leder for denne organisajonen som er en overbygging av førti migrasjonsinstitusjoner i Europa og anrde deler av verden.

På møtet vil Kari Nævra Ree stå for musikken.

Fra PresidentenTone Tjensvold Barstad.

Kjære SONs venner!

Vi skriver februar og snøen har vært på besøk, men den forsvant like fort som den kom. Det begynner å bli lysere og det er vel noe som påvirker de fleste av oss. Det er en fin årstid vi går i møte.

Jeg har hatt en tur til både Dalbuen Lodge og Cleng Peerson Lodge for å sette inn styrene. Alltid koselig å besøke andre lodger, se hva de driver med og ikke minst å treffe igjen kjente.

Vi har arrangert det andre treffet for slektsgransking i regi av Leiv Eiriksson Lodge. Også til det andre treffet, møtte vel 20 personer opp. Det er tydelig at vi dekker et behov her på Jæren og vi skal nå ta stilling til om dette er noe vi skal fortsette med. Neste treff blir tirsdag 1. mars kl. 18.00.

Til møte i februar får vi besøk av Johannes Risnes. Han har kaldt foredraget sitt «skattane i Amerika-trunken på loftet». Vi gleder oss til hva han har å fortelle.

Leiv Eiriksson Lodge har ved årsskifte 75 medlemmer, en økning med 9 nye medlemmer. Vi har frem til nå i år, hatt 2 som har forlatt oss pga naturlig avgang og vi har fått ett nytt medlem. Vi er avhengig av medlemmer for å kunne drive et Sons of Norway «lag». Kom på møtene våre og hør gode foredragsholdere, sang og musikk og god drøs, i tillegg til noe å bite i og litt kaffi.

Støtt opp om Sons of Norway Leiv Eiriksson Lodge, vi ønsker å se nettopp deg på møtene våre. Ta gjerne med venner – møtene er åpne for alle.

Hilsen fra Tone.

Referat fra medlemsmøte 26. januar 2016

Presidenten ønsket velkommen og informerte om dagens agend. Vi startet med å synge de 3 nasjonalsanger.

Karleif Lende gikk gjennom fjorårets regnskap og det ble godkjent

Siden Gunnar Risa er bortreist, gikk presidenten gjennom årsmeldingen for 2015 og det ble godkjent.

Presidenten minnet om at det i år er kongress i Haugesund, og benyttet anledningen til å minne oss på Tubfrim-innleveringer og Grasot andelen; som gir logden 5 % hvis en oppgir organisasjons-nummeret når en tipper.

Vi sang “Alle Fugler” og deretter var det klart for foredaget av T. Bilstad om Bærekraftig miljøkorrupsjon.

Han klarte å holde et foredrag om et veldig alvorlig og tungt emne, men med et glimt i øye slik at alle, titt og ofte, måtte trekke på smilebåndet.

Han dro frem både historiske og mer dagsferske eksempler, og hele tiden lå spørsmålet under; “er vi alle korrupte, hvis gitt muligheten?” Noe historien har vist oss, for de fleste av de vi anser som korrupte startet nok ikke med den hensikt, men med for mye makt og rikdommen i hendene ble de “langfingret”.

Vi kan gå tilbake til utvandringstiden til USA. Da bl.a. nordmennene kom bort var det “land grab”, men var det virkelig bare å “ta landet”. Det tilhørte noen…., selv om det kanskje ikke var under samme regler og lover som vi anså som gyldige.

Han kom inn på en masse historiske hendelser f.eks i Afrika hvor land blir utmattet fordi andre, rikere nasjoner, trenger sin luksus. Men også her hjemme har vi eksempler, som Alta utbyggingen. Flertallets diktatur. For ikke så lenge siden annekterte Russland Krim, er det verre enn andre eksempler ??

Han nevnte en masse eksempler som virkelig fikk oss til å tenke. Vår blåe planet har problemer, men hva gjør vi med det. Etter Paris (2015) har vi fått klare mål, men er vi villig til å gjøre vår del….. eller er det alltid “de” langt borte som “må” gjøre noe for å få orden på galskapen.

Han påstod at all handling, som urettferdig går ut over andre, er en type korrupsjon!

Det ble en god diskusjon etterpå så dette var tydelig noe som engasjerte oss alle.

Etter foredraget sang vi “Den glade vandrer” og det ble det satt frem lapper og kaffe / te etterfulgt av utlodningen.

Til slutt ble det sunget “Mellom bakker og berg” og presidenten avsluttet møtet med å informere om kommende møte, 23. februar hvor Johannes Risnes snakker om "Skattane i Amerika-trunken på loftet".

Tone takket for oppmøtet og ønsket alle vel hjem.

Iren Nitter Pallesen

Referent

_______________________________________________________________________

Bygdelagenes Fellesraad i USA feirer 100 år

I USA er det 27 aktive bygdelag i igjen. Paraplyorganisasjonen deres er "Bygdelagenes Fellesraad" og de arrangerer stor feiring av mer enn hundre år med nygdelagbevegelsen.

Feiringen foregår i Broocklyn Center i Minnesota i tiden 5. til 8. mai 2016. Broocklyn Center ligger litt Nord for Minneapolis.Mer om Bygdelagene og feiringen finner du her.

SLEKTSGRANSKING I LEIV EIRIKSSON LODGE

Vi er mange i laget vårt som har slektsgransking som en stor hobby. Vi vil gjerne komme sammen for å utveksle erfaringer og kunskap.

Vi har derfor foreløpig leid lokalet på Sivdammen første tirsdag i januar, februar og mars. De som har lyst å få hjelp med å komme i gang med slektshistorien er hjertelig velkommen klokken 18:00 til 21:00 tirsdagene 5/1, 2/2 og 1/3 i 2016.

Arbeidsformen må gå seg til avhengig av hvem som kommer.

Dette er ikke tenkt som opplæring i bruk av datamaskin eller nettbrett. Vi kommer heller ikke til å fronte noe spesielt slektsprogram.

Til dere som ikke kan vente til neste samling, kan se litt på Ket Henriksen sine slektslinker!

«Blod er tykkere enn vann»

Tone Tjensvold Barstad skriver.:Min slektning, Don Swanson, bor i Bonney Lake, Tacoma i staten Washington.

Dons mor er helnorsk med forfedre fra Fidjeland i Vest Agder og fra Bø på Randaberg i Rogaland. Faren er av svensk avstamning.

Don Swansons kone, Wendy, bodde som barn i Japan og Taiwan. Don og Wendy bodde flere år på 1990 tallet, sammen med sine 3 barn i Hong Kong.I 1979 kjøpte familien Swanson sitt nåværende hus i Tacoma nær Seattle i WA.. Tidligere eier som var fra California, ønsket minne med seg fra California og plantet et Redwood Tre. Treet skulle egentlig ikke trives så langt nord, men det har med årene vokst seg stort og familien har gledet seg over det spesielle treet. Les resten av artikkelen om trær og blod her.

Bildet: Don og Wendy Swanson i Gamle Stavanger i 2008

Årsmelding for 2015 med revidert regnskap.

Du finner link til årsmeldingen her.Årsmeldingen ble est opp og godkjent på medlemsmøtet 26 januar .

Don og Wendy i Stavanger 2008 utsnitt.jpg

Fra strategidokumentet

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Grasrotandelen

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Nytt medlem i januar 2016 Torleiv Bilstad

Velkommen!

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

___________________________________________________

Sons of Norway, distrikt 8, har fått ny hjemmeside. www.sofn.no

Hjemmesida fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke email-adressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord.

For noen medlemmer vil ikke dette fungere. Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene.

Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no.Passordet er også her medlemsnummeret.

Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan opplysningene rettes.

Hilsen styret i D8 v/Tor Arild Halvorsen.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt. Du kan levere frimerker på medlemsmøtene våre. Karleif Lende tar i mot.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)