Budstikka i august 2015

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Fra Pesidenten

Tone Tjensvold Barstad

Kjære SONS venner!

Været her vest har ikke vist seg fra sin beste side i år, men jeg og min familie har hatt mange flotte opplevelser og minner å ta med oss videre, selv om temperaturen har uteblitt.

I juli fikk vi besøk av slekt fra Frankrike som ikke har vært i Norge tidligere. Dette avstedkom at vi arrangerte slektstreff og jeg utga min 3. slektsbok. Vårt besøk fra Frankrike var her for å finne røttene til farfar og oldefar som utvandret til Frankrike. Arne Olsen dro til Frankrike tidlig på 1900 tallet som representant for Salmon Dyb i Egersund og Chr. Bjelland & Co. I Stavanger. Røttene ble funnet og det var 7 personer som forlot Norge med mange minner og opplevelser rikere og hvor vi sa på gjensyn!

I forbindelse med min jobb, skulle jeg på et møte til Rjukan. Når jeg først dro østover, var også Hamar innen rekkevidde. Der traff jeg direktør for Migrasjonsmuseet på Hamar, Knut Djupedal, som forøvrig også har vært guide på to av turene til USA som Leiv Eiriksson Lodge har arrangert i fotsporene til emigrantene som dro med Restauration. Knut Djupedal fortalte om museet og viste oss rundt til de forskjellige bygningene, veldig interessant. Dette kan dere lese mer om et annet sted i budstikka.

30. august er medlemmer av Leiv Eiriksson Lodge invitert til et arrangement som Sons of Norway Dalbuen Lodge skal ha på Solbjørg i Lund. Der blir det grilling og sosialt samvær med andre SON venner. Vi håper på bra ute vær !

Styret har bestemt at vi frem til årsskifte lar personer som tegner nytt medlemskap, kun betale kr. 200,- i medlemskontigent det første året. I tillegg er det fra sentralt hold blitt vedtatt at medlemmer av Sons of Norway i Norge som verver flest medlemmer frem til 31.12.2015, er med i trekningen av 2 flybilletter til USA. Så kjære medlemmer, her er det god grunn til å verve nye medlemmer til Leiv Eiriksson Lodge.

I skrivende stund har jeg nettopp fått vite at tidligere styremedlem i Leiv Eiriksson Lodge og nåværende medlem, Marit Lilleaas, er gått bort så altfor tidlig. Vi skulle så gjerne hatt hennes blide åsyn blandt oss mye lenger.

Da vil jeg ønske dere en fortsatt fin august måned,

Hilsen Tone.

2015

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

Leiv Eiriksson Lodge ble etablert 31 mai 1997.

Du kan lese historien her.

Laget vårt sin historie er laget som et kapittel sammen med alle de andre lokallagene i Norge.

Søndag 30. august kl. 12.00.Felles grilltur sammen med Dalbuen Lodge til Solbjørg i Lund Kommune. Se invitasjon annet sted i Budstikka.

4. september 2015

TUR til USA i Cleng Peerson sine fotspor

Tirsdag 29. september Siv Ringdal -

Fra synd til Sears.

Terje Voll ordner musikken.

Lørdag 3. oktober

I anledning 100 års jubileet for Alfred Hauge`s fødsel, kommer Else Norheim til Klepp bibliotek lørdag 3. oktober kl 14:00 og holder foredraget ”Alfred Hauge – slik jeg husker ham”.

Da snakkes vi der!

Mvh.

Marta H. Friis

Klepp bibliotek.

Lørdag 24. oktober

Sandnes Kulturhus. Jubileumsforestilling med Sandnes Historielag.

Tirsdag 27. oktober

2015. Tone Rasdal

"Mitt Amerika"

Lørdag 31. oktober 2015

Slektsgranskerdagen.

Tirsdag 24. november

Tarald Oma

"Ny Jord"


Tirsdag 8. desember 2015

Julemøte med grøt eller middag.

Lisabet Risa -

Ree slekten fra Time. Innsetting av nytt styre.

____________________

2016

Tirsdag 26. januar 2016

Toralv Bilstad - UiS

Tirsdag 23. februar 2016

Johannes Risnes

Forteljinga om grandonkelen Gabriel og tømmer-hoggarane i Michigan og Minnesota.

Hans A. Storhaug -

Det norske Utvandrersenteret.

Presentasjon av AEMI (Association of European migration Institutions).

Tirsdag 22. mars 2016

Engwall Pahr-Iversen

Olai Aslagsson fra Tananger sitt forfatterskap og hans vennskapsbånd med Willam "Buffalo Bill" Cody.

Tirsdag 26. april 2016

Ann Elisabeth Laksfoss Hansen - UiS.

Nordmenn i Spania og paraleller i det ameri-kanske samfunn.

Tirsdag 24. mai 2016

Ambassadør Else Berit Eikeland.

Eikeland er Norsk ambassadør til de arktiske områdene. Hun kommer fra Varhaug og var mange år Norsk ambassadør i Canada. Hun vil fortelle om det Canadiske samfunn.

Tirsdag 23. August

Tirsdag 27. september 2016

Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 25. oktober 2016

Anne Elisebeth Skogen kommer tilbake med forteller-forestillingen «VEGEN VIDARE VEST» om korleis det gjekk vidare med slooparane, i allefall nokon av dei, etter at Anne Elisaeth forlet dei i Kendall i 1825 like før jul.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Julemøte, innsetting av nytt styre.

____________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er mai -utgaven 2015 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". Juni-utgaven finner du her.

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Hvil i fred Marit.

Marit Lilleaas er gått bort. Mandag morgen fikk vi den triste meldingen fra Oddvar om at Marit hadde sovnet inn med de nærmeste rundt seg torsdag 6 august. Marit var betalende medlem i Leiv Eirksson Lodge siden 2008, men de fleste kjente henne fra møter i Lodgen og fra DIS-Rogaland mange år før det. Hun var styremedlem i Lodgen noen år. Marit stilte opp for å gjøre det trivelig for oss andre med stort smil, lapper, vafler, kaffe og oftest en god klem. Du skal ha så masse takk Marit!

Marit slet med kreften det siste tåret. I fjor høst fortalte hun at behandlingen var vellykket, men den siste tiden hørte vi ikke så mye fra henne, så vi fryktet at noe var endret. I meldingen fra Oddvar skriver han

"De siste ukene har vi mimret ved å vise våre foto-bilder på TV og hun var stolt over alt vi har fått være delaktig i, ikke minst alle personene som i årenes løp har honnorert vennskapet med varme klemmer. Takk til dere!

Ryfylke Lodge har møte på Vigatunet, Hjelmeland onsdag 19. august 2015 kl. 19.00Trygve Brandal forteller om de restaurerte husene, om frukthagen og genbank, litt om folk fra området som har bodd og bor rundt på Viga. - Ta med egen mat og drikke – og event. noe å sitte på. - Vi kan være innendørs hvis dårlig vær. Noen sitteplasser finnes. Viga ligg langs vegen mellom Hjelmeland og Fister. Heilt tilbake til 1500-talet kan vi følgje garden i skriftlege kjelder. Det er dessutan fleire gravhaugar på garden og det er gjort funn frå vikingtida.Velkommen til deg - og ta med venner (foto Ryfylkemuseet).Felles sommertreff med grilling sammen med Dalbuen Lodge

Det blir ikke medlemsmøte i august.

Vi har felles grilltur til Solbjørg i Lund Kommune søndag 30. august ca kl. 12.00.

Alle tar med seg egen grillmat, drikke og stol.

Grillene vil være klare fra kl. 12.00.

Arrangementet blir på heimegården til Bjørn Solbjørg. Det er et gult hus, og Bjørn skal heise flagget!

For å komme til Solbjørg, kjør mot Moi sentrum og videre mot kirken. Fortsett veien forbi kirken mot Skåland, ta her av veien til venstre mot Elve (første vei til venstre etter passert kirken). Fortsett veien mot Elve ca. 12 km, da ser dere huset på Solbjørg! (Har dere GPS kan dere stille inn på Solbjørg)

Vi satser på å få en flott dag der vi kan treffe mange SON-venner!

VELKOMMEN

Sandnes Historielag feirer i år 40-årsjubileum.

I den forbindelse inviteres dere alle til forestillingen:

Sandnes Historielag 40 år – en lokalhistorisk festforestilling i toner, ord og bilder.

Lørdag 24. oktober 2015 kl 15.00-17.30 i Sandnes Kulturhus – Stor SalBillettpris kr 280,- (inkl billettavgift og enkel servering i pausen) (Grupperabatt).Billetter kan kjøpes på: http://www.sandneskulturhus.no/ eller: http://www.billettservice.no/event/sandnes-historielag-40-ar-billetter/459933Eller stikk innom på Kulturhuset eller KinoKino for å kjøpe billetter.Dette blir en variert og underholdende lokalhistorisk festforestilling som passer for hele familien. Det blir korte foredrag, musikk- og sanginnslag, sketsjer og korte filmer og bildeshow fra gamle dager. God og sosial drøs og enkel servering i pausen.På bildet Njål Vigesdal

Vi ønsker dere alle hjertelig velkomne.Beste hilsen fra Styret i Sandnes Historielag.Njål Vigesdal (styreleder)

Les hva Tone forteller om

Tur til Migrasjonsmuseet

tidligere Norsk Utvandrermuseum på Hamar.

Tekst og foto av Tone Tjensvold Barstad

Det var en lørdag morgen i august. Jeg våknet etter en god natts søvn på Hamar. Et Hamar som var badet i sol, endelig litt sommer. Temperaturen var også bra, dette tegnet til å bli en flott dag.

Målet for turen var Migrasjonsmuseet på Hamar, et sted jeg har ønsket å besøke i flere år. Og nå var dagen kommet …Tur til Migrasjonsmuseet

Cleng Peerson Legacy Conference, Clifton, Texas,

12. - 16- oktober - program.

Seminar i Clifton, Texas oktober 2015

Konferansen ”The Legacy of Cleng Peerson” i anledning 150-årsmarkeringen for utvandrerpionerens død i Clifton, Texas, i 1865 vil være den offisielle markeringen av dette jubileet. Det offisielle Norge vil være representert. Den norske ambassaden i Washington D.C. har allerede gitt tilsagn om økonomisk støtte. Et medlem av regjeringen vil være til stede og foreta den offisielle åpningen.

De første norske pionerer bosatte seg i Bosque County i 1854. Cleng Peerson var en av dem. I tiårene etter hans død kom stadig nye bølger av norske immigranter til Bosque County fram mot 1900, særlig fra Hedmark og Rogaland. I området rundt Norse i Bosque County utviklet det seg et sterkt norsk miljø som vedlikeholdt sentrale deler av sin norske kultur langt inn i det 20. århundre. I denne delen av Texas er det fortsatt mange norske etterkommere.

For tre år siden ble Cleng Peerson Institute opprettet med et av sine hovedmål å ta vare på og videreutvikle den norske kulturarven i Bosque County i Cleng Peersons ånd. Det er samtidig et viktig mål for Cleng Peerson Institute å bidra aktivt til å styrke de kulturelle og sosiale relasjoner mellom dagens Norge og dagens Texas.

En viktig milepæl i arbeidet til Cleng Peerson Institute er å arrangere jubileumskonferansen ”The Legacy of Cleng Peerson” i dagene 13.- 16. oktober 2015. Cleng Peerson Institute and Research Library har påtatt seg ansvaret for den praktiske planleggingen og gjennomføringen av seminaret. Styreleder i Cleng Peerson Institute, tidligere forskningsminister og fylkesmann Tora Aasland, sammen med styremedlem, professor Gunnar Nerheim, Universitetet i Stavanger, har påtatt seg det faglige og økonomiske ansvaret for programmet. Institutt for kultur og språk, Universitetet i Stavanger, er hovedansvarlig for konferansen sammen med Cleng Peerson Institute og Norwegian Society of Texas.

Har du interesse av denne konferansen så er det bare å ta kontakt med

Gunnar Nerheim (bildet t.v.)som er professor i moderne historie ved Institutt for kultur og språk ved Universitetet i Stavanger.

Hele programmet for konferansen kan du lese her.

Medlemsverving og nye medlemmer i mai.:

Styret i laget har bestemt at nye medlemmer som innmeldes før nyttårskifte 2015/16 bare betaler kr. 200;- for første års medlemskap. Styret håper at de som "sitter på gjerdet" nå melder seg inn. For mai måned ønsker vi følgende ny medlemmer velkommen!

American FestivalDet meldes om god deltakese og fornøyde mennesker på på årets American Festival i Vanse.

Vervekonkurranse i Sons of Norway 2015.

Gjeldende for alle distrikter fra 1. januar - 31. desember 2015.

SoN, arrangere sammen med sin offisielle reisepartner Borton Overseas, en ny vervekonkurranse.

For å belønne organisasjonens flinke ververe, vil vi belønne den flinkeste, dvs. den som klarer å verve flest nye medlemmer, i hvert av vår 8 distrikter. "Den flinkeste ververen" er definert som den i distriktet som verver flest betalende medlemmer inn til Sons of Norway i løpet av 2015.

Her er betingelsene:

* Vinnere i distrikt 1-7 vil motta 2 billetter til Norge.

* Vinneren i distrikt 8 som er Norge vil motta 2 billetter til USA.

* Vinneren må bestemme sine billetter hos Borton Overseas innen 1. mars 2016, og turen må foretas innen kalenderåret 2016.

* Tilleggsbilletter kan kjøpes til familiemedlemmer eller andre i reise følge til lavest tilgjengelige pris.

* Konkurransen er åpen for alle medlemmer i Sons of Norway.

Tilsatte, medlemmer av internasjonalt styre, tilknyttede selskaper og agenter i SoN, og medlemmer i deres nærmeste familie og husholdning kan ikke delta.

Spørsmål??

Rett dem til Tor Arild (tor.arild.halvorsen@dabb.no) eller på tlf. 412 03.

Alle innmeldinger fom 1. januar tom 31. desember 2015 er med i konkuransen.

Emigrasjon - Imigrasjon - Migrasjon - Utvandring - Innvandring

Foredragsholderne våre og vi selv bruker disse begrepene om hverandre.

Våre samarbeidspartnere / institusjoner skifter nå navn hvor ordet MIGRASJON erstatter emigrant, emigrasjon og utvandrer. Arbeidsvandring er et begrep som også brukes mye om hendelser i nåtid og om utvanding og innvandring til Nordamerika.

Foredragene framover kommer til å synliggjøre at Migrasjon har forkommet til alle tider og at det er mye de samme prosessene som skjer nå som da våre slektninger i USA og Canada reiste både den ene eller andre veien. Det var en kultur for migrasjon i alle bygder i Norge. Utvandring til Madagaskar og til Spania er på menyen på nyåret 2016 og Hans Storhaug kommer da i februar og forteller om trenden blant alle migrasjonsorganisajonene i Europa. Storhaug er leder for parplyorganisajonen for alle disse.

På nettet (http://www.ovs0.com/) fant jeg denne artikkelen med en litt annen vinkling skrevet av Line Mørland.:

Forskjellen mellom innvandring og migrasjon

Line Mørland 2014-08-14

Begrepene innvandring og migrasjon er noen ganger forvekslet hos de med engelsk som morsmål og språk.

Alle disse er knyttet til bevegelse av folk mellom land, men de er alle litt forskjellig.

Migrasjon er et substantiv som brukes til å beskrive bevegelsen av mennesker, eller til og med dyr, mellom land. Det er fellesbetegnelsen under hvilke både innvandring og utvandring fall. Migrasjon brukes når du snakker om bølger av bevegelse av mennesker mellom land muligens begge retninger kommer inn i et land og forlater et annet land. For eksempel: " Etter andre verdenskrig var det massemigrasjon verden rundt.

Forskjellen mellom innvandring og utvandring er en enkel en, og når du har forstått det, er det ikke vanskelig å huske, å immigrere betyr at noen har flyttet til et nytt land for eksempel: " Thomas emigrerte til Australia fra hjemlandet Irland da han var ti år gammel. å emigrere er å referere til det landet som de. har flyttet for eksempel: ' Thomas emigrerte fra Irland til Australia da han var ti år gammel. « En enkel måte å huske forskjellen mellom innvandring og utvandring er å tro at innvandring refererer til noen kommer inn i et land, og ordet innvandring begynner med " jeg ".

Begrepet innvandring har tendens til å være mer vanlig brukt enn migrasjon og utvandring. Dette er fordi det pleier å være en politisk hett tema kranglet om i politikken og i gaten en god del og det blir mye trykk oppmerksomhet.

Når man ser på migrasjon som et paraplybegrep møter du mye diskusjon av lovlig og ulovlig innvandring. Mange land har et problem med folk inn i landet ulovlig å søke etter arbeid eller som flyktninger uten å ha gått gjennom den formelle statlige prosessen. Tilbringe mange første verdens land en masse tid og penger å beskytte sine grenser mot ulovlig innvandring og diskutere deres. innvandringspolitikk relaterte ord til innvandring og migrasjon inkluderer: verb, utvandre, migrere og emigrere og substantiver som refererer til folk som utfører flytting, innvandrer, trekkfugl og utvandrer.

Oppsummering :

  • Migrasjon er den generelle betegnelsen på bevegelsen av mennesker mellom ulike land.
  • Innvandring refererer til folk som kommer inn i et land.
  • Utvandring refererer til folk forlater et land for et annet land
  • Innvandring er en politisk sensitivt tema som ofte blir omtalt i media

Sommerutstilling på friluftshuset på Orre.

Årets sommerutstilling er utvalgte akvareller fra 9 av medlemmene i Indigo Akvarell Malere.

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Finn ut mer om Sons of Norway

Besøk oss på:

The Sons of Norway Website

The Sons of Norway Blog

Sons of Norway Twitter Feed

Sons of Norway LinkedIn page

Sons of Norway Facebook Group

Margie BeskowAnne Lise R. HelstrupBjørg HelstrupTrine Osen LandeSolveig Dons LandsnesKari SundeInger Marie Torgrimsen Astrid Edel Walter

Liv Margareth Wold

Astrid Edel Walter, en av utstillerne er medlem av Sons of Norway i Stavanger.

Astrid Edel Walter (til venstre på bildet under) fikk sin pin og diplom av presidenten i Cleng Peerson Lodge i Stavanger Kate Elin Norland, for 30 års medlemskap i Sons of Norway (Golden Member).

Utstillingen varer ut oktober. Utstillingen er åpen når Friluftshuset er åpent.

Mars, søndager -

kl 11.30 - 16.00.

April - september, søn- og helligdager kl 11.00 - 17.00.

22. juni - 14. aug hverdager

kl 11.00 - 17.00

Oktober, søndager - kl 11.30 - 16.00

Bokomtaler

Grasrotandelen

Visste du?

Medlemmer kan nå lese Viking Magazine Online.

Klikk på denne linken. Du kan da logge på med din bruker

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i

postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt.

HUSK boksringene fra drikkebokser, der er vi fra nå av med i en konkurranse med de andre distriktene, som starter med oppsamling av "box top labels" som gir penger til skolene i USA. Vi deltar med våre ringer, og mengder måles i forhold til medlemstallet. VI VIL VISE OSS SOM FLINKE INNSAMLERE!

Calle (Carl Johan Holm) sa at i 2013 samlet vi her i Norge inn hele 1092,5 kilo.

Av dette står SON ved 7 lodger for i alt 427 kilo. Hele 39%. Et fantastisk resultat!

Med standard 3200 ringer pr. kilo, blir det 1.366.400 ringer!

Vi kan virkelig være stolte av den organisasjonen vi er en del av !!!

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)