Budstikka sommeren 2016

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Fra Presidenten

Tone Tjensvold Barstad.

Kjære SONs venner.

Sommeren er her og det er ferietid. Mange får besøk om sommeren fra bl.a.. Amerika. Jeg får besøk i to omganger i sommer.

Vi gleder oss til å vise dem hva vårt distrikt har å tilby og ikke minst, vise dem gårdene hvor forfedrene bodde før de emigrerte til Amerika.

På forrige møte ble det lagt fram forslag om endring av inngangspenger på møtene våre. Fra høsten blir det for vanlige møter å betale kr. 80,- for medlemmer av Leiv Eiriksson Lodge og kr. 100,- for gjester.

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

___________________

2016

Tirsdag 6. september

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 27. september Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 4. oktober

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 25. oktober

Anne Elisebeth Skogen kommer tilbake med forteller-forestillingen «VEGEN VIDARE VEST» om korleis det gjekk vidare med slooparane, i allefall nokon av dei, etter at Anne Elisaeth forlet dei i Kendall i 1825 like før jul.

Tirsdag 1. november

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Øyvind Nordsletten

Julemøte, innsetting av nytt styre.

2017

Tirsdag 3.januar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 24. januar 2017

Tirsdag 7. februar

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28. februar 2017

Jostein Mykletun

"Norge og USA -

Gamle transatlantisk bånd i en utfordrende verden". Mykletun er tidligere ambassaderåd ved den norske ambassaden i Washington, D.C. (2001-2005) og generalkonsul i Houston, Texas (2010 - 2015).

Tirsdag 7. mars

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 28 Mars 2017

Liv Tjemsland - En reise gjennom 50 Stater.

Tirsdag 4.april

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 25. april 2017

Odd Sverre Aasbø er

forfatter av boken “Drømmen om Amerika, fra Vikingferd til Super Bowl”.

Tirsdag 23. mai 2017

Laget vårt feirer 20 års jubileum.Laget ble stiftet 31 mai 1997 på Sandnes Motorhotell. Vi skal i det minste ha stor kake!

21.-24.juni.2017

NAHA-NORGES 13. SEMINAR i Stavanger. Tema for seminaret er migrasjon, minoriteter og religionsfrihet. Les mer om seminaret her.

Tirsdag 26. september 2017

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 24 oktober 2017

Lørdag 28. oktober 2017 SLEKTSGRANSKER-DAGEN

Tirsdag 21 November 2017

Valg

Tirsdag 5. November 2017 Julemøte med grøt eller middag. Innsetting av nytt styre.

___________________

SKAL DU TIL USA?Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

__________

Takk.:

På maimøtet var kveldens foredragsholder tidligere norsk ambassadør i Canada, Else Berit Eikeland. Hun er født og oppvokst på Jæren og mange hadde funnet veien til møte til tross for nydelig sommervær. Hun holdt et flott foredrag som kan leses mer om i møtereferatet lenger nede på siden, og artikkelen som stod i Jærbladet. Etterpå spilte Sandnes Trekkspillorkester opp. Det ble en flott avslutning på sesongen.9.-12. juni var det kongress i Haugesund. Saker ble gjennomgått og det ble også nevnt feiringen av 200 års jubileet for utvandringen. Det skal skje i 2025. Hva kan Leiv Eiriksson Lodge bidra med her?Jeg ønsker dere alle en fin sommer med bilde av en St. Hans krans fra EgersundSommerhilsen fra Tone.

Referat fra medlemsmøtet tirsdag 24. mai 2016 på Sivdamsenteret. (Mer bilder på Facebook her)

Møtet vart som vanleg opna av president Tone Barstad Tjensvold. Dei tre nasjonalsange vart deretter sunget, og Kari Nævra Ree ved pianoet.

Styret vil fra hausten av endra inngangsprisane på møtene. Hensikten er å skilja mellom medlemar og ikkje medlemar. Ny pris vert 80 kroner for medlemar og hundre ( det same som no) for ikkje medlemar. Det vil også bli ulike prisar ved andre tilstellingar, til dømes julemøtet o.l.

Det vart også oppmoda til å bruka “Grasrotandelen” ved norsk tipping sile spel. Dette gjev ei kjærkomen støtte til Lodgen. Jæren`s nasjonalsang,” Heim te Jæren”, vart sunget.

Deretter vart kveldens foredragsholder Ambassadør Else Berit Eikeland presentert (se bildet til venstre).Ho er født og oppvaksen på Varhaug. Ho ville kåsere om kvifor utvandringa til Canada, og spesielt fra Jæren er viktig i dag også. Ho har vore Noregs Ambassadør i Canada, og i dei seinare åra Arktisk Ambassadør. Etter kåseriet ville det bli eit musikalsk innslag ved Sandnes Trekkspillorkester.Innvandringa forma Canada. Det er i dag 8 arktiske land. Canada, Usa, Danmark, Sverige, Russland, Island og Grønland. USA er med i gruppa på grunn av Alaska som var kjøpt av Russland i 1887. Det er ikkje bare eit politisk samarbeid, men også eit spørsmål om resurser. Resursene er mineraler, fiske,olje og gass blandt anna.Innvandringa til Canada startet ca år 1000. Det var vikingane som da ankom.Det er funnet spor etter dei i” Lands of Medow,”. Det var Anne Stine og Helge Ingstad som gjorde funnet av vikingesamfunnet. Grønlendingene var også tidlig ute. Sidan landet deira var uten trær, reiste dei til Canada for å hente seg tømmer til husbygging etc.skip, Den første ordinære innvandringa til Arktis starta i det 16.de århundre. Det var fiskare og fangstmenn som kom. Frankrike etablerte sin første fangststasjon i Quebec. Beveren som var eit nasjonalt symbol i Canada var ettertraktet, og beverskinn, pels, var luksusvarer i Europa på den tida, så det var ein stor eksportvare. Franske og Irske innvandrere kom med skip og brakte skinn tilbake til Europa. Norway House er ein av dei første norske fangststasjonane vart anlagt i 1531.Befolkningen i Artisk besto av, first nation´s som det heiter i området. Kaller du dei indianere, tek dei det som eit skjellsord. Ein blanding av urfolket og 1st. nations kalles for Metis.

I de Canadiske nordområdene er det bare ca 110 000 innbyggere, så det er godt om plass. Inuittene i området var nomader for 50 til 60 år siden. Høg arbeidsledighet og høg sjølmordsstatistikk, spesielt blandt ungdommen.

I slutten av 1800 talet var det stor innvandring til Canada fra Norge. Det var mange

bønder som var på jakt etter land. Den store innvandringa fra sør (USA) trakk seg nordover på grunn av lite og dårlig jord, og dermed fulgte nordmennene med.

Provinsane langs den amerikanske grensa, Britisk Columbia, Alberta, Saskatchewan og Manitoba, hadde store områder med den beste jorda som kunne finnast. Jorda i desse provinsane var mykje billigare. På grunn av de store innvandringane fra sør, var Canada redd for at vestkysten ville gå til USA. Beslutninga for å hindra dette vart å byggja jernbane for å binda landet saman. Canadian Pasific Railway vart då anlagt. Det var eit stort framsteg, men ein kunne nesten gå til fots på same tida.

De norske bøndene som slo seg ned i området, var nokre år, for så å reise heim og finne seg kone , og deretter dra tilbake igjen. Nordmennene var spesielt akseptert i området pga av same religion og dei var arbeidsvillige og dugnadsvillige, noko som vart godt likt av lokalbefolkiningen. Canada etterlyste norske bønder til prærien.

Mange kvinnelige ledere blandt inuittene, stammer fra Norge pga inngifting. Dette medfører at i Alberta, som er den rikaste provinsen, har 4 “nordmenn” av 10 i “Provinsregjeringa”

Etter foredraget takket presidenten foredragsholderen for eit svært interessant foredrag og overrakte blomster. Før kaffepausen vart Fotlandsfossen sunget.

Etter kaffepausen med loddsalg vart podiet gitt til Sandnes Trekkspillorkester. Dei varta opp med påde nasjonale og internasjonal musikk, noko som tydligvis tilhøyrarane likte, for dei tralla med.

________

Historien om Edvarda Omine Aardal født i 1892 i Aardal Hå, er skrevet av datteren Wanda Benson. Les historien her. ______________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er mai - utgaven 2016 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Sidan dette var siste møtet før ferien vart det overrakt blomsterbuktter som takk til frivillige som er med på å holde hjulene igang. Neste møte blir 27.september, og da vil Erling Dugan fortelle om å vokse opp i to verdener. Han reiste til amerika som 4-åring, og har deretter vandret fram og tilbake en del ganger.Møtet vart avslutta med at presidenten takket alle de 54 for frammøtet og øngste alle ein fin sommar og god ferie.Referent: Gunnar Line Risa.

Drøsen gikk godt i pausen. Tore Nærland og Gunnleif Seldal (se bildet over).

Golden member Harald Skretting er gått bort.Minneord av Tarald Oma

Ein av lodgen mest aktive medlem, Harald Skretting, er død, vel 98 år gamal. Harald var fødd på Skretting og vaks opp i ein stor søskenflokk. Faren, Hans Skretting, reiste tidleg til Canada og var ein av grunnleggarane til staten Alberta. Dette forma Harald, og han hadde heile livet ein svært stor innteresse for USA og Canada. Han reiste mange gonger over Atlanteren, og hadde med seg slekt og vener. Canada var hans andre heimland.

Han skreiv også bok om om dette: I "I far sine fotefar"..Boka er også oversett til engelsk. Han var fast på møta i lodgen, og mange gonger fortalte han om opplevingane frå turane til Canada.

Ved 175 års jubileet for då "Resturation" , reiste frå Stavanger hadde Harald laga sin eigen "Resturation", med mannskap, som var med som hovedattraksjon på opptoget vedkomande jubileumsfeiringa på kaien i Stavanger. Erik Bye var hovedtalar ved denne jubileumsfeiringa.

Med Harald sin bortgang er ein av dei siste som opplevde den store utvandringa til USA og Canada borte. Det er på ein måte slutten på ei epoke i norsk historie. Harald har både i skrift og tale lagd etter seg mange minnesmerke, som komande slekter vil få stor glede av. Me lyser fred over Harald Skretting sitt minne.

Tarald Oma

Tilbake til røttene på Jæren

Av Tone Tjensvold Barstad 19. juni 2016

Historien om familien Norheim/Jensen som emigrerte til Amerika og som stadig søker tilbake til landet deres forfedre reiste fra.

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Astrid M. Norheim ble født i året 1900 av foreldre Gabriel Martinius Daniel Norheim og hustru Rakel Bowitz Thorsen. Astrid ble født i Haugesund da faren var sorenskriver der på den tiden.

Gabriel M.D. Norheim var født i 1863 på gården Norheim i Time, som sønn av lensmann/gårdbruker Ommund Svendson Mossige og hustru Ane Malene Taksdal. Astrid M. Nordheim og foreldrene flyttet omsider til Egersund, da faren, Gabriel M.D. Norheim ble sorenskriver i byen. Dette førte til at Astrid ble kjent med Asbjørn Jensen, sønn av den kjente handelsmannen, Karl J. Jensen.

Det oppstod søt musikk mellom Asbjørn og Astrid. (se bildet sammen med sønnene over ) Asbjørn var utdannet sivilingeniør, men det var vanskelig for ham å få jobb i Norge. Det resulterte i at Asbjørn Jensen ville prøve lykken i mulighetenes land, Amerika. Les hele historien her.

Bøker om utvandringen til Amerika

Edvard Hoems roman, "Slåttekar i himmelen", kom ut i november 2014. Det er første bind i fortellingen om hans familie i Romsdalen, hvorav mange utvandret til Syd-Dakota. Livet var tøft både for de som ble hjemme og de som utvandret. Bind to utkom i november 2015 med tittelen "Bror din på prærien". Bind tre er ventet i november 2016.

Omtale i Dagsavisen.

Cleng Peerson og en historie fra Bjerkreim. Av Karleif Lende.

Historien forteller at Cleng Peerson var veldig ivrig i å agitere for å få nordmenn til USA .

I forbindelse med registrering av noen fjerne slektninger i Bjerkreim, kom jeg over noe som hadde ringvirkninger inn i en av de virkelige avkrokene i Bjerkreim, i Austrumdal. Dette er omtalt av Lisabet Risa i hennes verk Bjerkreimbøkene, bind I, side 618.

I Austrumdal ble det i 1782 født en Mouritz Halvorson Austrumdal. Han døde i 1836 og hadde vært gift to ganger. I første ekteskap fikk han kun et barn, datteren Helga.

i 1812 giftet han seg igjen, og da med Ingeborg Aadnesdtr Ausdal. Tre av deres barn dro omkring 1850 til USA.

Hvordan Mouritz hadde kommet i kontakt med Cleng Peerson kan en bare spekulere på, men de to korresponderte med hverandre. Brevene fra Mouritz skal være oppbevart i en arkivinstitusjon i Minneapolis.

Vennskapet med Cleng Peerson var nok en av grunnene til tre av de seks barna som vokste opp reiste til USA omkring 1850. Svogeren til Helga, deres halvsøster reiste også til USA med hele familien, men det på et senere tidspunkt.

Det hører også med til historien at kona Ingeborg giftet seg opp igjen i 1840 og i 1852 reiste hun til USA for å besøke barna sine. Hun ble værende der og døde en gang etter 1866. I 1859 bodde hun og de tre barna i Chicago. De to sønnene var farmere der. Det er bevart et brev som Svale Ståleson (Hytland) skreiv heim til broren fra Chicago i 1859 der han forteller om folk fra Bjerkreim som bodde der i byen da. Det er også bevart et brev som Ingeborg skreiv i Chicago i 1866 til svigerdatteren Valborg heime i Austrumdal.

Karleif.

"From Sogn, Norway to Norway Lake, Minnesota."

Written by Gabriel Stene.

Historien er formidlet av Karleif Lende (på bildet til høyre) som først skriver litt om omstendighetene rundt historien.

Hei.

Først og fremst viser jeg til vedlegget som er en godt skrevet historie, kanskje det kunne være noe for Budstikka?. Den er så lang at den da muligens burde bli tatt som en føljetong.

Bruce Johnson og kona traff vi på turen til USA i fjor og han har da slektninger fra Aurland i Sogn, bl.a. Stene der. Som det fremgår nedenfor, mente han at det var mulighet for at Johannes Jakobsen Stene som var med Restaurasjonen i 1825. Dette har jeg funnet ut er feil, den Steine var nemlig fra Steine i Suldal, rett over veien der Lakseslottet ligger slik jeg har forstått det. Han giftet seg til Kindingstad på Karmøy og flyttet senere til Stavanger. Han eide for øvrig 1/3 part av Restaurasjonen. Kona til denne Steine har en forfar fra Øksnevad i Klepp, som er direkte i mine forfedre. Dette blir da den tredje personen på båten jeg er relatert til.

Bruce Johnson hadde et slektstre på Ancestry.com, jeg fjernlånte et par bøker fra Aurland og Flåm og klarte å legge inn på hans slektstre ca 2000 personer. Som takk for dette, fikk jeg i presang av ham boka «The Sloopers» som er en meget tykk bok. I den er det også en del slektstre både om forfedre og etterkommere etter de som var med Restaurasjonen. I USA koster boka US$ 78 og portoen var nesten det samme $ 66, slik at det er en kostbar bok og en meget flott presang som jeg setter veldig stor pris på.

Karleif

Fra: Bruce Johnson

Sendt: 15. september 2015

Til: Karleif Lende

Emne: Stene/Johnson Family Tree

Dear Karleif,

It was great to meet everyone, chat, have a drink and later dinner together. I appreciate your generous offer to take a look at my Norwegian family tree and to offer guidance or assistance in checking the accuracy and/or helping to fill in some of the blanks. You should receive an invitation to my Ancestry tree with edit rights.

I’m attaching one of my Great Grandfather’s stories at the very end of this message.. He wrote extensively about the life of early Norwegian immigrants in Minnesota.

Bruce johnson.

Les historien her

Historien er skrevet på engelsk. du kan evt bruke Google Translate (oversetter) for å få den på norsk.

Fra strategidokumentet

Gjennom årene har vårt lag utviklet seg til å bli det sterkeste legmiljøet for emigranthistorie i Rogaland, kanskje også i hele Norge. Vi vil beholde denne posisjonen med å fortsette rekken med dyktige foredragsholdere og samarbeid med historie og forskningsmiljøer i inn og utland.

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

___________________________________________________

Sons of Norway, distrikt 8, har fått ny hjemmeside. www.sofn.no

Hjemmesida fungerer slik at alle har adgang til åpningsbildet på sofn.no.

Medlemmer i Sons of Norway kan logge seg inn ved å bruke email-adressen sin som brukernavn og medlemsnummeret som passord.

For noen medlemmer vil ikke dette fungere. Dersom det er 2 medlemmer som bruker samme e-mailadresse, så fungerer dette bare for den ene.

Den andre må bruke følgende som brukernavn: Bruk ditt eget medlemsnummer@sofn.no.Passordet er også her medlemsnummeret.

Dette gjelder også de 400 medlemmene som ikke har oppgitt noen emailadresse. Når dere har logget inn, kan opplysningene rettes.

Hilsen styret i D8 v/Tor Arild Halvorsen.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt. Du kan levere frimerker på medlemsmøtene våre. Karleif Lende tar i mot.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)