Budstikka i januar 2013

Medlemsblad for Sons of Norway -

Leiv Eiriksson Lodge 8-021 -

Sandnes og Jæren

Medlemsmøte torsdag 24. januar 2013 kl. 19:00 på Fredheim Klepp.

Forhenværende fylkesmann og general

Hjalmar Inge Sunde kåserer om

"Den amerikanske hær. Et perspektiv 1974-1986."

Foredraget drøfter i hovedsak etikk og moral i USAs hær i denne periode rett før det endelige tap i Vietnam, Watergate skandalen og Nixons avskjed, og sammenligner dette med hva han møtte i USA i 1986.

Sunde gikk ut fra økonomisk gymnas ved Stavanger Handelsgymnasium i 1956, hvor han så tok Befalskolen for Infanteriet i 1957. Etter Krigsskolen ble han tilsatt som løytnant i Infanteriet i 1960. Han gikk ut av Hærens stabskole i 1971, U.S. Command and General Staff College, Kansas, USA i 1974, Forsvarets Høgskole i 1982 og U.S. Army War College, Carlisle, Pennsylvania i 1986.

Militærkarrière: Sunde har vært kompanisjef ved Garnisonen i Sør-Varanger, bataljonsjef for Bn 2/Brig N, brigadesjef for Brig 12, forsvarsdistriktsjef for FDI 12/IR 12, divisjonssjef for 6. Divisjon. Han ble utnevnt til generalløytnanti 1987 og var øverstkommanderende i Sør-Norge (ØKS), frem til 1991.

Han har tjenestegjort som instruktør ved Befalsskolen for Infanteriet i Sør-Norge, Befalsskolens øverste avdeling, Krigsskolen og Hærens stabsskole. Han var tidligere Norges representant i NATOs militærkomite med graden generalløytnant. (Kilde: wikipedia)

I tillegg vil Mari Anne Næsheim Hall ta en kort presentasjon av sin bok om rogalendinger i den amerikanske borgerkrigen.

Foredragene er i samarbeid med Klepp Folkeakademi.

Det blir lapper, kaffe, god musikk og god drøs.

Inngangspenger kr 70,-

Frå presidenten Tarald Oma

Det var svært interessant å høyra Sverre Mørkhagen sitt foredrag på siste møte i lodgen. Boka er eit storverk, som på ein lett forståeleg måte gjennomgår det meste av det som skjedde då dei ca 900.000 nordmennene emigrerte til Amerika. Mørkhagen har ein lett og god stil, så det er både spennande og lett å lesa. Dagleglivet og dei problema som naturleg vert i eit nybyggjarsamfunn får han fram både historisk korrekt, praktisk og lett forståeleg. Boka har også fått svært god kritikk når ho vert meldt i Stavanger Aftenblad, av tidlegare red. Tom Hetland.

Det vart seld ca 50 bøker den kvelden, og bokhandlar M.Orre fortalde ho hadde hatt bra salg etterpå. Eit møte som dette må vera så midt i Sons føremål som det går ann å koma. og eg meinar dette er eit av dei aller beste møta me har hatt i lodgen vår. Eg reknar nå med at D8styret går ut med oppmoding til alle lodgane i Norge, og ber dei invitera Sverre Mørkhagen på eit medlemsmøte for å presentera boka si. Det vil vera til å fylja opp formålsparagafen i Sons of Norway og auka den historiske interessen i Sons. Eg reknar med Sverre Mørkhagen får ein travel vår.

Helsing Tarald

Tur til Washington DC og området 12.-22.september 2013

Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge vil gjerne ha deg med på tur til USA

og Washington DC området i september 2013.

Påmeldingsfristen er 20. februar 2013 - det er pga hotell - og flybestillinger (dette er høysesong i USA i september)

Høre gjerne fra deg

Hilsen Tore Nærland, Bryne. tlf 51487777

Arrangør: OK Reiser, Kvinesdal (medlem i det norske reisegarantifondet).

Invitasjon til ny fest, lørdag 2. mars kl.19.00 på Karlsbu. Julefesten som skulle vera på Karlsbu 14 des, stoppa vergudane på ein effektiv måte. Først 50 - 80 cm nysnø, og deretter sydaust storm i to dagar. Då var det bare å gi opp mot overmakta. Sjølv sat eg innsnødd i to dagar, og det har aldri hendt før. Heldigvis hadde me straum heile tida, mat i kjøleskapet og brødskuffa og turr god ved nok. Det er ei påminning om at naturkreftene kan vinna av og til, sjølv i vårt teknologiske samfunn. Det gjekk 10000 liter mjølk i kloakken, men slikt skjer av og til. Me satsa nå på vårfest i mars. Det er for seint med lutafisk, så me tek oksesteik i staden. Velkomen til fest. Tarald

TIRSDAG 12. februar Medlemsmøte i Leiv Eiriksson Lodge på

Sivdamsenteret på Bryne

Arthur Løvik presenter boka si, “Timebuer i Amerika”.

Invitasjon til fest, Sons of Norway,

lørdag 2. mars kl.19.00 på Karlsbu.

________

BLOGGER

SONS OF NORWAY BLOG

http://www.sonsofnorwayblog.blogspot.com/

Norsk informasjon

http://blog.norway.com/

www.norway.com/

Jærbloggen

Jærbuen Arvid Mæland blogger i Stavanger Aftenblad sin nettavis.

_________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling.

Tlf 38350204

Referat frå medlemsmøte på Fredheim 29. november 2012

Frammøte : Medlemmer : 22 Gjester : 16

Tarald Oma jr. oppna og ønska velkommen og me song nasjonalsangane, Norsk, U.S.A. og Canada`s.

Tarald forteller noe om lodgen og dens opprinnelse for dei som ikkje kjenner oss. Sons of Norway ble starta i 1897 til støtte for utvandra nordmenn.

Deretter ønskte Tarald, Sverre Mørkhagen og Evelyn Eidsvåg, velkommen, forventningane var store til begges innslag. Oddvar Lilleaas orienterte litt om lodgen`s økonomi, den er svært god for tida, har nå ca.kr. 47.000,- på bok.

Sverre Mørkhagen introduserte den nye boka "Drømmen om Amerika", som omhandler i hovudsak tida mellom 1825 og 1900. Han prøver å følje dei som drog ut med Restaurasjonen i 1825 og utover. Boka forteller om det fæle slitet det må ha vært, med både spenninger dei imellom, økonomi, sjukdom o.a.

Cleng Persson hadde alt før dette kontakt med en eiendoms-agent (megler) ved navn Josef Fellov. Det ser ut som han har vært til stor hjelp på fleire områder eks. religion, han var visst nok også "kveker". Han hjalp til med å finne land og det ser ut til at han også låner dei mye penger.

Etter vært blir det for mange folk på dei første bostedene og dei ser seg om etter land når staten utvider. Dette går seint og koster mye slitt og mange dør. Dette var ingen søndagsskole, men et liv med livet som innsats. Me kan absolutt ikkje tenke oss hva det innebar.

Det var et fryktelig press religiøst, nye tanker kom og mange sleit voldsomt med dette. Vi kan nevne Babtister, Adventister, Den Norske synode, Kvekere, Haugianere og Mormonere + noen få norske prester som både hjalp og forvirra dei arme folka.

Skal vi få noe ut av dette må vi læse boka.

Det blei så kaffi, lapper, boksalg m/signering og loddsalg.

Tore Nærland og Oddvar Lilleaas tok oss med på den nå planlagde turen til U.S.A. neste høst, det blir spennande.

Evelyn Eidsvåg fekk smilet og latteren fram, fortalde om sine egne opplevelser fra ho var dotter til Nordlendigen, kona til Bakeren, og mor til Bjørn Eidsvåg. Det blei litt om utvikling på mange områder, for eks. husstel maskiner, frysebokser, visper og det eine med det andre, med en flott humor.

Eg trur eg har mange med på at historia om då dei gjekk til innkjøp av vannseng, fekk me verkeleg latteren fram, så levande fortalt at me såg dei to for oss, mye bra og morro.

Så var det basaren,og den gjekk bra. Tarald orienterte litt om medlemsmøte til neste år,

og at oberst Hjalmar Sunde kjem og fortæl om forsvaret og tida han var i Amerika i embedsmedfør.

Me avslutta med allsang som alltid.

Referent Olaf Ravndal

Les flere utgaver av Viking fra Minneapolis her

Innmelding i lodgen vår på Internett.

www.usaexperten.no

epost:firmapost@usaexperten.no

Brukte frimerker og ringer fra brus/ølbokser

Du husker vel å klippe av frimerkene fra all post du får før du kaster konvolutten. De brukte frimerkene betyr penger i kassen for Tubfrim. Og du tar selvfølgelig vare på aluminiums-ringene fra brus– og ølbokser. Dette blir som kjent brukt til å lage proteser. Ta med frimerkene og ringene på et medlemsmøte så skal vi sørge for at de kommer dit de skal.

Leif Lund tar i mot både frimerker og aluminiums ringer.

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

Brubyen Lodge er vår vennskaps lodge i Canada.

Medlemsavisen deres "Mellom Venner" finner du nederst på siden som vedlegg.

Januarutgaven.

Styret i Leiv Eiriksson Lodge 2013

ledes av President:

Tarald Oma.

Mobiltelefon

(+47) 916 39 507

E-post:

tarald.oma@gmail.com

Opplysninger om resten av styret og mye annet, finner du på nettsiden vår www.sonsofnorway8021leiv.com

Etter vedtak om lovendringer lodgen før jul i 2008 hvor vi vedtok at alle skal kunne bli medlem uten å måtte bli godtatt på et medlemsmøte kan vi nå tilby innmelding på Internett. Du kan vise dine venner som vil bli medlem denne nettsiden på Sons of Norway internasjonalt oversikten med de norske lodgene. Leiv Eirikson Lodge er en av fire som har knappen "join this lodge" Trykk på den og meld inn nye medlemmer. Du kan også ta dine venner med på et medlemsmøte og be en av medlemmene i styret notere navn, adresse, fødselsdag, e-postadresse, telefon og mobiltelefon,så ordner vi resten. Du kan også få skjema for innmelding hos Leif Lund i døren på møtene våre.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren.

Postadr : Garborgvegen 322, 4340 Bryne

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88 515

Vanlig møtedag: 4. torsdag hver måned

Vanlig møtested: Fredheimstova, Klepp kl. 19:00.

Kontingent 2011: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)