Budstikka i September 2016

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte tirsdag 27. september 2016 på Sivdamsenteret kl. 19:00.

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 80 for medlemmer, kr. 100 for andre.

Erling Dugan –

Å vokse opp i to verdener

Erling Dugan er født på Rafoss i Kvinesdal i 1953. Flytta til Brooklyn som 5-åring der han vokste opp. Bodde mange år i Ventura sør i California utenfor Los Angeles. Har nå bodd tre år i Kvinesdal. Jobber som oversetter og tolk. Grunnlegger av den populære Facebook gruppa Brooklyn Norwegians som i dag teller over 4500 medlemmer.

Erling Dugan

Han flyttet fra i Kvinesdal i 1959 og bodde hele barndommen i Brooklyn. Etter noen år i Oslo-området og Telemark tilbrakte han 16 år i California. Nå 60 år etter har utvandret kvindøl Erling Dugan flyttet ”heim” til Kvinesdal.

Erling har vært fast spaltist på kvinesdal.no. Hans spalte leses fast av mange, både fra USA og andre steder enn Kvinesdal. Og man undres over hans utømmelige minne. Erling sine historier ser nærmest ut til å ingen ende ta. Per i dag har han skrevet flere enn 100 artikler om en utvandret kvindøl sine betraktninger fra sitt liv i USA.

I samme del av Brooklyn der de fleste nordmenn bodde, fantes også det finske området, Finntown. Rita Pihra-Majurinen startet gruppa Finntown - Sunset Park, Brooklyn, NY. Det ble hans inspirasjon til å starte gruppa Brooklyn Norwegians. Innleggene og kommentarene strømmer inn USA og Norge og resten av verden. Mange har funnet tilbake til gode venner fra barndommen i Brooklyn, andre har funnet slektninger gjennom gruppa. Innleggene representerer en utrolig mengde kulturhistorie om utvandrere sitt liv i New York-området gjennom over 100 år.

Selv skriver Erling Dugan.:

Jeg vokste opp i Brooklyn eller gjorde jeg det? Hva betydde begrepet ”å reise heim” for meg? Hvor var "heim", Kvinesdal eller 51st Street i Brooklyn? Skulle jeg fortsatt "bo” i bedehusbygda Kvinesdal eller var jeg verdensborger i New York City? Valget stod mellom to helt forskjellige verdener. Hvilken tilhørte jeg? Hva er likheten med /forskjellen mellom min oppvekst og barna til dagens innvandrerer til Norge?

JEG VOKSTE OPP I TO VERDERNER

Med to morsmål jobber jeg i dag på data som translatør og oversetter mellom engelsk og norsk. Interessen for utvandring begynte allerede i ungdommen. Jeg er jeg engasjert som redaktør i Viking Lodge, Sons of Norway, styremedlem i Utvandrermuseet, engsjement i den årlige Utvandrerfestivalen i Kvinesdal og samlinger i Facebook-gruppa Brooklyn Norwegians. Jeg har også ha gleden av å besøke flere SoN lodge for å fortelle om historien fra Brooklyn. Siden starten av gruppa har vi masjert hvert år i 17. mai paraden i Brooklyn og nå dette året hadde jeg æren av å være honorary Marshall.

Mvh

Erling

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

___________________

2016

Tirsdag 4. oktober

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 25. oktober

Odd Sverre Aasbø er

forfatter av boken “Drømmen om Amerika, fra Vikingferd til Super Bowl”.

Tirsdag 1. november

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Øyvind Nordsletten

Julemøte, innsetting av nytt styre.

2017

Tirsdag 3.januar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 24. januar 2017

Hans Eirik Aarek

Kvekerbevegelsen.

Hans Eirik Aarek

(f. 1939) er pensjonert universitets-lektor fra Universitetet i Stavanger.

Tirsdag 7. februar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28. februar 2017

Jostein Mykletun

"Norge og USA -

Gamle transatlantisk bånd i en utfordrende verden". Mykletun er tidligere ambassaderåd ved den norske ambassaden i Washington, D.C. (2001-2005) og generalkonsul i Houston, Texas (2010 - 2015).

Tirsdag 7. mars

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28 Mars 2017

Liv Tjemsland - En reise gjennom 50 Stater.

Tirsdag 4.april

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 25. april 2017

Tirsdag 23. mai 2017

Laget vårt feirer 20 års jubileum.Laget ble stiftet 31 mai 1997 på Sandnes Motorhotell. Vi skal i det minste ha stor kake!

21.-24.juni.2017

NAHA-NORGES 13. SEMINAR i Stavanger. Tema for seminaret er migrasjon, minoriteter og religionsfrihet. Les mer om seminaret her.

Tirsdag 26. september 2017

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 24 oktober 2017

Lørdag 28. oktober 2017 SLEKTSGRANSKER-DAGEN

Tirsdag 21 November 2017

Valg

Tirsdag 5. November 2017 Julemøte med grøt eller middag. Innsetting av nytt styre.

___________________

SKAL DU TIL USA?Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

__________

Takk.:

________

Historien om Edvarda Omine Aardal født i 1892 i Aardal Hå, er skrevet av datteren Wanda Benson. Les historien her. ______________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er august - utgaven 2016 og også september utgaven av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Fra Presidenten

Tone Tjensvold Barstad.

Kjære SONs venner.

August måned går mot slutten, sommeren er på hell.

Håper dere alle har hatt en fin sommer til tross for været her sør.

Jeg har i sommer vært i Nord Norge og opplevd Lofoten og Nordkapp for første gang. En flott opplevelse i nydelig sommer vær.

Besøk fra Amerika har vi hatt i to omganger.

To generasjoner Feyling besøkte Egersund og vi feiret St. Hans sammen med dem. Det var far til Paul Alfred Feyling som emigrerte og for Paul Alfred, var det 23 år siden sist han besøkte Egersund og slekten der. Vi hadde en veldig trivelig kveld sammen med mye sang, gode samtaler, fine minner å ta med seg videre. Se artikkel annet sted i budstikka.

Vi har nettopp hatt besøk igjen fra Amerika, denne gang datter og ektefelle til min ektefelles tremenning. Karoline Jensen og Jason Fritz deltok først på slektstreff i Moss, før de tok turen til Jæren og for å oppleve stedene farfaren og farmoren emigrerte fra. Jeg tok dem med til Norheim og Mossige gårdene i Time. Videre dro vi til Sokndal og de fikk sett Netland og Barstad gårdene. Tilslutt var det Egersund som ble besøkt før turen gikk tilbake til Jæren og et godt måltid sammen med slekt.

Det er sikkert mange av dere som har hatt besøk eller vært på besøk hos amerikanske slektninger og venner. Det hadde vært fint om dere kunne delt historier/opplevelser med oss andre, enten ved å skrive litt om hendelsen eller å fortelle litt på møtene våre. Håper dere tar utfordringen…

På forrige møte ble det lagt fram forslag om endring av inngangspenger. Fra høsten blir det for vanlige møter å betale kr. 80,- for medlemmer av Leiv Eiriksson Lodge og kr. 100,- for gjester.

I juni måned har vi pleid å gjøre styremøtene i Leiv Eiriksson Lodge litt spesielle. Da har vi styremøte på hytta til Inge Nødland og etter styremøte hadde vi i år i tillegg invitert noen gjester og styret i Cleng Peerson Lodge. Det ble en kveld med mange gode historier og latteren satt løst. Takk til Inge for gjestfriheten og som styrets gode kokk.

Vi starter høsten med slektsgransking på Sivdamsenteret tirsdag 6. september kl. 18.00. Tema denne kvelden blir DA – hvordan søke i Digitalarkivet ved Geir Hendum.

Medlemsmøtet er først 27. september. Da kommer Erling Dugan som er oppvokst i Brooklyn, men nå bosatt i Kvinesdal og skal fortelle om «hvordan vokse opp i to verdener». Vi gleder oss til å få Erling Dugan igjen på besøk i lodgen vår.

Jeg ønsker dere alle en fin september og velkommen til høstens møter,

Hilsen fra Tone

Medlemsverving og nye medlemmer

Styret i laget har bestemt at nye medlemmer som innmeldes før nyttårskifte 2016/17 bare betaler kr. 200;- for første års medlemskap. Styret håper at de som "sitter på gjerdet" nå melder seg inn.

Familien Feyling tilbake på familiebesøk

Av Tone Tjensvold Barstad.

I 2011 skrev jeg en slektsbok om «Ludwig Feyling og hans etterkommere». Min ektefelles farmor var født Feyling, så slik kommer vi inn i den slekten.

Alle med navnet Feyling i Norge har samme stamfar. Snekkermester Ludwig Feyling kom til Norge fra Waldgirmes i Tyskland i 1771. Mange av hans etterkommere emigrerte i sin tid til Amerika.

Telegrafbestyret Anders Feyling (1868 – 1964) var født i Egersund og ble gift med Anna Tønseth. De bosatte seg i Egersund, i Ludvig Feylingsgate som er oppkalt etter farfaren til Anders og sønn til stamfaren. Anders kjøpte landstedet Fiskervik på Eigerøy, et sted som den dag i dag er i Feylingslektens eie.

Anders og Anna Feyling fikk 10 barn og av disse emigrerte 4 av barna til Amerika. En av dem var Gerhard.

Gerhard Feyling (1907-2005) var født i Egersund og emigrerte til USA i 1927, hvor han tok ingeniørutdannelse ved MIT i Boston. Han ble gift med sin skolevenninne Birgith Olsen fra Egersund og sammen bosatte de seg i USA. De bodde flere steder bl a i Virginia. De fikk to barn Kristin og Paul Alfred.

De amerikanske slektningene vender ofte tilbake til røttene i Egersund og da står «barndomshjemmet» de forlot i Ludvig Feylingsgate eller landstedet Fiskervik klar til å ta i mot dem. Slik var det også i år.

Paul Alfred Feyling født i 1943 og ektefellen Doris kom sammen med sin nygifte datter Kirsten og ektefellen Mathew Ashley for å besøke Norge og røttene. For Paul Alfred var det 23 år siden han sist var i Egersund. Vi ble invitert av slekten i Egersund til å delta på St. Hans feiring sammen med våre amerikanske slektninger som var kommet på besøk.

Været viste seg fra sin beste side, 23. juni og vi hadde noen koselige timer sammen på Fiskervik. Nydelige reker ble servert og kakebord manglet heller ikke. Historier ble fortalt, det ble sunget flere sanger og gjestene fra Amerika fortalte hva de drev med i «mulighetenes land».

Paul Alfred og Doris er nå pensjonister og bor i San Frasisco i California. Paul Alfred har jobbet i fredskorpstjenste i Columbia og har vært opptatt av naturen i regnskogene. Han har arbeidet som naturfotograf og med å dokumentere fuglelivet i regnskogen.

Datteren Kirsten bor i dag i Washington DC og hun fortalte innlevende om hvordan det var å arbeide for SOS Barnebyer. Hennes ektefelle Mathew jobber i Verdens Banken.

Under sitt opphold i Norge fikk de opplevd litt av hvert, fra tur til Prekestolen, et norsk bryllup og de traff igjen mange slektninger, denne gang i Norge.

Som et minne fra oss fikk Paul Alfred og Doris med seg min slektsbok og datteren Kirsten og Mathew fikk stamtreet over Feylingslekten som jeg oppdaterte med to nye generasjoner i 2006.

Bildet over: 23. juni 2016 på Fiskervik, Eigerøy. Tone Tjensvold Barstad overrekker Kisten Andrea Feyling stamtre over Feylingslekten som Tone oppdaterte i 2006 med to nye generasjoner. Stamtreet ble i 1958 tegnet av Tones svigerfar, Alf. L. Barstad.Foran Fra v. Tone Tjensvold Barstad og Kirsten A. Feyling som holder stamtreet. Bak fra v. Jan Barstad, Mathew Ashley fra Washington DC, Ragnhild Feyling, Doris og Paul Alfred Feyling fra San Francisco.

Fra strategidokumentet

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Studerte ved Concordia College.

Av Tore Nærland, styremedlem i Leiv Eriksson Lodge, Sandnes og Jæren.

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Concordia College i Moorhead, Minnesota, USA, ikke langt fra Fargo, var et fantastisk sted å studere i 1984-1985. Jeg studerte statsvitenskap, historie, kommunikasjon og filosofi. Jeg studerte sammen med min kone, Bjørg. Det var mange norske studenter der. Dette er et norsk-amerikansk college med Luthersk bakgrunn. I dag er det 2 200 studenter der. Jeg anbefaler nordmenn til å dra dit for å studere. Da jeg var der fikk jeg stipendet King Olav’s Scholarship. Man kan bo på internat ved siden av skolen eller inne i byen Moorhead. Einar Lunde i NRK har studert der i sin ungdom. Colleget har fine sportshaller. Vinteren kan være litt hard, med mye vind, men det venner man seg til. Studietiden der gav meg mye, både vennskap og kunnskap. Jeg vil alltid være glad i Concordia College, et av mine beste læresteder på jord! - Tore

Notis som sto i Aftenbladet 10.juli 1917

Tilbake for å lære mer om røttene

av Tone Tjensvold Barstad

22. august i overskyet vær, ankom Karoline Jensen og Jason Fritz Bryne. Det var ønske om igjen å stå på norsk jord og å lære mer om forfedrene, som denne gang bragte dem til Norge.

Karoline Jensen Fritz er født i Idaho Springs, Colorado, men bor nå i Alexandria i Virginia. Hun er oldebarn av tidligere sorenskriver Gabriel M.D. Norheim (1863-1934) som var født på Norheim i Time. Hun har også forfedre fra Mossige i Time, Barstad, Netland og Årrestad i Sokndal foruten Egersund. Hun er firmenning til mine barn.

Foreldrene til Karoline gikk begge i sin tid på sommerskole ved UIO og lærte norsk og om norsk kultur. Det var slik søt musikk oppstod mellom dem og de senere ble gift. Foreldrene, Eivind og Caroline Jensen føler seg som norske selv om de begge er født i Amerika. Tilhørigheten viser seg ved at mye er norsk relatert i hjemmet deres i Colorado, trær, blomster, hvordan huset er innredet. De har bl.a. rognebærtrær i hagen. Foreldrene har vært flere ganger i Norge og hver gang er det med ønske om å komme tilbake.

I år var to generasjoner tilbake i Norge. Alle deltok på slektstreff i Moss og deretter dro de hver for seg på tur rundt i Norge. Karoline og Jason ønsket å se stedene forfedrene dro fra og jeg tok fri fra jobb og hadde en fantastisk flott dag sammen med to humørfylte førti åringer.

Før de ankom Bryne, hadde Karoline og Jason hatt vel en uke i Norge og det hadde gjort at Karoline fikk frisket opp gamle norsk kunnskaper. Da de steg av toget på Bryne, var det en norsk talende person jeg møtte som snakket norsk korrekt grammatikalsk. En overraskelse for meg, det var ikke slik jeg opplevde henne i Colorado i 2007. Karoline fortalte at hun i barneårene var sendt til Skogfjorden i Minnesota for å lære norsk. Deretter hadde hun vært på flere leire, hvor norsk var språket. De hadde ikke anledning til å snakke amerikansk, kun norsk. Som 20 åring dro hun som sin far til Oslo for å delta på sommerskolen ved UIO. Dette hadde gjort at hennes norsk kunnskaper var meget gode. Hun var overrasket selv over hvor lett det var igjen å snakke norsk og bli forstått.

Første stopp var hos Målfrid og Tore Norheim på Norheim i Time. De bor på gården som Karolines oldefar forlot til fordel for studier. Tore er Karolines firmenning. Vi ble hjertelig mottatt på Norheim. Karoline og Jason fikk omvisning på museet som Tore har på låven og deretter var det kaffi og kaker i «tingståva». Vi måtte omsider si takk for gjestfriheten og dro mot gården Mossige. Vi var også en tur på Garborg og Knudaheia før turen gikk mot Sokndal. På bildet til venstre.: Målfrid og Tore Norheim sammen med Karoline og Jason Fritz

Gårdene Netland og Barstad ble besøkt. En tur til Sogndalstrand ble det også før turen gikk langs kysten og om Birkeland til Egersund.

På bildet over.: Karoline på gården til forfedrene på Barstad i Sokndal.

Gravstedet til oldeforeldrene i Egersund ble besøkt og det var et sterkt øyeblikk og stå ved graven til Karl Jensen sr. og Anna Larsen (Barstad). Likeså ved graven til oldefaren Gabriel Martinius Daniel Norheim og hustru Rakel Bowitz Thorsen, personer det var knyttet så mange historier til.

På bildet over.: Karoline Jensen og Jason Fritz på graven til Karolines oldeforeldre

Det er 20 år siden Karoline sist var i Norge og hun husket mye fra sitt besøk, men kirkegården kunne hun ikke huske å ha vært på tidligere.

I Egersund ventet farens tremenninger Jane Jensen og Gabriel Albretsen. Et koselig gjensyn for Karoline.

Turen gikk videre til Bryne og et bedre måltid hos meg og min familie. Latteren satt løst og tiden gikk så altfor fort sammen med disse triveleige menneskene.

Det kom fram ønske om å se «sverd i fjell» og det fikk vi til da det led mot natt, men bilder ble tatt, så begivenheten ble dokumentert.

Farvel passet ikke denne kvelden, det ble PÅ GJENSYN !

På bildet over. Karoline Jensen Fritz ved «sverd i fjell» ved Hafrsfjord

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

___________________________________________________

Sons of Norway, distrikt 8, har fått ny hjemmeside. www.sofn.no

Hjemmesida fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke email-adressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord.

For noen medlemmer vil ikke dette fungere. Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene.

Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no.Passordet er også her medlemsnummeret.

Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan opplysningene rettes.

Hilsen styret i D8 v/Tor Arild Halvorsen.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt. Du kan levere frimerker på medlemsmøtene våre. Karleif Lende tar i mot.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)