Budstikka i november 2015

Medlemsblad for Sons of Norway - Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren ___________________________

Medlemsmøte tirsdag 24. november på Sivdamsenteret kl. 19:00.

Velkommen til gode foredrag, musikk, sang, kaffe og godt drøs! Inngangspenger kr. 100,-

Tarald Oma - Ny jord

2015

Hvis ikke annet er nevnt er alle medlemsmøtene i Leiv Eiriksson Lodge på Sivdamsenteret på Bryne

Du kan ta toget til møtet.

Tirsdag 17. november 2015 Medlemsmøte Cleng Peerson Lodge i Madla bydelshus.

Hjalmar Sunde:

Ny Ålesund i norsk polarhistorie og nyere forskning.

Tarald skriver om foredraget sitt .: Det eg skal halda føredrag om, er den aksjonen som vart starta mot utvandring til Amerika. Det vart kalla aksjonen," mot utvandringens fremme." Ein av dei som var med i det arbeidet var Arne Garborg. Argumenta dei brukte var at det var uheldig for Norge at så mange unge i sin beste alder reiste frå landet. Det vart då retta søkelys på kva arbeid dei kunne få i Norge. I samband med dette vart det sett i gang ein stor aksjon for bureising over heile landet. “Ny Jord”, vart stifta,og det var den organisasjonen som organiserte bureisinga. I perioden frå 1900 til 1960 vart det bygdt 38 000 nye bruk. Det er dette eg vil koma inn på. Helsing Tarald.

På møtet vil Kari Nævra Ree stå for musikken.

Tirsdag 17. november 2015 Fayancemuseet, Egersund kl. 19.00

”Med Restauration gjennom Hell Gate til Det Lova Landet” er en fortellerkonsert om det første norske emigrantfølge som forlot Norge 4. Juli 1825. v/forteller Anne Elisebeth Skogen og musiker Kristin Sandvik Halgunset

Fra PesidentenTone Tjensvold Barstad

Vi skriver november. Her i vest har vi hatt noen fine dager med god temperatur, nydelig vær og aldeles nydelige høstfarger.

Med november måned er det også valg i lodgen. Valgkomiteens leder la frem forslag på kandidater på forrige møte og det er kandidater til alle vervene. Takk til dere som tar gjenvalg og takk til dere som påtar dere et nytt verv i lodgen. Det blir valg nå på november møte.

Vi har for tiden verving av medlemmer og vi får stadig nye medlemmer til lodgen, noe vi er svært takknemlige for. For å kunne drive en levende lodge er vi avhengig av medlemmer og dette lover godt. Vi har ut året tilbud til alle som melder seg inn at de betaler kun kr. 200,- i medlemskontigent det første året og lodgen betaler resten. På landsbasis er det i tillegg en konkurranse om at medlemmer av Sons of Norway som verver flest nye medlemmer, er med i trekning av 2 flybilletter t/r USA. Så her er det bare å fortsette vervingen som er kommet så godt i gang.

Leiv Eiriksson Lodge er medarrangør i slektsgranskerdagen som blir arrangert av DIS Rogaland, Slekt og Data. I år var arrangementet på Sola Kulturhus, hvor vi stilte med stand. Med på vår stand var også Utvandrersenterets Venner ved Ole Jone Eide. Mange kom bort til standen vår for å høre mer om hva vi drev med og vi fikk også her vervet nye medlemmer. Det ble en meget vellykket dag (se flere bilder her).

Neste møte er den 24. november og tidligere president og nå leder av Time Historielag, Tarald Oma, er kveldens foredragsholder. Han vil fortelle om organisasjonen «mot utvandringens fremme» som var imot at så mange av den yngre, arbeidsomme generasjonen emigrerte. Organisasjonen NY JORD ble stiftet og det ble startet «bureising» over hele landet bl.a. på Frøyland i Time, Elgane i Hå og Tjelta i Sola. Vi ser frem til å høre mer om dette.

Velkommen til en interessant kveld – ta gjerne med venner – møtet er åpent for alle.

Hilsen Tone.


Tirsdag 8. desember

Julemøte hvor vi serverer juletalerken, julekaker og kaffe. Forhåndspåmelding innen søndag 29. november til Karleif Lende på november- møtet, eller på telefon 51 66 41 00 eller karleif.lende@lyse.net

Foredrag er ved Lisabet Risa - Oldemor Valette og livsvegen hennar mellom Hinnaland, Re og Hanley Falls.

Innsetting av nytt styre.

Alt for bare kr. 100

____________________

2016

Tirsdag 5. januar 2016

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 26. januar 2016

Medlemsmøte

Toralv Bilstad - UiS

Tirsdag 2. februar 2016

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 23. februar 2016

Johannes Risnes

Forteljinga om grandonkelen Gabriel og tømmer-hoggarane i Michigan og Minnesota.

Hans A. Storhaug -

Det norske Utvandrersenteret.

Presentasjon av AEMI (Association of European migration Institutions).

Tirsdag 1. mars 2016

Slektsgransking på Sivdamsentert 18:00 til 21:00.

Tirsdag 29. mars 2016

Engwall Pahr-Iversen

Olai Aslagsson fra Tananger sitt forfatterskap og hans vennskapsbånd med Willam "Buffalo Bill" Cody.

Tirsdag 26. april 2016

Ann Elisabeth Laksfoss Hansen - UiS.

Nordmenn i Spania og paraleller i det ameri-kanske samfunn.

Tirsdag 24. mai 2016

Ambassadør Else Berit Eikeland.

Eikeland er Norsk ambassadør til de arktiske områdene. Hun kommer fra Varhaug og var mange år Norsk ambassadør i Canada. Hun vil fortelle om det Canadiske samfunn.

Tirsdag 23. August

Tirsdag 27. september 2016

Erling Dugan -

Om å vokse opp i to verdener.

Utnevnelse av valgkomite

Tirsdag 25. oktober 2016

Anne Elisebeth Skogen kommer tilbake med forteller-forestillingen «VEGEN VIDARE VEST» om korleis det gjekk vidare med slooparane, i allefall nokon av dei, etter at Anne Elisaeth forlet dei i Kendall i 1825 like før jul.

Tirsdag 22 november 2016

Ole Jone Eide - UiS

Skandinavisk migrasjon til Nord-Amerika.

Valg

Tirsdag 6. desember 2016.

Julemøte, innsetting av nytt styre.

____________________

Slægtsforskning begynder ved en tilfældighed.

Så bliver man interesseret.

Slægtsforskning fortsætter som en lidenskab,

udvikler sig til en besættelse

- og ender som en uhelbredelig sygdom.

Så dermed er du advart!

_________________

SKAL DU TIL USA?

Benytte rabattavtalen inngått mellom Sons of Norway Distrikt D8 og USA Experten OK Reiser som leverer flybilletter, hotell og leiebil tilpasset dine ønsker! Ta kontakt pr. tlf. eller mail for forespørsel og bestilling Tlf.: 38350204

www.usaexperten.no

Kontakt oss her.

USA Experten på Facebook

____________________

Brubyen Lodge 4-576, Saskatoon i

Saskatchewan, Canada

er vår vennskaps Lodge i Canada. Her er november- utgaven 2015 av Lodgens newsletter "Mellom Vennerr". .

Redaktøren heter Alfred Hovdestad.

Laget holder til i Fairfield Senior Citizens

Centre, 103 Fairmont Court, Saskatoon (3rd Thursday each month).

____________________

Gevinster til lotteri

En viktig aktivitet på medlemsmøtene er lotteriet. Det har ofte falt på styret å skaffe gevinster, men vi kan vel alle ta med en liten innpakket ting nå og da? Vi ser for oss en ny gjenstand (gjerne hjemmelaget) med verdi på mellom 30 til 80 kroner.

____________________

NYE MEDLEMMER.

Vi gratulerer Tore Nærland

Vi gratulerer medlem, styremedlem i Leiv Eiriksson Lodge og president i Bike for Peace Tore Nærland med tildelingen av The Gandhi foundation international peace award 2015. Han fikk tildelt prisen i "The House of Lords, Palace of Westminster, London" den 4 november 2015.". Prisen henger høyt og disse har tidligere fått prisen. I mai i år fikk han også tildelt medaljen "The Fervent Love of Lives" medal i Taipei. Presidenten i Taiwan Ma Ying-jeou overakte medaljen.

SLEKTSGRANSKING I LEIV EIRIKSSON LODGE

Vi er mange i laget vårt som har slektsgransking som en stor hobby. Vi vil gjerne komme sammen for å utveksle erfaringer og kunskap.

Vi har derfor foreløpig leid lokalet på Sivdammen første tirsdag i januar, februar og mars. De som har lyst å få hjelp med å komme i gang med slektshistorien er hjertelig velkommen klokken 18:00 til 21:00 tirsdagene 5/1, 2/2 og 1/3 i 2016.

Arbeidsformen må gå seg til avhengig av hvem som kommer.

Dette er ikke tenkt som opplæring i bruk av datamaskin eller nettbrett. Vi kommer heller ikke til å fronte noe spesielt slektsprogram.

Referat fra medlemsmøtet 27. oktober på Sivdamsenteret

Tone Tjensvold Barstad åpnet møtet som vanleg og presenterte kveldens foredragsholde,

tidligere inspektør og rektor, Tone Rasdal, som vil fortelle om “Mitt Amerika”. John Hanson fra Iowa vil også fortelle om Fulbright Roving Scholar.

Deretter ble de tre nasjonalsangene sunget.

Forretningsdel::

Sverre Lima la fram liste over kandidatene til nytt styre for 2016. (se oversikten lengre ned på siden). Valget blir foretatt neste medlemsmøte, tirsdag 24.november 2015.

Presidenten underrettet også om synkende medlemstall, og oppfordrer eventuelt nye medlemmer og benytte seg av Lodgens kampanje (tilbud). Hun minnet også om “Grasrotandel” ved tipping, lotto, vikinglotto etc, som gir 5%av innsatsen til Lodgen.

Ny sang. Denne gang “Heim te Jæren” før foredragsholder Tone Rasdal fikk ordet.

20 oktober 1948, gikk en spendt liten jente ombord i amerikabåten “Stavangerfjord” i

Bergen. Hun var sammen med sin mor og søster. Hun skulle til Amerika for bosette seg der for noen år. Faren hadde fått arbeid på Luther College i Dechora, og hadde reis året før for å klargjøre til å ta imot sin familie.

Det var som drøm for en seks-åring å få komme ombord på slik en stor og flott båt. Som småjenter flest måtte hun undersøke hele båten. Familien reiste på turistklasse, men tro ikke at lille Tone klarte å forville seg inn på førsteklasse. Nærmere himmelrike kunne hun ikke komme, men hun ble snart forvist derfra. De opplevde også uvær på overfarten, noe som førte til halvannet døgn forsinkelse, og dermed mistet de flyet til Rochester. Neste fly gikk om to dager, og da bodde de på sjømannskirken i New York. Storbyen var stas for henne og ikke minst at hun skulle fly to dager senere. Flyturen gikk fint, og på flyplassen i Rochester sto faren og tok imot dem, med sin nye bil, en blå Buick.

Hun og søsteren gikk på amerikansk skole som eneste norske. Hun kunne ikke engelsk, men faren lærte dem om ettermiddagene. De lærte språket med lydskrift.

Hun husket godt at de åpnet skoledagen med sangen “God bless, and sit down”

Andre minner derfra var når de skulle fylle bensin. Det var bonus i form av egg den ene veien og sigaretter den andre. Det er likt i dag, alltid en slags form for tilbud.

Hun var også med å feiret 125 årsjubileumet for norsk utvandring i 1950.

Tone Rasdal var der borte i tre år, og reiste hjem med Oslofjord i 1951. Faren kom hjem året etter med stykkgodsbåt til Gøteborg. Da hadde han med seg en ett år gammel bil, en grønn Chervolette. Han hadde også med seg kjøleskap, mixmaster pluss 3 “trunker”. Den ene med klær til ungene, den andre med frukt og den tredje var full av sigaretter. Bonus fra bensinstasjoner. Han røkte dem opp, men da han hørte prisen på sigaretter sluttet han å røyke. Bilen fikk de bare beholde i ett år, pga importforbud etter krigen.

I 1976 var Tone tilbake på Luther College på 1 års stipend. Da ble det også feiret 200 års-jubileum for utvandringen. Hun holdt også 17.mai tale i Son´s of Norway i Minneapolis, og var da kledd i bunad. Deltok også på stands på norske festivaler med strikketøy, etc.

Hun fikk overrakt blomster, før vi alle sang “This land is my land”. Deretter var det kaffe, julebrød og loddsalg.

Etter pasusen ble ordet gitt til John Hanson. Han representerer Fulbright Roving Scholar Foundation. Han er lærer og skal være i Norge i 1 år. Han reiser rundt på skolene og forteller om Fulbright stiftelsen, samt amerikas historie og politikk. Han vil være tilbake i Rogaland i februar og er interessert i å komme i kontakt med skoler i distriktet.

Han fikk overakt boken av Harald Skretting, før Fotlandsfossen ble sunget.

Svein Inge Aarestad fortalte dertter humoristiske småhistorier. Presidenten opplyste om neste møte, der Tarald Oma holder foredrag om “Ny Jord”. Organisasjonen var mot utvandring men for bureising i Norge år 1900 -1960. Det ble da 38.000 nye bruk.

Tone takket de ca 40 tilhørerne for frammøte og ønskte vel hjem.

Valgkomiteen sin innstilling til nytt styre for 2016.

På medlemsmøtet 27. oktober la Sverre Lima fram forslag til styre for 2016 på vegne av valgkomiteen.:

President Tone Tjensvold Barstad - på valg for 1 år

Visepresident Leif Lund - på valg for 1 år

Medlemssekretær Leif Lund - på valg for 1 år

Redaktør Inge Nødland - ikke på valg, ett år igjen

Finanssekretær Inge Nødland - ikke på valg, ett år igjen

Kasserer Karleif Lende - på valg for 1 år

Sekretær Gunnar Line Risa - ikke på valg, ett år igjen

Materialforvalter Tore Nærland - på valg for 2 år

Historiker Iren Nitter Pallesen - på valg for 2 år

Aktivitetsleder Hanne Høie - på valg for 2 år

Elisabeth Fedde

Den norske Florence Nightingale.Artikkel skrevet av Tone Tjensvold Barstad.:

Tonette Elisabeth Fedde ble født 25. desember 1850 på Feda i Kvinesdal. Hun var nummer tre i en søskenflokk på sju.

Foreldrene var Andreas Willumsen Fedde, av yrke sjømann, senere gårdbruker og hustru Anne Marie Olsdatter. Elisabeth Fedde vokste opp på gården Fedde. Moren var mye syk og faren ga opp sjølivet og ble bonde. Moren døde 46 år gammel, da Elisabeth var 14 år. Hun hjalp sine eldre søstre med husholdningen.

19 år gammel reiste Elisabeth til Stavanger. Hun begynte å arbeide som hushjelp hos meglerfamilien Siqveland. På onsdags-kveldene tok hun turen til «Betania» og hørte på presten Lars Oftedal.

Familien hun arbeidet hos betydde mye for henne. De var haugianere.

Faren døde i 1873 og hun har fortalt at med hans død ble livet hennes forandret. Tanken om å bli diakonisse vokste frem og Elisabeth skrev søknad til Diakonissehuset i Oslo. Elisabeth var usikker på om hun skulle sende søknaden og søkte råd hos Lars Oftedal. Han leste gjennom søknaden hennes og sa «Udenfor min dør er det en postkasse, læg brevet der!».

Her kan du lese hele artikelen Tone har laget. (åpner i eget vindu)

Tarlald Oma fylte 75 år mandag 9. november.

Tone Tjensvold og Inge Nødland var innom på vegne av laget vårt og gratulerte med dagen. Tarald var med da laget ble startet i 1997 og har vært med i styret med mange verv i de fleste av disse årene.

Skogfjorden språkleir i Minnesota

Har du barn eller barnebarn i alderen 14 - 18 år som ønsker å reise på språkleir i Minnesota neste sommer.

Medlemmer av Sons of Norway, Distrikt 8, har igjen mulighet til å få stipend for barn eller

barnebarn som ønsker et 2 eller 4 ukers opphold ved Concordia Language Villages (Skogfjorden) i 27 Juni - 9 Juli for 2 ukers opphold og 27. juni – 23. juli for 4 ukers opphold.

Det kan søkes om stipend både fra Concordia Language Villages (CLV) og fra den lokale

lodgen i Sons of Norway. De som reiser får også Stipendene fra CLV blir fordelt av distriktet og det kan oppnås opptil kr. 7 - 8000.- tilsammen. De som ønsker det får også opphold som gjester i en amerikansk familie i Minneapolis en uke før leiren starter. Da blir det avreise fra Norge ca. 20. juni.

Søknadsfrist for stipendene er 1. desember 2015. Søknadsfrist for deltakelse på leirene generelt er 1. februar 2016, *) men de som melder seg på leiren innen 1. desember får også fordeler som Early Bird, d.v.s. billigere deltakeravgift. Du finner opplysninger om dette ved å gå inn på internett, www.ConcordiaLanguageVillages.org.

For ungdommer som blir innvilget stipend må det betales et depositum som dekker avbestillingsgebyret for oppholdet på leiren. For mer informasjon, ta kontakt med Julie Wannebo, tlf 91894309/ 41106789, e-post: julie.wannebo@gmail.com

For at Sons of Norway skal være levende og kanskje vokse trenges det hele tiden en tilvekst av medlemmer. Kjenner du noen som deler interessen for emigrasjon til USA og Canada og også slektsgransking, så inviter dem med på møtene.

Medlemsverving og nye medlemmer .:

Styret i laget har bestemt at nye medlemmer som innmeldes før nyttårskifte 2015/16 bare betaler kr. 200;- for første års medlemskap. Styret håper at de som "sitter på gjerdet" nå melder seg inn. Nå ønsker vi velkommen Eva Skrudland som bor på Bryne, Bente Gro Olsen fra Stavanger, Geir Hendum fra Hommersåk og Øyvind Kristiansen fra Kleppe.

Kart

Gå i dine forfedres fotspor og utforsk over 100 år med nordisk utvandring til USA med Expedia’s interaktive migrasjonskart. Se hvor de skandinaviske utvandrerne reiste til i USA

Vervekonkurranse i Sons of Norway 2015.

Gjeldende for alle distrikter fra 1. januar - 31. desember 2015.

SoN, arrangere sammen med sin offisielle reisepartner Borton Overseas, en ny vervekonkurranse.

For å belønne organisasjonens flinke ververe, vil vi belønne den flinkeste, dvs. den som klarer å verve flest nye medlemmer, i hvert av vår 8 distrikter. "Den flinkeste ververen" er definert som den i distriktet som verver flest betalende medlemmer inn til Sons of Norway i løpet av 2015.

Her er betingelsene:

* Vinnere i distrikt 1-7 vil motta 2 billetter til Norge.

* Vinneren i distrikt 8 som er Norge vil motta 2 billetter til USA.

* Vinneren må bestemme sine billetter hos Borton Overseas innen 1. mars 2016, og turen må foretas innen kalenderåret 2016.

* Tilleggsbilletter kan kjøpes til familiemedlemmer eller andre i reise følge til lavest tilgjengelige pris.

* Konkurransen er åpen for alle medlemmer i Sons of Norway.

Tilsatte, medlemmer av internasjonalt styre, tilknyttede selskaper og agenter i SoN, og medlemmer i deres nærmeste familie og husholdning kan ikke delta.

Spørsmål??

Rett dem til Tor Arild (tor.arild.halvorsen@dabb.no) eller på tlf. 412 03.

Alle innmeldinger fom 1. januar tom 31. desember 2015 er med i konkuransen.

Grasrotandelen

Gratis for deg – verdi for Leiv Eiriksson Lodge.

Grasrotandelen koster deg ingenting og går ikke ut over innsatsbeløpet eller eventuelle premier. Leiv Eiriksson Lodge får 5 % av det du spiller for. Du kan tilknytte deg en grasrotmottaker via SMS forutsatt at ditt mobilnummer er registrert på kundeforholdet ditt hos Norsk Tipping. Send SMS Grasrotandelen «org.nr» til 2020. Tjenesten er gratis.

Leiv Eiriksson Lodge sitt organisasjonsnummer er 992478187.

_______________________________________________________________

Har du e-post eller har fått ny e-post adresse, men får bladet som papir-utgave i postkassen?

Send meg E-postadressen din til adressen under, så får du bladet tidligere, og lodgen sparer utgifter til porto! redaktoer@sonsofnorway8021leiv.com.

HUSK TUBFRIM, frimerkeinnsamlingen i Sons of Norway er avgjørende viktig for Tubfrim. SONS's samlet står for omlag tredjedelen av alt. Du kan levere frimerker på medlemsmøtene våre. Karleif Lende tar i mot.

Sons of Norway, Leiv Eiriksson Lodge 8-021 - Sandnes og Jæren

Postadresse: Røsslyngveien 7B, 4344 Bryne

E-post.: post@sonsofnorway8021leiv.com

Organisasjonsnummer er 992 478 187. Bankkonto: 3206 20 88515

Vanlig møtedag: 4. tirsdag hver måned

Møtested: Sivdamsenteret, Røyrvika 10, 4340 Bryne

Kontingent 2015: 450 kr for voksne, 200 kr for ungdom (16 – 23 år)